Embargoul ciclic
Introducerea embargoului pentru vinurile moldoveneşti a fost precedată de ameninţările vice-premierului rus Dmitri Rogozin care la 2 septembrie 2013, în timpul vizitei sale oficiale la Chişinău, în cadrul briefingului de presă susţinut în comun cu ministrul Economiei Valeriu Lazăr, şi-a exprimat, de o manieră ameninţătoare, speranţa că moldovenii nu vor îngheţa la iarnă:
“Nu uitaţi că vine iarna. Sper că nu veţi îngheţa”Federaţia Rusă este nemulţumită de intenţia Republicii Moldova de a parafa Acordul de Asociere cu UE. În mod special, Federaţia Rusă este îngrijorată de eventualul impact asupra Transnistriei a acordurilor de asociere a Ucrainei şi Republicii Moldova cu UE. De aici vin ameninţările. Asta ştim pentru că nu e pentru prima oară. Exact aşa s-a întîmplat şi în martie 2006 cînd după semnarea planurilor de acţiuni cu UE, Ucraina şi Republica Moldova au acceptat Misiunea EUBAM la hotarul moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean, acţiunea pe care Federaţia Rusă a apreciat-o ca pe una de blocare economică a Transnistriei.
Este interesant ca măcar lapidar acţiunile de atunci şi cele din prezent să fie comparate. Astfel, în martie 2006, Duma de stat a Rusiei a cerut Comitetului pentru problemele CSI să solicite de la Guvernul şi Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse informaţii despre “posibilitatea introducerii măsurilor limitative în privinţa migranţilor din Moldova”.
Medicul sanitar principal de stat al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenko, a declarat că vor fi luate măsuri drastice faţă de vinurile importate din Republica Moldova, din cauza “apariţiei unor întrebări referitoare la indicii securităţii alimentare”. Factorii responsabili în domeniul vinificaţiei şi controlului asupra producţiei alcoolice, precum şi vinificatorii din Moldova afirmau atunci că declaraţiile medicului veterinar din Rusia sînt iresponsabile, deoarece standardele, exigenţele şi standardele de conţinere în băuturile alcoolice a metalelor grele, pesticidelor şi altor substanţe sînt respectate întocmai, iar vinurile moldoveneşti, potrivit standardelor europene, pot pretinde la categoria băuturilor ecologic pure.
Mass-media rusă comunicat atunci că Uniunea Viticultorilor şi Vinificatorilor din Federaţia Rusă a solicitat Guvernului rus să iniţieze o investigaţie antidumping în privinţa vinurilor moldoveneşti, o cerere în acest sens fiind remisă Premierului rus şi ministrului Dezvoltării Economiei şi Comerţului. Organizaţia respectivă, care are statut de ONG, afirma că vinurile din Moldova fac concurenţă neloială pe piaţa rusă şi Moscova ar trebui să majoreze taxele vamale la importurile acestor vinuri. Oficialii de la Agenţia “Moldova Vin” au reacţionat, spunînd că investigaţia antidumping ar fi chiar “binevenită, deoarece va confirma calitatea superioară a vinurilor moldoveneşti”.
Finalmente, începînd cu 27 martie 2006, Federaţia Rusă a interzis importul de vinuri din Republica Moldova. Autorităţile Moldovei au declarat că interdicţia are caracter politic şi că Moldova nu-şi va da acordul pentru aderarea Rusiei la OMC, pînă ce nu vor fi anulate restricţiile pentru importul unor produse moldoveneşti. O delegaţie a Agenţiei “Moldova Vin” s-a angajat în tratative cu autorităţile ruse în problema deblocării exportului produselor moldoveneşti. În acelaşi timp, o delegaţie a Guvernului Republicii Moldova din care făcea parte şi conducătorii SA “Moldovagaz” au intrat în negocieri la Moscova în privinţa preţului pentru gazele naturale ce urmau a fi livrate ţării noastre începînd cu 1 aprilie 2006.
Vezi articolul despre livrarea în 2006 a vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă