Constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană
La 23 ianuarie 2015, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat au decis să-şi asume responsabilitatea guvernării şi au semnat în acest sens Acordul politic privind constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană (APME). Documentul a fost semnat de preşedinţii celor două partide, Vlad Filat şi Marian Lupu. În cadrul procedurii de semnare, cei doi lideri au subliniat că PLDM şi PD îşi asumă misiunea de a asigura ţara cu o guvernare eficientă a Republicii Moldova.
Acordul privind constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană
La 26 ianuarie 2015 a fost dat publicităţii textul Acordului care, în afara unei retorici pro-europene, conţine un şir de prevederi importante, ce dezvăluie modalităţile de guvernare ale celor două partide:
- Structura APME are drept centru decizional Reuniunea liderilor Alianţei, care va coordona subiectele de pe agenda guvernării şi chestiunile principiale de organizare şi/sau funcţionare a Alianţei. Voinţa politică în actul de guvernare, avînd la bază diversele interese, va emana anume din acest centru. Modul în care a fost conceput acest centru explică de ce liderii partidelor respective au declarat că renunţă la orice funcţii importante, rămînînd simpli deputaţi;
- Reuniunea liderilor Alianţei va avea la îndemînă un organ auxiliar — Consiliul Alianţei, menirea căruia va consta în expertizarea deciziilor şi adaptarea acestora la interesele reciproce, precum şi translarea lor în sfera oficială prin intermediul, pe de o parte, a Consiliului Parlamentar, iar pe de altă parte, a Prezidiului Guvernului;
- Secretariatul Alianţei este prevăzut să-şi desfăşoare activitatea în continuu, avînd atribuţii tehnice;
- Adunarea Generală a Alianţei este prevăzută în calitate de for suprem, menit să dea impresia legitimităţii activităţii Reuniunii liderilor Alianţei. Curiozitatea constă în faptul că deciziile Adunării Generale a Alianţei, din care fac parte toţi liderii, deputaţii, miniştrii şi conducătorii autorităţilor centrale se adoptă prin consens;
- Chintesenţa actului de guvernare constă în faptul că şedinţele Guvernului vor fi precedate de şedinţele Prezidiului Guvernului, care, evident vor fi precedate de Reuniunea liderilor Alianţei. În cadrul şedinţelor Prezidiului Guvernului se va aprobă ordinea de zi a şedinţelor Guvernului şi se va discută, după caz, proiectele în privinţa cărora există divergenţe de opinii, inclusiv cele promovate de miniştri. Deciziile în cadrul Prezidiului Guvernului se vor adopta prin consens. În cazul cînd nu va fi posibilă identificarea unei soluţii consensuale pe marginea unui proiect de hotărîre, proiectul în cauză nu va fi inclus pe agenda şedinţei Guvernului, iar problema respectivă va fi pusă în discuţie la Consiliul Alianţei. Şedinţele Prezidiului Guvernului au loc, de regulă, cu cel puţin două zile înainte de şedinţa Executivului.
O structură atît de rigidă în adoptarea deciziilor la nivel guvernamental, transformă funcţia de prim-ministru în una totalmente subordonată Reuniunii liderilor Alianţei. Se poate afirma că prim-ministru va fi în Guvern un fel de omolog a speaker-ului Parlamentului, care oferă cuvîntul membrilor şi moderează discuţiile.
Un alt lucru foarte important ţine de faptul că printre principiile de formare a Alianţei se numără cel de consolidare a societăţii prin stabilitate politică. Acest principiu a fost invocat iniţial atunci cînd a fost necesară argumentarea iniţierii unui dialogul cu PCRM, care în campania electorală a enunţat obiective diferite de cele ale PLDM şi PDM. Se poate admite că principiul invocat este portiţa pentru eventuala aderare ulterioară a PCRM la APME. O astfel de posibilitate este prevăzută în mod expres că Acord, de care ar putea beneficia eventual şi PL.
Este importantă şi modalitatea de împărţire a funcţiilor între cele două formaţiuni. În acest sens, s-a mers pe calea continuităţii “moştenite” din guvernul precedent, formaţiunile păstrînd controlul asupra ministerelor şi împărţind egal ministerele ce revenise anterior PL. Astfel, PLDM i-au revenit Ministerul Apărării şi Ministerul Mediului, iar PDM — Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Au fost împărţite şi 7 aşa-zise autorităţi administrative centrale, subordonate Guvernului, pe criterii de egalitate. Organele de conducere ale Parlamentului şi cele mai importante 4 din cele 10 comisii parlamentare, de asemenea au fost împărţite pe criterii de egalitate.