Introducerea de către Federaţia Rusă a embargoului pentru produsele moldoveneşti
Federaţia Rusă a decis să interzică din 21 iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova. Autorităţile de la Moscova au declarat că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, numit molia orientală iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, pe 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărîre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova, care va intra în vigoare în data de 1 septembrie 2014. Acestea sunt stabilite “la nivelul ratelor tarifului vamal unic din Uniunea Vamală”. Taxele sunt introduse faţă de 19 poziţii, inclusiv carne, legume, fructe, cereale, făină, zahăr, seminţe de floarea soarelui, bere, vin şi alte băuturi alcoolice, spirt, mobilă. Anterior, după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, autorităţile ruse au avertizat că vor lua “măsuri de protecţie” dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă.
Urmare a embargoului introdus de Federaţia Rusă, guvernul Republicii Moldova a purtat negocieri cu Comisia Europeană, şi a obţinut majorarea cotelor pentru produsele moldoveneşti destinate pentru piaţa Uniunii Europene.
Astfel, UE a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător pentru mere, de la 40 de mii de tone la 80 de mii, pentru prune de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone, iar pentru struguri, de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone.
Potrivit ultimelor evoluţii, DCFTA urmează să fie aplicat din 1 septembrie şi nu din 1 octombrie, cum era prevăzut iniţial.
Totodată, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va identifica surse financiare, din alocarea de fonduri europene pentru Moldova în acest an, pe care le va direcţiona către Ministerul Agriculturii, pentru a sprijini producătorii moldoveni de fructe, să stocheze aceste produse pînă vor fi comercializate.