Există o problemă de sistem. Ori trebuie să mergem pe calea alegerii directe a şefului statului, ori Parlamentul să stabilească modele pentru scăderea graduală a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui de către legislative.
Există o problemă de sistem. Ori trebuie să mergem pe calea alegerii directe a şefului statului, ori Parlamentul să stabilească modele pentru scăderea graduală a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui de către legislative.
Nu avem motive de îngrijorare. Acum trei săptămîni primeam la nivel total 60 la sută din Ucraina şi restul de la Cuciurgan. Acum Ucraina a redus exportul de energie electrică, iar nivelul s-a mărit de la Cuciurgan. Ucraina este în căutarea aceluiaşi cărbune din Africa de Sud şi Australia, care este de un anumit tip. Centrala de la Cuciurgan poate să ne asigure şi 100%, dar nu este nevoie. Există şi alte alternative, regimuri insulare de la aceleaşi CET 1 şi CET 2. Dacă se opreşte furnizarea curentului electric din Ucraina, apoi cei de la Cuciurgan ne asigură.
Primele livrări de gaze naturale către Republica Moldova prin conducta Ungheni-Iaşi, exclusiv pentru consumatorii raionului Ungheni, vor fi posibile în cel mai apropiat timp… Actualmente, la Staţia de Măsurare Gaze Ungheni se efectuează lucrări de finalizare privind verificarea şi reglarea utilajului în vederea asigurării securităţii şi siguranţei livrărilor. Totodată, în faza finală se afla procedurile legale privind transmiterea la balanţa IS “Vestmoltransgaz” a gazoductului şi a Staţiei de Măsurare Gaze “Ungheni”. Astfel, livrările de gaze către consumatori vor demara după încheierea tuturor procedurilor respective, imediat ce va fi obţinută licenţa şi vor fi stabilite tarifele pentru transportare… Pana la sfîrşitul anului 2014, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, va fi elaborat studiul de fezabilitate pentru conducta de gaze Ungheni-Chişinău, proiectul tehnic va fi realizat în 2015, iar lucrările de construcţie vor demara în 2016. Bugetul total al proiectului este de aproximativ 70 milioane Euro. În prezent, suntem la etapa identificării surselor de finanţare pentru construcţia conductei Ungheni-Chişinău, fiind purtate discuţii inclusiv cu donatorii şi instituţiile financiare internaţionale. Uniunea Europeana deja şi-a exprimat disponibilitatea de a aloca 10 milioane Euro pentru realizarea proiectului respectiv.
Volumul total al livrărilor gazelor prin gazoductul Iaşi-Ungheni va constitui aproximativ 1–3% din consumul total de gaze al Republicii Moldova.
Nu va fi o luptă doctrinară, pe oameni nu-i interesează doctrinele. Lupta se va da pentru parcursul de mai departe al ţării… Vom reveni la proiectele de legi ce prevăd schimbarea modelului de indexare a pensiilor, achitarea poliţei de asigurare de către studenţii şi pensionarii angajaţi în cîmpul muncii şi altele pentru a asigura echitatea socială. Din păcate, noi n-am avut susţinere din partea colegilor de coaliţie, dar sperăm că o vom avea în noul legislative.
În Partidul Comuniştilor au rămas doar “antreprenori politici”, care nu sunt gata să rişte cu “statutul lor de oameni avuţi”… cap în cap s-au ciocnit cei ce nu au nimic de pierdut în afară de libertate, conştiinţă şi reputaţie, şi cei care nu sunt pregătiţi să rişte cu statutul lor de oameni avuţi… Noi, [grupul reformatorilor tineri în persoana lui Marc Tkaciuk, Grigore Petrenco şi Iurie Muntean] am considerat şi considerăm că Moldova are nevoie de schimbări principiale, care constau, în primul rînd, în lichidarea sistemului oligarhic şi modernizarea economică, bazată pe asocierea cu Rusia, Belarus şi Kazahstan… Cei ce au rămas în partid au ales calea căutării compromisurilor cu reprezentanţii culiselor financiare moldoveneşti, care sunt adevăraţii stăpîni ai Moldovei.
…
Plenara CC din iunie [la care reformatorii tineri au fost înlăturaţi de la conducerea PCRM] a fost un pogrom bine planificat… Conducerea partidului nu desfăşoară campanie electorală, renunţă la orice critică la adresa partidelor de guvernare, cedează electorat, principiile sale ideologice şi şiretlicuri politice altor partide de stînga sau pseudo-stîngi. Ei şi-au asumat răspunderea pentru tot ce se va întîmpla la alegerile din 30 noiembrie.
…
PCRM nu este doar neînvincibil, dar mai mult, în curînd va începe să-şi revină… Desigur, cu alţi lideri, cu alte idei, dar cu aceleaşi valori — libertate socială, internaţionalism şi solidaritate. După alegeri, cînd societatea se va trezi cu coaliţia dispersă a nimicurilor politice, cererea de comunişti va creşte. În special de comuniştii care au rămas fideli convingerilor sale, nu patronilor.
Care e locul ţării noastre în realităţile socio-economice şi ce soartă ne aşteptată? Şi nu doar în context regional, dar şi în multe altele. Sunt multe întrebări, iar răspunsurile lasă de dorit. De exemplu, cine poate astăzi să caracterizeze natura rapoartelor socio-economice care ţin de proprietăţile de terenuri şi asta în condiţiile în care mai bine de jumătate dintre cetăţenii R. Moldova locuiesc la sate şi deţin terenuri? Ce e cu transportul, energetica, alte obiective de infrastructură din R. Moldova? Sunt multe întrebări la care îmi propun să găsesc răspunsuri.
Статус депутата не влияет на мою гражданскую позицию, а равно и на мое мужское самочувствие ни по утрам, ни в любое другое время суток. Сейчас, я считаю, самое время заняться тем, на что по-настоящему не хватало времени в азарте последних пяти лет. Каково место нашей страны в социально-экономическом настоящем и что сулит ей будущее? Причем не только в региональном, но и во многих иных контекстах. Вопросов много, а ответы, в лучшем случае не совсем удовлетворительны. Кто, например, в Молдове в состоянии охарактеризовать социально-экономическую природу существующих земельных отношений, при том, что порядка половины нашего населения живет в сельской местности? Что представляет собой наш транспорт, энергетика, другие объекты инфраструктуры, какой тип экономического развития возможен исходя из разных сценариев? И множество других вопросов, на которые нужно искать ответы.
Implementarea Acordului de Asociere cu UE ne va ajuta să modernizăm ţara prin reforme structurale în justiţie, educaţie, sănătate şi în alte domenii importante, dar, în paralel, trebuie să creăm condiţii pentru sporirea investiţiilor în Republica Moldova, astfel încît să asigurăm locuri noi de muncă. Totodată, trebuie să soluţionăm problemele care afectează relaţiile cu Federaţia Rusă — un partener important pentru noi şi să folosim posibilităţile oferite de UE pentru a susţine producătorii noştri locali.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Max Alier, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Republica Moldova. Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor au vizat prognozele şi aşteptările cu privire la situaţia macroeconomică în anul 2014, perspectivele bugetare pentru anul curent şi cadrul bugetar pe termen mediu, precum şi situaţia din sistemul financiar-bancar naţional. De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia politică internă şi contextul regional. Ultima misiune a FMI s-a aflat în ţara noastră în perioada 22–30 aprilie curent. În cadrul ultimului program, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă financiară din partea FMI în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.
La noi în ţară este cu totul invers ca la toţi. Avînd o metodologie de formare a preţurilor, numai în Republica Moldova aceste preţuri se majorează cică pe baza deprecierii leului. Haideţi să facem o şedinţă să vedem cine şi cu ce se ocupă în această ţară. Sunt chestii care pe mine mă depăşesc şi sunt sigur şi pe cetăţenii Republicii Moldova. Refuz să înţeleg logica comportamentului unor colegi de-ai noştri.
Pe 19 septembrie, au fost majorate preţurile la carburanţi. Astfel, un litru de benzină A95 a ajuns să coste 18.67 lei, iar un litru de benzină A92 — 18.44 lei. Premierul Iurie Leancă s-a referit la metodologia de formare a preţurilor, pe fundalul majorării preţurile la combustibil fără vreun motiv. Iurie Leancă s-a arătat deranjat că la şedinţa Guvernului nu a fost prezent niciun reprezentant al Agenţiei Naţională pentru Reglementarea în Energetică.
Exact în ziua în care am ieşit cu declaraţii, la 12 septembrie, Firma familiei Caravita, a luat încă un credit de 28 milioane de lei. Întrebaţi un agricultor daca e posibil să gajaţi 1000 de hectare în Anenii Noi şi să obţii 20 de milioane de dolari. Fac apel către toate instituţiile statului, BNM tace, Guvernul tace, fac apel, oameni buni, chestia asta trebuie de oprit. vreau răspunsul la toate scrisorile mele. Vreau listele tuturor companiilor care au luat credite şi nu au plătit nici un leu. Am primit scrisori doar de la CNA şi Procuratură. Le aştept şi pe restul… Să ieşi şi să spui că nu ai nimic cu BEM şi chiar în aceeaşi zi să mai scoţi din bancă 28 de milioane de lei, mi se pare deja GRAV. Condiţiile ultimul contract prezintă deja dovezi de trafic de influenţă. Nu cred că băieţelul cela de 26 de ani, care este administrator la Caravita, este cel a exercitat acest trafic de influenţă. La Aeroport tot sunt probleme, dar la BEM se face chiar pe faţă. Sunt scoşi bani şi este prea evident.
Regiunea de Sud are un potenţial economic foarte mare. Forumul de astăzi nu este important doar pentru că se participă la discuţii, dezbateri, pentru mine este important să identificăm soluţii, propuneri ce ne-ar ajuta să îmbunătăţim lucrurile în acest domeniu, chiar şi la nivel legislativ… Mediul de afaceri, antreprenoriatul contribuie la dezvoltare satelor, comunităţilor şi regiunilor. Un exemplu este portul Giurgiuleşti, care reprezintă o oportunitate mare de dezvoltare a regiunii de sud a ţării, a Zonei Economice Libere. Recent am înfiinţat şi un parc industrial la Comrat, discutăm şi despre crearea unuia la Cahul. Avem multe idei şi pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri şi a parcurilor industriale.
În cadrul săptămînii europene a ÎMM-urilor 2014, Andrian Candu a participat la un forum dedicat dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Potrivit lui, prin intermediul sectorului privat, al ÎMM-urilor, poate fi asigurat şi progresul la capitolul infrastructură, crearea locurilor de muncă şi se vor îmbunătăţi condiţiile de trai pentru cetăţenii Republicii Moldova. El consideră că cu stimularea progresului în sectorul ÎMM-urilor se va reuşi implementarea cu succes a Acordului de Asociere, cuprizînd şi Zona de Liber Schimb aprofundat şi cuprinzător Moldova — Uniunea Europeană.
Este regretabil şi revoltător faptul că, în timp ce mai multe legi, cu interese coruptibile, sunt aprobate de către Guvern în grabă, în mod netransparent, cu ignorarea procedurilor constituţionale şi a opiniei Parlamentului, legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului.
Legea (289/2004) cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă prevede dreptul părinţilor de a beneficia de îndemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, aceasta însă rămîne nefuncţională sau aplicată selectiv, din cauza unei erori a Guvernului. Problema constă în faptul, că indemnizaţia, prevăzută de lege, se acordă în baza certificatului de concediu medical, care se eliberează de către instituţiile medicale în baza Hotărîrii de Guvern, nr.469/2005, care, însă, timp de mai mult de jumătate de an, nu a fost actualizată şi ajustată la rigorile legii. În baza acestei Hotărîri de Guvern, certificatele de concediu medical, eliberate de către instituţiile medicale, se acordă părinţilor pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de doar pînă la 7 ani. Astfel, părinţilor cu copii bolnavi între 7 şi 10 ani, în majoritatea cazurilor, le sunt lezate drepturile lor legale. Chiar dacă problema a ieşit la iveală acum cîteva luni şi se discută activ pe reţelele de socializare, iar mai mulţi factori de decizie de la Guvern, inclusiv de la Ministerul Sănătăţii dar de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi a Familiei, au fost sensibilizaţi şi atenţionaţi privind existenţa acesteia, de către reprezentanţi ai societăţii civile, de către conducătorii instituţiilor medicale dar şi de către deputaţi din opoziţie, pînă în prezent Guvernul nu a intervenit cu modificările normative necesare.
Alegerile din 30 noiembrie sînt foarte importante pentru destinul ţării şi reprezintă un test al maturităţii societăţii noastre. De felul în care va decurge campania electorală, corectitudinea şi neimplicarea resurselor administrative, vom fi judecaţi de către cetăţenii din Republica Moldova şi de către partenerii noştri. De asta va depinde foarte mult asistenţa politică, financiară şi la nivel de expertiză acordată de partenerii noştri. Va fi judecat nu un partid, nu o formaţiune politică, ci ţara, instituţiile statului, în ce măsură sînt capabile să asigure alegeri corecte şi obiective.
Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la seminarul organizat de Comisia Electorală Centrală cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Guvernul a alocat resurse financiare suplimentare pentru buna desfăşurare a scrutinului — 30 de milioane de lei au fost daţi pentru asigurarea tuturor secţiilor de vot cu 4200 de computere. După desfăşurarea alegerilor locale din 2015, computerele vor fi transmise Ministerului Educaţiei şi instituţiilor de învăţămînt. Alte două milioane de lei au fost acordate de Executiv pentru dotarea secţiilor de vot cu urne şi cabine de vot noi, uniforme, care vor fi transmise la balanţa primăriilor.
Te rog [alegătorule]! Fi-i responsabil! Studiază atent, scrutează migălos fiecare candidat la funcţia de deputat, fiecare partid candidat la putere. Analizează cine sunt, de unde vin, cine îi susţin, ale cui interese fac, cine îi finanţează; ce au făcut pînă acum; ce îşi propun să facă de acum înainte pentru tine şi pentru stat; ai cui supuşi, naşi, fini sau cumetri sunt; cum şi-au agonisit averile, sumele, palatele; cît se potrivesc rigorilor Adevărului; ce relaţie au cu Minciuna; de sunt cu Dumnezeu ori îl slujesc pe Mamon, demonul lăcomiei.
La 30 noiembrie 2014 va veni a Noua zi în care ţi se cere să-ţi exerciţi dreptul Suveran. Depinde de tine cum îl vei folosi: ori îl transformi în al nouălea val care te naufragiază din nou şi definitiv de această dată, ori te ridici pe acest val şi ajungi cu cinste şi în glorie la malul tău salvator. Să ştii: eşti foarte aproape de acest mal. Este celălalt mal al Prutului. El se numeşte Uniunea Europeană.
Am spus mereu că reformarea clasei politice trebuie să înceapă din interiorul său. Am spus că acest tip de schimbare reală trebuie să se concretizeze prin fapte, nu doar prin vorbe -şi iată că lista noastră pentru Parlament va fi întocmită pe baza rezultatelor votului de duminică. Aproape 100,000 de oameni au venit să voteze la sediile noastre, dornici să participe la un exerciţiu democratic cum nu a mai fost în Republica Moldova.
Alegerile deschise din PDM au fost doar un prim exemplu prin care am arătat că suntem capabili să ne modernizăm din interior. În cîteva zile, PDM se va lansa în campania electorală. Ne pregătim pentru o campanie orientată spre o comunicare deschisă cu oamenii, cărora le vom prezenta programul nostru politic şi modul în care vedem creşterea Moldovei.
Vlad Plahotniuc a împărtăşit publicului o scrisoare pe care a primit-o de la Connie Mack IV, un reprezentant al Congresului SUA, care a felicitat Moldova pentru primele alegeri deschise a candidaţilor, organizate de Partidul Democrat.
Nimic nu împiedică revizuirea Acordului de Asociere cu UE. PCRM îşi asumă această obligaţie. Înainte de ratificarea acestui acord, preşedintele PCRM i-a invitat pe toţi ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova şi li-a declarat că noi nu vom accepta acest acord. […] Noi am plecat din sala de şedinţe a Parlamentului, fiindcă eram încrezători că vom fi urmaţi de grupurile lui Dodon şi Mişin. Dacă s-ar fi întîmplat aşa, atunci nu ar fi existat cvorumul de 51 de deputaţi pentru ratificarea acordului.
Ничего не мешает это соглашение пересмотреть. Мы берем на себя это обязательство. Перед тем, как это соглашение должно было быть ратифицировано, председатель нашей партии пригласил всех послов, аккредитованных в Республике Молдова, и заявил, что мы не согласимся на это соглашение. […] Мы ушли из зала заседаний, так как были уверены, что за нами уйдут группы Додона и Мишина. В парламенте тогда не было бы кворума, и они бы не смогли ратифицировать соглашение. Там нужно было чтобы 51 депутат проголосовал, а если бы все ушли, то соглашение ратифицировано не было бы.
Avînd drepturile unui simplu comunist şi deputat vreau să-mi exprim indignarea faţă de politica ştirbă şi defectuoasă a conducerii PCRM, dar şi faţă de jocul “de-a cedarea intenţionată” cu actuala guvernare. Pentru nimeni nu este secret că Guvernul Leancă a decis să-şi ia răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet de 7 legi, şi nu pentru că nu a dorit dezbateri în Parlament, ci pentru că acesta nu mai există.
Fără fracţiunea PCRM acest fapt nu ar fi fost posibil. Trebuiau 34 semnături, dar conducerea comunistă a preferat să stea de o parte, fără a convoca fracţiunea. În final, nu a fost înregistrată moţiunea de cenzură. Şi a fost salvat Guvernul Leancă.
Cine îşi va asuma răspunderea pentru această gafa politică? Sau noi nu mai suntem în opoziţie? Cît se poate să ne jucăm “de-a cedarea intenţionată” cu actualul regim?
На правах рядового коммуниста и депутата хочу выразить свое возмущение беззубой и пораженческой политикой руководства ПКРМ, а также их игре в поддавки с правящим режимом. Не для кого, я думаю, уже не секрет, что Правительство Лянкэ решило взять на себя ответственность за 7 законов, подменив собой Парламент, не потому, что им не хотелось лишних дебатов, а потому, что парламентского большинства уже НЕ СУЩЕСТВУЕТ!
В этих условиях, у оппозиции был уникальный шанс снять Правительство, зарегистрировав в течение 72 часов вотум недоверия. Без нашей фракции это было бы не возможно. Нужно 34 подписи. Но руководство ПКРМ предпочло отсидеться: не собрали фракцию, сказали депутатам не приходить на заседание. Ну и в конечном итоге: не зарегистрировали вотум недоверия и тем самым спасли Правительство Лянкэ.
Я хочу спросить Политисполком ЦК ПКРМ: что это было? Кто принял это решение? Кто возьмет на себя ответственность за эту однозначную политическую ошибку? Мы уже не в оппозиции? Зачем надо обращаться в Конституционный Суд, подчиненный Плахотнюку? Сколько можно играть в поддавки с режимом? Или широкая коалиция уже в действии?
Nu renunţăm la ideea de participare la alegerile parlamentare în componenţa unui bloc electoral. Dacă nu ne vom înţelege în acest sens cu alte partide, vom participa la alegeri independent. Totodată, nu suntem de acord să includem candidaţii din partea PLR în lista electorală a altor partide. O astfel de variantă nu ne convine… Cu PLDM apar dificultăţi, deoarece ei nu doresc să creeze un bloc. Iar noi nu vom admite simpla includere a membrilor PLR pe lista electorală a PLDM. Includerea candidaţilor în lista unui alt partid presupune preluarea logotipului şi a altor semne ale partidului. Apare problema identităţii partidului, pe care dorim să o păstrăm.
Ministerul Finanţelor a depus mare efort să identifice sumele necesare pentru compensaţii şi noi am încercat altfel să rezolvăm această problemă, prin acordarea creditelor convenabile procesatorilor de struguri, în aşa mod ca să-i încurajăm să achiziţioneze struguri. Aceştia se vînd nu la un preţ care nu ne-am dori noi, dar este un preţ cît de cît acceptabil… Acordăm credite prin filiera vinului, încercăm să atragem investiţii, ca să stimulăm procesul de distilare, fiindcă distilatele se comercializează mult mai bine ca vinurile.
Orice daune, inclusiv daunele morale sau de imagine, cauzate persoanei supuse controlului ca urmare a efectuării unui control ale cărui rezultate au fost declarate nule şi/sau ca urmare a aplicării unor sancţiuni declarate nule vor fi reparate din contul organului de control.
Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat instituţiilor abilitate cu funcţii de control să execute prevederile Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, prin includerea controalelor planificate în Registrul de Stat al Controalelor. Potrivit art. 31 din Lege, rezultatele controalelor neincluse în Registrul de Stat al Controalelor se consideră nule şi nu pot servi drept temei pentru executarea prescripţiei privind înlăturarea încălcărilor sau pentru aplicarea sancţiunilor respective, iar declararea nulităţii rezultatelor controlului are ca efect nulitatea prescripţiilor emise şi sancţiunilor aplicate în temeiul rezultatelor controlului.
Registrul de Stat al Controalelor a fost elaborat pentru a limita riscul corupţiei din procesul de efectuare a controalelor la agenţii economici, precum şi pentru a informa agenţii economici despre drepturile şi obligaţiile lor. De asemenea, este un instrument în asigurarea transparenţei în domeniul controalelor efectuate de instituţiile statului abilitate cu funcţii de control a activităţii de întreprinzător.
Cetăţenii au demonstrat că ei vor să participe la luarea deciziilor şi ei au un cuvînt de spus. Noi suntem obligaţi să ascultăm de oamenii Moldovei, dacă ne asumăm răspunderea pentru viitorul lor. De acum încolo, în politică, în comunităţile locale, în administraţia de stat nimeni nu va mai putea lua decizii fără a consulta oamenii, fără participarea cetăţenilor. […] Ceea ce am făcut este doar primul pas, dar un pas care face ca societatea moldovenească să crească în ochii popoarelor democratice. Prezenţa de circa 98 de mii a oamenilor din toate raioanele ţării, în această iniţiativă regăsindu-se chiar membri şi votanţi ai altor partide, demonstrează că am luat decizia corectă atunci cînd am hotărît ca lista PDM pentru Parlament să fie întocmită prin vot direct.
Noi am propus PLDM-ului să mergem în bloc, ei au refuzat şi ne-au propus să includem lista noastră pe lista lor. În baza acestei propuneri, Ana Guţu a delegat ieri un reprezentant care a dat citire mesajului său în timpul şedinţei Consiliului Politic, de a merge mai departe pe lista PLDM. Propunere ei a fost votată de doar 3 membri, iar unul s-a abţinut, aşa că noi vom merge independenţi în această campanie electorală.
Duminică a avut loc şedinţa Consiliului Naţional care a încheiat procesul de formare a organelor de lucru ale partidului în conformitate cu prevederile congresului de constituire din 15 decembrie 2013. Discutînd despre participarea în alegeri a partidului, membrii Consiliului au reiterat convingerea că obiectivul naţional major al alegerilor este menţinerea Republicii Moldova pe vectorul european de dezvoltare, dar şi eradicarea corupţiei ca fenomen, concomitent cu reformarea statului şi crearea unor condiţii favorabile dezvoltării economiei în toate domeniile. De aici şi condiţia înaintată în unanimitate de membrii Consiliului, că orice bloc electoral format cu participarea Partidului Liberal Reformator trebuie să excludă elemente corupte sau coruptibile. Rigoarea este valabilă şi pentru eventualii parteneri de bloc, de uniune sau alianţă electorală.
Prin organizarea acestor alegeri, PDM a venit cu o noutate absolută în polticul moldovenesc, avînd ca obiectiv să aducem politicienii mai aproape de oameni. Este o acţiune benevolă a Partidului Democrat, pe care însă vrem să o extindem pe viitor la nivel de ţară, astfel ca să reformăm politicul moldovenesc. Cei pe care i-am înscris sunt oameni destoinici care se bucură nu doar de încrederea mea personală, dar şi a întregului partid.
…noi astăzi suntem un partid de opoziţie, dar va bate ceasul şi vom deveni un partid de guvernare, un partid al puterii. Şi atunci, toate ideile noastre vor fi realizate, una ca una. Noi nu venim în faţa alegătorilor cu promisiuni deşarte şi fraze mincinoase, cum o fac celelalte partide. Noi suntem un partid al ideilor, un partid al cauzei. Iată de ce vom învinge, fiindcă avem un fundament politic solid, avem viziune şi oferim perspectivă. Nimic nu poate rezista în faţa unei idei căreia i-a venit timpul şi a venit timpul ideilor pe care le promovăm noi, socialiştii! Încă o dată, vă mulţumesc tuturor că suntem împreună şi să ne ajute Dumnezeu.
Suntem nevoiţi să facem o alegere aflîndu-ne în epicentrul celui de-al doilea val de război rece, activizării susţinătorilor eurounionismului. Considerăm de datoria noastră politică să alegem relaţiile tradiţional economic-culturale cu Rusia, ortodoxe, ca o orientare morală pentru majoritatea locuitorilor ţării, precum şi statalitatea şi suveranitatea Moldovei, neutralitatea sa.
Suntem plăcut surprinşi de implicarea oamenilor, care au dat cursul invitaţiei Partidului Democrat şi au venit în număr mare la secţiile de votare amenajate în raioanele ţării. Cifrele arată că la secţiile de votare deschise de PDM au venit nu doar membri de partid, dar şi simpatizanţi. Acest fapt demonstrează că oamenii vor să decidă cine îi va reprezenta în Parlament şi că am luat o decizie corectă atunci cînd le-am oferit posibilitatea să nominalizeze direct candidaţii.
…din diverse motive inclusiv şi doctrinare, am părăsit Partidul Liberal Reformator fără a adera pentru moment la o altă formaţiune politică. Rămîn în continuare un înflăcărat adept al dezvoltării democratice a societăţii noastre, al proceselor de integrare în spaţiul politic, economic, cultural dar şi de securitate euroatlantic şi al luptei continue pentru identitatea noastră românească… Punct şi de la început.
Din păcate, în ultimul timp, relaţiile bilaterale moldo-ruse au cunoscut o răceală. Trebuie să găsim noi căi de comunicare şi noi argumente, bazate pe cifre, care ne arată că limitarea exporturilor nu este justificată economic şi nu are o bază legală.
…
Moldova joacă un rol nesemnificativ pe piaţa rusă şi nu deţine nici măcar un 1% din toate exporturile pe această piaţă. Moldova nici nu intră în top-30 cei mai mari exportatori în Rusia. Avem o evidenţă foarte clară în sistemul vamal, avem certificate de origine a mărfii, de aceea nu înţelegem de unde există temeri legate de re-export… În linii generale, însă, exporturile globale au crescut, în timp ce importurile scad. Soldul balanţei comerciale se îmbunătăţeşte, de aceea cred că prognoza de creştere economică de 3–3.5% este una realistă.
Vinul nu este o problemă actuală. Un embargo a fost deja în 2006. Trebuie să se înţeleagă că în orice problemă este ceva pozitiv. În astfel de crize pot fi găsite soluţii. Interzicerea importurilor de vinuri în anul 2006 este un exemplu foarte bun pentru noi. De atunci, calitatea s-a îmbunătăţit şi am deschis noi pieţe. Vinul nostru se vinde foarte bine, actualmente în ţări precum Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Anglia, nu mai vorbim de China…
Насчет вина — это не сегодняшняя проблема. Одно эмбарго уже было в 2006 году. Нужно понимать, что во всех проблемах есть и позитив. Во всех таких кризисах можно найти и хорошее решение. И это пример запрета импорта вина в 2006 году — после этого качество стало намного лучше, и появились новые рынки. То есть молдавское вино очень хорошо сегодня продается в таких странах, как Польша, Чехия, Словакия, Германия, Англия, не говоря уже о Китае…
Obiectivul principal este să continuăm reformele iniţiate, este un proces necesar care va asigura securitate cetăţenilor şi funcţionalitate mai multor instituţii. Avem deja rezultate, iar scopul nostru final este să obţinem modernizarea instituţiilor şi în acest sens avem nevoie de sprijinul şi experienţa partenerilor din domeniu.
OIPC-Interpol este organizaţia internaţională a poliţiei criminale, fondată în 1914, avînd 190 state-membre. Scopul de bază al OIPC Interpol este sporirea interacţiunii între forţele de poliţie la nivel internaţional pentru a asigura securitatea locală, regională şi globală. Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) Interpol, Ronald K. Noble. Secretarul General s-a aflat la Chişinău pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare de la crearea Biroului Naţional Central (BNC) Interpol Chişinău. În cadrul întrevederii, s-a menţionat şi despre faptul că în contextul regimului de liberalizare a vizelor cu UE, BNC Interpol Chişinău şi-a afirmat considerabil capacităţile în ceea ce priveşte securitatea documentelor de călătorie, în special, suplinirea Bazei de date a OIPC Interpol a documentelor declarate sustrase sau pierdute. De asemenea, s-a discutat şi despre campania de sensibilizare Turn Back Crime, lansată recent pentru a accentua problemele referitoare la crima organizată şi pentru a sensibiliza opinia publică asupra impactului acestui fenomen.
Am ajuns la înţelegerea cea mai importantă ca să fie prelungit contractul. Au rămas cîteva subiecte de discutat. Şi anume cererea noastră de a reduce preţul la gaz. Credem că şi în cazul de faţă avem argumente economice că preţul la gaz poate fi redus, cel puţin cu vreo 3, 4, 5 dolari, nu contează, dar pentru noi o reducere este importantă, luînd în considerare şi preţurile pe piaţa mondială şi situaţia din regiune. Înţelegem toţi. Şi ei sunt îngrijoraţi, şi noi la fel, în privinţa crizei dacă vreţi în comunicare şi discuţii şi în negocieri care există între Federaţia Rusă şi Ucraina şi operatorii de energie.
Asistăm la încălcarea intenţionată a principiului constituţional al separării puterilor în stat. Aceste acţiuni au loc din motiv că Executivul nu doreşte să vină în Parlament cu proiecte de legi în procedură ordinară. Motivul este evident: majoritatea parlamentară nu doreşte dezbateri publice şi transparente aşa încît, cetăţenii să fie informaţi despre felul în care sunt gestionaţi banii şi proprietăţile statului… Angajarea răspunderii Guvernului nu mai este deja o excepţie, dar se transformă într-o regulă care pune în pericol statul de drept.
Cunoaşteţi foarte bine că ieri Guvernul R. Moldova a venit cu o sfidare în adresa Constituţiei RM. A venit în situaţia cînd parlamentul încă funcţionează însă şi-a asumat responsabilitatea faţă de parlament. Acest lucru demonstrează că în majoritatea parlamentară sunt probleme majore, ei nu sunt siguri că vor avea suficiente voturi pentru a aproba legi. După ce Guvernul Leancă, care este unul corupt, care la sfîrşitul lunii iulie a efectuat delapidări şi spălări de bani din bugetul statului de peste un miliard jumate de lei, coaliţia de guvernare vine din nou cu o abordare similară. Mă adresez tuturor deputaţilor din parlament, inclusiv către cei care sunt în coaliţia majoritară!
Stimaţi colegi, mulţi dintre voi nu veţi fi pe listele electorale nici a lui Filat nici a lui Plahotniuc, de aceea nu aveţi de ce vă teme, trebuie să fiţi mai îndrăzneţi şi să vă spuneţi poziţia foarte clară. Mă adresez şi celor care se mai cred în opoziţia parlamentară, avem la dispoziţie 48 de ore ca să demonstrăm că nu se poate călca în picioare statul moldovenesc, cînd noi putem să oprim aceste fărădelegi. Astăzi socialiştii vin cu o iniţiativă de moţiune de cenzură împotriva guvernului Leancă. Noi avem trei semnături pe această moţiuni dar este nevoie de 34.
De curînd sub pretextul de a prezenta nişte avantaje cetăţenilor s-a produs un nou furt, o schemă criminală pusă la cale de actuală guvernare. Noi categoric protestăm împotriva acestui fapt. Conform articolului 106 a Constituţiei RM, Guvernul nu are niciun drept să-şi asume acest angajament, de a-şi lua răspundere pentru mai multe legi la pachet. În loc să avem astăzi discuţii la procuratură, la CNA, la şedinţele de judecată cu delapidări de fonduri, de ce este o gaură de buget de 8,3 miliarde lei, unde s-au dus creditele şi granturile de peste 35 miliarde lei, venite în ultimii ani aici în R. Moldova, unde sunt şi ce este cu datoria de 6.8 miliarde de dolari o datorie de aproape 100 miliarde lei, inclusiv datoria Guvernului? Ei vin în parlament şi participă cu toţii la o schemă criminală de acordare a unor garanţii acestui Guvern. Guvernul trebuie să plece! Noi socialiştii astăzi facem o adresare şi vom depune o moţiune de cenzură, pe care rugăm s-o semneze toţi deputaţii care nu sunt indiferenţi faţă de acest viitor, noi rugăm toţi deputaţii să nu fie complice la aceste scheme criminale realizate de actuala guvernare. Avem 72 de ore pentru a trimite acest guvern ruşinos la istorie şi la groapa de gunoi a istoriei! Jos Leancă!.
Cantitatea care a fost programată de 60,000 tone de mere şi 40,000 de mii de prune practic a fost livrată la întreprinderile de procesare, ieri s-a aprobat această sumă fiindcă a fost problematic, bine că şi-a asumat Guvernul responsabilitatea şi putem garanta aceste 138 de milioane de lei compensaţii, dar noi trebuie să avertizăm că această limită practic a fost epuizată. Noi ne făceam griji că nu vom putea absorbi această cantitate, dar aceasta s-a epuizat deja… Merele de iarnă se vînd foarte bine, avem oferte şi din Qatar şi din alte ţări, eu sper că se va debloca şi în alte direcţii. De asemenea, Belarus şi-a arătat toată deschiderea.
Am vorbit astăzi deschis despre embargoul impus Republicii Moldova de către Federaţia Rusă la cea de-a 63-a reuniune a Consiliului Economic CSI, care s-a desfăşurat la Moscova. În discursul meu m-am axat pe problema introducerii taxelor vamale la importul produselor moldoveneşti de către autorităţile ruseşti, începînd cu 1 septembrie curent. În prezenţa membrilor Consiliului mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea procedurilor Acordului privind Zona de Comerţ Liber, menţionînd articolele 8, 18 şi anexa 6 din document. Am fost ascultat cu atenţie, iar decizia adoptată la şedinţa de astăzi prevede continuarea discuţiilor între Republica Moldova şi Federaţia Rusa pentru identificarea unor soluţii ce ar ajuta la depăşirea relaţiilor economice tensionate.
…
Tot astăzi am discutat despre problemele ce afectează relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă împreună cu ministrul rus al Dezvoltării Economice Aleksei Uliukaev. Accentele s-au pus pe restricţiile şi taxele vamale impuse produselor noastre. I-am prezentat domnului Uliukaev mai multe argumente economice şi juridice care demonstrează lipsa motivelor din partea Rusiei în momentul anulării regimului preferenţial pentru produsele moldoveneşti. În schimb mi s-a promis că oficialii ruşi vor prezenta toate expertizele şi dovezile economice pe care le invocă, potrivit cărora Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar prezenta o ameninţare pentru relaţiile comerciale dintre ţara noastră şi Federaţia Rusă. Am convenit împreună cu ministrul Uliukaev asupra continuării dialogului pe marginea acestui subiect, inclusiv pe necesitatea iniţierii unei expertize europene în cazul în care va fi necesară.
Acest pachet de legi [pachetului de legi anti-corupţie] conţine foarte multe elemente novatorii şi chiar revoluţionare: testele de integritate, confiscarea extinsă a averilor, răspunderea penală pentru îmbogăţirea ilicită, extinderea termenilor de interdicţie pentru cei condamnaţi pentru corupţie, majorarea amenzilor pentru infracţiuni de corupţie. Prin implementarea eficientă a acestora, Republica Moldova ar putea deveni lider regional în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.
Am lansat reforma în sectorul vitivinicol cu cîţiva ani în urmă. A fost una dintre reformele dificile, dar a avut succes. Acum, sectorul vitivinicol, un sector care foarte greu s-a asociat şi a colaborat, s-a mobilizat în jurul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi în jurul brandului naţional “Vinul Moldovei”. O legendă vie… O noutate pentru acest an este lansarea producerii vinurilor organice. Moldova are deja suprafeţe destul de mari de unde se produc vinuri organice. Majoritatea acestor vinuri vor fi exportate în Belarus. Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru Republica Moldova de a exporta masiv vinuri organice. Este un motiv de mîndrie pentru noi şi sperăm ca aceste vinuri să fie reprezentate bine şi la Ziua Naţională a Vinului.
Din punct de vedere juridic nu există nicio interdicţie, dar din punct de vedere practic este puţin probabil că ne vom mai întruni. Depinde de comisii, de Biroul permanent al Parlamentului, dar sunt cam puţine şanse să ne întrunim. Doar dacă apare vreo situaţie de urgenţă, să nu dea Dumnezeu, atunci ne-am putea întruni. Acest lucru e firesc pentru că urmează campania electorală. Pentru cele mai importante proiecte, Guvernul şi-a asumat răspunderea, iar celelalte vor fi amînate, probabil pentru noua legislatură.
Noi coaliţie cu PCRM nu vom face. Noi ne dorim o guvernare pro-europeană, dar în ceea ce ţine de împărţirea funcţiilor, noi Mai mult la împărţirea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova nu vom participa. Istoria sau experienţa pe care o avem, pentru mine personal, este una foarte tristă şi eu nu vreau s-o mai trăiesc încă o dată. Păcat că nu s-a acceptat această iniţiativă de organizare a unui referendum în ziua alegerilor, care este o iniţiativă perfect legală.
Această iniţiativă oferea un răspuns la o mare problemă care poate să ducă la o criză politică profundă în anul 2016. Noi vom reveni la această situaţie, nu vom renunţa şi vom insista ca înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte să modificăm Constituţia şi să avem preşedinte ales de către cetăţeni. Eu altă formulă care să ofere rezolvarea acestei situaţii complicate ce ţine de alegerea şefului statului nu văd.
Partidul Democrat din Moldova (PDM) face următoarele precizări cu privire la procedura Alegerii deschise a candidaţilor PDM pentru Parlament, care se va desfăşura duminică, 28 septembrie 2014:
Partidul Democrat vine cu aceste precizări după ce a constatat că au fost lansate în spaţiul public unele manipulări cu privire la procesul desfăşurării Alegerii deschise. Ne aşteptăm ca astfel de manipulări să continue, ba chiar să se intensifice în următoarele zile.
Lumea vine la Partidul Socialiştilor. Ieri mai mulţi deputaţi din Găgăuzia au declarat public susţinere electorală pentru socialişti. Astăzi la Partidul Socialiştilor a aderat politologul Bogdan Ţîrdea. În curînd va veni şi altă lume bună, primari, consilieri, membri ai altor partide, lideri de opinie, oameni de valoare. Oamenii sunt atraşi de poziţia noastră fermă, de mesajul nostru statalist şi socialist, de vectorul nostru pentru Uniunea Vamală. Socialiştii vor deveni o forţă politică parlamentară importantă după alegerile din 30 noiembrie. Noi vom decide politica ţării. PCRM-ul lui Voronin apune, s-a ofilit, se duce în pămînt. Apare o nouă stea pe eşichierul de stînga — Partidul Socialiştilor, care va reprezenta opţiunile şi speranţele cetăţenilor moldoveni. Împreună, vom salva Moldova, identitatea moldovenească, ortodoxia, economia.
Este de înţeles interesul Poştei Moldovei de a optimiza procesele tehnologice şi de a rentabiliza activitatea economică. Această sarcină rămîne în faţa oricărei întreprinderi de stat, nu numai a Poştei. Dar este o abordare nepermisă ca aceste obiective să fie urmărite prin măsuri care afectează presa.
Ministrul Pavel Filip a criticat serviciile economice ale întreprinderii Poşta Moldovei, după ce instituţia a propus o serie de proceduri de rentabilizare economică, care afectează negativ situaţia economică a ziarelor din Republica Moldova. El a dat asigurări redacţiilor de presă, că vocea lor a fost auzită, s-a intervenit în mod firesc în favoarea ziarelor şi a cititorilor acestora, şi nu trebuie să mai existe niciun motiv de îngrijorare pe acest subiect. În consecinţă, serviciul de presă al MTIC, a anunţat că procedura de distribuţie a ziarelor de către Poşta Moldovei rămîne neschimbată şi urmează a fi doar îmbunătăţită pe baza unei comunicări mai bune şi corecte dintre distribuitor şi instituţiile de presă.
Este ceva evident, care se poate întîmpla cînd la guvernare este o Coaliţie. Este ceva normal şi se poate întîmpla în orice Parlament. Este vorba despre legea privind modificarea şi completarea bugetului, sistemul energetic. Un alt proiect vizează scutirea de TVA pentru importul păcurii pentru că suntem în prag de iarnă.
Noi am semnat, ratificat şi deja am început aplicare provizorie a Acordului de Asociere cu UE. Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător deschide noi perspective de acces a Moldovei pe piaţa europeană. […] Recent a fost finalizat un gazoduct care leagă Republica Moldova cu reţeaua de gaze europeană prin România. Alte proiecte strategice vor lega Moldova cu UE prin drumuri, poduri, etc în următorii 4 ani. […] Regimul liberalizat de vize obţinut pentru cetăţenii moldoveni în aprilie curent, cu noi oportunităţi de comerţ şi investiţii demonstrează că Moldova e pe calea cea dreaptă.
This year we have signed, ratified and already provisionally apply the new Association Agreement with the EU. The Deep and Comprehensive Free Trade Area, an integral part of the Agreement, opens new perspectives for the accession of Moldova in the European and world markets. […] Just recently, a new pipeline has been finalized which connects Moldova via Romania to EU’s gas network. This and other strategic projects connecting Moldova to Europe, including power grids, roads and bridges, will be implemented in the next 4 years. […] Visa free travel for all Moldovan citizens to the EU as of April this year, along with new trade and investment opportunities are just a few real examples which demonstrate that Moldova is on the right track.
Odată ce ne-am determinat parcursul, urmează să ne focalizăm eforturile asupra consolidării democraţiei, a statului de drept, combaterii corupţiei, îmbunătăţiri climatului de afaceri, dezvoltării rurale, asigurării securităţii energetice, etc.
Now that we have defined our path and established the framework for our further development we must focus on systemic deliveries. Strengthening democracy and the rule of law, fighting corruption, improving our investment climate, developing rural areas and enhancing our energy security — these are the objectives to be accomplished in the near term.
Soluţionarea problemei transnistrene şi reintegrarea ţării este o altă prioritate a Republicii Moldova. Efortul nostru rămîne constant: reglementarea politică, care să asigure suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi oferirea unui statut politic special regiunii transnistrene. […] Discuţiile privind aspectele politice şi de securitate trebuie să continue în format “5+2”. […] Continuarea prezenţei militare ruse, precum şi prezenţa muniţiilor, contrar înţelegerilor internaţionale şi Constituţiei Republicii Moldova, rămîne o problemă. Noi contăm că Federaţia Rusă îşi va încheia procesul de retragere [a trupelor], fără întîrzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menţinere a păcii în conformitate cu standardele internaţionale prin transformarea actualei operaţiuni militare într-o misiune internaţională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace.
…the resolution of the Transnistrian conflict and the reintegration of Moldova is another top priority for my Government. In our effort to resolve this conflict, our goal remains the same: to achieve a political settlement based on respect for sovereignty and territorial integrity of the Republic of Moldova, and a special political status for the Transnistrian region. […] Discussions on political and security aspects of the conflict should be resumed without delay within the 5+2 negotiating format. […] Continuing presence of Russia’s military forces and ammunition in the Transnistrian region, contrary to international commitments and the Constitution of the Republic of Moldova, is one of these issues. We expect the Russian Federation to finalize the process of the withdrawal without further delay. We also believe that bringing the peacekeeping arrangement in line with international standards by transforming the current military operation into a civilian multinational mission, would provide a positive impulse to the political process.
Regretabil, actualmente Moldova se confruntă cu restricţii comerciale nejustificate din partea Federaţiei Ruse. În urma acestora au avut de suferit relaţiile comerciale ale Chişinăului cu toate ţările din CSI. Sperăm că dialogul care continuă cu partenerii noştri ruşi, în baza normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi CSI, va contribui la reluarea unor relaţii comerciale normale. […] Accesul complet pentru vinurile şi produsele agricole moldoveneşti la piaţa UE, precum şi noul acord comercial cu Turcia va contribui la diversificarea pieţei în viitor.
Regrettably, currently Moldova faces unjustified trade restrictions on export of its agricultural products to the Russian Federation. Trade relations in the whole CIS region have been affected, but nevertheless, we hope that a continuing dialogue with our Russian partners based on the WTO and the CIS rules will contribute to the resumption of normal trade relations with Russia. […] Full liberalization of the EU market for Moldovan wines and agriculture products, as well as a new free trade area with Turkey will contribute to the market diversification in the future. We will continue to explore new trade partnerships in the world.
Noi urmărim cu mare îngrijorare evoluţiile din Ucraina. Acum un an nimeni nu şi-ar fi putut imagina că Ucraina poate fi aruncată într-o criză atît de profundă. La fel ca şi Moldova Ucraina a ales calea integrării europene pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor, asigurînd reconcilierea şi securitatea pentru aceştia. Noi credem că alegerea suverană trebuie să fie respectată pentru toţi membrii comunităţii internaţionale. Noi chemăm la respectarea prevederilor Cartei ONU şi a Dreptului Internaţional. La fel ca şi alte ţări, noi niciodată nu vom recunoaşte anexarea Crimeei.
We have followed with great concern the evolutions in Ukraine. A year ago no one could have imagined that Ukraine could be thrown into such a painful and profound crisis. At the same time, like Moldova, Ukraine has also set a path for European integration and that offers a real chance for improving people’s wellbeing while facilitating reconciliation, reconstruction and security. We believe that sovereign choices of all members of the international community should be respected. We recall the need to respect the provisions of the UN Charter and international law. Like many other countries, we will never recognize the annexation of Crimea.
În prezent, ne confruntăm cu un val crescînd de provocări complexe. Moldova îşi aduce parte ei de contribuţie la depăşirea acestor provocări, la promovarea păcii şi stabilităţii în Europa. Noi am adoptat măsuri concrete de susţinere a ONU, UE şi NATO în acest sens. Anul curent, Moldova a contribuit cu participarea a 41 de militarei la misiunea KFOR din Kosovo, condusă de NATO sub autoritatea Consiliului de Securitatea a ONU.
Today we face new and increasingly complex security challenges. Moldova is doing its part to address these challenges by making its own contributions to promoting peace, security and stability in Europe and on the international arena. We have taken concrete measures to support the UN, EU and NATO efforts in this regard. This year Moldova deployed 41 soldiers to NATO-led KFOR operation under the authority of the UN Security Council in Kosovo…
Moldova susţine avansarea spre o societate liberă, incuzînd libertatea de expresie în Internet şi mass-media. În ultimii ani Moldova s-a regăsit printre ţările ale lumii cu cel mai rapid acces la Internet. Aproximativ 65% dintre moldoveni accesează internetul cel puţin o dată pe zi. Iată de ce sunt mîndră că Moldova a fost acceptată anul curent ca membru a Freedom Online Coalition. Calitatea de membru a Moldovei la Parteneriatul Guvernării Deschise este o altă contribuţie la angajamentele din cadrul ONU. În prezent Moldova implementează o agendă complexă de e-Guvernare. În prezent, Moldova este printre primele ţări din regiune şi printre primele 16 ţări din lume care dispun de Portal-uri de Date Deschise. Recent, în august 2014, Guvernul Moldovei a adoptat o nouă Politică pentru Date Deschise, în corespondenţă cu Carta Date Deschise a G8.
Moldova also supports the advancement of a free and independent society, including the freedom of expression on the Internet and media. For the last 3 years my country has had one of the best and affordable Internet connections in the world. More than 65% of Moldovans access internet at least once a day. This is why I am proud that Moldova was accepted this year as a member of the Freedom Online Coalition. Moldova’s membership in the Open Government Partnerships (OGP) is another important contribution to the UN MDGs commitments. We are currently implementing a comprehensive e-Govemance Agenda. Today, Moldova is one of the first countries in the region, and among the first 16 countries in the world to have an Open Data Portal. Just recently, in August 2014, the Government of Moldova approved the new Open Data Policy in line with G8 Open Data Charter.
După alegeri vom trece la normalitate. Dar s-a creat o astfel de situaţie, cînd în cîteva zile începe campania electorală. Constituţia permite să ne asumăm legi pe propria răspundere în cazuri excepţionale. Dar chiar s-a creat o astfel de situaţie. Agricultorii trebuie să-şi primească cît mai repede compensaţiile pentru pierderile suportate în urma embargoului rusesc, aceste pierderi fiind estimate în proporţie de cel puţin 25 la sută. De asemenea, trebuie să procurăm şi păcură pentru iarna, pentru a fi pregătiţi de orice situaţie.
Deocamdată, avem construită conexiunea, putem începe importurile, dar va trebui să mai construim un gazoduct, Ungheni-Chişinău, iar România — două staţii de comprimare, pentru a ne pregăti tehnic de importuri mai mari.
Dle Voronin, aveţi o vîrstă înaintată, o vîrstă frumoasă, pentru care eu am tot respectul. Şi nu vreau să cred că aceasta ar fi motivul pentru care spuneţi minciuni. Nu e frumos. Noi, socialiştii, spre deosebire de voi, suntem curaţi şi sinceri, şi nu eu, ci D-voastră aveţi conturi bancare şi case peste hotare. Trebuie să înţelegeţi că în acest scrutin electoral veţi obţine cel mai mic număr de voturi pe care l-a avut PCRM vreo dată, iar D-voastră faceţi jocul Bruxelles-ului şi al SUA. Noi trebuie să ne concentrăm forţele, căci avem un oponent politic unic, pe care trebuie să-l distrugem.
Aceste afirmaţii [despre exportul ilegal al produselor agricole moldoveneşti în Rusia prin Belarus] au o notă speculativă. Ceea ce ştiu este că noi avem un cadru legal şi foarte bine structurat cu Belarus. După discuţiile cu preşedintele bielorus, sunt convins că exporturile din Republica Moldova spre Belarus şi prin Belarus, se face în condiţii legale, pentru că reexportul nu înseamnă încălcarea anumitor reguli. Dacă se păstrează regulile originii mărfii, atunci reexportul este perfect legal… Belarus s-a oferit să ne ajute să penetrăm şi alte pieţe unde ei sunt prezenţi şi noi unde nu suntem, la fel nu noi putem să-i ajutăm aici, avînd deja această deschidere.
Am mers într-adevăr în calitate de prim-ministru pentru a susţine un alt prim-ministru. Mă bucur pentru această invitaţie. De obicei, noi invităm pe prietenii noştri să ne ajute în timpul campaniilor. Atunci cînd cineva face comentarii, vreau să se refere doar la un singur lucru: gazoduct, 20 milioane euro pentru grădiniţe — şi am văzut oamenii, bunicile fericite în satele unde nu au fost niciodată grădiniţe, vorbim de Muzeul Naţional, vorbim de viitorul teatru de la Cahul, mai vin ceva bani. […] M-am interesat cîte vieţi omeneşti au fost salvate ca urmare a faptului că dl Ponta, Guvernul pe care îl conduce, ne-a ajutat să extindem proiectul SMURD pe malul stîng al Prutului. Doar de cînd a venit aceste 5 autospeciale pe care ni le-a donat pe 27 august, 75 de vieţi omeneşti din Republica Moldova au fost salvate. Doar pentru acest gest aş fi mers la Bucureşti pentru a-i mulţumi pe dl Ponta şi a-i spune că îl susţin în ceea ce face. […] Eu privesc aceste lucruri într-o manieră foarte pragmatică şi de corectitudine, inclusiv la nivel de relaţii interumane. În primul rînd, suntem cetăţeni şi suntem oameni. Am mers acolo în calitate de prim-ministru şi aici m-am condus de interesul Republicii Moldova şi a cetăţenilor. Nu cred că cetăţenii nu apreciază acest gest, această atitudine a României. Nici lor nu le este uşor, dar iată găsesc aceşti bani pe care ni-i alocă cu maximă generozitate pentru că înţeleg că perioada prin care trecem noi este mai complicată.
Avem de rezolvat cîteva subiecte care nu mai rabdă amînare. Am discutat cu colegii din Coaliţie, colegii parlamentari, care susţin această decizie de a ne angaja răspunderea. Există deplină deschidere din partea conducerii Parlamentului pentru prezentarea cît mai rapidă a legilor pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în faţa Legislativului. Sunt convins că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem.
Vreau să dau, în numele Dumneavoastră [miniştrilor], asigurări cetăţenilor că asumarea răspunderii este un procedeu prin care asigurăm promptitudine şi eficienţă în actul guvernării şi nu înseamnă, sub nicio formă, că ar exista neînţelegeri sau la nivelul Executivului, sîntem aici şi sîntem solidari, sau la nivelul Coaliţiei majoritare.
Un ultim subiect [din pachetul celor 7 proiecte pe marginea cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea] prevede declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de reabilitare a unor sisteme centralizate de irigare… Proiectul are ca scop implementarea cu succes a activităţii de reabilitare a sistemelor centralizate de irigare a proiectului “Tranziţia la Agricultura Performantă” din cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Corporaţiei “Provocările Mileniului”.
Reabilitarea Sistemelor Centralizate de Irigare amplasate pe rîurile Nistru şi Prut vor contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova, odată ce vor creşte veniturile populaţiei din aceste localităţi, urmare a unei productivităţi agricole sporite.
Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua din sursele Programului Compact, iar finisarea lucrărilor este preconizată pentru anul viitor.
Parlamentul de Legislatura a XIX-a nu mai este funcţional! În pofida faptului că împuternicirile acestuia sînt valabile pînă la alegerea noului for legislativ, începînd cu luna iulie Parlamentul RM nu mai activează. Am devenit martorii şi ostaticii unei situaţii fără precedent — Constituţia ţării şi legislaţia naţională sînt încălcate flagrant de către coaliţia de guvernare. Majoritatea parlamentară se eschivează de la exercitarea funcţiilor delegate de către cetăţeni. Decizia coaliţiei de a acorda Guvernului împuterniciri legislative substituie menirea şi prerogativele Parlamentului. Acest lucru constituie o dovadă a faptului că actuala putere a degradat definitiv şi încearcă astfel să evite responsabilitatea în aceste momente critice pentru ţară.
Este o cale corectă, rapidă şi eficientă. Decizia luată vine să zădărnicească planurile celor care vor să transforme şedinţa Parlamentului în tot felul de speculaţii şi tot felul de campanii electorale propriu-zise, dar de a merge concret cu rezolvarea unor probleme concrete, importante pentru ţară.
Sunt proiecte care vizează situaţia din agricultură. Este vorba despre ajustarea bugetului pentru a oferi agricultorilor suport necesar. În plen ar fi fost nevoie de un timp mai îndelungat pentru dezbateri. Este o cale mai raţională şi mai scurtă pentru a oferi soluţii agricultorilor. Cred că este o decizie corectă. Mai este vorba şi de un proiect ce vizează situaţia energetică, asigurarea pentru iarnă. Avem nevoie de acţiuni prompte, fără dezbateri în Parlament. Cred că opoziţia îşi va manifesta într-un alt mod grija faţă de agricultori şi ar putea înainta o moţiune de cenzură.
Sunt proiecte de lege foarte importante care nu pot fi amînate. În ultima perioadă au fost mai multe încercări de a se convoca în şedinţă Comisia Economie, din lipsă de cvorum, şedinţele nu au avut loc şi atestăm o situaţie că este problematic ca să avem rapoartele comisiei.
Mai avem nevoie de alegerile parlamentare dacă sesiunea de primăvară-vară am încheiat-o cu asumarea răspunderii Guvernului şi pe cea de toamnă o începem cu o nouă asumare a răspunderii Guvernului. De pe data de 3 septembrie, de cînd a fost deschisă sesiunea au trecut 22 de zile şi venim astăzi de parcă ceva arde? Ce arde? Nu înţeleg atitudinea majorităţii parlamentare. Prin aceste hotărîri nu recunoaşteţi puterea suverană. Poporul ne-a delegat-o nouă.
Cel puţin ce ţine de comisia mea, intuiesc că lucrurile sunt în felul următor: Au dorit ca mai mult Comisia să nu aibă loc. Deoarece orice şedinţă de Comisie însemna un lucru simplu, într-o formă sau alta subiectul Băncii de Economii şi Aeroportului trebuiau discutate, trebuia pregătit raportul şi trebuia mers în plen. Şi atunci s-a decis, să pună sub risc întregul Guvern, cu pericolul de demisie, numai să nu permită să aibă loc şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe… Ştiam de ieri că se va întîmpla scenariul ăsta cu asumare de răspundere, dar credeam că în ţara lucrurile pot merge şi mai normal oleacă. De fapt, astăzi la ora cinci, cînd va fi convocat Parlamentul, veţi asista la cea mai mare mizerie care vă puteaţi imagina din ultimul timp.
Cum s-a întîmplat că actele normative asumate de Guvern pe parcursul zilei au apărut în Monitorul Oficial cu data de astăzi. Cum aşa? Sau ele au fost trimise ieri la tipar, iar azi Guvernul le-a adoptat. Este imposibil. Am fost [PCRM] opt ani la guvernare şi multe lucruri le-am făcut operativ, dar un aşa grad de eficienţă noi nu l-am atins.
Această măsură se aplică în situaţii excepţionale, cum ar fi calamităţile naturale sau atunci cînd deputaţii sînt plecaţi în concediu. Cred că în cazul dat se impune o sesizare la Curtea Constituţională. Această măsură demonstrează că avem un guvern minoritar, care nu este susţinut de o majoritate parlamentară şi merge în avangardă. Există anumite grupuri de interese, comanditarii s-au activizat pentru că sîntem în perioada electorală, demersurile lor devin tot mai vizibile. Guvernul încearcă acum să dreagă busuiocul, iar majoritatea parlamentară va apărea ca o mireasă jalnică.
Ceea ce face Leancă este, de facto, un puci antistatal.
То, что делает Лянкэ — это антигосударственный путч!
Законы, затрагивающие основные сферы жизнедеятельности государства, включая деятельность Нацбанка и Термокома, принимаются без участия парламента, без дискуссий, без соблюдения демократических норм. Больше, чем уверен, что правительство Лянкэ полностью контролируется Плахотнюком, в интересах которого и принимаются все эти законы, под прикрытием защиты производителей фруктов.
Suntem într-o situaţie tîmpită, mă scuzaţi. Avem Parlament, avem majoritate sau cel puţin pretindeţi că aveţi majoritate, şi vine Guvernul ca să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Eu propun să includem pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi cele 7 proiecte de lege şi să le dezbatem rînd pe rînd.
Dacă Guvernul a considerat că situaţia în agricultură sau alte domenii impune măsuri urgente, atunci Constituţia îi permite dreptul de a-şi lua această responsabilitate. Probabil, Guvernul a considerat că este o măsură extremă, dar acest angajament nu exclude controlul parlamentar pentru a depune o moţiune de cenzură în cazul în care va considera că a adoptat legi neoportune. În termen de trei zile deputaţii se vor expune asupra angajamentului luat de Executiv. Nu este nimic ieşit din comun, cred că este dreptul Guvernului. Este o decizie luată de Coaliţie, cu siguranţă a fost coordonată.
Din păcate, din lipsa majorităţii parlamentare (Coaliţia Aerobank nu poate aduna 51 de voturi necesare adoptării legilor), stare de fapt, care durează de aproape trei luni, Guvernul de la Chişinău a decis să-şi asume răspunderea pe un al doilea pachet de legi, excluzînd astfel Parlamentul din procesul decizional.
Mergînd pe logica ghidei trandafirii, această procedură ar putea fi folosită de Guvern la nesfîrşit, chiar şi patru ani la rînd, săptămînă de săptămînă.
În condiţiile în care, cei care au obligaţia să aplice cu bună credinţă prevederile Constituţiei, abuzează şi se folosesc în mod cinic de unele prevederi ale Legii Supreme, cred că se impune o Sesizare a Curţii Constituţionale, de interpretare a articolului 1061 din Constituţie, în vederea clarificării “întinderii” prevederilor acestui controversat articol, ori din punctul nostru de vedere, asumarea răspunderii Guvernului poate avea loc doar în cazuri de force majeure şi NU ori de cîte ori vrea muşchiul lui Iura sau a lui Volodea.
Belarus este un partener economic-comercial foarte important pentru Republica Moldova. Avem tradiţional o cooperare foarte bună. Ne dorim o cooperare foarte bună cu toţi partenerii tradiţionali din est şi suntem convinşi că Acordul de Asociere cu UE, de Comerţ liber cu UE nu trebuie, nu poate şi nu vine în contradicţie cu Acordul de comerţ liber în spaţiul CSI.
Sunt foarte recunoscător că aţi ales să discutăm despre provocări, probleme, astfel încît să identificăm soluţii, care vor permite Republicii Moldova să-şi regăsească locul în familia europeană… Mă adresez, în mod special, tinerilor — cei care sunt convins că trebuie să fie forţa motrice a schimbării Republicii Moldova, cei care trebuie să motiveze clasa politică, societatea per-ansamblu, prin entuziasmul său, dar şi prin dorinţa de a schimba la faţă realităţile din Republica Moldova. Avem un obiectiv comun — dezvoltarea Republicii Moldova.
Forumul Internaţional “Tinerii creează oportunităţi pentru Europa”, organizat de Fundaţia Konrad-Adenauer şi Centrul de Studii Europene “Wilfried Martens” a adunat peste 50 de tinerii din PLDM, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de studenţi de centru-dreapta, afiliate European Democrat Students (EDS) şi Partidului Popular European (PPE). Forumul face parte din şirul evenimentelor comune desfăşurate de Organizaţia de Tineret a PLDM şi EDS, care îşi propun să pună în contact tinerii moldoveni cu cei din toată Europa, apropiind astfel Republica Moldova de Uniunea Europeană. Participanţii au semnat o Declaraţie comună de susţinere a Republicii Moldova.
…să nu uităm, că avem subiectul gazului, contractul nostru expiră la sfîrşitul anului. Aceste două subiecte sunt cele mai importante de pe agenda mea. Contractul cu gazele nu va fi semnat în cadrul acestei vizite, dar am putea să avansăm mai mult în discuţii şi să avem cel puţin unele elemente de principiu în privinţa contractului. Ca de exemplu, contract nou sau prelungirea contractului actual.
Declaraţia a fost făcută înainte de vizita la Moscova şi discuţiile cu reprezentanţii Gazprom, avînd în vedere şi intenţia Ucrainei de modificare a tarifelor la tranzitul gazului rusesc. Candu a precizat că Guvernul este în căutarea unor soluţii de rezervă pentru ca Moldova să nu se confrunte în prag de iarnă cu o criză energetică.
Mizăm pe agricultură! Statisticile spun că exporturile produselor agro-alimentare au crescut în ultimii patru ani. Politicile promovate au ridicat standardele de producere, s-au diversificat pieţele de desfacere. Fermierii au acces la resurse financiare ieftine.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ultimii şase ani volumul exporturilor produselor agroalimentare din Republicii Moldova a continuat să crească, în 2013 valoarea acestora fiind de aproape un miliard dolari SUA. Şi balanţa comercială a Moldovei are o tendinţă generală de creştere. Astfel începînd cu anul 2009, Republica Moldova nu a mai înregistrat o balanţă comercială negativă.
Avînd în vedere că Regulamentul Parlamentului, art. 4, alin. 11 stipulează că orice modificări intervenite în componenţa fracţiunii parlamentare se aduce la cunoştinţa deputaţilor în şedinţă plenară, ţin să informez Parlamentul Republicii Moldova că în şedinţa din 16 septembrie fracţiunea PLDM, întru executarea deciziei biroului central al partidului, a decis excluderea din componenţa fracţiunii a deputatului Ioniţă Veaceslav. Şi la moment componenţa numerică a fracţiunii PLDM este de 30 de deputaţi.
Vreau să vă asigur că indiferent, dacă voi fi sau nu demis astăzi, cazul BEM şi Aeroport merge mai departe. Toate sperieturile cu demisiile, cu dosare, etc., nu îşi au efect. Dimpotrivă, aceste tentative mă mobilizează şi îmi dă puteri să merg mai departe. Eu ştiu cît s-a insistat ca anume astăzi Dl. Ioniţă să fie demis. Este ridicol! Nu dispare problema dată. Gata! […] Dl. Filat mă tot ameninţă cu judecata. Îi recomand dlui Filat să nu se mai ducă prin instanţe, să se ducă direct la CEDO — are experienţă bogată şi ştie ce spune CEDO în cazurile lui. Judecata poate să dureze doi ani de zile. Îi propun dlui Filat să rezolvăm mai repede. Sunt gata să mergem împreună cu dumnealui la postul public de televiziune. Aşa împreună să discutăm şi vă asigur că la toţi cetăţenii Republicii Moldova le va fi foarte interesant.
…sesisez instituţia condusă de Dumneavoastră în vederea demarării unei anchete penale şi administrative pe numele lui Renato Usatîi, verificînd astfel legalitatea activităţilor sale pre-electorale, prin organizarea de concerte, însoţite de coruperea cetăţenilor, cu utilizarea banilor cash. Vă rog să investigaţi dacă aceste activităţi, coroborate cu dubla cetăţenie a lui R.Usatîi, sunt conforme legislaţiei Republcii Moldova, şi anume, Codul penal, Legea cu privire la partidele politice, Codul contravenţional.
În cadrul întrevederii, am discutat în mod concret perspectivele realizării unor proiecte comune în complexul agroindustrial, domeniile energeticii, transportului electric şi infrastructură.
Au fost examinate, în special, probleme ce ţin de sporirea livrărilor de produse agricole, pomi-legumicole şi vinicole moldoveneşti în Republica Belarus. De asemenea, am discutat despre extinderea cooperării în sfera de producţie, avînd în vedere necesităţile crescînde ale economiei moldoveneşti de tehnică agricolă şi ale oraşelor — de noi troleibuze şi autobuze de producţie bielorusă.
…cele două părţi şi-au reiterat ataşamentul faţă de principiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ambelor state şi s-au pronunţat pentru soluţionarea problemelor actuale ale securităţii internaţionale, respectîndu-se principiile şi normele dreptului internaţional.
Ei pot veni să investească în ţara noastră, să-şi realizeze produsele aici, folosind tehnologiile pe care le au la ei, pe ale noastre, indiferent că vor să monteze tractoare, troleibuze sau orice alte industrii. Apoi, odată realizate în Moldova, aceste produse, servicii sunt marcate ca produse de origine moldovenească, le oferă dreptul să fie exportate liber, fără taxe şi fără cote, atît în Uniunea Europeană, cît şi în alte regiuni, unde avem noi pieţe deschise. Eu cred că această idee reprezintă un potenţial extrem de mare. Important pentru noi este şi faptul că Belarus este partenerul nostru de încredere chiar şi în relaţia cu Federaţia Rusă. Şi asta pentru că autorităţile bieloruse au luat o poziţie corectă faţă de Moldova prin decizia lor de a nu accepta propunerea ruşilor de a introduce taxe sau restricţii faţă de mărfurile şi serviciile noastre. […] Repet, Belarus este un partener foarte important pentru Moldova şi îmi doresc extrem de mult ca tot ceea ce ne leagă, să evolueze tot mai mult.
Consecinţele Acordului de Asociere cu UE, document prin care a fost trădat poporul şi interesul naţional, deja capătă proporţiile unei catastrofe economice. Peste 60 la sută din exportul Moldovei poate fi compromis, iar premierul Leancă, cu miniştrii, parcă în bătaie de joc, coace plăcinte cu mere. O guvernare normală ar fi căutat opţiuni pentru soluţionarea problemei, însă această Coaliţie se pronunţă pentru introducerea unor măsuri de reacţie, de facto declară război comercial Rusiei. Nici puterile geopolitice nu-şi permit să împartă lumea în prieteni şi duşmani. Numai conducerea Moldovei o face cu uşurinţă, fără a se gîndi la consecinţe. Doar în cîţiva ani Coaliţia a întors totul pe dos, găsind duşmani acolo, unde timp de sute de ani se află partenerii noştri strategici. Sînt convins că restabilirea relaţiilor tradiţionale, istorice cu Rusia va constitui sarcina primordială, strategică pentru noua guvernare. Şi nu doar din considerente economice. Rusia a fost întotdeauna garantul statalităţii moldoveneşti, care este astăzi în mare pericol.
Tehnologiile şi internetul au devenit parte integrantă a vieţii noastre şi reprezintă un catalizator-cheie al productivităţii şi creşterii economice. Totodată, datorită acestor elemente sunt diminuate corupţia şi costurile actului de guvernare. Acestea ajută cetăţenii să fie mai informaţi şi mai competitivi în noile realităţi economice. Însă, pentru a fi pregătiţi să folosim avantajele oferite de tehnologiile moderne, trebuie să edificăm o economie bazată pe inovaţii şi pe cunoaştere. Prin crearea Centrului de Excelenţă în domeniul Tehnologiei Informaţiei, Guvernul îşi propune să contribuie la abilitarea cetăţenilor Republicii Moldova cu toate capacităţile necesare pentru a trăi şi activa într-o societate digitală, într-o lume care, graţie tehnologiilor, se află într-o continuă mişcare.
A venit timpul să rupem cercul vicios pînă mai avem timp. PCRM propune un program de depăşire a crizei profunde. Moldova a fost mulţi ani în căutarea unei idei naţionale. Această idee a fost găsită. Trebuie să păstrăm statalitatea şi să combatem corupţia. Această guvernare a scris cea mai neagră filă în istoria ţării noastre… Guvernarea a transformat instituţiile statului în filialele mafiei. Guvernarea violează Constituţia. Ponta şi Băsescu concurează cine dintre ei mai repede va anexa Moldova. Politica antirusească este singura politică a actualei coaliţii. Rusia a fost întotdeauna garantul statalităţii moldoveneşti, care este astăzi în mare pericol. A venit timpul să schimbăm situaţia. Chiar şi acum, Coaliţia nu propune niciun fel de program pentru dezvoltarea ţării, ci caută cu disperare posibilităţi de a cumpăra voturi.
Încercăm să audiem membrii Guvernului în privinţa privatizărilor ilegale de mai bine de 3 săptămîni, însă aceştia se ascund. Societatea doreşte să afle ce se întîmplă cu BEM, Aeroportul. Ce se întîmplă în agricultură, fiindcă fermierii nu au unde să-şi realizeze producţia, ce se întîmplă cu subvenţiile care trebuie să li se acorde? Noi ne adresăm către guvernare — nu vă jucaţi cu focul. Numărătoarea inversă pentru oligarhii de la guvernare a început, iar cei care au furat vor sta la închisoare.
De ce neapărat trebuie coaliţie, să te legi unul de altul? În aceste coaliţii se petrec numai bîrfe, interese şi scandaluri. Să vedem cum se vor uni ceilalţi, cine vor fi. În al doilea rînd noi ne pornim în această campanie electorală cu scopul de a obţine majoritatea. Orice rezultat mai jos de 50% va fi o pierdere pentru noi.
Cerem în mod de urgenţă să fie convocată şedinţa în plen a Parlamentului, iar deputaţii, care trebuiau deja de o lună să fie la muncă dar se află încă în vacanţă, să revină la lucru. În timp ce premierul Leancă coace plăcinte gigantice, iar Bumacov fierbe mămăligă record, ţara se află în prag de o criză profundă, fermierii nu primesc subvenţiile cuvenite şi suportă mari pierderi. Plăcintarii şi mămăligarii — jos de la guvernare.
Acum ne pregătim de alegeri. Unii aşa-zişi analişti politici spun că nu se aud comuniştii, dar noi ne vom expune în campania electorală. Noi putem crea un spot video despre “faptele eroice”, care le-a făcut Dodon nu doar faţă de partid, dar şi faţă de ţară. Aşa — cum a votat pentru Timofti, cine l-a plătit pentru asta. Voi, jurnaliştii, rău lucraţi la computere. Să vedeţi ce a spus Ceban, cînd a ieşit din fracţiune — că e un semn de protest faţă de refuzul nostru privind integrarea europeană. Dar acum ce doreşte, integrare în Uniunea Vamală?… Cine a rămas în plen cînd s-a ratificat Acordul de Asociere? Ce a fost atunci? Noi am spus încă atunci că la această acţiune împotriva Moldovei nu vom participa şi am plecat din sală. Doar un singur deputat trebuia să rămînă şi să transmită un mesaj. Dar Dodon a rămas în sală, ca să asigure cvorumul necesar. Dar, noi încă nu am ieşit în lupta finală, noi avem ce spune despre aceşti nenorociţi.
I-am scris cu mîna mea [răspuns lui Vadim Mişin la îndemnul asigurării unităţii partidelor de stînga] că trebuia să se gîndească la asta atunci cînd a rupt acest flanc stîng şi cînd a adus daune acestei ţări. Acum, vor pe spatele cuiva să intre în Parlament să-şi rezolve problemele personale. Bine că au plecat toţi, inclusiv Dodon… cu podruştele [prietene] lui.
Am avut şi am o stimă deosebită faţă de oamenii de vîrsta a treia. Astăzi am urmărit un bătrînel mincinos pe nume Voronin — obosit şi rătăcit. Un bătrînel care face etichetări şi ameninţă. În tot haosul ce se produce în ţară, furturile de sute de milioane, privatizări ilicite, declaraţii de unire — el a găsit cu cine să lupte — cu socialiştii. Voronin a fost inventiv azi, a găsit o nouă scuză pentru formaţiunea sa, atunci cînd aceasta în componenţă deplină a fugit de la şedinţă a Parlamentului în loc să voteze împotriva acordului cu Uniunea Europeană. Îi reamintesc că a fugit nu foarte departe, pînă în parcul central din Chişinău unde îl aşteptau senatorii americani. Îi recomand, de asemenea, să recitească statulul formaţiunii sale, unde scrie că pledează pentru integrarea europeană şi în aceste condiţii nu trebuie să se ruşineze de acest lucru şi să dea multe explicaţii.
Au adus în Parlament organizaţia criminală de la sud, în frunte cu Ion Butmalai, şi organizaţia de la nord în frunte cu… aista din Soroca — Cembreleţ sau cum îl cheamă?
Acelaşi drept pe care îl am eu îl au şi ceilalţi membri ai biroului politic al PL. Dacă mai mulţi membri vor vota ca Dorin Chirtoacă să fie primul pe listă, înseamnă că aşa va fi. Biroul politic vine cu propunerea referitor la listă. Lumea nu mai ştie în cine să creadă, dar cine e preşedintele partidului, contează foarte mult. Fiind că, dacă e preşedinte, depinde de politica partidului, depinde ce echipă va avea — care vin să muncească pentru oameni sau pentru ei.
Două luni de zile să nu activezi în calitate de primar general asta nu e aşa de simplu. Nu e aşa că dacă nu eşti tu la primărie face altcineva lucrul. O decizie finală [referitor la lista electorală] nu am luat. Dorin Chirtoacă va fi pe listă, dar nu poate lipsi două luni de zile. Căutăm o soluţie, care va fi veţi vedea.
Nu mă voi întîlni cu Lukaşenko, deoarece el a solicitat să se vadă cu toţi preşedinţii fracţiunilor parlamentare, iar eu nu vreau să mă duc în această componenţă.
Scopul nostru este unul foarte clar în relaţia cu APCE. Interesul este să avem alegeri libere, corecte, ceea ce va constitui, de asemenea, un test al democraţiei. După aceste alegeri, prin implementarea Acordului de Asociere vom trece din perioada monitorizare în faza de post-monitorizare în relaţiile cu APCE.
Fiecare trebuie să ne gîndim la faptul că trebuie să revenim la guvernare ca să nu acceadă partidele pro-ruse. Şi astăzi vedeţi că nu spun lucruri prin care lumea să înţeleagă că supăraţi putem fi pe toţi. Unii au furat mai mult, alţii în general n-au pus mîna pe nimic. Noi liberalii a trebuit să alegem întotdeauna dintre 2 rele. Şi acum tot aşa va fi. N-am de gînd să susţin pe nimeni. Noi am hotărît să nu atacăm, dacă ei vor ataca, noi vom avea cu ce răspunde. Cetăţenii trebuie să decidă.
Dacă avînd putere, în 4 ani nu fac ordine în republică, mă duc la puşcărie… În aceşti ani de guvernare, unele rezultate au fost obţinute. Este o schimbare. Dar schimbarea pe care au aşteptat-o cetăţenii nu s-a produs. Cetăţenii nu au simţit valorile democratice. Eu cred că Republica Moldova niciodată nu va scăpa de corupţie, hoţie, dacă cetăţenii, venind la alegeri, vor fi indiferenţi cum votează, vor fi indecişi sau cumpăraţi… Ce a fost în Alianţa pentru Integrare Europeană nu o să mai fie. Ei nu sînt oameni de cuvînt. Acum fiecare e cu turta lui. Dar dacă nu vor cu noi, să se ducă cu comuniştii. Dar aşa cum am guvernat noi — ei au luat, iar noi răspundem — nu merge aşa. De aceea, cînd vom veni să discutăm despre o nouă guvernare, vom veni cu o listă de probleme. În caz că nu se îndeplineşte, nu mai votăm. Şi dacă în 4 ani nu fac ordine în republică, avînd putere, mă duc la puşcărie… Dacă îi revine PL-ului funcţia de prim-ministru, Dorin Chirtoacă va fi prim-ministru. Experienţa lui Leancă nu o poţi compara cu experienţa lui Dorin Chirtoacă — primar general 7 ani de zile. Dar pînă să discutăm despre aceasta, să se lămurească Filat cu Leancă. Filat încă nu i-a cedat funcţia.
Doamne fereşte, nu vreau să fac o coaliţie cu Filat sau Plahotniuc. Stimaţi cetăţeni, votaţi 50+1. Nu mă duc nici cu Voronin, nici cu Filat, nici cu Plahotniuc. Dacă nu vom acumula numărul necesar de voturi, şi vom fi nevoiţi să facem coaliţii, atunci voi pune mai presus interesele cetăţenilor, decît relaţiile mele cu Filat şi Plahotniuc. Iar unele din condiţiile noastre pentru crearea unei posibile guvernări ar fi: un guvern onest, curat ca lacrima, fără dosare penale. Aderarea la NATO etc. Ce a fost în Alianţa pentru Integrare Europeană, nu o să mai fie. Ei nu sunt oameni de cuvînt. Acum fiecare cu turta lui. Dar dacă nu vor cu noi, să se ducă cu comuniştii. Dar aşa cum am guvernat noi, ei au luat, iar noi răspundem, nu merge aşa. De aceea, cînd vom veni să discutăm despre o nouă guvernare, vom veni cu o listă de probleme. În caz că nu se îndeplineşte, nu mai votăm. Şi dacă în 4 ani nu fac ordine în republică, avînd putere, mă duc la puşcărie.
Noi avem nevoie de NATO ca niciodată. Este unul dintre obiectivele programului de guvernare al PL. Cetăţenii vor vota pentru PL inclusiv şi pentru acest fapt. […] Cred că fiecare partid care vine în faţa cetăţeanului în această campanie electorală trebuie să vină cu dezideratul de aderare la NATO. Cetăţenii tremură în casele lor cînd văd ce se întîmplă în Ucraina.
Dacă vrei să-ţi cînte muzica trebuie să plăteşti bani. Şi aceştia care vor să fie ridicaţi în sondaje şi să “tumănească” minţile oamenilor: “Iată noi mai că suntem în Parlament, votaţi-ne pe noi şi gata, treaba-i făcută”. Aşa se fac sondajele la noi în Moldova. Nu mai cred în niciun sondaj, măcar că urmăresc, doar că nu din banii noştri. Noi nu avem bani pentru sondaje.
Lăsaţi sondajele, ştiu cum se fac ele, ca şi concertele, cu bani. Pe stînga cei mai serioşi, mai puternici sunt comuniştii. Lumea aşteaptă să vadă echipa. Că ai concerte, plăteşti bani mulţi şi nouă şi altora, că umblaţi cu steaua e una, dar arătaţi echipa. Un fost prim-ministru nici nu există parcă, avînd mandatul de 5 ani de deputat. Lumea a uitat de ei. Care echipă? Cu ce vin ei?.. În sondaje a apărut numele lui [Renato Usatîi], dar nu partidul. Lumea va vota partidul… Mulţi au venit în Parlament, au venit, au plecat, nu au făcut nimic. Nu ştiu ce se va întîmpla.
La 17.09.2014, urma să aibă loc şedinţa specială a Comisiei economie, buget şi finanţe, unde urma să se examineze proiectele cu privire la anularea tranzacţiilor de la BEM şi Aeroportul Chişinău. Şedinţa nu a avut loc din motivul că Comisia nu a întrunit cvorum, fiindcă PLR-ul cel care a înaintat proiectele, PLDM-ul despre care se vorbeşte că stă la baza acestor fraude cu BEM şi Aeroportul şi PD-ul, care au şi ei o parte din vină, nu au dorit să participe la şedinţă.
Aici apare întrebarea firească: unde a dispărut consecvenţa PLR-ului? De ce nu s-au prezentat la comisie şi cît de tare au vrut ei să contracareze fraudele stăpînului care i-a cumpărat?
În legătură cu avizul Curţii Constituţionale la propunerea iniţierii unui Referendum republican pentru revizuirea Constituţiei în vederea alegerii directe a Preşedintelui Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că a luat act de această decizie şi o va respecta. În acelaşi timp, PLDM îşi exprimă regretul cu referinţă la avizul emis astăzi de Curtea Constituţională, care vine în contradicţie atît cu norma constituţională, cît şi cu deciziile anterioare ale CC.
Reforma educaţională se desfăşoară în ţări din toată lumea, iar cele care nu vor reuşi, vor rămîne în urma trenului cu 20–30 de ani. Nu e o lege perfectă, dar introduce elemente de responsabilizare şi infrastructură a calităţii.
Noi ne legăm speranţele de viitorul preşedinte al României, Victor Ponta, un om care se lansează în proiecte cînd ştie că le poate duce la îndeplinire…. Este un partener politic de încredere, şi-a respectat toate angajamentele, a demonstrat că poţi face lucruri mari, în timp scurt… Personal,consider să soarta noastră e strîns legată de proiectul european, iar aceşti paşi vor depinde în manieră substanţială de ajutorul României. De aceea nu îmi este indiferent cine va conduce România în perioada următoare. Noi ne legăm speranţele de viitorul preşedinte al României, Victor Ponta. Împreună vom ajunge la destinaţie, vom reuşi să scriem istoria.
Sprijinul statului în domeniul social depinde de posibilităţile bugetare, pentru care este nevoie de performanţă economică, investiţii, acces la piaţa europeană şi fonduri europene — tot ce numim noi modernizarea Republicii Moldova în contextul integrării europene.
Autorităţile au decis să mărească de la 1 noiembrie 2014 indemnizaţiile persoanelor care beneficiază de ajutor social. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Igor Corman la ceremonia dedicată Zilei profesionale a angajaţilor din sfera protecţiei sociale. Începînd cu 1 noiembrie 2014, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 720 de lei în loc de 680 cum era pînă acum. În bugetul de stat au fost prevăzute în anul 2014 circa 500 de milioane de lei pentru acordarea ajutoarelor sociale şi alte 254 de milioane de lei pentru ajutor în perioada rece a anului.
În loc să amenajeze ţara noastră, să promoveze reforme de modernizare a economiei şi în primul rînd a industriei, a agriculturii în baza reutilării tehnice şi tehnologice, noi deschidem în totalitate piaţa noastră pentru o economie incomparabil de puternică.
Alegerile care vor avea loc — sunt alegerea viitorului nostru, al Moldovei!!! Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă toţi!
…
…a venit timpul pentru o Nouă politică economică, pentru un “NĂP” modern în Republica Moldova… Ieşirea economiei moldoveneşti din comă, poate avea loc doar dacă:
Repet, a sosit timpul pentru o Nouă politică economică, pentru un “NĂP” modern. De la programul anticriză propus, noi intenţionăm să trecem la schimbări globale structurale în economia moldovenească. Noi suntem convinşi, că realizarea tuturor acestor idei de program ne va permite să asigurăm o dezvoltare durabilă a economiei Moldovei, iar în consecinţă — creşterea bunăstării cetăţenilor noştri.
Dacă fondul de Dezvoltare Regională este de 170–150 de milioane de lei, portofoliul proiectelor de investiţii care-l deţin agenţiile de dezvoltare regională din cadrul MDR sunt în jur de două miliarde de lei. Dar lipsa acestor fonduri nu ne permite ca să ajungem în fiecare sat, să ajungem la fiecare proiect cu impact regional.
Sînt sigur că cuvintele mele por părea cuiva drept culmea cinismului, dar nu vă grăbiţi să mă judecaţi, lasă să treacă vreo 3–4 ani şi atunci vom putea înţelege şi aprecia ce efect benefic a avut embargoul rusesc asupra producătorilor şi exportatorilor autohtoni de fructe şi legume.
Peste 12 zile se va da startul oficial al campaniei electorale, care va fi una destul de grea. De alegerile din toamnă depinde viitorul nostru. PSRM are şansa unică să fie auzit… Noi nu producem nici jumătate din ceea ce consumăm. Noi importăm. Noi am avut creştere economică între anii 2000–2008 cînd Zinaida Greceanîi era premier. În ultimii cinci ani, datoria externă a Republicii Moldova s-a majorat de cîteva ori… Dodon nu este contra Europei, Dodon este contra Acordului de Asociere cu UE şi Acordului de Liber Schimb cu UE. Trebuie să ne îndreptăm spre aderarea la Uniunea Vamală. Fără aceasta nu putem creşte economia.
Noi nu renunţăm la aceste discuţii şi vom insista ca ele să aibă loc, însă considerăm că ultimele şedinţe s-au transformat în conferinţe de presă ale preşedintelui Comisiei, Veaceslav Ioniţă. Dar conferinţele de presă nu trebuie amestecate cu activitatea Parlamentului.
Iurie Roşca trebuie să revină în politica moldovenească. El întotdeauna a avut capacităţi. A demonstrat, pe parcursul anilor, o poziţie. A demonstrat caracter. Domnul Roşca nu a spus ultimul cuvînt în politica moldovenească. El are încă foarte multe de spus. În perioada cît Roşca nu a fost în politică se simţea un vacuum, o pauză. Ghimpu nici nu se compară cu Roşca… Pe Roşca era interesant de ascultat la tribună ca orator. Cu domnul Roşca era interesant de discutat. El are viziuni serioase. Această persoană nu a spus ultimul cuvînt în politică. Am fost în diferite situaţii cu domnul Roşca, dar l-am apreciat din totdeauna. E om de stat.
Autorităţile manifestă deschidere pentru comunicarea cu toate minorităţile naţionale pentru consolidarea societăţii. Totodată, vă amintesc şi de responsabilitatea Dumneavoastră de a fi loiali acestei ţări, aflate pe calea integrării europene.
Peste 500 de reprezentanţi ai minorităţilor s-au reunit la 18 septembrie în cadrul primei ediţii a Forumului minorităţilor etnice din Republica Moldova cu genericul “Inima mea e Moldova”. La Forum au mai participat Premierul, Iurie Leancă, Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şeful Legislativului, Igor Corman, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai societăţii civile.
Atunci cînd merg la Nord sau la Sud, discut cu cetăţenii noştri — fie că sunt bulgari, ucraineni, găgăuzi —, le cunosc problemele şi aspiraţiile, care sunt comune. Cu toţii ne dorim să trăim într-un stat funcţional, unde dreptul cetăţeanului — indiferent de originea, limba lui sau de confesiune — e respectat […] Dar realitatea e că, de exemplu, la Ministerul de Externe toată corespondenţa, toată munca este în limba română. De aceea, nu-mi pot imagina cum cei care nu ştiu limba de stat şi nu o înţeleg ar putea să lucreze în domeniul diplomatic. Exact aceeaşi situaţie se atestă şi în alte ministere şi autorităţi publice. Necunoaşterea limbii oficiale este o problemă foarte mare pentru toate etniile, de asta şi e complicat să lucreze în structurile statului […] Alternativă la învăţămîntul bilingv nu există, este esenţial să cunoşti limba maternă, dar şi limba de stat. Astfel, nu ai nicio problemă la angajarea în cîmpul muncii şi, totodată, nu uiţi limba maternă. Doar atunci cînd reprezentanţii minorităţilor etnice vorbesc în limba maternă, dar şi în limba de stat, se formează o societate consolidată.
Europenii s-au unit pentru a asigura pace şi prosperitate şi pentru a menţine cultura, tradiţiile şi limbile tuturor popoarelor de pe continentul european. Acelaşi obiectiv îl avem şi noi. Moldova este casa noastră comună şi toţi împreună trebuie să ne unim eforturile pentru a promova interesul nostru comun, modernizarea ţării şi bunăstarea cetăţenilor.
În Republica Moldova există cadrul legal necesar, conform standardelor internaţionale, care garantează fiecărui cetăţean dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Armonizarea relaţiilor dintre etniile conlocuitoare şi dialogul intercultural reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale politicii interne a Republicii Moldova.
În alte ţări, popoarele mari duc o luptă la sînge pentru astfel de autonomii şi nu întotdeauna reuşesc acest lucru. Iar la noi, în Republica Moldova există un exemplu bun.
În acest sens, intenţionăm să modificăm 20 de legi naţionale, pentru ca legea despre autonomie [Gagauz Yeri] să fie pusă în aplicare, dar este foarte important ca această problemă să nu fie politizată.
Bulgarii sînt îngrijoraţi că în cazul în care vreodată, în Republica Moldova va avea loc o reformă administrativă, acest raion va nimeri într-o altă regiune administrativă a ţării. Eu sînt sigur că acest lucru nu se va întîmpla niciodată, dar ei cer garanţii. Eu personal sînt deschis pentru astfel de discuţii, dar e important ca Parlamentul să nu politizeze aceste probleme.
Ce rezultate a demonstrat PLDM fiind la guvernare, faţă de ţară, faţă de popor? Nu au cu ce ieşi şi iarăşi au scos chestia veche, măcar cu aiureli. Parlamentul are mandatul poporului şi reprezintă interesul poporului. Parlamentarii au dreptul, conform Constituţiei, să formeze organele de conducere ale ţări, care e problema? Dacă va fi ales de popor, ce drepturi o să aibă preşedintele, dacă el n-o să aibă majoritate în forul legislativ. Ce autoritate o să aibă, cine o să-l susţină în parlament?
Tema aceasta se discută de ceva timp. Nu este o surpriză. Respectiv, era previzibil ca în ziua alegerilor parlamentare să organizăm un referendum. Interdicţii în acest sens nu există. În schimb, în cazul în care nu desfăşurăm referendum, sunt premise, că am putea să ne ciocnim cu anumite probleme, care ar duce la alegeri anticipate. După alegerile parlamentare, nu se ştie care va fi configuraţia politică şi s-ar putea să nu mai fie organizat referendum. Noi vorbim de nişte modificări simple, care ne-ar scuti de bătăi de cap.
Am avut doi preşedinţi aleşi direct. Această experienţă ne-a demonstrat că tot timpul au fost disensiuni serioase între ramurile puterii. Eu nu zic că suntem categoric împotriva revenirii la alegerea directă a preşedintelui. Dar nu vrem ca acest lucru să fie făcut în fugă, trebuie să discutăm problema dată, să vedem care vor fi competenţele preşedintelui. În caz contrar, am putea avea conflicte, o putere instabilă. Pe mine nu mă aranjează să facem o cîrpeală a Constituţiei. Pe noi ne interesează un sistem de guvernare stabil, modern şi de lungă durată.
Această idee a PLDM a fost lansată ca să distragă atenţia cetăţenilor de la responsabilităţile guvernării. Astfel de probleme nu se rezolvă în perioada electorală. Modificarea Constituţiei va duce la schimbarea rolului instituţiilor, nu doar a şefului statului.
Noi trebuie să facem aşa încît deschiderea pieţei UE să fie una facilitată şi, avînd Zona de Liber Schimb, exportatorii noştri să poată să ajungă pe piaţa europeană. Şi nu ne limităm doar la piaţa UE, ci negociem şi cu alţi parteneri comerciali.
Sînt convins că produsele moldoveneşti vor ajunge şi pe piaţa consumatorului european, dar şi pe alte pieţe. Astfel de investiţii înseamnă nu doar tehnologii foarte moderne, ci înseamnă recolte foarte bune şi înseamnă că produsul nostru este foarte competitiv.
Prin asemenea intervenţii vrem să creştem accesibilitatea la aceste resurse, vrem ca fiecare să poată beneficia de ele, vrem să aducem o schimbare pozitivă în activitatea fiecărui antreprenor, indiferent de mărimea acestuia.
Prim-ministrul Iurie Leancă, împreună cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, au vizitat livada de mere din satul Zăicana, Criuleni, unde au anunţat aprobarea unui nou proiect de investiţii în economia Republicii Moldova. Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul Ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii. Contribuţia BEI va constitui 300 de milioane de euro. Pe lîngă aceasta, proiectul va fi finanţat prin fonduri proprii de la beneficiarii finali, împrumuturi de la băncile comerciale locale şi, eventual, subvenţii de la diverşi donatori, inclusiv Comisia Europeană, prin Facilitatea de investiţii pentru vecinătate (FIV).
Am constatat cu satisfacţie că autorităţile fitosanitare ruse înţeleg că importurile directe de mere moldoveneşti, nu prin terţe ţări, sînt în interesele ambelor părţi. La întrevederea cu şeful adjunct al Rospotrebnadzor-ului, Irina Braghina, au fost expuse argumente tehnice în favoarea anulării restricţiilor la livrările de vinuri şi conserve moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dar nu a fost luată vreo decizie şi nu a fost stabilit nici un termen. Vom continua discuţiile la nivelul grupurilor de experţi.
În primul rînd, se va încerca falsificarea în interiorul ţării. Una din metode va fi coruperea alegătorilor. Chiar în ziua scrutinului vor fi oferite pînă la 500 de lei pentru un alegător ca să voteze pentru un partid din coaliţie. Există probleme şi cu registrul alegătorilor. Eu propun ca să se recurgă la registrul populaţiei, pentru că avem peste un milion de cetăţeni plecaţi, iar aceasta lasă loc pentru falsificări în liste. Şi faptul că vor fi deschise 200 de secţii de votare în afara ţării. Pe banii cui vor fi trimişi observatori în aceste secţii? Aşa că aici vor fi cele mai mari fraude ale scrutinului din 30 noiembrie.
Autogara de Nord are solicitări din partea transportatorilor mult mai mari decît putea deservi şi se impunea deja de mai mult timp extinderea capacităţilor. Din acest motiv existau nemulţumiri din partea transportatorilor, care aveau timp limitat pentru îmbarcarea pasagerilor. În acelaşi timp, cele 1.2 hectare nu erau utilizate, devenind o adevărată gunoişte. Pînă la finele lui octombrie va fi finalizată construcţia peronului acoperit şi amenajat cu locuri de aşteptare, astfel ca să oferim confortul necesar călătorilor şi transportatorilor […] Anul acesta, vom finaliza prima etapă a proiectului, iar către anul viitor vom extinde infrastructura gării şi vom construi o nouă clădire cu sală de aşteptare, ghişee, utilităţile publice etc. Pentru aceasta vom apela şi la credite, costul investiţiei fiind estimat la cca 13 milioane de lei.
În Parlament sunt înregistrate la moment 528 de legi, dintre care 73 au fost deja examinate în lectura I, 3 se află în procedura lecturii finale, iar 3 sunt la reexaminare. Mai mult decît atît, Guvernul a expediat Parlamentului o listă cu 33 de legi, care urmează să fie examinate în mod prioritar, iar multe dintre aceste documente reprezintă angajamente ale Republicii Moldova în faţa partenerilor noştri europeni, inclusiv pe dimensiunea liberalizării de vize. Caracterul perfid al relaţiilor din interiorul arcului guvernamental, bazat pe furt şi pe minciună, blochează procesul legislativ, pentru că actanţii guvernării, încearcă să tîrîie în ordinea de zi a Parlamentului mai multe proiecte de legi, de interes personal sau de grup, în detrimentul interesului general al societăţii, blocînd astfel zeci de proiecte, care îşi aşteaptă demult adoptarea.
La elaborarea unor documente de politici am inclus lucruri importante preluate de la colegii noştri din Coreea, în special în Strategia Moldova Digitală 2020. Vrem ca în Republica Moldova să avem o societate informaţională dezvoltată, iar industria IT să fie cît mai atractivă pentru investitori…
Această nouă abordare simplifică la maximum sistemul de impozitare şi scuteşte întreprinderile IT de cheltuieli suplimentare pentru menţinerea propriilor servicii contabile.
Partidul Liberal insistă de patru ani încoace ca politica bugetar fiscală să fie adoptată pentru un termen de trei ani, conferind astfel un cadru de stabilitate şi previzibilitate fiscală, pentru creşterea atractivităţii investiţionale, ori nu cred că a existat vreun investitor serios, care a dorit să investească în Republica Moldova 10 sau 20 de milioane de euro, în situaţia cînd politica bugetar fiscală, nu doar că era adoptată anual, în luna decembrie, cu mare întîrziere, dar mai şi era amendată ori de cîte ori vroia muşchiul lui Veaceslav Pavlovici Ioniţă, ori a unor “bărbi-negre” de la Ministerul de Finanţe, care după ce a semnat actul de dare de pomană a BEM, a dat bir cu fugiţii, sperînd astfel că legea penală îi va pierde urma.
Neadoptarea pachetului de legi bugetar-fiscale pînă la sfîrşitul anului calendaristic, va bloca implementarea de la 1 ianuarie 2015 a noii formule de finanţare a satelor şi oraşelor, suspendînd astfel intrarea în vigoare a acestei importante reforme cu încă un an, spre nemulţumirea partenerilor noştri de dezvoltare, care au criticat deja, destul de dur, autorităţile centrale pentru ne dorinţa descentralizării fiscale. Dar de unde atîta deschidere din partea ghindei şi a trandafirului, care ştiu că un primar puternic, cu un buget propriu suficient, nu va împărţi orez şi macaroane în campaniile electorale.
În ceea ce priveşte denumirea limbii oficiale în Moldova aceasta este limba română. În acest sens, există decizia şi Curţii Constituţionale din data de 5 decembrie 2013. Noi trebuie să respectăm instituţiile statului dacă dorim să trăim într-un stat de drept. Cei care respectă poporul, trebuie să înveţe limba lui, deoarece limba redă esenţa şi spiritul fiecărui popor. Dacă nu cunoşti limba unui popor, nu poţi înţelege acest popor.
În timpul cît ne-am aflat noi la guvernare am redus numărul celor plecaţi la muncă peste hotare de la 600 de mii la 200 de mii. După anul 2009, numărul migranţilor a sporit la un milion şi o sută de mii. Aceşti oameni trebuie să revină acasă, să muncească pentru economia acestei ţări.
Staff-ul electoral central este format încă din mijlocul lunii iunie. Este format staff-ul pe municipiul Chişinău şi în toate centrele raionale. Este vorba de conducătorul campaniei confirmate de partid, preşedintele partidului, şeful staff-ului fiind Artur Reşetnicov, iar în componenţă mai intră încă 4 înlocuitori. În total, fac parte 28 de persoane pe diferite dimensiuni care trebuiesc realizate în pregătirea atît pentru campania electorală, cît şi pentru alegeri. Cei patru înlocuitori sunt Maria Postoico, Galina Balmoş, Violeta Ivanov şi Igor Vremea.
Sloganul electoral va fi “Să înlăturăm corupţia şi mafia de la guvernare şi să îmbunătăţim viaţa oamenilor”. Mai bine ar fi fost dacă era alcătuit din două cuvinte, dar nu am reuşit să-l compunem în aşa fel. Prima sarcină este înlăturăm toţi bandiţii, iar mai departe să dezvoltăm economia, din ceea ce a rămas, pentru că a rămas doar scrum.
Porţile noastre sunt deschise, dar în acelaşi timp şi pentru noi sunt deschise. Mai multe nu pot spune la această etapă, deoarece suntem în negocieri. Aceste tatonări vizează un spectru destul de larg, care cuprinde nu doar Coaliţia proeuropeană. E vorba şi de partide extraparlamentare […] Aceste discuţii s-au înteţit în momentul cînd PLR şi PLDM au sesizat Curtea Constituţională în privinţa organizării unui referendum privind alegerea preşedintelui ţării de către popor. Unii salută asta, iar alţii ne taxează că suntem un vagon ataşat PLDM. Nu este adevărat. Suntem o entitate distinctă şi trebuie să punem pe cîntar argumentele pro şi contra unei fuziuni.
Nu merită [Traian Băsescu să i se oferea cetăţenia RM] pentru că a făcut împotriva a ceea ce era deja construit în relaţiile dintre R. Moldova şi România. A lucrat împotriva Moldovei, dar şi a României… Lăsaţi voi astea. Sunt poveşti…"nu ar fi făcut nimic bun pentru relaţiile între cele două state.
Nu am meritat nicio decoraţie, nu merit şi sper să nu am aceste merite. Eu fac tot ce ţine de dimensiunile politice şi sociale pentru cetăţenii ţării şi partid, fac din “soviste”, din datoria mea faţă de ţară, de norod. Eu categoric nu fac toate acestea pentru ordine şi distincţii.
Am emoţii cînd mă întîlnesc cu oamenii, dar pe urmă îmi trece. Aşa m-am obişnuit. Am responsabilitate faţă de mine, de cetăţeni, de ţară. De aceea citesc de pe foaie, ca să nu vorbesc în plus pentru că după asta au ce comenta.
Am venit aici pentru două întrevederi — una la Rosselhoznadzor şi una la Rospotrebnadzor. Dar am avut posibilitatea să particip şi la expoziţia “World Food Moscow” şi la recepţia oficială dedicată zilei independenţei. Dar, în primul rînd, am avut întrevedere la Rosselhoznadzor, cu domnul Serghei Dankvert, şeful serviciului fitosanitar rusesc, cu care ne cunoaştem demult, cu care noi de fiecare dată orice problemă care apărea reuşeam să o rezolvăm. Am avut o discuţie foarte bună, eu am avut argumente destul de convingătoare în privinţa faptului că nu se merita ca merele de calitate, fructele de calitate din Republica Moldova să mai fie supuse şi embargoului, odată ce au fost introduse taxe vamale. De altfel, tot ceea ce se putea de colectat la bugetul Federaţiei Ruse merge în alte ţări, la alţi intermediari ş.a.m.d. Eu sper că am fost înţeles. Am convenit că timp de o lună vom continua discuţiile, poate chiar vom avea reprezentanţi ai Rosselhoznadzor la Chişinău, în aşa mod ca cel puţin peste o lună să fie luată o decizie finală ce facem în situaţia dată.
Prin semnarea acestui Acord cetăţenii moldoveni aflaţi în Turcia vor fi scutiţi de necesitatea şcolarizării şi instruirii suplimentare în procesul de convertire a permiselor de conducere şi de taxele adiţionale în acest scop. În acelaşi timp, ei vor putea circula liber în traficul internaţional şi vor putea încheia mai uşor contracte de muncă.
Trebuie să ne pregătim serios, nu să ajungem într-o situaţie penibilă dacă acest referendum pică din nou: o să facem de rîs şi Constituţia, şi ţara, şi pe noi pe toţi din elita politică. Există o zicală moldovenească: “Graba strică treaba”, mai ales că avem şi o experienţă în acest sens… nu pot să fie făcute în fierbînţeală politică, electorală — în grabă. Pentru a asigura succesul unui astfel de exerciţiu, pe care trebuie să-l desfăşurăm, nu trebuie să venim cu atîta grabă şi să venim cu referendum în data de 30 noiembrie. Noi trebuie să ne asigurăm ca acest exerciţiu să nu se încheie ca şi în 2010, cînd a fost prăvălit. Noi am propus ca acest exerciţiu să fie organizat odată cu alegerile generale locale. Mandatul preşedintelui expiră în 2016, pînă atunci toate problemele şi blocajele de alegere a şefului statului trebuie să fie eliminate.
Am discutat cu domnul Serghei Dankvert [şeful Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară] situaţia care s-a creat cu embargoul. El îşi pierde orice ineficienţă, odată ce au fost introduse taxele vamale, nu este normal ca noi să lucrăm prin intermediari. Pînă la urmă noi am convenit că timp de o lună de zile vom avea reprezentanţi Rosselhoznadzor la Chişinău şi timp de o lună de zile trebuie să luăm o decizie.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă profunda indignare în legătură cu declaraţiile prim-ministrului României, Victor Ponta, cu privire la “cea de-a două mare unire a României”, care, chipurile, urmează a fi realizată către anul 2018. O astfel de declaraţie reprezintă un nou atentat nevoalat al autorităţilor de peste Prut la suveranitatea Statului Moldovenesc şi identitatea poporului moldovenesc.
Domnul Ponta şi-a dat jos masca de “politician român moderat”. Deşi mai devreme mai mulţi reprezentanţi ai mass-media moldoveneşti încercau să-l contrapună “şoimului unionist” Traian Băsescu. Declaraţiile lui Ponta sînt o reconfirmare a faptului că toţi politicienii români au un scop comun — nimicirea şi anexarea Moldovei. Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficială a statului românesc.
A venit timpul să se pună capăt acestei politici. Cerem autorităţilor oficiale ale Moldovei să trimită o notă oficială de protest conducerii româneşti, iar Bucureştiul trebuie să prezinte în mod public scuze pentru declaraţiile făcute. Partidele care promovează ideea unionismului pe teritoriul Moldovei trebuie să fie interzise, iar acţiunile lor să fie investigate penal.
Conducta Iaşi-Ungheni este una simbolică şi are menirea de a ne asigura securitatea energetică. Aţi văzut că ţeava este funcţională cînd a fost aprinsă flacăra la Ungheni… Sigur că ne-am dori un preţ mai mic pentru gazul achiziţionat, dar deocamdată ne convine prelungirea contractului în condiţiile în care Moscova e deranjată de pachetele energetice doi şi trei care presupun separarea livrărilor de distribuţie.
Cele 100 de milioane de lei rezervate din Fondul Rutier pentru reabilitarea drumului Orhei-Rezina se propune a fi redirecţionate la suplinirea lucrărilor de reabilitare a drumurilor locale ce asigură accesul la instituţiile de menire social-economică, dar şi pentru întreţinerea de iarnă a drumurilor publice.
Mult mai important decît cine va fi prim-ministru este lista. A fost cazul Ioniţă, au mai fost şi alte episoade. Trebuie să tragem concluzii. Partidul care îl reprezint trebuie să aibă o nouă abordare, care să se plieze pe obiectivele noastre. Integrarea ţării e sinonim cu dezvoltarea ţării. Iar integrarea trebuie să o facă oameni cu integritate şi adeziune la valori europene. […] Eu sunt eurofilul nr. 1 al R. Moldova.
Pentru mine calitatea listei este determinantă. Prioritatea este lista, ca ea să asigure un rezultat cît mai bun pentru partid. Ca partidul să aibă cea mai mare parte în cadrul coaliţiei de guvernare… Ar fi bine să mai împrospătăm sîngele, unii miniştri şi deputaţi să plece, alţi oameni noi, profesionişti, să vină, atît la Guvern, cît şi la Parlament.
În condiţiile vehiculării, în ultimul timp, a zvonurilor cu privire la părăsirea fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova de către un grup de deputaţi, membrii fracţiunii parlamentare a PLDM au adoptat o Declaraţie în care condamnă abordările speculative şi resping oricare supoziţii de acest gen. Deputaţii liberal-democraţi îşi reconfirmă ataşamentul pentru valorile şi obiectivele PLDM şi declară că îşi vor exercita mandatul de ales al poporului în componenţa fracţiunii parlamentare din care fac parte.
PDM lansează un angajament din 5 piloni pentru familiile din Moldova:
Credibilitatea sistemului judecătoresc a atins cel mai scăzut nivel din toată perioada de existenţă a Republicii Moldova, acesta fiind în continuă cădere. Reformele false anunţate, chipurile pentru a diminua corupţia (pe care tot ei au generat-o şi stimulat-o) în sistemul judecătoresc şi organele procuraturii, reprezintă nu altceva decît nişte noi mecanisme de aplicare a schemelor de spălare şi furt a banilor publici. Judecătoriile deservesc interesele politice ale partidelor. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt numiţi pe criterii politice şi execută comenzi politice. Cetăţenii simpli nu mai pot găsi dreptatea, iar unii din ei chiar au ajuns să împartă camerele de detenţie cu infractorii recidivişti, doar pentru faptul că sunt în imposibilitatea de a procura poliţa de asigurare medicală. Totodată, criminalii care au încălcat Constituţia şi legislaţia, au furat statul şi poporul, sunt în libertate şi protejaţi de această justiţie.
Anul trecut, puţini credeau că vor circula fără vize în UE, dar astăzi mai mult de 200 de mii de cetăţeni au beneficiat deja de acest drept, vom beneficia de călătorii mai ieftine cu avionul, studenţii moldoveni pot efectua stagii la cele mai bune universităţi din Europa, avem o conductă de gaze care va asigura securitatea energetică a R. Moldova etc. Determinarea pe care am avut-o în ultimii patru ani a permis să avem aceste lucruri. Produsele moldoveneşti au început să intre pe piaţa UE fără taxe de import, iar aceasta şi alte acţiuni sunt cea mai importantă dovadă a susţinerii ţării noastre de către UE.
Integrarea europeană trebuie să devină un proiect naţional pentru care trebuie să avem şi consensul forţelor politice, şi sprijinul cetăţenilor. Trebuie să-i motivăm pe cetăţeni ca şi după alegerile parlamentare din noiembrie să continuăm acest proiect, care nu are alternativă.
Sancţiunile introduse [de către Rusia] sînt ilegale, n-au nicio argumentare de natură comercială. Ele au fost introduse în baza unor decizii politice, emoţionale, pornind de la contextul din regiune. O provocare serioasă este şi faptul că avem în ţară forţe politice care deschis optează pentru deturnarea agendei europene a Republicii Moldova, încearcă să folosească această conjunctură regională şi să divizeze societatea.
Doi judecători au fost condamnaţi pentru acte de corupţie, la 7 şi respectiv 8 ani de închisoare, iar alţi magistraţi sunt cercetaţi penal. Testarea integrităţii profesionale, aplicată din august 2014, deja produce schimbări în comportamentul funcţionarilor — mai mulţi judecători şi poliţişti au informat Centru Naţional Anticorupţie că li s-a propus mită. Trebuie să înţelegem că reforma justiţiei nu poate fi înfăptuită peste noapte. Este nevoie de timp pentru a schimba percepţia negativă a cetăţenilor faţă de justiţie.
În legătură cu iniţiativa semnată de PLDM si PLR de a organiza în data de 30 noiembrie 2014 un referendum de modificare a Constituţiei, astfel încît şeful statului să fie ales în mod direct de către cetăţeni, Partidul Democrat din Moldova face următoarele precizări:
PDM se pronunţă cu tărie pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin scrutin universal direct! Este binecunoscut faptul, că noi, în general, am susţinut pe parcursul actualului mandat parlamentar conceptul de alegeri directe şi acest drept al cetăţenilor. El ar fi cea mai bună şi democratica alternativă la actualul sistem, una care ar scuti pe viitor Republica Moldova de crize politice interminabile.
Partidul Democrat a considerat că trebuie analizate mai atent toate riscurile posibile în legătură cu acest pas şi a solicitat timp şi discuţii colegiale pe această temă. Unul dintre pericole este acela ca eventualul referendum să deturneze scopul şi sensul alegerilor parlamentare, de desfăşurarea corectă şi de rezultatele cărora depinde continuarea cursului european de dezvoltare al Republicii Moldova. Am considerat că avînd, în fond, o unitate de poziţii în cadrul Coaliţiei de guvernare, ar trebui să discutăm paşii următori, de realizare în practică. Propunerea PDM a fost să nu forţăm acum, să nu organizăm în grabă acest referendum, dar să-l desfăşurăm odată cu alegerile locale generale de anul viitor. Astfel, am avea timp suficient pentru pregătirea lui şi am exclude crearea confuziilor în rîndul cetăţenilor la alegerile parlamentare, în care atenţia publică trebuie să fie orientată spre echipele politice şi programele acestora pentru ţară, dar nu pe principala funcţie în stat.
Fracţiunile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Liberal Reformator au depus la Curtea Constituţională pentru avizare şi controlul constituţionalităţii o iniţiativă de modificare a articolelor 78, 85, 89, 91 şi 135 referitoare la procedura de alegere şi suspendarea din funcţie a şefului statului. Iniţiativa a fost susţinută de 37 de deputaţi, care au mai propus şi un proiect de hotărîre privind stabilirea desfăşurării la 30 noiembrie 2014, concomitent cu alegerile parlamentare ordinare, a Referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.
Din punct de vedere constituţional decizia de organizare a referendumului trebuie să fie luată cu şase luni înainte de alegerile parlamentare, sau la şase luni după scrutinul parlamentar.
Am avut discuţii pe această temă. Este un subiect la care se discută de mai demult în Coaliţie, dar există o recomandare a Comisiei de la Veneţia care spune că referendumurile constituţionale nu trebuie să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, pentru că altfel este sustrasă atenţia oamenilor de la tema principală.
Este o iniţiativă bună, pe care o susţinem, dar trebuie să vedem cum, în ce formă, să revenim la ea. Nu este neapărat să meargă toţi în acelaşi jug, există o libertate a partidelor de a lua anumite decizii.
Din momentul difuzării anunţului exponenţii acestei formaţiuni politice au iniţiat o adevărată campanie electorală, cu agitaţie corespunzătoare, cu toate că campania electorală propriu-zisă încă nu s-a început. Conform comunicatului Comisiei Electorale Centrale, din 15 septembrie 2014 a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare, însă Partidul Democrat continuă acţiunile ilegale cu tentă electorală, inclusiv de agitaţie. Solicităm repetat Comisiei Electorale Centrale să examineze această acţiune prin prisma legislaţiei în vigoare în vederea restabilirii ordinii de drept şi desfăşurării alegerilor corecte, legale şi în baza principiilor democratice.
Din păcate, domnul Ioniţă s-a lăsat a fi folosit ca o unealtă în această bătălie împotriva Moldovei. Nu eu sunt miza acestor lovituri, ci destabilizarea situaţiei din ţară. El a adus acuzaţii grave, pentru care va răspunde. Eu îl voi chema pe Veaceslav Ioniţă în judecată. Actele deja au fost pregătite. Eu vreau să primesc nu atît scuze din partea d-lui, cît o sancţiune cuvenită. Acuzaţiile care mi-au fost aduse sunt false. Ancheta va investiga cazul, iar instanţa se va expune pe acest caz. Atacurile lansate asupra mea şi asupra PLDM, au la bază insinuări şi dorinţa de a destabiliza situaţia politică. Eu vreau să fie pus punct pe acest subiect. Totodată, nu cred că atacurile se vor opri. Sunt limite în toate şi în cazul dat limita a fost depăşită. Este pentru prima dată cînd acţionez în judecată şi voi merge foarte ferm.
Cînd am propus ca în CA de la Banca de Economii să fie şi un reprezentant de la PL, premierul Filat a refuzat pentru a nu-i încurca să fure instituţia financiară. După ce banca a fost fraudată, acţiunile s-au vîndut cu 5 lei faţă de 60 de lei cît costau, iar diferenţa s-a întors prin diferite schema offshore la achiziţia terenurilor de pe la Anenii Noi. Eu spre deosebire de unii nu am nepot proprietar cu sute de hectare de teren la Anenii Noi.
Regimul de liber schimb comercial deja a început să ne distrugă economia. Pe zi ce trece creşte numărul oponenţilor cursului promovat de autorităţile oficiale. Pe de altă parte, peste 56 la sută din populaţie se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Vamală şi există şanse reale ca, după alegerile parlamentare preconizate pentru 30 noiembrie, să fie alcătuită o majoritate parlamentară pro-moldovenească, şi nu pro-europeană.
Formarea listei electorale nu trebuie să fie un compromis. Trebuie să fie o abordare bazată pe analiză şi rezultat. De unde toată lumea a luat că, este atît de important cine va fi primul pe listă. Toată lista este importantă în alegeri. Contează echipa cu care mergi. Noi vom veni cu o listă electorală foarte bună, unde se vor regăsi oameni competenţi. Partidul îşi va determina candidaţii. Eu în aceste alegeri nu merg pentru funcţii. Eu am să fac tot ce ştiu mai bine pentru a avea rezultate. Pentru mine este important să avem guvernare europeană. Funcţiile nu sunt cel mai important lucru.
Nu voi participa la următorul scrutin […] Nu intenţionez să fiu deputat în Parlamentul lui Plahotniuc. Am să-i dezamăgesc pe cei care au afirmat în mod iresponsabil că am speculat cu mandatul de deputat, expunînd activităţile criminale ale tandemului “Plahotniuc-Filat” şi le spun că fără acest mandat activitatea mea creşte. Nu au decît să se pregătească.
…баллотироваться в следующий список я не буду […] Депутатом в парламенте Плахотнюка я быть не намерен. А тех, кто безответственно заявлял, что я спекулировал своим депутатским иммунитетом, разоблачая преступную деятельность тандема «Плахотнюк-Филат», спешу разочаровать: «Без депутатского мандата моя активность только возрастет. Пусть готовятся!».
Din păcate, nu cred că aceste alegeri vor duce la schimbări decisive. Dacă acest lucru se va întîmpla şi nu vor exista schimbări majore, atunci alegerile următoare sunt în stare să devină buturuga mică care va răsturna carul puterii.
Oricît ar suna de utopic, dar anume viitorul legislativ, mai exact componenţa acestuia, va aduce societatea la “punctul de fierbere”. Deja astăzi este clar că viitorul legislativ va fi suprasaturat de oligarhi şi de cei care servesc interesele lor. Saturarea va avea loc anume în timpul următorului ciclu parlamentar. Aceiaşi oligarhi nu iau în consideraţie aspectul despre care nu voi vorbi deocamdată, pentru a păstra puritatea experimentului.
К сожалению, я не думаю, что стоит ожидать от этих выборов чего-то переломного. Но, как говорится, «Москва не сразу строилась!». Я все же уверен, что если уж эти выборы не будут переломными, то следующий парламент точно будет той костяшкой домино, которая свалит всю властную пирамиду.
Как бы это утопично не звучало, но именно следующий парламент, а точнее, его состав, доведет до «точки кипения» общество. Уже сегодня понятно, что депутатский корпус будет перенасыщен олигархами и теми, кто обслуживает их интересы. Пресыщение произойдет именно в период следующей парламентской каденции. Те самые олигархи не принимают во внимание один серьезный момент, о котором я позволю себе пока не говорить, чтобы сохранить чистоту эксперимента.
Conducerea PCRM, care din cînd în cînd, cu scopul de a-şi ascunde relaţiile cu Plahotniuc, aruncă în direcţia mea expresii caustice, atribuindu-mi astfel de păcate, cum ar fi “trădarea” sau “plecarea într-un alt partid”, aş sfătui-o să-şi amintească cine i-a tutelat pe deputaţii care au trădat alegătorii, de la Lupu şi Mişin pînă la Abramciuc şi Sîrbu. Am fost şi sunt comunist, nu intenţionez să mă alipesc nici unui alt partid.
Ну, а тем представителям руководства ПКРМ, кто время от времени, с целью скрыть свои отношения с Плахотнюком, бросает едкие выраженьица в мой адрес, приписывая неприсущие мне такие грехи, как «предательство» или «уход в другую партию», я бы посоветовал вспомнить, кем были опекаемы в партии все предавшие наших избирателей депутаты — от Лупу и Мишина — до Абрамчук и Сырбу. Я был и остаюсь коммунистом, ни в какую другую партию переходить не собираюсь и не собирался.
PL va obţine un scor bun, aşa încît la guvernare să rămînă partidele democrate, cu ajutorul PL. Noi nu vom accepta ca la guvernare să fie oameni corupţi, că atunci degeaba vorbim de bunăstare. Nu va fi aşa cum a fost în 2009, cînd am spus că PL vrea un singur lucru — să fie alianţă. Acum nu va fi aşa, vom face în aşa fel încît să avem o guvernare cinstită, o guvernare pentru oameni, care să întoarcă înapoi Banca de Economii, Aeroportul. Noi nu mai vrem aşa, de dragul integrării europene, să fie folosit PL, cetăţenii.
Spre deosebire de presupunerile lui [Veaceslav Ioniţă] că Dl Preşedinte Vlad Filat ar putea fi indirect responsabil şi beneficiar în cazul unor credite alocate de către BEM unor agenţi economici, Ioniţă este direct responsabil de tergiversarea mai bine de doi ani a modificării legislaţiei în domeniul asigurărilor. În rezultat a avut de suferit o companie internaţională, Moldova a primit numeroase reproşuri şi avertismente nu doar de la guvernul Austriei dar şi de la autorităţile europene, iar cetăţenii noştri au continuat să plătească cel mai mare preţ la Cartea Verde. Costul problemei este de cîteva zeci de milioane de lei, încasaţi nejustificat de la cetăţeni de un grup mic de asiguratori în privinţa cărora chiar şi Consiliul concurenţei, cu toate obiecţiile faţă de el, a emis un verdict de concurenţă neloială. L-am protejat şi l-am menajat, iar el ne-a manipulat, ştiind că avem nevoie de voturi pentru adoptarea legilor care să asigure parcursul european al ţării noastre şi, cel mai important, pentru ratificarea Acordului de Asociere.
Dorin Chirtoacă şi-a asumat proiectul “Capitala”. Este un proiect foarte serios, responsabil. Dlui decide dacă vrea să fie preşedinte de partid şi el a spus că alege să fie primar al Capitalei. Eu ştiu cît timp acordam partidului eu, cînd deţineam două funcţii în stat — puţin de tot. Partidul necesită foarte mult timp şi multă muncă. Ce eu trebuie să cedez? Este un partid care hotărăşte ce trebuie să facă azi, mîine şi poimîine. Atîta timp cît eu sunt în putere, pot să conduc cu partidul, Dorin Chirtoacă trebuie să se ocupe de Capitală.
Consider că societatea noastră este suficient de matură pentru a face diferenţa dintre cîntec şi politică. La fel cum merg unele partide în teritoriu cu produse alimentare şi ajutoare, încercînd să cumpere alegătorul, oamenii primesc aceste bunuri, dar pînă la urmă votează cum ştiu mai bine. De aceea cred că s-a depăşit etapa cînd printr-un concert poate fi manipulată societatea pentru cine să voteze. Am încredere în locuitorii Chişinăului. Cu adevărat am văzut foarte mulţi oameni de rînd care poate niciodată nu ar fi ajuns la concertul Sofiei Rotaru.
Adoptarea pachetului de legi anticorupţie, la sfîrşitul anului trecut, dă deja rezultate vizibile. Avem mai mulţi magistraţi cercetaţi penal pentru acte de corupţie, doi chiar au fost condamnaţi, la 7 şi respectiv 8 ani de închisoare. De la intrarea în vigoare a legii privind testarea integrităţii profesionale, doi judecători au informat Centrul Naţional Anticorupţie că li s-a propus mită. Din 2010 pînă în prezent, peste 140 de magistraţi din totalul de 420 au plecat din sistem, iar în locul lor au venit judecători tineri şi bine instruiţi.
În sfîrşit la Ministerul Transporturilor au apărut viziuni cu privite la rezolvarea acestei probleme a Chişinăului. Personal aş prefera ca şoseaua de centură să fie transmisă municipalităţii pentru a fi inclusă în programul de reabilitare a drumului. Dincolo de aceasta, acum nu este cazul să tragem plapuma de la unii la alţii, faptul că proiectul a apărut pe agenda ministerului consider că este bine. Vorba ceea: mai bine mai tîrziu decît nicioadată. Acum trebuie să găsim soluţia optimă pentru finalizarea construcţiei şoselei de centură. Este deja construită în proporţie de 50% […] Sunt lucruri de abordat în cadrul dezbaterilor publice anunţate de minister. Un grup de lucru de la Primărie trebuie să participe activ. Este un proiect vital pentru municipalitate, unul strategic. Deja este presiune asupra oraşului din cauza că şoseaua de centură nu are capacitatea de a scoate traficul greu din oraş.
Sursele de finanţare a partidelor politice sunt subiectul tabu al politicii moldoveneşti. Funcţionarea democraţiei este direct proporţională cu funcţionarea partidelor politice, din opoziţie sau de la guvernare, parlamentare sau extraparlamentare. Iar transparenţa şi plafonarea donaţiilor pot fi soluţii pentru diminuarea influenţelor obscure asupra partidelor politice.
În 2009, indemnizaţia unică la naştere era 1,200 de lei. Acum e de 3,100, 3,400 pentru al doilea copil, cînd coşul de bunuri necesare pentru un copil la naştere este de 4,800 de lei. Şi, prima majorare care se propune e ca indemnizaţia unică la naştere începînd cu 2015 trebuie să fie nu mai mică de 4,800 de lei… Moldova poate şi trebuie să devină puternică prin familii puternice. De aceea familia, trebuie să devină o prioritate naţională, inclusiv prin activităţile politice.
Nu ştiu dacă ar exista altă formaţiune şi alt politican mai josnic şi mai pus pe rele decît Dodon şi camarila lui. Doar un stat invalid ca al nostru îi poate tolera acţiunile vădit ilegale cu care această lichea încearcă să aţîţe focul instabilităţii sub Republica Moldova cu teancurile de bani pe care i le pune la dispoziţie Kremlinul.
Asta este noua chiverniseală a Moscovei pentru Republica Moldova — să agite, folosind sume mari de bani, lichele pregătite să facă orice ca să tragă acest stat în mrejele fantomatice ale unui imperiu mort şi care mai produce moarte. Faptul că războiul dintre două popoare înrudite, pornit anume din vrerea celui ucrainean de a alege drumul european, civilizat de dezvoltare, nu deranjează lichelele. Ele cheltuie banii ruşilor cu nemiluita şi cheamă cu neruşinare oamenii noştri să urmeze pe această cale a pierzaniei, deşi şi ei şi copiii lor beneficiază din plin de bunurile civilizaţiei europene care se înfiripează şi la noi, în pofida greutăţilor prin care suntem nevoiţi să mergem. Dar, asta este misiunea lichelelor de profesie: să mintă, să tulbure oamenii, să cumpere sufletele lor, să-i abată de la calea dreaptă — pentru că banii sunt daţi anume pentru asta.
Toate partidele care au depus actele în termen util, prevăzut de Legea privind partidele politice, au fost examinate pînă pe 15 septembrie curent. Avem în procedură încă două seturi de acte. Este vorba de un partid care a depus actele pe 25 august şi al doilea pe 29 august. În privinţa “Partidului lui Renato Usatîi” astăzi actele au fost ridicate de angajaţii MAI în vederea verificării bănuielilor rezonabile de falsificare a cel puţin 1/3 din listele prezentate pentru înregistrare la Ministerul Justiţiei.
Ieri [14 septembrie 2014] a avut loc Congresul Partidului Liberal. Nu putem să trecem cu vederea faptul că el a ratat ocazia de a se reforma, deşi semnalele destul de puternice au existat încă din anul trecut, atunci cînd partidul se afla în epicentrul unei crize de proporţii care punea în pericol destinul european al Republicii Moldova. Spiritul autocritic a lipsit cu desăvîrşire la Congres şi acest fapt dovedeşte că partidul a rămas sub acelaşi plafon al divergenţelor dintre spiritul unui partid de tip european şi atmosfera demult impusă a unui partid de tip sovietic: dominat de o singură persoană şi supus fără cîrtire voinţei lui, chiar dacă această voinţă este profund greşită, precum s-a demonstrat ultima dată cu prisosinţă în 2013. Este regretabil şi faptul că la Congres au fost prefigurate şi forţele rivale, ca să nu spunem duşmanul nr. 1 al PL: aceştia sunt foştii colegi, cei care au încercat reformarea partidului, precum şi coaliţia de guvernare pro-europeană şi nicidecum comuniştii şi lichelele despre care am relatat mai sus. Nici un cuvînt despre o eventuală unitate a dreptei politice în lupta contra forţelor antieuropene întorlocare contra noastră de Moscova, unitate care ar trebui să existe în perspectiva alegerilor din 30 noiembrie. Păcat. De data aceasta greşeală nu este de măsura celei din 2013, care a fost şi ea foarte mare, dar reparată la timp prin curajul şi principialitatea foştilor colegi, blamaţi, de altfel, la Congres, ci cu cea din 2001, dacă nu chiar cu cea din 1812, an la care se referă deseori noul-vechiul ales lider liberal.
Şi ce dacă este de conotaţie politică? Noi toţi suntem politicieni şi atunci ce, gata? Totul coborîm la nivelul politicului? Cobori ştacheta la nivelul “plintusului”? Însemnele de cetăţean de onoare nu i-au fost transmise… Politicul ne va distruge pe noi, ne face din oameni neoameni. Ne face în stare să nu vedem că omul este om, din cauza că el vine la un concert politic. Asta îi diminuează din valoare cumva? Să dea Dumnezeu oricui să-i reuşească ceea ce a reuşit Sofia Rotaru. Mulţi au încercat să cucerească Moscova, Rusia şi Uniunea Sovietică, dar la foarte puţin le-a reuşit. Ei i-a reuşit, de una singură, fiind de aici din Bucovina. E româncă de-a noastră, chiar dacă toată viaţa a trăit în Ucraina şi în Rusia. Mie chiar îmi place cum cîntă şi am să mă duc la concert şi nu mă interesează de cine e organizat. Îi spunem bun venit la Chişinău şi ne bucurăm că vine la noi.
Partidele eurounioniste de dreapta şi-au dovedit incapacitatea şi lipsa dreptului moral de a conduce statul. Răbdarea poporului a ajuns la limită! Sînt convins că în noul Parlament majoritatea o vor forma patrioţii şi stataliştii, deoarece majoritatea absolută a cetăţenilor ţării noastre se pronunţă pentru relaţii prieteneşti cu Rusia şi “pentru Moldova în Uniunea Vamală” — lucru confirmat de cele peste un milion de semnături colectate şi adunările cetăţenilor, care au avut loc pe întreg teritoriu al ţării.
La toamnă avem cea mai mare nuntă din Republica Moldova — nunta cursului european, nuntă pe care noi trebuie s-o dansăm atît de frumos, încît toată lumea să danseze cu noi.
…lupta lui Mihai Ghimpu şi a familiei Ghimpu este, de fapt, viaţa Dumnealui, toată viaţa este consacrată acestei lupte. Treptat, aceasta devine şi viata mea! Personal, continui ceea ce au început mai devreme unchii mei Gheorghe şi Mihai Ghimpu […] …din 1991, Republica Moldova a început să devină liberă, acum, Moldova liberă trebuie să ajungă în Europa liberă! Următorul pas este ca această mişcare de eliberare naţională pe care o continuă Partidul Liberal să se transforme în mişcarea de Integrare Europeană. Moldova LIBERĂ, în Europa LIBERĂ! În 2005 şi în 2007 noi am adus schimbarea în Chişinău. În 2009 — în republică! În 2014 trebuie să ducem schimbarea pînă la capăt! Ordine şi bunăstare cu PL la guvernare! Victorie pentru PL la 30 noiembrie curent!
Partidul Liberal a luptat deschis pentru abandonarea conceptului defectuos de neutralitate a Republicii Moldova şi aderarea noastră la NATO, ca unic scut de securitate şi apărare, capabil să protejeze statul nostru de invazia rusă, care ameninţă întreaga zonă a Mării Negre, în acest sens, deputaţii Partidului Liberal au depus la Curtea Constituţională o sesizare, solicitînd ca art. 11 din Constituţie să fie declarat inaplicabil, avînd în vedere faptul că la 1994 atunci cînd a fost adoptată Constituţia şi respectiv asumată neutralitatea, o parte a Republicii Moldova era deja ocupată de armata rusă, ocupaţie care se menţine în continuare.
Referitor la declaraţia dată de Vlad Filat, acesta a MINŢIT! Şi mi-e greu să înţeleg cum a putut să spună că nu are nici o legătură cu firmele respective, cînd ştie că există acte oficiale care arată asta, o parte au şi apărut în presă. În comunicatul lui Filat am încercat să găsesc printre jigniri şi cuvinte gen “sculă”, un răspuns argumentat despre legăturile sale cu firmele prin care nepotul şi cumnatul său au intrat în posesia unor sume uriaşe de bani, provenite dintr-o schemă frauduloasă de la BEM. Nu am găsit nimic. Dacă tot ce ai de spus cînd eşti acuzat de o astfel de fraudă de proporţii este că-l vei demite pe cel care a făcut dezvăluirea, înseamnă că lucrurile sunt mult mai grave decît par la prima vedere. Am găsit însă şi un lucru pozitiv în declaraţia lui, acesta cere ca instituţiile de drept să-şi facă datoria. Chiar dacă ştiu că nu e sincer şi că probabil se bazează pe faptul că va putea bloca politic această investigaţie, sper că instituţiile de drept să-i urmeze sfatul şi să demareze urgent investigaţiile.
Partidul Democrat va acţiona cu prioritate pentru rezolvarea problemelor familiilor din Republica Moldova… Venim cu fapte concrete ca tot mai puţini să fie nevoiţi să aleagă între a avea bunăstare şi a avea familia unită, venim cu soluţii pentru ca familiile să rămînă împreună aici, acasă, în Moldova, pentru educaţia şi protecţia copiilor. Punem pe primul loc drepturile femeilor şi promovarea lor. Ridicăm economia pentru a oferi bunăstare în fiecare casă. Creştem Moldova pentru a crea condiţii de trai mai bune pentru fiecare familie.
Ce n-am reuşit eu să fac? Să-mi trădez propriul popor. Să-mi trădez colegii, alegătorii şi naţiunea din care fac parte. Să-mi cumpăr pantofi înalţi şi să-mi fac coafura la Paris. Să mint neruşinat pentru a fi primul. Să am bancă. Să am avion şi aeroport. Să am vilă în Miami şi în codrii Moldovei. Şi, în sfîrşit, să fiu al vostru.
Eu ca ministru responsabil de domeniul drumurilor consider că decizia finală privind traseul centurii Chişinăului trebuie luată doar în urma unor consultări publice cu experţii din domeniu, autorităţile locale, în primul rînd ale primăriei Chişinău, dar şi a primarilor din suburbii. Desigur, ne interesează şi opinia cetăţenilor, a celor care se vor folosi de această şosea. Vom face public conceptul elaborat, pe marginea căruia îi invit pe cei interesaţi să se expună.
Investiţia pentru primele trei sectoare ale centurii, care vor intra în reabilitare totală din anul viitor, se ridică la 52 milioane de euro, bani oferiţi anterior de către băncile europene pentru realizarea programului de reabilitare a drumurilor. Subiectul discuţiilor în ambele proiecte va fi drumul de ocolire a părţii de sud-est al capitalei, două sectoare dintre care la moment nu există şi urmează să fie construite de la zero. În urma consultărilor, trebuie să decidem care va fi traseul şi să trecem la elaborarea studiului de fezabilitate. În ambele cazuri vom construi o şosea cu patru benzi de circulaţie şi intersecţii denivelate pentru a fluidiza şi securiza traficul.
Obiectivul nostru este să construim un drum de ocolire modern, care să corespundă cerinţelor europene, pentru a uşura traficul în oraş. Existenţa unei centuri a Chişinăului va permite redirecţionarea integrală a transportului de tranzit, dar şi accesul mai uşor la destinaţie pentru chişinăuieni, ocolind centrul oraşului.
Noi sîntem hotărîţi să obţinem un scor electoral nu mai mic decît cel obţinut în noiembrie 2010. Contăm foarte mult pe forţa noastră ca partid, pe organizarea noastră, aspect asupra căruia am muncit foarte mult, în special, în ultimii 2 ani şi jumătate. Personal consider că un obiectiv minim de 35 mandate este unul absolut realist. Mai mult ca atît, aceasta este acea limită care ne va permite să asigurăm constituirea unei coaliţii democratice, deoarece un alt centru de gravitaţie mai puternic nu va fi pe eşichierul politic şi, respectiv, le va spulbera oricare îndoieli sau ezitări potenţialelor parteneri de coaliţie.
Campania va fi una extrem de dură, va fi una fără precedent, avînd în vedere şi diversificarea pieţii media, prezenţa masivă a mediei de limbă rusă locale sau chiar produsă în Federaţia Rusă. Trebuie să avem în vedere mizele pe care le fac partidele. Pe de o parte sînt partidele democratice, care îşi doresc să obţină un scop electoral cît mai bun pentru a asigura o continuitate a procesului de europenizare a ţării, pe de altă parte sînt oponenţii acestui curs, care îşi doresc şi ei un scor mai bun pentru a denunţa cu orice preţ Acordul de Asociere şi a orienta ţara spre Uniunea Vamală, spre vectorul estic. Anticipez că în această campanie vor fi folosite orice metode, multe din ele peste limita legalităţii. Anticipez că fruntaşii partidelor, în special cei ai PLDM, vor fi atacaţi dur, se vor insinua diferite situaţii, se vor vehicula neadevăruri şi vom avea nevoie de multă putere şi multă forţă pentru a rezista în aceste condiţii. Nu mai vorbesc de aplicarea unor metode de corupere a alegătorilor — începînd de la concerte în timpul cărora se împrăştie bani şi terminînd cu diferite cadouri sau chiar cu cumpărarea voturilor. Ne putem aştepta la orice, dar în final mizez încă o dată pe înţelepciunea şi pe responsabilitatea cetăţenilor noştri, care sper să nu se lase nici corupţi, nici induşi în eroare.
“Probele” lui Veaceslav Ioniţă sunt desene animate de autori — raideri de profesie. La drept vorbind, îmi este sincer milă de el… Nu ştiu cînd a călcat pentru prima dată strîmb, dar ştiu cine i-a biruit sau folosit frica de care zace. Atunci cînd Raiderul nr.1 a ţinut un “discurs” patetic în Comisia parlamentară pe care, deocamdată, o mai conduce Ioniţă, am început să-mi pun întrebări… Este chiar bine, în viziunea mea, că s-a autodevelopat. Îi îndemn s-o facă şi alţi deputaţi, din toate fracţiunile, pentru o curăţare a partidelor politice în ajun de alegeri parlamentare.
În opinia mea problema Băncii de Economii trebuie rezolvată. Dacă nu, rămîne o pată asupra noastră, asupra Coaliţiei. În ultimele luni am reuşit să acumulez mai multe materiale. Din BEM au fost retraşi bani — 120 de milioane de lei, în ultimele 3 luni. S-a făcut prin firme offshore şi alte scheme frauduloase. Suma totală de bani depăşeşte jumătate de miliard de lei. Clasa politică trebuie să dea dovadă că banul rămîne la cetăţean şi nu pleacă nicăieri […] Dacă aţi fost atenţi, de fiecare dată cînd vorbeam despre subiectul BEM întîmpinam presiune. Cred că aţi observat că în ultimele luni s-a exercitat o presiune enormă asupra mea. Prin rude am fost avertizat cu dosare, cu închisoare. Asta deoarece ştiau că lucrez asupra unor materiale legate de BEM. Cred că noi avem obligaţia ca în regim de urgenţă să întoarcem cetăţenilor banca. Am fost ameninţat că voi fi scos din comisie, mi-a fost greu dar am reuşit să merg mai departe.
Calific drept minciună şi răzbunare declaraţiile făcute astăzi de Veaceslav Ioniţă.
Declar cu toată responsabilitatea că nu am nicio atribuţie politică, juridică, economică şi de oricare alt gen la schemele descrise de fostul membru al fracţiunii parlamentare a PLDM.
Amintesc cu această ocazie că, prin decizia sa din 19 august 2014, Biroul Politic Central al partidului i-a retras lui Ioniţă suportul politic, ca urmare a acţiunilor sale de sabotare economică a Republicii Moldova, iar la prima şedinţă a Legislativului în noua sesiune urma să fie demis din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru economie, buget şi finanţe.
Veaceslav Ioniţă este un agent deschis de promovare a intereselor unui controversat om de afaceri, autointitulat raiderul N1 în spaţiul CSI, implicat în acţiuni de spălare de bani în sumă de peste 18 miliarde de euro. Regret faptul că Ioniţă s-a lăsat folosit ca o “sculă” într-un proces de destabilizare a situaţiei interne din Republica Moldova.
Privitor la învinuirile aduse mie, ţin să comunic că am mai avut parte de acuzaţii false, atacuri la adresa mea, care nu s-au adeverit ulterior. Sunt sigur că insinuări de acest gen vor mai fi în perioada imediat următoare, odată cu intrarea în campania electorală.
Încurajez instituţiile statului să-şi facă onest datoria şi îmi exprim disponibilitatea de a oferi orice suport în acest sens.
Declar cu toată fermitatea că, indiferent de atacurile murdare la adresa mea, voi urma obiectivul stabilit — de a duce PLDM spre victorie pentru a asigura un viitor european şi democratic al Republicii Moldova.
Evenimentele de ultima oră demonstrează clar că Guvernarea se descompune. Noi, cetăţenii RM trebuie să înţelegem foarte clar că aşa persoane nu mai au dreptul moral să se afle în fruntea ţării… situaţia nu mai poate fi tolerată, îndemn cetăţenii să facă un front comun împotriva actualei guvernări, antipopulare şi să se alăture la marşul, organizat de socialişti pe 14 septembrie… Vom fi zeci de mii de persoane. Haideţi să le arătăm celor aflaţi la Guvernare că sîntem oameni liberi şi sîntem în stare să schimbăm lucrurile spre bine în această ţară! Vom merge spre Piaţa Marii Adunări Naţionale în trei coloane şi fiecare deputat va însoţi cîte o coloană. Noi nu ne temem de provocările pe care cunoaştem că le pregătiţi, căci nu ne vom lăsa provocaţi. Dacă trebuie, singuri vom asigura ordinea publică.
Noi nu trîmbiţăm că în 2–3 ani vom adera la Uniunea Europeană. Noi dorim mai întîi ca ţara să fie pregătită de această aderare.
N-o să găsiţi un alt partid care şi-a asumat promisiuni pe propriul risc şi le-a realizat. Am promis liberalizarea vizelor şi semnarea Acordului de Asociere şi am obţinut aceasta, am promis reforma învăţămîntului şi Ministerului de Interne, care sunt foarte complexe şi dificile, şi noi le-am realizat. De fapt, trebuie să le mulţumesc şi colegilor din coaliţie.
Dacă va fi nevoie de voturile PCRM, vor încropi o coaliţie de dreapta-stînga. Deşi, cred eu, comuniştii vor fi invitaţi să participe la guvernare în orice schemă. Ţinînd cont de luptele de pe segmentul de dreapta, PCRM va fi utilizată în calitate de contrapondere în cadrul viitoarei coaliţii. Va fi anunţat un casting pentru postul unui premier care ar fi şi pe gustul PLDM, şi al PD, şi al PCRM. Şi un astfel de premier va fi găsit. Această coaliţie va fi botezată cu vreo denumire onorifică, de genul “Pentru stabilitate şi dezvoltare”, iar comuniştii vor încerca să demonstreze că sunt “forţe sănătoase”, îndreptate spre prietenia dintre Rusia şi poporul moldovenesc, şi vor declara că au încetat represaliile asupra oamenilor noştri şi, în general, totul e în ordine şi vor să lucreze în loc să vegeteze în opoziţie.
Astfel, scopul bătăliei din alegerile parlamentare va fi acelaşi pentru toţi participanţii: să rupă cît mai multe mandate şi să-şi creeze nişte condiţii cît mai avantajoase în negocierea viitoarei coaliţie. Mai multe mandate înseamnă, evident, că poţi pretinde la mai mulţi miniştri, judecători şi ambasadori la împărţirea caşcavalului. În schimb, opoziţie în următorul Parlament nu va fi.
Если будет нужда в голосах ПКРМ, то сварганят право-левую коалицию. Хотя я думаю, что ПКРМ в любом случае пригласят поучаствовать во власти. Учитывая противоборство эгоизмов на правом фланге, ПКРМ будет, несомненно, востребована в качестве комфортного противовеса в рамках будущей коалиции. И будет проведен кастинг на пост такого премьера, который удовлетворит взыскательным вкусам и ЛДПМ, и Демпартии, и ПКРМ. И такой премьер будет найден. Эту коалицию торжественно назовут каким-нибудь почетным названием, типа “За стабильность и развитие”, а коммунисты войдут в правление и будут в нем демонстрировать “здоровые силы”, нацеленные на дружбу с Россией и молдавским народом. А заодно заявят, что наступил конец репрессиям по отношению к “нашим людям на местах” и вообще — все в порядке, “чертовски хочется работать”, а не прозябать в оппозиции.
Таким образом, цели предстоящей парламентской баталии у всех без исключения участников одинаковы: отхватить большее число мандатов для создания максимально выгодных условий в переговорах по коалиции. Понятное дело, чем больше мандатов от твоей партии — тем на большее число министров, судей и послов ты можешь претендовать в общевластном пироге. Ну, а оппозиции в следующем парламенте уже не будет. Это очевидно.
Vreau să atrag atenţia tuturor celor care s-au lansat cu acuzaţii la adresa miniştrilor. Mult-stimaţi participanţi la acest dialog, rog frumos să atrageţi atenţia că miniştrii şi viceminiştrii, potrivit legii nu sunt funcţionari publici, miniştrii sunt persoane de demnitate publică. Noi am introdus această modificare acum cîţiva ani. Deci, ei nu au contract de muncă, ei nu au zi limitată de muncă, ei sunt persoane politice şi viaţa lor depinde de la ciclu politic pînă la ciclu politic […] Ce gîndesc oamenii? Ei vor să-şi vadă miniştrii în cabinete, cu aer condiţionat, cu o cafeluţă, cu o hîrtie în şedinţă sau ei vor să-i vadă pe miniştri în glod, la ţară, în faţa oamenilor, să răspundă, să le povestească ce au făcut, să fie lăudaţi, să fie criticaţi.
Ultimul politician cu care am lucrat a fost Vladimir Voronin. Şi această colaborare a încetat, o dată pentru totdeauna, în dimineaţa zilei de 7 iunie [2014]. Nu am de gînd să mai lucrez cu niciun alt politician în următorii vreo 50 de ani. Nu văd pentru mine niciun viitor politic şi îmi închei definitiv activitatea politică. Nici înainte nu-mi plăcea prea mult acest tip de activitate, dar simţeam o oarecare responsabilitate morală. Acum, nu mai am această responsabilitate, deoarece nu poţi să mergi la război cu cineva care s-a pornit la pescuit.
Pe tărîmul ştiinţific am, însă, foarte multe treburi pe care le pot face doar eu, inclusiv în ipostază de comunist. În politică nu mi-au rămas asemenea treburi.
Последним политиком, с которым я работал, был Владимир Воронин. И эта работа раз и навсегда завершилась утром 7 июня. Ни с какими иными политиками я не собираюсь связываться в ближайшие лет пятьдесят. Кроме того, я не вижу никакого своего, особенного политического будущего и полностью прекращаю всякую политическую деятельность. Мне этот вид активности не особо нравился и прежде, но я чувствовал некую моральную ответственность. Теперь у меня такой ответственности нет. Ибо невозможно идти в разведку с теми, кто, оказывается, собрался на рыбалку.
На научной, исследовательской ниве у меня огромное количество дел, которые могу сделать только я. В том числе в ипостаси коммуниста. В политике у меня таких дел не осталось.
Scopul a fost din 56 de acţiuni ale statului sa rămînă o treime, ca şi cum fiind o treime poţi controla banca. Astfel, oamenii au primit un calmant. Acum aceasta bancă reduce şi acest procent şi atunci statul nu mai poate influenţa. A început procesul furtului Băncii de Economii… Relaţia lor [a ex-premierului Vlad Filat şi a omului de afaceri Ilan Shor] se vede. Peste tot este Shor.
Preşedintele BEM, omul de afaceri Ilan Shor, a anunţat că Banca de Economii va cumpăra UNIBANK din rezervele proprii. Totodată, acesta a dat asigurări că pachetul statului la aceasta banca nu se va diminua. Banca Naţionala examinează documentele depuse de BEM şi urmează să decidă dacă va autoriza sau nu tranzacţia. Este de remarcat că după ce acum cîteva luni a devenit preşedinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii, recent, Ilan Shor a ajuns şef şi la Aeroportul Internaţional Chişinău.
Semnare a Acordului de Liber Schimb dintre Turcia şi Moldova creează o premisă puternică de a trece la următoarea etapă: cooperarea industrială mai profundă ne va permite să valorificăm aceste oportunităţi. El a accentuat că cea mai strategică investiţie este cea făcută în oameni […] În contextul în care în care trecem prin diverse schimbări, încercăm să acredităm ideea pentru necesitatea unui Plan Marshall pentru Republica Moldova […] Pentru Republica Moldova este important să seteze cît mai multe platforme de comunicare pentru ca oamenii de afaceri din ambele ţări să cunoască cît mai bine posibilităţile care apar în raporturile economice, comerciale dintre Turcia şi Moldova.
La 11 septembrie 2014 a fost semnat Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Turcia. Potrivit acordului vor fi liberalizate schimburile comerciale între ambele ţări pentru circa nouă mii de poziţii tarifare. La data intrării în vigoare a Acordului, toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic ş.a., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la trei la şapte ani. Pentru produsele agricole, Acordul prevede concesii reciproce, fiind negociate contingente tarifare pentru produsele de interes sporit, inclusiv pentru anumite perioade ale anului (off-season), în limita cărora va avea loc reducerea în proporţie de 100% a taxei vamale în regimul clauzei naţiunii celei mai favorizate (MFN). Obiectivele Acordului vizează promovarea comerţului reciproc, dezvoltarea relaţiilor economice dintre ţări, asigurarea condiţiilor corecte pentru desfăşurarea unei concurenţe loiale în comerţul bilateral, contribuirea la eliminarea barierelor în calea comerţului, precum şi crearea condiţiilor pentru efectuarea investiţiilor, în special pentru dezvoltarea investiţiilor mixte în cele două state.
Eu vă promit că voi promova fabricile din Republica Moldova care au produse competitive şi care merită promovate în ţară şi străinătate. Partidul Democrat are prieteni atît în vest, cît şi în est. Vom purta discuţii cu toţi partenerii pentru a ajuta producătorii autohtoni. Moldova are nevoie de mai multe fabrici care să lucreze la standardele de calitate ale fabricii de conserve de aici, din Cupcini.
După ce iau lipsit de pîine, de posibilitatea de a-şi procura alimentele necesare, de a achita facturile iarna, de posibilitatea de a-şi procura o haină, astăzi ei vor să-i lipsească de vot. Sînt 152 de mii de persoane pe care Guvernarea doreşte să-i arunce din procesul de vot, deoarece ei ştiu că nici una din aceste persoane nu-i va vota. Aceşti oameni au construit întreaga ţară. Sînt medici, ingineri, pedagogi, bibliotecari — cei, care au pus bazele acestui stat, şi astăzi, cineva pur şi simplu îşi şterge picioarele de ei. Noi cerem să fie extins termenul de folosire a paşapoartelor de tip sovietic, pentru ca aceste persoane să poată vota şi în alegerile parlamentare şi în cele locale, din 2015.
Sper ca instituţiile de stat să îşi facă datoria şi să-i identifice pe atacatori pentru a-i trage la răspundere… Împotriva PLDM, a membrilor săi şi a mea personal, a fost pus în aplicare un scenariu, cu finanţare excesivă, cu specialişti, pentru a diminua importanţa partidului în campania electorală şi a ştirbi imaginea PLDM. Vă puteţi da seama despre cine stă în spatele acestei campanii, dacă urmăriţi anumite posturi de televiziune. Nu poţi difuza astfel de provocări, fără a avea opinia persoanei vizate sau probe. Noi, însă, vom face faţă acestor presiuni şi ne vom prezenta în scrutinul electoral într-o manieră exemplară.
Suntem la începutul unei campanii electorale murdare, vom mai auzi de multe ori că unor preşedinţi de raion li s-au stricat geamurile s-au incendiat proprietăţile. În Republica Moldova s-au activizat forţele criminale care vor purcede la diferite acţiuni murdare pentru ai intimida pe membrii PLDM dar şi pe cei a altor partide care nu le convin. Eu îl cunosc pe domnul Ciontoloi personal, şi înţeleg că membrii PD din regiune au încercat să-l sperie şi să-l intimideze. Anterior aşa au procedat şi cu primarul oraşului domnul Grigore Repeşciuc, care a fost independent, iar după ce i-au intentat cîteva dosare l-au atras de partea democraţilor.
Guvernul este pregătit pentru a face faţă oricăror provocări. Tare sper că există raţiune şi că nu se va merge în continuare pe pedepsirea cetăţenilor. Condamn vehement aceste decizii privind embargourile, dar şi mai tare îi condamn pe acei figuranţi politici din Chişinău care au mers la Moscova foarte des şi au solicitat autorităţilor ruse să impună aceste embargouri, să creeze probleme cetăţenilor R. Moldova. Iar pe seama necazului oamenilor, să încerce să-şi construiască fericirea politică. Sper să înţeleagă aceşti indivizi că pe problemele oamenilor nu poţi să-ţi construieşti viitorul.
Nu există aşa pericol, probabil informaţia care a fost disponibilă pentru analiză nu a fost suficientă pentru predecesorul meu, pentru a face aşa afirmaţii. În ceea ce priveşte cheltuielile de anul viitor şi gaura promisă, vreau să vă asigur că tot nu este corect, bugetul de stat pentru anul 2015 este deja pregătit, s-a lucrat cu toate ministerele, cheltuielile, majorările de salarii şi plăţile sociale sunt încadrate, ne asigurăm ca să ne încadrăm în limita deficitului negociat cu Fondul Monetar Internaţional, şi acoperit totalmente cu surse. Da sunt unele probleme şi nu va fi atît de uşor anul viitor, însă soluţionarea lor depinde deja de acei oameni care vor veni la guvernare după. Totuşi, trebuie să recunoaştem că blocajul economic al exporturilor are impact, nu imediat, asupra economiei. Şi veniturile pentru anul viitor ne-au permis să introducem numai acele promisiuni şi majorări de cheltuieli aferente salariilor şi plăţilor sociale care au fost votate de Parlament în luna iulie. Altele, cu părere de rău, pentru moment nu ne putem permite.
Rusia încalcă atît prevederile Acordului de Liber Schimb cu CSI, cît şi regulile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului. Suntem implicaţi la moment într-un proces intens de discuţii cu toate părţile. Cert este că noi nu vom lua măsuri împotriva cuiva, mai ales dacă aceste măsuri ar urma să afecteze şi consumatorul local. A veni cu astfel de măsuri, înseamnă ca preţurile la unele produse să crească, sau acestea chiar să nu se regăsească pe rafturi. Acest lucru indiscutabil va afecta consumatorul, care în secolul 21 trebuie să beneficieze de drepturile sale. De aceea, noi nu vom aplica contramăsuri împotriva Federaţiei Ruse.
Republica Moldova are posibilitate să oprească orice fuziune, pentru că deţine o cotă de blocaj. Pentru a lua decizie de a permite sau nu, trebuie să vedem clar cifrele, planul de fuziune, să discutăm cu conducerea ambelor bănci şi să vedem care este scopul final. Să vedem care sunt beneficiile Republicii Moldova în cazul acestei fuziuni şi eu cred că în timpul cel mai apropiat, noi o să venim cu o opinie profesionistă.
Dacă o astfel de fuziune aduce beneficii sectorului financiar şi statul Republica Moldova nu pierde din fuziune, atunci trebuie să se desfăşoare. De obicei, fuziunile în business au succese. Să vedem în perspectivă care va fi rezultatul unei astfel de fuziuni.
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat luni că examinează cererea Băncii de Economii pentru procurarea cotei de 100% din capitalul social al B.C. Unibank. Anterior, Premierul Iurie Leancă că tranzacţia ar putea fi blocată prin votul reprezentanţilor statului, iar decizie va fi luată după ce Banca Naţională îşi va exprima poziţia şi după ce va fi făcută o analiză minuţioasă.
Pot să vă informez, atît cît cunoaştem la moment despre acest subiect, este că unul dintre acţionarii băncii, preşedintele Consiliului de administraţie a propus membrilor Consiliului, de a examina o aşa gen de tranzacţie. Răspunsul nostru a fost foarte clar, pînă ce nu se face o modelare financiară foarte clară, să fie vizibile rezultatele economice a acestui gen de tranzacţie, pînă cînd Banca Naţională nu îşi spune poziţia clară, nici un fel de opinie asupra ideilor de genu ăsta noi nu ne expunem. Totul depinde de valoarea achiziţiei de către o unitate economică a altei unităţi economice în cazul dat se vorbeşte de Banca de Economii şi Unibank, în asemenea cazuri se fac evaluări de piaţă, se stabileşte costul de piaţă şi ca urmare costul acţiunilor, dar asta este ceva pur teoretic pentru moment, pentru că, nu există nici în interiorul Băncii de Economii un asemenea calcul, care să fie prezentat tuturor acţionarilor, ca să poată să-şi expună poziţia la acest subiect.
Costurile estimate pentru acest proiect sunt în jur de 70 mln de euro, iar Uniunea Europeană a oferit un suport de 10 mln de euro. Pentru că acum sectorul energetic este în perioadă de reformare, pe lîngă suportul pentru reforme UE mai vine cu ajutor şi pentru acest proiect. Restul resurselor urmează să le asigure statul, dar evident că vom mai primi şi alţi bani… Cred că poate să dureze un an, iar finalizarea lucrărilor poate fi în 2016, deşi ne dorim să fie pînă în 2015. Este foarte important şi suportul cetăţenilor, deoarece conducta trece şi prin teritoriul unor oameni, care vor primi compensaţii şi ei manifestă un fel de toleranţă faţă de acest lucru.
…toate aceste lucruri se întîmplă atunci cînd în Buget s-a creat o gaură de circa 8.5 miliarde de lei, anunţată de mai mulţi experţi. Cînd în agricultură sunt înregistrate pierderi de sute milioane de lei, pe sub masă sunt semnate acorduri de colaborare cu NATO, iar acordul de Asociere cu UE conduce ţara spre o catastrofă. Cerem convocarea de urgenţă a şedinţei plenare a Parlamentului!
Au fost şase luni, în care noi, ca ţară şi armată, am fost supuşi unui test — testul profesionalismului. Constatăm astăzi cu mîndrie că am trecut acest test cu brio. Şi cînd fac aceste afirmaţii, mă bazez pe aprecierea conducerii KFOR, a armatelor partenere care s-au convins că ofiţerii şi subofiţerii Armatei Naţionale dispun de pregătirea necesară, sînt înteroperabili şi pot executa misiuni de orice gen.
De ce nu admiteţi că Iosif Kobzon, care este şi deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, ar putea să vină şi să ne susţină gratuit? Şi Valeria, şi Oleg Gazmanov, de asemenea vin ca să ne susţină pe noi.
În piramida statului de drept, rolul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) este unul crucial, şi asta datorită specificului activităţii acestei structuri, care derivă din misiunea responsabilă de a fi garantul securităţii naţionale.
Mizez în continuare pe autoritatea şi pe capitalul de încredere, de care se bucură Serviciul de Informaţii şi Securitate al ţării în scopul prevenirii şi contracarării numeroaselor provocări interne şi externe cu care se confruntă Republica Moldova: terorismul transnaţional, proliferarea armelor de distrugere în masă, criminalitatea transfrontalieră, reţelele ilegale de droguri, fiinţe umane, stupefiante sau armament, migraţia ilegală, deturnarea de fonduri din buget, corupţia, contrabanda, evaziunea fiscală, prejudicierea economiei naţionale şi a potenţialului de apărare a ţării ş.a.
Sunt misiuni, a căror reuşită depinde şi de reforma instituţională a SIS, a cărei finalitate este să transforme această structură într-un adevărat serviciu modern de inteligenţă. Este important ca societatea să înţeleagă scopul şi esenţa activităţii unui serviciu secret, iar SIS — să se debaraseze de vestigiile trecutul sovietic şi să probeze că s-a angajat de facto să protejeze interesele vitale ale statului şi ale cetăţeanului.
Într-un interviu recent pentru “Europa Liberă”, Directorul SIS, Mihai Balan, a declarat că Serviciul de Informaţii şi Securitate deţine toată informaţia necesară despre riscurile şi ameninţări la adresa statului. Sunt monitorizate peste 100 de ONG-uri, organizaţii, partide şi instituţii de presă, care ar desfăşura activităţi sau ar face declaraţii cu tentă extremistă, ce pot prezenta un potenţial pericol pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, Directorul SIS-ului a deplîns lipsa pîrghiilor necesare pentru înlăturarea eficientă a acţiunilor provocatoare în timpul organizării unor manifestaţii în masă.
Trebuie să spun că instituţiile de drept ale statului nu au deplină funcţionalitate. Lucrurile trebuie văzute şi abordate sistemic. Sunt sigur că perioada de pregătire a luat sfîrşit şi trebuie de trecut la acţiuni concrete. Legea trebuie să fie una egală pentru toţi, indiferent de culoarea politică sau poziţia socială. Vor fi intervenţii şi mai dure pentru ca sistemul să funcţioneze normal în eradicarea corupţiei.
Pentru agricultori căutăm susţinere de la partenerii de dezvoltare. Sunt sigur că banii vor fi direcţionaţi din exterior. Suma indicată în hotărîrea Guvernului este de 138 milioane de lei. În prezent noi facem tot ce putem. Poate că nu avem la moment un regulament bun de subvenţii, dar este şi acesta un pas înainte. Sunt convins că, dacă reuşim să intrăm pe pieţele europene, situaţia se va schimba. Începutul este întotdeauna dificil.
Consecinţele politicilor guvernanţilor în domeniul agrar sînt vizibile chiar şi în statisticile oficiale prezentate cu o întîrziere de peste un an şi jumătate: numărul de gospodării agricole a scăzut. În 2008 activau 1573, în 2012 — doar 1489, numărul mediu anual al angajaţilor în aceste gospodării a fost în 2008 de 74.2 mii, iar în 2012 — numai de 46,9 angajaţi.
Oamenii îşi doresc să activeze, să investească în domeniul agroindustrial, acest lucru reiese din creşterea activelor fixe, însă politica Coaliţiei îi ruinează: numărul de întreprinderi nerentabile în 2008 a fost de 552 adică, 35%, în 2012 deja erau 794 sau 53%, mai mult de jumătate din numărul total al întreprinderilor agricole. Aceasta este o consecinţă directă a lipsei de sprijin a fermierilor din partea autorităţilor, subvenţiile au fost reduse drastic, dar şi acestea sînt repartizate pe criterii politice; în mediul rural este promovată o politică fiscală şi bugetară ineficientă.
Trebuie să reamintim şi de consecinţele nefaste ale semnării de către Coaliţie a Acordului de Asociere cu UE, acestea deja devin catastrofale. O treime din exporturi sînt în pericol. Declaraţiile aşa-zişilor experţi de la Ministerul economiei, Ministerul agriculturii, despre prelucrarea producţiei neexportate la uzinele moldoveneşti, este aberantă şi demonstrează că aceştia nu cunosc situaţia reală — nu ştiu care sînt capacităţile de prelucrare a uzinelor, care este potenţialul de păstrare şi depozitare, care sînt condiţiile economice şi concurenţiale de comercializare a produselor acestora.
În loc să găsească modalităţi de a coordona interesele cu partenerii noştri tradiţionali, trădătorii din Coaliţie flutură fiţuici şi complotează cu “acţiuni de răspuns” astfel, pregătesc un război comercial în care ţara noastră nu are nici o şansă. Numai pierderile de recoltă se estimează minimum la 150 mln. dolari, în producţia vinicolă, de conserve şi zahăr — la 350 mln dolari. Pierderile întreprinderilor de transport, de producere a ambalajului şi ale altor sectoare aferente nici nu pot fi estimate. Acest lucru ameninţă Bugetul de Stat, care în ultimii trei ani nu a fost îndeplinit la capitolul venituri, nici la capitolul cheltuieli.
Nerealizarea Bugetului a avut consecinţe grave pentru mediul rural — în ultimii cinci ani au fost reparate de două ori mai puţine şcoli decît în 2005–2008, nu a fost reconstruită nici o Casă de cultură. De asemenea, oamenii părăsesc masiv satele moldoveneşti, se reduce numărul noilor-născuţi în aceste localităţi. Satele îmbătrînesc.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova din nou, ca şi în declaraţia din 3 septembrie, a.c. îşi exprimă categoric dezacordul cu politicile Guvernului care sînt îndreptate intenţionat spre distrugerea sectorului agrar din Moldova. Noi, din nou declarăm că, susţinem cerinţele producătorilor autohtoni cu privire la elaborarea urgentă a acţiunilor care ar contribui la salvarea domeniului agricol chiar şi pînă la stoparea aplicării Acordului de liber schimb cu UE şi iniţierea dialogului pe marginea definitivării de noi condiţii care ar facilita producătorii din RM.
Noi chemăm cetăţenii moldoveni să fie solidari şi să impună guvernarea să elimine pericolul unei catastrofe economice care planează asupra Moldovei.
Între colegii mei sunt oameni absolut deosebiţi, care gestionează domenii speciale. Dacă avem drumuri mai bune, să ştiţi că asta datorează Partidului Democrat, dacă avem viteza mare la Internet şi puteţi comunica cu rudele din afara ţării se datorează Partidului Democrat.
Acum nivelul de cofinanţare este de 10%, dar dacă atragi o sumă mare, de exemplu 3 milioane de euro, este problematic ca beneficiarii să contribuie cu 300 de mii.
Din experienţa şi din comunicarea de pînă acum cu beneficiarii am descoperit mai multe probleme, în primul rînd cofinanţarea. Aici statul ar trebui să se gîndească la un fond de cofinanţare. În al doilea rînd, din păcate, avem sisteme administrative foarte diferite în Moldova, Ucraina şi România. Chiar dacă suntem vecini, aceste sisteme de multe ori nu sunt compatibile. Nivelul de luare a deciziilor este diferit, cînd vine vorba de autorizaţii şi avize, cineva o face într-o perioada e de 30 de zile, altcineva în 60 de zile sau chiar în 90, avizarea unui proiect durează 10 zile sau 2 luni — aceasta duce la tergiversare şi la probleme de implementare.
Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, susţinut financiar de către Comisia Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România — Ucraina — Republica Moldova 2007–2013. Proiectul este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina).
Constituţia a marcat deschiderea Republicii Moldova către lumea civilizată din spaţiul euro-atlantic de care ne-am apropiat în aceşti 20 de ani cu tempouri diferite, e adevărat, dar în mod progresiv şi continuu… Legea Supremă a suportat periodic modificări în virtutea faptului că nu este imuabilă, ci dimpotrivă, unele prevederi ale sale sunt imperfecte, imprecise sau depăşite de timp… Discuţii s-au purtat şi în jurul locului Procuraturii în sistemul organelor de drept, inclusiv modul de numire a Procurorului General, precum şi, bineînţeles, modalitatea de alegere a preşedintelui ţării. Cea mai importantă reformă constituţională, cea din 2000, nu a avut darul să limpezească unele prevederi, aşa încît este firesc că în ultimii ani s-au intensificat dezbaterile privind revizuirea Legii Supreme, urmate de discuţii privind oportunitatea cercetării unor atribuţii ale Curţii Constituţionale… Mi se pare absolut firesc şi necesar ca o Constituţie să fie adaptată la noile realităţi politice, economice şi sociale.
Constituţia are menirea de a fi un mijloc de abţinere de la comiterea abuzurilor din partea puterii. Constituţia trebuie tratată cu bună-credinţă, ceea ce am demonstrat în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pe parcursul a 8 ani. Mai mult, în această calitate, am demonstrat că Legea Fundamentală a statului nostru este una bună şi funcţională.
Supremaţia acestui act este şi trebuie garantată, fără a se supune intereselor politice şi de partid de către Curtea Constituţională care a fost investită cu această atribuţie, ceea ce nu totdeauna constatăm. Curtea, contrar acestor rigori, a subordonat Constituţia Declaraţiei de Independenţă, căreia i-a atribuit valoare supraconstituţională, numai pentru a satisface interesele ideologice ale cuiva. Astfel, ajungem la concluzia că Curtea aplică prevederile constituţionale după bunul plac. Considerăm că Parlamentul nou ales după alegerile din 30 noiembrie a.c. trebuie serios să examineze problema statutului Curţii Constituţionale şi rolul acesteia în sistemul statal.
Odată cu trecerea timpului, lucrurile evoluează, realităţile politice se schimbă. Această prevedere a Constituţiei [Articolul 78, privind alegerea şefului statului] a rămas nemodificată. O sarcină importantă a parlamentului următor va fi rezolvarea acestei probleme şi operarea unor modificări.
Uniunea Europeană nu ar fi o perspectivă rea pentru Republica Moldova, însă “ţara trebuie modernizată” […] Orice ţară, industrie, trebuie să se modernizeze, iar noi trebuie să atingem aceste standard şi să ne ridicăm la acest nivel. Nu am spus despre integrare europeană. Moldova încă nu este pregătită. Poate peste 100 de ani.
Trebuie să fim mai uniţi ca niciodată, pentru că eu înţeleg campania aceasta va fi una destul de dură, se va încerca să se lovească în continuare fără nici un fel de regulă şi bun simţ. În aceste alegeri, competiţia nu va fi doar între partidele politice, noi vom avea un gen de referendum. Va fi un referendum pentru R. Moldova, pentru că rezultatul votului va demonstra încotro va merge Moldova.
Nu vom avea un scrutin electoral clasic, ci acum se va da un răspuns la întrebarea unde merge Moldova. În acest context, nu trebuie să uităm de provocările pe care le avem din partea Rusiei. Să nu uităm că avem oameni indecişi, care nu ştiu pe cine să voteze. Sunt mulţi cetăţeni care se întreabă unde este garanţia într-un viitor mai bun. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare, trebuie să vadă că partidele Pro-Europene dau dovadă de unitate. Trebuie să le dăm încredere oamenilor, în special celor care şi-au pierdut încrederea în Coaliţie […] Totul depinde de noi toţi. Vom pierde toţi dacă nu se va ţine cont că nu avem un scrutin electoral clasic. Cei care vor încerca să apeleze la agresivitate cred ca vor avea de pierdut. Este nevoie mai mult decît un pact de neagresiune. Este nevoie să se poarte discuţii. Cu cît va fi mai clară poziţionarea partidelor din Coaliţie, cu atît mai puţine şanse rămîn pentru alţi actori care au apărut recent pe scena politică.
Fiecare partid ar trebui să îşi determine propria sa strategie de comportament în campanie, însă un asemenea angajament public ar trebui făcut în maniera în care să se specifice în ce condiţii nu s-ar face coaliţie cu PCRM. Comuniştii îşi mai schimbă retorica, dacă vor dori să participe la o coaliţie largă, care să asigure o majoritate constituţională. Dacă vor înţelege importanţa modificării unor articole în Constituţie, a promovării în continuare a integrării europene, atunci ei ar putea fi parte a unei coaliţii largi. Dar asta cu acordul celorlalţi membri ai coaliţiei. Situaţii pot fi diferite.
În ceea ce priveşte ajutorul oferit fermierilor, admitem două variante: 1. Fie granturi din străinătate. 2. Fie bani din buget. La moment discutăm posibilităţile. Încă nu există o cifră exactă care ar fi pierderile agricultorilor. Pînă atunci încercăm să le oferim anumite compensaţii, îi ajutăm să îşi realizeze marfa. Orice criză ne învaţă ceva. E drept că ne costă scump această criză. Oricum, noi nu stopăm negocierile cu partenerii din Rusia. Din păcate aceasta nu este o problemă între Chişinău şi Moscova, la mijloc este un război, de la care suferim şi noi.
Noi vom lupta pentru piaţa rusească. Vom apăra interesele compatrioţilor noştri — ei contribuie la dezvoltarea economiilor Republicii Moldova şi a Rusiei, iar noi avem obligaţia de a le apăra bunăstarea.
Noi acordăm ajutor producătorilor noştri, în special celor din agricultură. Deschidem noi pieţe de desfacere în Europa, înlăturăm barierele pentru export. Vom acorda ajutor şi în continuare, vom achita compensaţii, vom discuta cu băncile şi cu prestatorii de serviciu, de care au nevoie agricultorii, pentru ca ei să aibă o atitudine loială faţă de soluţionarea problemelor cu care se confruntă ţara.
Noi vom demonstra printr-o atitudine calmă şi prietenoasă că Moldova pledează pentru aprofundarea relaţiilor cu Rusie şi nu urmăreşte scopuri menite să dăuneze acesteia […] Cea mai mare parte a cetăţenilor noştri nutresc sentimente binevoitoare faţă de Rusia şi aceste sentimente e bine să fie susţinute de o “putere suavă”, atractivă din partea Rusiei.
Ceea ce nu pot să înţeleg este atitudinea de bucurie maliţioasă faţă de problemele agricultorilor noştri. Toţi aceşti “socialişti” şi “social-democraţi” falşi, care strigă pe la colţuri: “Aşa vă trebuie, aţi primit ceea ce meritaţi”. Această atitudine perfidă provoacă resentimente. Poţi să lucrezi împotriva guvernării, dar nu poţi să acţionezi împotriva statului, a intereselor lui, împotriva propriilor întreprinderi. Nu există justificare morală pentru aceasta. Oamenii văd şi înţeleg totul.
Мы будем бороться за эти рынки. Они для нас важны. Будем защищать интересы наших соотечественников — они вносят вклад в экономику Молдавии и РФ, и мы обязаны принять все меры по обеспечению их благополучия.
Мы оказываем поддержку нашим производителям, особенно сельхозпредприятиям, чтобы все это не ложилось на их плечи. Открываем рынки сбыта в Европе, снимаем квоты на поставки продукции. Будем оказывать целевую поддержку, выплачивать компенсации, работать с банками, с поставщиками энергии и других услуг, которыми пользуются сельхозпроизводители, чтобы они максимально лояльно отнеслись к проблемам страны.
Мы докажем спокойной, дружелюбной политикой, что Молдавия за углубление отношений, и что антироссийских целей мы не преследуем […] Значительная часть нашего населения настроена благожелательно к Российской Федерации, и это чувство лучше поддерживать позитивными проектами, “мягкой силой”. Она обладает большой привлекательностью.
Но вот чего я понять никак не могу, так это откровенного ликования нашей так называемой оппозиции по поводу проблем наших сельхозпроизводителей. Все эти лже-социалисты и лже-социал-демократы кричат на каждом углу: “Так вам и надо, получили, что заслужили”. Такая подлая позиция вызывает возмущение. Можно работать против правительства, но нельзя работать против своего государства, против его интересов, против собственных предприятий. Этому нет морального оправдания. Люди это видят и очень хорошо понимают.
Toţi înţeleg că Moldova este un stat neutru şi că neutralitatea serveşte drept suport pentru reglementarea transnistreană şi pentru înlăturarea temerilor Rusiei în privinţa problemelor de securitate. Acest lucru este o demonstraţie a faptului că apropiere Republici Moldova de UE nu comportă riscuri pentru Rusia […] E nevoie şi de un dialog al Rusiei cu partenerii occidentali pentru a înlătura temerile existente. Noi nu avem nevoie de neînţelegeri de ordin geopolitic.
Reconfirm, relaţiile cu Rusia sunt de ordin principial pentru noi. Comuniştii au promis Rusiei multe şi de toate, inclusiv acceptarea prezenţei militate ruse, iar apoi au dat înapoi, înţelegînd că nu-şi vor putea onora promisiunile. A urmat reacţia bolnăvicioasă a Rusiei, care nu se joacă cu de-a şoarecele şi pisica.
Noi suntem gata, în cadrul intereselor noastre naţionale, să luăm în consideraţie şi interesele Rusiei, care în percepţia noastră înseamnă că Moldova nu va deveni o platformă antirusească. Prin acţiunile noastre, şi în prezent, şi pe viitor, vom demonstra că Moldova este un partener responsabil, previzibil, cu drepturi egale, care nu acţionează în detrimentul Rusiei. Cum numai aceste lucruri vor deveni evidente, relaţiile noastre se vor ameliora. Aşteptăm reciprocitate şi faţă de ţara noastră.
На уровне официальной политики все прекрасно понимают, что Молдавия нейтральная страна, и что этот нейтралитет служит надежной опорой для урегулирования приднестровского конфликта и снятия всех возможных опасений России по вопросам безопасности. Это одно из практических доказательств того, что сближение Молдавии с ЕС не несет угрозы интересам безопасности России […] Нужен и диалог России с западными партнерами по этому вопросу, чтобы снять опасения всех. Мы не собираемся провоцировать напряженность и ненужные осложнения. Нам не интересны геополитические раздоры.
Повторюсь — отношения с Россией для нас принципиальный вопрос. Коммунисты наобещали Москве горы, включая военное присутствие, а потом пошли на попятную, поняв, что не смогут этого выполнить. Там на это отреагировали болезненно. Россия — серьезная страна, и играть с ней в кошки-мышки не самая разумная стратегия.
Мы готовы в рамках наших национальных интересов учитывать интерес России. Он, насколько мы его понимаем, заключаются в том числе и в том, чтобы Молдавия не стала антироссийской площадкой. И мы своими действиями и сейчас, и в будущем докажем, что Молдавия — ответственный, предсказуемый и равноправный партнер, который не действует против интересов России. Как только для России это станет очевидным, наши отношения пойдут на поправку. Такого же отношения ожидаем и к нашей стране.
Obiectivul meu este crearea unui sistem modern de gestionare a statului în Moldova. Iar acest lucru este imposibil fără a face curăţenie. Fără a înlătura defectele care distrug ţara. Nu poate fi construit un sistem nou, fără a distruge acel sistem, creat la noi. Lupta împotriva corupţiei este începutul tuturor începuturilor.
În cazul victoriei forţelor proeuropene la alegeri, nu va mai fi “ca întotdeauna”, dar va fi cum trebuie să fie. Noi pregătim o “intervenţie chirurgicală” serioasă pentru asanarea organismului social din Moldova şi vom eradica corupţia şi premisele pentru corupţie în toate domeniile. Un exemplu concret este sistemul judiciar.
Împreună cu UE pregătim un program de activitate a judecătorilor europeni cu judecătorii noştri, ceea ce va permite reformatarea sistemului. Acelaşi lucru se referă şi la alte domenii — procuratura, achiziţii publice, lupta cu concurenţa neloială, cu sectorul tenebros, cu monopolurile nejustificate. Este un strat al relaţiilor sociale. Noi sîntem obligaţi să demonstrăm, în primul rînd cetăţenilor noştri, că sîntem o ţară europeană. Iar Acordul de Asociere ne oferă cea mai bună foaie de parcurs a acestor reforme.
Моя цель — современная система государственного управления в Молдавии. А этого нельзя сделать, не расчистив завалы. Не устранив пороки, которые разъедают страну. Нельзя построить новое, не разрушив той системы, которая сложилась у нас в стране. Борьба с коррупцией — основа основ.
В случае победы на выборах проевропейских сил в Молдавии больше не будет “как всегда”. Будет так, как должно быть. Мы готовим серьезную “хирургическую операцию” по оздоровлению молдавского социального организма и срежем коррупцию и возможности для коррупции во всех областях. Один из конкретных примеров — судебная система.
Совместно с ЕС мы готовим программу работы европейских судей с нашими судьями, что позволит переформатировать систему. То же самое касается и других сфер — прокуратуры, государственных закупок, борьбы с нелояльной конкуренцией, теневым сектором, беспричинными монополиями. Это — пласт общественных отношений. Мы обязаны доказать прежде всего своим гражданам, что мы — европейская страна. А соглашение об ассоциации дает нам самую лучшую “дорожную карту” этих реформ.
Acum, practic fiecare al doilea troleibuz din Chişinău este nou. Decizia luată a fost una corectă, luînd în calcul ultimele rezultate. Şi în general, decizia de a acorda prioritate transportului de mare capacitate este susţinută pînă la urmă de locuitori. Acum, în mîinile dvs. este soarta transportului public din Chişinău. Şi în funcţie de cum întreprinderea va asigura calitatea serviciilor transportului public, va manifesta respect faţă de călători, aşa vom avea şi rezultate bune. Trebuie să se circule cu atenţie şi să se respecte pasagerii.
Potrivit datelor Regiei Transport Electric, de la 1 septembrie, rutele de troleibuze au fost suplinite cu 296 de unităţi de transport, iar cele de autobuze cu 17. Unităţile de transport sunt încărcate în proporţie de 80–90 la sută, în orele de vîrf.
Noi mergem să auzim vocea moldovenilor. Vocea care trebuie să fie şi respectată, trebuie să contribuie plenar la formarea listei de partid a PDM şi în continuare. “Vocea Moldovei” nu se limitează doar aici, noi vrem să auzim cît mai tare opiniile moldovenilor despre probleme şi necesităţile lor şi pe această cale să găsim soluţii pentru o viaţă mai bună, mai demnă pentru cetăţenii noştri.
Noi, socialiştii, vom promova, inclusiv pe cale legislativă, cursul de “Istoria Moldovei” în şcoli. Copiii noştri trebuie să înveţe istorie autentică, istoria poporului moldovenesc. Doar aşa vom cultiva sentimentul şi mîndria de moldoveni. Doar aşa vom păstra identitatea moldovenească. Cred că Republica Moldova se poate realiza în calitate de stat modern şi puternic, doar cu condiţia că-şi va păstra şi va dezvolta percepţia existentă de identitate moldovenească. Fără această identitate nu va fi nici stat. Şi acolo unde se năruie statul, se năruie şi poporul şi întreaga sa istorie, oricît de măreaţă ea ar fi.
Am fost în orăşelul Siez, într-un complex de elită, unde locuiesc multimilionarii şi multimiliardarii lumii. Acolo, pe strada Avenue du Vion №44 se află vila lui Plahotniuc, care nu este indicată în nici una din declaraţiile sale de avere. Pe cutia poştală este scris numele soţiei sale — Oxana Childescu.
…
Anul trecut, toate aceste instanţe de drept au “găsit” că nu am declarat acţiuni în sumă de 190 de lei. Ulterior, în baza acestui fapt au intentat un dosar penal pe numele meu. Toate posturile de televiziune, controlate de Plahotniuc, au aruncat cu noroi în adresa mea, pe motiv că am ascuns proprietăţile şi veniturile. Domnilor Gurin, Chetraru şi Donciu, acesta va fi un test pentru Dvs. dacă veţi intenta sau nu un dosar penal pe numele lui Plahotniuc.
…
Sunt dispus să merg mai departe — să organizez o vizită pentru gastarbeiterii moldoveni în Europa pe malul lacului Geneva. Vreau să vadă unde se duc banii din bugetul de stat, pe care îi spală Plahotniuc şi compania, prin intermediul evaziunii fiscale.
Atunci cînd vrei să distrugi o cetate ca să nu mai fie puternică, cînd vrei s-o cucereşti, atunci încerci să destabilizezi lucrurile şi să te uiţi dintr-o parte. Nu o să le reuşească să facă asta. Noi cu Iurie suntem prieteni, am trecut prin multe situaţii complicate împreună, dar mai ales avem multe realizări comune. Responsabilitatea noastră este ca R. Moldova să se mişte spre UE, să devenim ţară membră a UE. Să fim mai uniţi ca niciodată şi să fim solidari în atingerea acestui obiectiv. Se va lovi mult în noi, dar urmează să stabilim formula prin intermediul căreia vom merge în alegeri. PLDM nu se bazează pe tandemul Leancă-Filat, dar pe echipă. Avem mulţi oameni buni care nu se văd la TV, acolo unde poţi să-ţi faci rating. Le sunt recunoscător oamenilor din echipă pentru curajul de care au dat dovadă de la început, cînd eram puţini.
Exact cu o săptămînă în urmă dl Sturza şi-a revizuit poziţia şi a declarat că nu se va implica în politică pentru că acest lucru nu i-l permit principiile şi valorile care îl definesc ca personalitate. Greu de înţeles motivele acestei schimbări radicale de poziţie în timp ce lăsa să se înţeleagă că este foarte mult ataşat de proiectul Partidului Liberal Reformator. Ataşat într-atît, încît traiectoria partidului a fost contopită, pe unde cu bune-voinţă şi speranţe, pe unde artificial şi cu rea-credinţă, în acest aliaj extrem de puternic şi promiţător: un partid reformator devotat cauzei naţionale şi principiilor europene de guvernare şi un politician cu ambiţii şi potenţe reformatoare de perspectivă. Fără să se gîndească la prejudiciile care vor fi aduse imaginii Partidului Liberal Reformator, dl Sturza a făcut un pas înapoi.
Au rămas doar 84 de zile pînă la alegerile din 30 noiembrie. Nu avem dreptul să greşim. Alegerea trebuie să fie clară, iar consecinţele asumate. Să fim uniţi, ţara noastră nu a avut mai mult ca acum nevoie de unitate. Am încrederea că noi vom reuşi, pentru că merităm destinul european.
…
Pentru a realiza acest obiectiv avem nevoie de susţinerea Dvs. Pe 30 noiembrie destinul R. Moldova este în joc. În următoarele săptămîni vom trăi cu toţii împreună momente de excepţie. Campania electorală lansată astăzi va impune o mobilizare fără precedent. În joc e destinul R. Moldova. PLDM este pregătit, eu personal sunt pregătit pentru această campanie. Aveţi încredere, succesul va fi al nostru!
În pofida succeselor obţinute în ultimii cinci ani, cetăţenii ţării mai aşteaptă multe schimbări. Astăzi decidem viitorul Republicii Moldova. Partidul nostru este fundamentul acestui viitor şi sîntem garanţia că aceste schimbări spre bine se vor realiza. Importanţa alegerilor din această toamnă se poate compara cu Declaraţia de independenţă din 27 august 1991.
Regiunea trece prin nişte transformări periculoase. Să fim vizionari, să renunţăm la interesele personale, interesele cetăţeanului şi ale statului să fie mai presus. Noi nu ne temem să comunicăm cu oamenii. PLDM este gata să cîştige alegerile, nu pentru noi, dar pentru viitorul european al Republicii Moldova.
Cred cu tărie în viitorul Republicii Moldova. Integrarea în Uniunea Europeană nu este un mit, ci o realitate, o realitate care aduce beneficii…
…
Mă mîndresc că sunt, am fost şi voi fi alături de PLDM, inclusiv în calitate de membru al acestei echipe.
PLDM a conştientizat importanţa educaţiei şi nu s-a temut să implementeze reforme în domeniu. Un partid care îşi ia angajamente în educaţie este unul curajos şi responsabil. Educaţia reprezintă calea cea mai sigură cale spre bunăstare şi succes. Şcoala trebuie să crească personalităţi integre, care să facă diferenţa dintre bine şi rău […] la 30 noiembrie nu vor avea loc simple alegeri, dar R. Moldova va demonstra dacă vrea un viitor european.
1/3 din cetăţeni nu participă la alegeri şi nu-i interesează ceea ce se întîmplă în comunitate… Sunt mulţi cetăţeni cărora li e lehamite de politică. Ei nu vor să participe la alegeri, nu vor să ne vadă pe la porţile lor… şi mai aruncă în noi cu vorbe amare… Oamenii care vă întîmpină cu lehamite pe la porţile lor nu vor să audă cuvinte, nu vor să citească mesaje, ei vor să vadă hotărîrea şi sclipirea în ochii noştri… În ultimii cinci ani s-au întîmplat lucruri miraculoase în Republica Moldova. Am obţinut un regim liberalizat de vize. Astăzi, moldovenii se deprind deja cu libertatea circulaţiei… Am semnat Acordul de Asociere cu UE, care ne oferă oportunităţi economice, tehnologie şi de dezvoltare… Am pus fundamental casei europene, care va fi Republica Moldova. Dar sunt printre noi nişte oameni veniţi din pustie şi plătiţi din pustie, care încearcă să facă casa noastră comună Moldova o mare groapă asiatică. Noi nu dorim să avem acest coşmar, să se repete coşmarul prin care trec cetăţenii Ucrainei… Nu avem dreptul moral să lăsăm lehamitea să ne ducă la pierzanie.
Nu neg ca avem probleme, că avem multă tehnica invechită, dar am inţeles că nu suntem singuri.
Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a participat la summit-ul NATO, desfăşurat în perioada 4–5 septembrie 2014, în Marea Britanie, unde Republica Moldova a fost inclusă în două programe noi ale Alianţei, unul care ţine de interoperabilitate, iar altul “Defence Capacity Building” are menirea sprijinirii procesului de modernizare a armatelor din ţările partenere. Republica Moldova îşi menţine cooperarea cu NATO şi în cadrul misiunii de pacificare KFOR din Kosovo, sub mandat ONU.
Noi am sesizat Curtea Constituţională… Avem o sesizare prin care demonstrăm că, de fapt, Republica Moldova nu este un stat neutru, fiindcă la momentul adoptării acestui statut, pe teritoriul Republicii Moldova se afla armata Federaţiei Ruse.
Adică sunt două căi: decizia Curţii şi referendum. Dumneavoastră vedeţi că noi avem oameni care se gîndesc la interesul Federaţiei Ruse în Republica Moldova. De ce n-ar vota şi comuniştii, şi toţi ceilalţi pentru NATO? Este clar: Rusia astăzi este agresor militar. Şi noi trebuie să mulţumim, nu doar noi, toate popoarele din fosta Uniune Sovietică să mulţumească Ucrainei. Ucraina luptă astăzi nu doar pentru independenţa Ucrainei, dar apără şi independenţa noastră, fiindcă dacă înghit Ucraina, ne înghit şi pe noi şi aceste cuvinte le-a spus Dorin Chirtoacă. Acesta este adevărul: Ucraina luptă astăzi pentru independenţa tuturor fostelor republici ale Uniunii Sovietice…
După trădările care au avut loc, după alegerile din 2010, sau încă în 2009, cînd s-a pornit lupta împotriva PL-ului, mersul pe la Moscova, pe la Bruxelles cu Plahotniuc, Filat, Greceanîi, cedarea noastră pentru funcţii, tot numai ca să funcţioneze alianţa;i, în final, au distrus alianţa, au furat fracţiunea Partidului Liberal. Fiindcă trădătorii aceştia n-ar fi avut fracţiune astăzi, dacă nu era mîna PLDM-ului şi a PD-ului. Şi niciodată alegătorii care votează pentru PL nu vor vota, dacă vom fi împreună cu Plahotniuc şi Filat.
Vom face totul numai ca să avem o guvernare cinstită, să avem o procuratură care se conduce de legi, dar nu cea care nu ştie care telefon să ridice: din stînga sau dreapta, sau din sertar, sau din safeu… Eu cred că de data aceasta şi cetăţenii trebuie să facă acest lucru şi noi — să schimbăm lucrurile, fiindcă schimbarea ca atare nu s-a produs. Cetăţenii anume aceasta şi au aşteptat, dacă vin partidele democratice la putere, după comunişti, că de aceasta a fost lumea nemulţumită şi de opt ani de guvernare comunistă: vin aceştia şi le încredinţăm schimbarea. Nu s-a produs schimbarea pe care au aşteptat-o. Şi de aceea acum şi cetăţenii, şi noi, PL-ul, după alegeri, vom insista anume pe aceasta, să simtă oamenii schimbarea şi în justiţie, şi la biserică mergînd, ca preotul să nu facă politică, şi la judecător cînd mergi, judecătorul să nu facă politică în interesul său sau al unui grup, dar legea şi omul, şi guvernul, şi prim-ministrul, şi preşedintele, toţi să conştientizeze un singur lucru, că funcţia e dată pentru oameni şi, respectînd legea şi pe Dumnezeu, dar nu pentru a veni şi a te îmbogăţi sau a folosi pe cineva. Că, dacă aşa va continua, înseamnă că lumea se va întoarce, nu acum, atunci peste patru ani la comunişti şi atunci va fi pentru toată viaţa. Lumea îi va vrea pe comuniştii sau o sa-l vrea pe Putin, care cred că Putin e salvatorul lumii. Valorile democratice sunt puse în pericol azi.
…avem exemple vii în Parlament. Şi PD-ul a votat cu comuniştii, şi PLDM-ul la fel. Aici eu dau garanţia şi dovadă sunt faptele activităţii de cinci ani aproape în Parlament. Eu n-am votat niciodată cu comuniştii. Noi nu vom merge niciodată într-o coaliţie cu comuniştii, fiindcă comuniştii ne sunt străini. Ca ideologie ei sunt mai mult pentru interesul Federaţiei Ruse, ei sunt împotriva retragerii armatei, ei sunt împotriva NATO. Dar dacă eşti împotriva NATO, eşti pentru prezenţa armatei ruse, eşti pentru ca Rusia să-şi facă de cap pe acest teritoriu…
Problema Republicii Moldova este aceea că cetăţenii nu-i sancţionează pe acei ce vin în politică pentru interes meschin personal sau în interesul Federaţiei Ruse… Indiferent că e rus, ucrainean, belarus, găgăuz, român, trebuie să se gîndească la viaţa lui, nu la Rusia, nu la Putin, Ghimpu, Filat, Plahotniuc, Lupu, Voronin şi alţii… Dar trebuie să se gîndească: “Ce se va schimba în viaţa mea? Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova, aici trebuie să trăiesc”.
…
Eu îmi doresc să fie în mîna alegătorilor, să taie în stînga şi în dreapta, să facă ordine. Atît timp cît cetăţenii nu vor să facă ordine în republica aceasta, nu vor avea partide politice cu dragoste faţă de om, cinstite, consecvente, cu demnitate să conducă. Vorba din romanul “Ion” al lui Rebreanu: “Avem ceea ce merităm şi merităm ceea ce avem”. Dacă cetăţenii vor să aibă putere coruptă, mincinoasă, care îi cumpără cu orez, atunci de ce să nu fie?.. Dacă un regizor acceptă un actor prost, de ce să nu se urce el pe scenă? Aşa şi aici: dacă alegătorul te acceptă să-l amăgeşti, să-l furi, de ce să nu vină el în faţa ta?
Dorin Chirtoacă va fi candidatul PL la funcţia de prim-ministru. Şi aşa va fi anunţat… A studiat foarte bine şi cunoaşte puterea executivă. Capitala este mai mult decît un minister, este poate chiar şi mai mult decît jumătate din guvern şi nu-l văd pe Dorin Chirtoacă deputat, preşedinte de partid, ci prim-ministru. Aşa cum a ridicat capitala, aşa să ridice republica. Cred că mai importantă e funcţia de prim-ministru, decît preşedinte de partid, să fie Dorin Chirtoacă preşedinte de partid şi eu să mă duc prim-ministru? Dar să fie şi în funcţia de primar general, şi preşedinte de partid sau preşedinte de partid şi prim-ministru, noi nu suntem de acei care vrem să cuprindem necuprinsul. Noi vrem, daca am luat o funcţie, să facem treaba. Şi eu îmi fac datoria corect în calitate de preşedinte, şi Dorin munceşte în primărie. Altfel cum ar fi fost? Unde trebuie să muncească? Jumătate aici şi jumătate acolo? A conduce un partid nu e atît de simplu, nu e atît de uşor a face politică. Plus, avînd în vedere ce rechini sunt în jur, ce avioane, ce bănci, ce aeroporturi, ce stele, ce ciocan, seceră, totul împrejur… Cred că asta e cea mai bună soluţie, noi am discutat. Ce poate să dea Dorin Chirtoacă cetăţenilor, fiind preşedinte de partid? Aceasta înseamnă că pentru partid, iar pentru cetăţeni, înseamnă funcţia publică pe care o ai. Funcţia cea mai bună, cea mai potrivită, reieşind din prevederile Constituţiei, este postul de prim-ministru.
Moldova este o ţară paşnică şi noi nu dorim ca militarii noştri să participe la diferite exerciţii militare în Irak, Siria, Libia sau în altă ţară. Actuala guvernare a adus Moldova pînă la o stare critică şi acum a reluat discuţiile cu NATO. Moldova îşi are propria Constituţie, în care este stipulat clar statutul neutru al statului nostru. Noi dorim să fie respectată legea fundamentală a ţării, iar în Moldova să fie pace.
…nu am permis în toate aceste calcule şi în toate aceste realizări împreună cu colegii să apară pericolul unei găuri bugetare. Aceste majorări salariale au fost făcute într-o manieră extrem de responsabilă, nu doar identificînd resurse suplimentare de acumulare la buget pentru acest an, dar în baza unor calcule foarte precise pentru 2015, pentru 2016, pentru 2017, astfel încît aceste note pe care le-am văzut eu, că ar putea apărea unele găuri de acest gen, sunt absolut deplasate. Am şi rugat colegii de la Ministerul Finanţelor să vină cu explicaţii foarte tehnice pentru a combate această aserţiune greşită.
Ex-ministru al Finanţelor din partea PLDM, Veaceslav Negruţa, afirmă într-o analiză că se atestă o gaură la încasarea veniturilor, iar suma se apropie de 8.5 miliarde de lei.
Am reuşit să dorm în această noapte doar o oră şi jumătate din cauza acestei găuri [bugetare]. Am citit materialul lui Negruţa. O să revină Parlamentul şi o să cerem să se vină cu clarificări. Nu pot să comentez pînă nu mă documentez…. Vom face interpelări şi vom aştepta răspunsuri. Să vedem cifrele cu adevărat, care sunt veniturile la ziua de azi, cît a crescut deficitul bugetar în comparaţie cu suma acceptată de noi la rectificarea bugetului…. Că nu este venit, asta e problema. Noi ştim că există problema, dar nu că se pregăteşte trecere în opoziţie şi revenirea comuniştilor. Dacă ei pregătesc revenirea comuniştilor, atunci ei pot să-şi ia valiza, banca şi aeroportul şi să se ducă.
Ex-ministru al Finanţelor din partea PLDM, Veaceslav Negruţa, afirmă într-o analiză că se atestă o gaură la încasarea veniturilor, iar suma se apropie de 8.5 miliarde de lei.
Republica Moldova nu are inamici externi de care trebuie să se apere pe cale militară. Problemele Moldovei ţin de guvernarea incompetentă şi coruptă, căreia, occidentul îi oferă tot sprijinul politic şi financiar. Nici Ucraina, nici România şi nici alţi vecini nu intenţionează să invadeze ţara noastră. Nu suntem naivi să credem că Barack Obama nu are alte griji decît asigurarea Ministerului Apărării din Moldova cu echipament militar, folosit exclusiv în scopuri paşnice. Şi atunci, avem dreptul să ne întrebăm, împotriva cui intenţionează NATO să ne înarmeze? Reamintim că PCRM a înaintat de mai multe ori iniţiative legislative ce ţin de consolidarea statutului de neutralitate a Moldovei. În contextul proceselor geopolitice actuale şi a tragediei din Ucraina, confirmarea neutralităţii Republicii Moldova este imperativă.
Cel mai mare ajutor pe care îl pot oferi SUA în consolidarea securităţii statului nostru este să nu implice Republicii Moldova în jocurile sale geopolitice, şi să respecte poporul şi Constituţia noastră.
Partidul Comuniştilor consideră că, forţele politice din Moldova trebuie să ţină cont de situaţia tragică din Ucraina şi să contribuie la consolidarea statutului de neutralitate, să nu admită implicarea moldovenilor în orice fel de război.
Toţi au crezut că după anexarea Crimeii, Rusia se va opri. Timpul arată însă că Rusia nu-şi doreşte doar Crimeea, dar şi toată Ucraina. Noi, fiind un stat mic, cu roşii şi morcov ca economie, putem rezista oare dacă Putin merge mai departe? Sigur că nu. Premierul RM a afirmat că în cazul unei agresiuni Moldova poate rezista două ore. A dat o notă foarte bună. Eu, ca fost Preşedinte, pot spune că noi nu putem rezista nici măcar cinci minute […] Pentru aceasta vom veni în Parlament cu un proiect de modificare a Constituţiei şi a Strategiei Naţionale de Securitate care să prevadă excluderea statutului de neutralitate şi continuarea cursului de integrare europeană a ţării. De asemenea, vom cere Preşedintelui să depună o cerere la ONU pentru a obliga Rusia să-şi retragă armata şi armamentul de pe teritoriul RM, dar şi o cerere de aderare la NATO.
…la prima vedere blocul electoral prezintă un şir de avantaje care s-ar plia foarte bine pe aşteptările electoratului partidelor democratice, dar bineînţeles că e nevoie de o analiză mai profundă pentru a lua o astfel de decizie şi sunt convins că această analiză care a şi demarat ne va permite într-o perioadă imediată să luăm o decizie, bazîndu-ne, iarăşi, pe aşteptările oamenilor. Am observat că există o anumită deschidere pentru o discuţie sinceră şi obiectivă pe acest subiect. Am vorbit, bineînţeles, cu colegii din partidul meu, am vorbit şi cu colegii din alte partide care, la fel, mi s-au părut deschişi, cel puţin să angajăm o discuţie pe această temă. Dar noi nu trebuie să ne blocăm doar la ideea propriu-zisă a blocului, fiindcă blocul pînă la urmă e o formulă, o formă foarte complexă, eventual, şi mai complicată de parteneriat politic.
Un lucru pe care pot să vi-l spun cu toată certitudinea şi este unul principial pentru Partidul Democrat: noi vom asigura în orice condiţii, ca partid, continuitatea politicilor interne şi externe ale Republicii Moldova. Partidul Democrat nu are alte viziuni alternative. Am fost şi vom fi consecvenţi fiindcă nu în zadar am participat activ, ba mai mult, aş spune, anume Partidul Democrat a fost cel care prin deciziile sale, poate contrar unor interese mai înguste sau personale, a asigurat tot procesul de integrare europeană, a contribuit plenar şi noi nu am întreprins aceste acţiuni cinci ani de zile, ca mai apoi cumva să ne schimbăm viziunea. Priorităţile rămîn absolut aceleaşi. După alegerile parlamentare noi vom fi acel partid care va asigura continuitatea acestor procese.
Este obligatoriu să discutăm şi cu colegii din Partidul Liberal. Faptul că nu sunt în coaliţia actuală nu înseamnă că ei nu împărtăşesc în mare parte obiectivele pe care ni le-am propus cu toţii şi pe care le-am îmbrăţişat în această coaliţie, obiectivele de integrare europeană, obiectivele de modernizare a instituţiilor statului, obiectivele de transformare a Republicii Moldova într-un stat previzibil, stabil şi prosper.
Este extrem de important să le spunem oamenilor cine îi va conduce după alegeri, care va fi formula de coalizare. Nu cred că ar fi în interesul nostru să mergem în alegeri fără a le da oamenilor această perspectivă cît de cît clară. Nu cred că dacă vom merge fără a lansa anumite formule de coalizare, vom reuşi să captăm voturile celor nehotărîţi. Şi, din păcate, constatăm că numărul concetăţenilor noştri care deocamdată sunt indecişi este foarte mare. Şi atunci vor putea să ne acuze de lipsă de transparenţă şi nu vom arăta doar că avem o problemă de comunicare pe interior şi că am putea crea eventual percepţia unor planuri ascunse. Şi atunci de ce ne-am aştepta ca oamenii să ne voteze pe noi? Deci, nu cred că ar fi cazul să mergem în alegeri într-o formulă de neanunţare a unor obiective, a unor planuri foarte concrete cum vedem noi aşezarea respectivă după alegeri. Şi cred că mai e suficient timp pentru a lămuri între noi aceste lucruri şi după aceea a merge cu un mesaj comun.
Din momentul în care am anunţat lansarea Alegerii deschise a candidaţilor PDM pentru Parlament, Partidul Democrat s-a aşteptat ca unii, cărora le place să deţină monopolul politic, să atace ideea de a le da oamenilor simpli mai multă putere de decizie. Reacţia PCRM e tipică pentru această formaţiune bazată pe dictatura internă de partid şi de la care au plecat toţi cei competenţi în formularea mesajelor. Reacţia PCRM demonstrează că acest partid a intrat în panică, pentru că mulţi dintre foştii lor simpatizanţi ar putea participa la alegerile deschise, pe care PDM le organizează în 28 septembrie.
…actuala guvernare nu a creat condiţiile necesare pentru a asigura modificarea la timp a paşapoartelor de tip sovietic şi astfel, au îngrădit dreptul a mii de cetăţeni pentru a-şi exprima liber opţiunea… pînă în prezent, puterea actuală nu a introdus registrul electronic al alegătorului, lucru care va permite falsificarea rezultatului alegerilor din toamnă.
Un alt motiv care provoacă temeri că scrutinul poate fi falsificat, este prelungirea pe durata a două zile a procedurii de vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare. Astfel, sînt create condiţii de a vota repetat.
…
…lansarea campaniei de denigrare a PCRM, crearea partidelor-clone, votul studenţilor la orice secţie de votare şi nu la locul de reşedinţă — de asemenea, sînt parte a procesului de fraudare a alegerilor.
Nu exclud posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, chiar dacă fiecare partid va avea cîte un observator în fiecare secţie de votare. Există multe metode, iar acestea devin şi mai ameninţătoare în contextul în care unii politicieni se folosesc de sărăcia oamenilor. Se va încerca coruperea alegătorilor cu produse sau alte bunuri! Noi, liberalii, niciodată nu am mers la alegători cu pachete, considerăm că aceasta înseamnă să te umileşti şi să umileşti şi cetăţenii — îi ţii în sărăcie 4 ani, apoi te duci şi le dai cîte un kilogram de orez, zahăr, etc.
Sunt două reforme pe care nu le-am terminat. Finalizarea centrului agro-alimentar în Chişinău, măcar să încep acest proiect, pentru că am fost blocat de foarte mulţi deştepţi. Unii din invidie, alţii din prostie, iar alţii din corupţie nu mi-au permis să-l încep. Deja trebuia să fie funcţional. Cea mai grea reformă pe care nu am reuşit să o realizez şi cine va fi ministru va trebui să o facă în primul an de mandat este reforma în domeniul ştiinţei şi învăţămîntului în agricultură. Azi se fură, se bate în imaginea savanţilor buni.
Încercăm să găsim o soluţie şi pentru legume şi struguri, ar fi necesară o compensare, dar ne-am uitat la export şi de fapt, noi nu am avut export masiv de legume în Federaţia Rusă şi eu nu am avut argumente îndeajuns pe menţinerea compensaţiilor, dar nici Asociaţia Fermierilor nu a rămas dezamăgită, fiindcă cantitatea de legume care a plecat în Federaţia Rusă mai mult a fost din reexport.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a explicat de ce producătorii de legume din Moldova nu au fost incluşi în lista beneficiarilor de compensaţii acordate de Guvern.
Ieri am dat startul campaniei pentru alegerile deschise din PDM. Acest moment reprezintă îndeplinirea unei promisiuni pe care am făcut-o cînd am pornit reformarea partidului: aceea că lista candidaţilor noştri pentru Parlament va fi decisă de oameni, nu de liderii politici. Este pentru prima dată în Moldova cînd un partid îşi formează lista electorală prin vot popular! Ideea a obţinut o aprobare unanimă în partid şi îi felicit pe colegii din PDM pentru îndrăzneala de a organiza alegeri deschise ale candidaţilor pentru Parlament. Această acţiune demonstrează că PDM este un partid deschis, care face ce promite!
Totodată, acesta este un exerciţiu democratic nou pentru Moldova, care va ajuta PDM să meargă în alegeri cu cei mai buni oameni pe care îi are.
Invităm să participe la aceste alegeri toţi doritorii, membrii şi simpatizanţii Partidului Democrat. Fiecare are şansa să aleagă şi să fie ales pentru lista electorală.
Sunt ferm convins că alegerile deschise vor fi un succes pentru PDM şi pentru democraţia din Republica Moldova.
Partidul Democrat a anunţat că intenţionează să-şi convoace adepţii la 28 septembrie sub pretextul desemnării candidaţilor pentru listele parlamentare, prezentînd acest pas drept o noutate politică. Partidul care în ultimii cinci ani a stat cu spatele la popor şi a promovat o politică de tip închis, chiar şi în raport cu propriii deputaţi, a decis să creeze iluzia transparenţei şi democratizării, încercînd să ascundă de societate scopul real al acestei tehnologii electorale. Însă, intenţia democraţilor este simplă: crearea unor liste ai potenţialilor alegători ai PD, plata pentru semnătură a cîte 200–300 de lei şi promisiunea de a plăti dublu în cazul în care aceştia vor vota pentru democraţi în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie.
“Noutatea” respectivă se încadrează perfect în spiritul în care activează Partidul Democrat care niciodată nu şi-a ascuns instrumentele electorale de bază — cumpărarea voturilor, utilizarea resurselor administrative şi falsificarea rezultatului alegerilor.
Comuniştii au, probabil, o frică legată de faptul că alegătorii lor vor veni masiv la sediile PD pentru a vota candidaţii noştri pentru alegeri. Noi sîntem foarte bucuroşi şi mulţumiţi că această iniţiativă a stîrnit reacţii atît de aprinse în societate. Faptul că comuniştii ne critică dur demonstrează că sîntem pe calea cea dreaptă şi denotă că la ei joacă invidia. Comuniştii nu fac decît să născocească minciuni, iar aceasta este o reacţie bolnăvicioasă.
Ne exprimăm categoric împotriva colaborării dintre Moldova şi NATO. Nu dorim să participăm la această structură, nu dorim să ne jertfim băieţii, militarii noştri, tinerii noştri. Ne pronunţăm pentru pace şi linişte! Ce fac soldaţii ţărilor străine, membre ale NATO, în capitala moldovenească? Nu au ce face în ţara noastră, într-o ţară, în care neutralitatea şi neparticiparea la orice blocuri militar-politice sînt nişte prevederi consfinţite prin Constituţie.
Am zis şi am să mai zic: da, noi continuăm să avem probleme în justiţie, dar în acelaşi timp urmează să privim lucrurile în dinamică, dacă vrem să nu vorbim doar că totul este rău. Dacă vrem să vedem schimbarea, atunci noi putem să o vedem. Justiţia este un domeniu în care în orice moment poţi să vorbeşti exclusiv de rău.
Republica Moldova are nevoie de partide serioase, stabile, care nu sunt bazate pe un singur om, dar sunt de tip european. Noi susţinem schimbarea generaţiilor, cînd cineva trebuie să plece, să plece. Partidul nu lucrează pentru mine, ci eu lucrez pentru partid. Puterea îţi este dată pentru un alt scop. În PD nu există boieri şi iobagi, cam toţi sunt răzeşi.
Noi, deocamdată, am vorbit doar despre anumite probleme indirecte, care rezultă din această Zonă de Liber Schimb, mă refer la sancţiunile ce ne-au fost impuse, dar nu am vorbit, totuşi, despre avantaje. Şi în afară de avantaje şi de oportunităţi, cred că este foarte important să facem o analiză permanentă în ce măsură noi ne pregătim pentru a beneficia de aceste avantaje, în ce măsură noi avansăm cu toate condiţiile sanitare şi fitosanitare, astfel încît Comisia să recunoască faptul că corespundem la mai multe produse, pe care deocamdată nu le putem exporta pe piaţa europeană.
Aşa că am să vă rog, dle ministru Candu şi cu dl ministru Bumacov, să ne uităm încă o dată pe elementele-cheie care vor oferi, şi urmează deja de pe acum să ofere, avantaje pentru economia noastră. Am vorbit despre competitivitate, am vorbit despre o informare mai detaliată, deci nu trebuie să ne complacem cumva că am intrat în Zonă şi gata, problemele s-au rezolvat. Din contra, cred că trebuie să accelerăm acest proces şi de informare pe de o parte, şi pe de altă parte să urmărim foarte atent cum investim în competitivitate şi cum pregătim diverse domenii ale economiei moldoveneşti, serviciile şi aşa mai departe, pentru a beneficia de aceste prevederi.
Am decis sa nu mai amînam votul uninominal şi facem această metodă la nivel de partid. Cred că aceasta abordare e una corectă, deoarece orice reformă trebuie să înceapă din propria ogradă. Dacă unii în ţara noastră nu doresc să lase puterea din mîini, noi o oferim cetăţenilor. Sunt sigur de capacităţile cetăţenilor. Îmi exprim deplina convingere că votul direct pentru selectarea candidaţilor pentru lista electorală va fi una de succes.
…
Pentru mine nu ar fi fost o problemă să formez o listă de 500 de oameni destoinici, însă probabil că eu şi ceilalţi colegi avem o altă viziune privind noţiunile de democratizare a sistemului politic din ţară. De această dată îi voi lăsa pe simpatizanţii partidului, pe cetăţeni, să aleagă în mod direct componenţa acestei liste. Suntem un partid care ţine cu oamenii.
PD începe astăzi din interior această reformă. Le dăm cetăţenilor posibilitatea să aleagă candidaţii partidului care vor intra pe listele electorale în acest an. Această cale este unică şi în premieră pentru Moldova.
…
Am instituit o comisie electorală internă de partid care va monitoriza procesul propus. De azi, ne deplasăm în ţară ca să informăm oamenii despre faptul că vor putea merge la sediile din localitate şi vor putea să-şi exprime opinia în mod direct. Această procedură de formare conform acestui nou model trebuie să fie cunoscută de toţi pentru a asigura caracterul larg şi participativ pentru ziua de 28 septembrie.
…bugetul, şi politica fiscală sunt documente care au fost deja elaborate de Ministerul Finanţelor şi sunt scoase la dezbateri publice. Îmi este greu să zic acum, fiindcă ţine foarte mult şi de activitatea parlamentară, dacă se va reuşi sau nu. Dar chiar dacă nu se reuşeşte bugetul să fie aprobat de actualul Parlament, nimic tragic nu este, deoarece finanţele publice sunt administrate în continuare, bugetul din 2014 se prelungeşte pentru anul 2015 cu o lună. Dar eu cred că nici nu se va ajunge la aceasta şi că noul Legislativ în decembrie, şi guvernul din decembrie vor reuşi să lucreze pe proiectul care, de fapt, a fost deja elaborat.
Din păcate, acest mesaj a fost interpretat eronat în societate. Am explicat clar că nu aducem judecători străini ca să-i înlocuiască pe ai noştri. Ei vin doar pentru a le acorda asistenţa şi suportul necesar pentru preluarea celor mai bune practici europene în activitatea lor zilnică. În niciun caz, magistraţii străini nu vor participa la adoptarea hotărîrilor şi nu se vor pronunţa asupra legalităţii acestor hotărîri, fiind respectat pe deplin principiul de independenţă al judecătorilor. Ne dorim un transfer eficient de cunoştinţe şi abilităţi în domenii precum etica profesională, buna administrare a procesului, utilizarea instrumentelor IT etc.
FMI este un partener foarte important pentru noi. Nu doar pentru suportul financiar pe care îl acordă, dar şi prin experienţa, expertiza pe care o acordă ei Republicii Moldova […] A fost ca un fel de bici pe guvernare sau un fel de supraveghetor ca noi să ne facem temele pe acasă bine, aşa cum trebuie. Fiindcă ei sunt cei care întotdeauna caută la orice facem noi să existe un rezultat economic, să existe un rezultat în aşa fel încît să existe o dezvoltare în ani de zile.
Noi, de exemplu, vorbim foarte mult despre domeniul energetic, vorbim despre tarife, despre multe altele. Noi înţelegem că tarifele poate ar trebui majorate, ca să fie companiile mai profitabile, ca să aibă bani să reinvestească în reechipare şi îmbunătăţirea reţelelor. În acelaşi timp, noi venim cu argumente că populaţia la ora actuală nu-şi poate permite să plătească un tarif mai mare. Respectiv, ori căutăm o compensaţie, ori facem în aşa fel încît în paralel să meargă şi creşterea economică, şi bunăstarea populaţiei, dar şi creşterea tarifelor, ca să asigurăm profitabilitatea pentru companiile din sectorul energetic. Deci, trebuie să existe o legătură. Existenţa unui program, a unei colaborări stricte cu FMI este doar un beneficiu pentru Republica Moldova şi în anul 2015 va trebui să revenim prin existenţa unui program cu ei.
Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană, toate lucrează în tandem. În situaţia în care noi nu avem o colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, decade colaborarea cu Banca Mondială şi decade buna noastră cooperare cu Comisia Europeană. Şi cu toate trei instituţii noi avem proiecte de lungă durată sau medie. Cînd vorbim despre modificări în legislaţie, protejarea investiţiilor, nu numai a celor străine, dar şi celor interne, vorbim despre îmbunătăţirea calităţii şi în business, şi în infrastructură. Adică, noi acum atît de multidimensional şi polivalent pe diferite dimensiuni cu ei lucrăm, că inexistenţa unei astfel de colaborări va opri, efectiv, şi dezvoltarea a tot ceea am pornit noi. În plus, există şi o acoperire financiară la foarte multe proiecte. Iată de ce o colaborare cu Fondul Monetar Internaţional este necesară pentru anul viitor.
Subiectul Băncii de Economii nu ţine neapărat de Ministerul Economiei. Aici eu aş putea să vă spun mai mult opinia mea personală sau experienţa anterioară în Parlament. Cu Banca de Economii trebuia să facem ceva, deoarece, sincer vă spun, în mare parte, datorită managementului precedent care înţeleg că este sub lupa investigaţiilor penale şi deja sunt dosare pregătite de Procuratură, care sunt ori pe cale de a fi trimise în instanţă, sau sunt deja în instanţă. Şi din cîte am înţeles, sunt vreo şapte dosare care au ajuns în instanţă pe fosta conducere a Băncii de Economii.
Banca de Economii a fost administrată rău, prost, defectuos şi poate chiar cu fraude. Nu pot spune exact, deoarece nu sunt eu judecătorul şi nu este cazul să aducem acum învinuiri, fiindcă există prezumţia nevinovăţiei. Dar cu Banca de Economii trebuia de făcut ceva. În situaţia în care statul Republica Moldova a decis să-şi păstreze un pachet de blocaj pentru deciziile cele mai importante…
Deja am stabilit, voi merge la o discuţie cu conducerea Aeroportului, să vedem exact ce fac, cum fac. Mai ales că în timpul cel mai apropiat va fi gata şi analiza noastră, a ceea ce ţine de îndeplinirea obligaţiunilor lor contractuale în termenele stipulate. Şi aici aş vrea să spun clar şi radioascultătorilor: în situaţia în care contractul nu va fi respectat, noi nu vom avea nicio reţinere în a-l rezilia. Deci, trebuie să fie clar şi investitorului, şi cetăţeanului.
Dacă cineva şi-a asumat investiţii pe care dacă nu le duce pînă la capăt sau nu le respectă, statul nu va fi tolerant, Ministerul Finanţelor şi eu personal nu vom tolera şi vom merge pînă la reziliere. Aceasta va fi pînă în campanie, sau va fi după campanie, sau aceasta nu va fi deloc în situaţia în care investitorul îşi va respecta condiţiile şi noi vom avea, în termenele prevăzute, un Aeroport pe care şi-l doreşte orice stat şi orice oraş.
În discuţiile care au fost anterior cu partea rusă s-a recunoscut faptul […] că datoria care există a Transnistriei este, într-o oarecare măsură, o chestiune subvenţionată de ruşi pentru Tiraspol, pentru Transnistria şi că, de fapt, este mai mult o datorie artificială pe care ei şi-o asumă. Şi afară de aceasta, totuşi datoare faţă de Gazprom este compania Moldovagaz. În compania Moldovagaz Republica Moldova deţine doar 30%, noi suntem acţionari minoritari.
Eu, ca reprezentant al acestor acţionari, ar trebui să pun întrebarea majoritarilor, ruşilor să le pun întrebarea cum de au permis ei, cum au administrat ei această societate de a ajuns să aibă aşa datorii? Şi probabil ar trebui să aibă multe întrebări Curtea de Conturi a Rusiei faţă de ei şi toţi cei care verifică financiar şi finanţele publice ale Rusiei. Este o chestiune pe care noi toţi o înţelegem că este una politică, că nu ţine de economie. Şi cînd vom ajunge să discutăm despre o unificare a statului şi existenţa doar a unui mal, atunci cu siguranţă vom găsi soluţii şi economice.
Evoluţiile primejdioase din Ucraina ne confirmă încă odată necesitatea unei armate bine pregătite în plan profesional, gata să facă faţă oricăror pericole externe. Această situaţie ne determină să formulăm noi exigenţe faţă de pregătirea profesională a componentelor Forţelor Armate. Este de-a dreptul crucială importanţa creării unor structuri de forţă care să corespundă necesităţilor şi cerinţelor noului mediu de securitate.
…
În calitatea mea de Comandant Suprem al Forţelor Armate voi susţine şi în continuare eforturile de transformare a Armatei Naţionale într-o structură capabilă să execute misiunile de apărare a statului. Armata Naţională trebuie să continue reformele pentru a face un salt calitativ semnificativ spre profesionalizare.
Situaţia este îngrijorătoare deoarece nu ar fi corect daca noi am zice că în statul vecin se desfăşoară acţiuni militare, sunt jertfe umane, se aplică armament greu şi noi suntem în afara pericolului. Noi suntem intr-o stare de maxima vigilenţa şi suntem gata să reacţionăm in caz de necesitate.
…
În prezent, Armata Naţională are strictul necesar pentru a se pregăti pe poligoanele Ministerului Apărării, pentru a menţine capacitatea necesară, pentru a avea un nivel satisfăcător de pregătire.
…
Eu regret ca mass-media, in ziua Armatei Naţionale, caută nod in papură şi caută neajunsuri.
Aplicaţiile militare cu trageri de luptă, desfăşurate în toate unităţile militare, restabilirea tehnicii militare, participarea la misiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo — toate fac dovada avansării proceselor de reformă.
Educaţia rămîne a fi pentru PLDM prioritatea numărul unu. Suntem în plin proces de construire şi reconstruire a şcolilor, grădiniţelor, investim mult în procesul educaţional ca atare, mă refer aici la Codul Educaţiei, la alte legi care urmează să ofere eficienţă procesului de studii, la condiţiile de muncă pentru profesori, la majorarea salariilor care trebuie să continue. Şi pe viitor vom fi implicaţi plenar în finalizarea reformelor în domeniul educaţiei pentru ca, spre sfîrşitul anului 2016, toată infrastructura şcolară să fie modernizată, să fie una europeană.
În Republica Moldova planează pericolul distrugerii sistemului educaţional, de formare a tinerii generaţii, iar prin aceasta şi a întregii construcţii statale, a viitorului naţiunii. Paradoxal: cu cît mai mult se vorbeşte în mijloacele mass-media despre succesele guvernării şi viaţa bună a cetăţenilor cu atît mai puţin statul investeşte în tineret, educaţie, ştiinţă. În anul 2014 investiţiile în educaţie din partea bugetului de stat s-au diminuat pînă la 7.2% din PIB, comparativ cu 9.2% în 2009.
PCRM solicită actualei guvernări:
Aceasta a fost intenţia noastră, descentralizare şi nişte recomandări. După care a urmat o reacţie destul de negativă din partea anumitor instituţii. Am discutat subiectul şi am decis să schimbam textul acestei dispoziţii.
La 19 august 2014 ministerul Educaţiei a recomandat ca la careurile de 1 septembrie sa nu fie oficiate slujbe religioase, făcînd referire la caracterul laic al învaţamîntului. După cîteva zile a emis o noua circulara care nu mai conţine această recomandare.
Subiectul Băncii de Economii nu ţine neapărat de Ministerul Economiei. Aici eu aş putea să vă spun mai mult opinia mea personală sau experienţa anterioară în Parlament. Cu Banca de Economii trebuia să facem ceva, deoarece, sincer vă spun, în mare parte, datorită managementului precedent care înţeleg că este sub lupa investigaţiilor penale şi deja sunt dosare pregătite de Procuratură, care sunt ori pe cale de a fi trimise în instanţă, sau sunt deja în instanţă. Şi din cîte am înţeles, sunt vreo şapte dosare care au ajuns în instanţă pe fosta conducere a Băncii de Economii. Banca de Economii a fost administrată rău, prost, defectuos şi poate chiar cu fraude. Nu pot spune exact, deoarece nu sunt eu judecătorul şi nu este cazul să aducem acum învinuiri, fiindcă există prezumţia nevinovăţiei. Dar cu Banca de Economii trebuia de făcut ceva. În situaţia în care statul Republica Moldova a decis să-şi păstreze un pachet de blocaj pentru deciziile cele mai importante…
Republica Moldova trebuie să-şi definească foarte clar atitudinea faţă de situaţia din Ucraina şi să numească fenomenul aşa cum este definit de experţi în conflicte militare: actualmente în Estul Ucrainei are loc un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, război care trebuie să fie condamnat vehement, iar comunitatea internaţională să ia măsurile necesare pentru a stopa imediat pierderile de vieţi omeneşti şi ocuparea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Republica Moldova trebuie să-şi asume un discurs politic şi diplomatic corect şi adecvat situaţiei ca atare: Rusia este stat agresor, a invadat teritoriul Ucrainei şi, din această cauză, trebuie nu doar să fie sancţionată economic, ci să poarte răspundere penală pentru crime de război.
Trebuie să organizăm un referendum pentru a întreba poporul: Unde trebuie să meargă ţara? În Uniunea Vamală sau în UE, să indice beneficiile fiecărui curs în parte.
Partidul Socialiştilor a organizat o astfel de analiză. Unde este piaţa de desfacere tradiţională pentru producţia noastră? Unde sînt exportate merele noastre moldoveneşti? 93% — pe piaţa rusească. Şi unde muncesc cei mai mulţi concetăţeni de-ai noştri? Peste 700 000 muncesc în Federaţia Rusă. Businessul nu trebuie să-şi piardă pieţele de desfacere tradiţionale şi veniturile. Or, din aceste venituri trăieşte ţara!
Ajustarea reţelei de şcoli la numărul de elevi are loc în mod diferit pentru diferite localităţi. În ultimii doi ani, 96 de instituţii de învăţămînt au fost reorganizate din licee în gimnazii, din gimnazii în şcoli primare sau şcoli primare-grădiniţe. În perioada 2006–2013, 142 de şcoli au fost închise. Încă nu avem date despre reorganizările care au loc în 2014, dar nu credem că numărul acestora va fi mare. Reducerea în continuare a numărului de copii de vîrstă şcolară, dar şi lipsa de acţiune din partea unor raioane şi municipii, face ca numărul de şcoli care au puţini elevi să rămînă în continuare mare. Pe moment, avem 267 de şcoli mici. Vestea bună este că doar 117 din acestea au deficit bugetar. O parte din ele au statut de şcoli mici, care nu pot fi închise. Raioanele care au cele mai multe şcoli mici sunt Soroca, Floreşti, Ocniţa, Rezina, Briceni, Cantemir, Donduşeni. Pe fundalul declinului demografic, indicatorii de reţea nu s-au modificat dramatic: numărul de elevi la un cadru didactic a crescut de la 12 la 12.5, numărul mediu de elevi în clasă a crescut de la 20.5 la 21.1, în timp ce numărul mediu de elevi per şcoală s-a redus de la 310 elevi la 264.
Conform proiectului Legii bugetului pentru 2015, statul va aloca pentru un elev 8,771 lei, cu 27 la sută mai mult decît în anul curent. Totodată, va creşte şi suma alocată pentru o instituţie, aceasta constituind circa 428 mii de lei, cu 6% mai mult faţă de anul curent. În următoarele săptămîni, vom propune Guvernului modificări la formula de finanţare. De exemplu, pe moment, consiliul raional ori municipal poate reţine pînă la 5% din bugetul şcolilor pentru a forma componenta raională şi a finanţa proiecte costisitoare, pe care unele şcoli nu le pot realiza din surse proprii. În unele localităţi, consiliile raionale ori municipale distribuie aceşti bani pe criterii politice ori acoperă deficitul şcolilor mici în detrimentul investiţiilor în celelalte şcoli. Vom propune să reducem de la 5% la 3% mijloacele pe care le administrează consiliul raional ori municipal, diferenţa urmînd să rămînă în şcoli. De asemenea, şcolile primare şi şcolile primare-grădiniţe mici vor putea beneficia de mijloace din componenta raională, iar şcolile mici care au înmatriculaţi elevi cu cerinţe educaţionale speciale vor primi resurse suplimentare din Fondul pentru Educaţia Incluzivă.
Din lista codaşilor face parte şi municipiul Chişinău, unde din totalul de 124 de instituţii, 120 înregistrează deficit bugetar. În capitală, capacitatea şcolilor este folosită la doar 70%, iar în unele instituţii din sectoarele Rîşcani, Buiucani şi unele comune, doar 26–50% din spaţii sunt utilizate. În municipiu există în continuare un număr mare de instituţii cu un număr mic de elevi. Tocmai aceste instituţii au demonstrat rezultate mediocre la examenul de bacalaureat. Această atitudine din partea APL este în detrimentul copiilor pentru că nu duce la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu nici pentru cei care merg în şcoli mici, nici pentru cei care merg în instituţii cu perspectivă. Consilierii locali trebuie să înţeleagă că această abordare nu le va aduce dividende politice pe termen mediu şi lung pentru că oamenii vor judeca despre performanţa lor nu în funcţie de numărul de şcoli în localitate, ci în funcţie de rezultatele elevilor care învaţă în aceste şcoli.
În prima jumătate a anului curent, în baza deciziilor consiliilor municipale ori raionale, din componenta raională au fost repartizaţi circa 288 mil. de lei, ceea ce constituie 82 la sută din suma totală. Din acestea, aproximativ 51 la sută din cheltuieli au fost destinate reparaţiilor capitale şi curente ale clădirilor şcolare. O mare parte a alocaţiilor, circa 45 milioane de lei, au fost utilizaţi pentru acoperirea deficitului bugetar al instituţiilor de învăţămînt mici, în special pentru întreţinerea clădirilor. Unele consilii raionale tergiversează adoptarea deciziilor privind alocarea mijloacelor financiare, fapt care nu permite realizarea la timp a proiectelor şi duce la acumularea soldurilor la sfîrşit de an şi utilizarea acestor resurse în alte scopuri decît educaţionale.
Cazul cetăţeanului Vladimir Duplinschi din s. Ermoclia, Ştefan Vodă, şomer, care a fost întemniţat pentru lipsă de poliţă medicală în trecut şi neachitarea penalităţilor aferente acesteia, a şocat o ţară întreagă. Aplicarea unor astfel de sancţiuni persoanelor neangajate în cîmpul muncii, cărora statul nu le poate garanta un loc de muncă sau surse de existenţă decente, constituie un act cinic şi inuman.
Actualmente în Republica Moldova există zeci de mii de familii care întîmpină dificultăţi financiare enorme la procurarea poliţei de asigurare medicală, care doar în ultimii doi ani, inclusiv în perioada aflării Dumneavoastră la conducerea Guvernului, s-a scumpit cu ritmuri de 4 ori mai mari decît cele de creştere a veniturilor populaţiei. În acelaşi timp, au fost înăsprite semnificativ şi sancţiunile pentru neplata datoriilor faţă de asigurările medicale. Mai grav este faptul că mii de cetăţeni în dificultate sunt impuşi să achite retroactiv costul poliţei de asigurare medicală şi penalităţile devastatoare pentru termene ce depăşesc acţiunea poliţei.
Reuniunea este organizată la iniţiativa României şi Franţei — ţări care, în cadrul UE, gestionează grupul “Prietenii Moldovei”. La iniţiativa acestor două ţări, 28 de miniştri de externe din statele membre ale UE se vor reuni, pe 1 septembrie, la Chişinău. Într-adevăr, această reuniune e plină de simbolism. Pe 1 septembrie, va intra în vigoare Acordul de Asociere care prevede şi crearea unei zone de comerţ liber cuprinzător şi aprofundat între Republica Moldova şi UE… Vor fi nişte discuţii pline de conţinut despre parcursul european al Republicii Moldova, realizările obţinute în ultimii ani, dar miniştrii se vor concentra şi asupra modului în care UE poate ajuta Moldova la implementarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai elocventă manifestare de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi o manifestare de solidaritate cu Republica Moldova într-un moment regional extrem de complicat pentru noi.
În cadrul primei şedinţe a Parlamentului din sesiunea de toamnă, Partidul Socialiştilor va readuce în agenda de lucru a legislativului proiectul de lege privind denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană. Îndemnăm toate forţele politice, care stau pe poziţii de statalitate, care se pronunţă pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia şi cu ţările CSI, să susţină acest proiect de lege. Socialiştii sunt gata să sprijine orice alte proiecte de lege similare, indiferent de autorii acestora.
Partidul Socialiştilor avertizează autorităţile oficiale că, în cazul în care, pînă la 14 septembrie, nu vor fi întreprinse măsuri din partea guvernării vizavi de denunţarea Acordului cu UE sau dacă nu va iniţia subiectul privind organizarea unui referendum naţional, socialiştii vor declara mobilizarea naţională a societăţii şi a unei serii de acţiuni în acest sens. Acţiunile de protest de amploare vor demara sub lozinca “Pentru Moldova în Uniunea Vamală”, pe care socialiştii le vor organiza duminica, 14 septembrie. Principala cerinţă o constituie denunţarea imediată a Acordului cu Uniunea Europeană.
Gestul Rusiei este unul regretabil. Crearea zonei de comerţ liber între Republica Moldova şi UE nu înseamnă disponibilitatea Moldovei de a întrerupe relaţiile comerciale cu Rusia şi cu alţi parteneri din CSI. Prevederile despre instituirea zonei de comerţ liber cu UE nu intră în contradicţie cu prevederile zonei de comerţ care există între Moldova şi partenerii săi tradiţionali din Est. Adevărat, pe termen scurt, aceste restricţii comerciale impuse de Rusia ne vor afecta. Producătorii noştri agricoli vor întîmpina unele dificultăţi. Dar atît Guvernul Moldovei, cît şi UE vor susţine aceşti producători la maximum. Vom amortiza astfel şocul, iar pe termen lung, cu lecţia învăţată, ne vom diversifica pieţele şi nu ne vom mai confrunta cu astfel de situaţii. Vorbim în primul rînd de liberalizarea completă a pieţei UE pentru producţia vinicolă moldovenească — o decizie care a intrat, de fapt, în vigoare încă anul trecut. Din momentul parafării, semnării şi ratificării Acordului de Asociere UE — Republica Moldova, UE a dublat cotele de export la cel puţin 4 categorii de produse agricole moldoveneşti. Asemenea măsuri sunt într-adevăr fără precedent şi este cea mai elocventă manifestare de solidaritate cu Republica Moldova şi, în primul rînd, cu producătorii agricoli.
În fiecare minister am desemnat cîte un viceministru responsabil de relaţii cu diaspora, care are menirea de a susţine eforturile Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care în colaborare cu toate ministerele şi cu Parlamentul, elaborează propuneri pentru a avea soluţii de sistem şi nu doar pe cazuri individuale.
La cea de a VI-a ediţie a Congresului Diasporei, desfăşurată în perioada 1–3 septembrie 2014, au participat 145 de delegaţi veniţi din 28 de ţări. Printre participaţi au fost prezenţi lideri ai asociaţiilor şi reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă ale diasporei, delegaţi independenţi, cetăţeni reîntorşi, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, responsabili de diasporă, şi ai organizaţiilor internaţionale din Canada, Grecia, Austria, Belgia, Ucraina, Estonia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Elveţia, Republica Moldova, Lituania, SUA, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Kazahstan, Olanda, Letonia, Turcia. Scopul dezbaterilor din cadrul congresului a fost identificarea unei platforme de comunicare permanentă a autorităţilor moldovene cu diaspora; oferirea ajutoarelor reale membrilor diasporei prin extinderea reprezentanţilor diplomatice şi consulare, intensificarea dialogului pentru semnarea acordurilor de protecţie socială cu mai multe ţări, etc. În acelaşi timp s-a menţionat că Executivul întreprinde măsuri pentru a majora salariile şi îndemnizaţiile cetăţenilor care trăiesc şi muncesc în ţară, astfel încît să fie încurajaţi toţi conaţionalii să revină şi să contribuie la prosperarea Republicii Moldova.
Este iniţiativa moldovenilor din Portugalia [iniţiativa legislativă de a scuti de taxe bunurile moldovenilor care decid să revină definitiv în ţară], eu doar am propus proiectul în Parlament. Trebuie să le arătăm conaţionalilor noştri că ţara îi aşteaptă cu uşa deschisă. Sper ca în septembrie, la începutul sesiunii de toamnă, să fie votat proiectul de lege în lectura a doua […] Trebuie să schimbăm lucrurile în ţară ca moldovenii să nu plece peste hotare, ca majoritatea cetăţenilor să se simtă confortabil acasă, să aibă locuri de muncă, să aibă un venit asigurat. Astfel se vor crea condiţiile ca şi alţi moldoveni plecaţi să revină.
Chiar de Ziua Independenţei Moldovei, pe 27 august, a fost inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni în prezenţa prim-ministrului României, Victor Ponta, a prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, a comisarului european pentru energie Günther Oettinger. A fost un eveniment, evident, plin de simbolism, dar şi benefic sub aspect practic şi pragmatic. În premieră, Moldova va avea o sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale. Deocamdată vorbim de cantităţi destul de modeste, dar proiectul va fi continuat. Gazoductul urmează a fi extins pînă în capitală, iar în cea de-a treia parte a proiectului, acesta va cuprinde toată ţara. Este un proiect strategic pentru asigurarea viitorului stabil şi independent al ţării.
Rusia rămîne un partener important în domeniul energetic pentru Republica Moldova. Cea mai mare parte a gazelor naturale este în continuare procurată din Federaţia Rusă. Moldova îşi achită foarte responsabil toate plăţile pentru consumul gazelor naturale şi aceste plăţi nu sunt deloc mici în comparaţie chiar cu mai multe state din Europa Centrală şi de Est. Atunci cînd se vorbeşte despre anumite angajamente şi obligaţii contractuale, Republica Moldova este cea care le onorează în mod exemplar.