Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM)
- Data înregistrării: 27 aprilie 1994
- Doctrina: Socialism democratic
- Nr. de membri: ~ 40,000 (iunie 2014)
Aceste alegeri nu le-a cîştigat Vlah, dar televiziunea rusească. A fost o atenţie deosebită ca alegerile să fie cîştigate de ea. Socialiştii au primit indicaţii să o ia sub tutela lor. Televiziunile [străine] trebuie să nu aibă activităţi politice. Rusia şi alţii ar trebui să ne lase în pace pe noi.
Interesantă declaraţie — “Rusia şi alţii ar trebui să ne lase în pace pe noi”. Preşedintele Timofte, liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PCRM, Vladimir Voronin, repetă practic aceleaşi lucruri. Ultimii doi sunt de curînd aliaţi, învestind de comun acord guvernul Gaburici, primul este şef al statului, responsabil de securitate, inclusiv a acelei informaţionale, şi toţi aceştia doar constată ce e rău şi cum ar trebuie să fie bine, dar nici unul dintre ei nu întreprinde nimic concret. Liderul PCRM chiar poate fi înţeles, implicarea directă a Rusiei în alegerile din Republica Moldova i-a înjumătăţit electoratul în favoare PSRM. Dacă lucrurile continuă aşa, atunci foarte curînd PCRM va rămîne completamente fără electorat. Vladimir Voronin se va lamenta, dar nu va îndrăzni să întreprindă ceva.
Am auzit şi declaraţiile unor deputaţi din Duma de Stat, foarte nechibzuite şi negîndite. Nu, şi noi facem, dar noi facem cu privire la deputaţii noştri aceste declaraţii, dar cînd vine un deputat din altă ţară şi dă apreciere conducerii republicii, deputaţilor din alt Parlament, putem spune că nu este chiar aşa simpatic. De aceea, ar trebui să fie aşa, normal: noi, moldovenii, nu ne ducem undeva să facem politica noastră, cu agitaţie, cu televiziuni şi chestii de astea. Aşa ar fi normal şi alte ţări la noi, inclusiv Rusia, inclusiv România.
Liderul PCRM ştie cum trebuie să fie normal, dar nu întreprinde nimic pentru a readuce normalitatea, fiindcă se teme.
Indiferent de circumstanţele şi modalitatea cum a decurs campania electorală pentru alegerile başcanului, este important să respectăm votul, opţiunea cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc în autonomie şi sperăm că această alegere va contribui la consolidarea statalităţii Republicii Moldova şi la creşterea bunăstării locuitorilor din autonomie.
Respectarea opţiunilor alegătorilor este necesară, dar la fel de necesară este respectarea promisiunilor electorale ale partidelor. Aici este miezul problemei, întrucît Irina Vlah s-a rupt de PCRM exact înainte de intrarea în campania electorală pentru funcţia de Guvernator, acuzînd PCRM de trădarea intereselor alegătorilor. În acest sens, este salutar apelul unui reprezentant al PCRM-ului, acuzat de trădarea alegătorilor, la respectarea voinţei alegătorilor.
Sunt unele semnale că cei care în ultimii 5 ani de zile ne-au dus în Uniunea Europeană, în scurt timp ne vor duce în Uniunea Eurasiatică. Urmăriţi cu atenţie mişcările din politica moldovenească…
Artur Reşetnicov este ex-Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), deci este o persoană bine informată. Dacă domnia sa ne avertizează că aşa-zişii proeuropeni din PLDM şi PDM sunt pregătiţi să schimbe vectorul integraţionist în unul opus, atunci acest avertisment merită a fi luat în serios. Pe de altă parte, dl Reşetnicov ar trebui să se bucure de pe urma schimbării vectorului, fiindcă în acest caz, în cadrul coaliţiei camuflate PLDM-PDM-PCRM, anume PLDM şi PDM le va reveni rolul de giruetă politică şi PCRM, aşa cum se vehiculează.
Declaraţiile domnului Leancă, probabil, sunt influenţate de anumite emoţii şi dezamăgiri pe care le are dumnealui. (…) Respectiv, nu ştiu cînd domnul Leancă a fost mai sincer — atunci cînd a venit cu flori la monumentul lui Lenin, sau acum, cînd face astfel de speculaţii. Sunt declaraţii despre dezamăgirile pe care le are domnul Leancă în interiorul partidului, despre partid.
Domnul Reşetnicov ţinteşte bine în sinceritatea domnului Leancă pentru că el, alături de PCRM, au trecut cu brio testul de sinceritate în raport cu PLDM şi PDM. Pentru aceasta a fost nevoie de o “revoluţie de catifea” cu durata de peste cinci ani. Revoluţia în cauză a avut menirea să-i transforme pe foştii “uzurpatori ai puterii de stat”, care au “furat la 7 aprilie 2009 victoria electorală a PCRM prin lovitură de stat” în politicieni credibili, învestiţi la guvernare cu votul “opoziţie constructive” — PCRM. Toată sinceritatea dlui Reşetnicov şi a PCRM este condensată şi concentrată în acest constructivism.
Solicităm demisia lui Dorin Drăguţanu şi numirea în calitate de Guvernator al BNM a lui Leonid Talmaci.
Arhitecţii off-shore-izării sistemului bancar din Republica Moldova iau prăjina înainte. Oricum, Dorin Drăguţanu este protejatul PL, partid care a fost înlăturat de la guvernare de dragul coaliţiei minoritare a PLDM-PDM, susţinută de PCRM. De aceea, se cere transformarea lui Drăguţanu în ţap ispăşitor pentru păcatele “arhitecţilor” off-shore-izării sistemului bancar şi a beneficiarilor de pe urma activităţii în regimul respectiv. Potrivit ex-ministrului finanţelor, Veaceslav Negruţă, Oleg Reidman este arhitectul off-shor-izării sistemului bancar din RM.
La 15 octombrie 2014, revista britanică “The Independent” a publicat o vastă investigaţie despre cum sistemul bancar “reformat” a contribuit la spălarea a $20 miliarde.
Fracţiunea PCRM va fi dură. Noi nu cerem ministere şi funcţii, noi cerem ordine şi bunăstare pentru oamenii. Se pare că toate fracţiunile au ajuns la un consens în ce priveşte situaţia creată. Trebuie să fie un vot unanim. Noi vom urmări cu stricteţe activitatea Guvernului.
PCRM va cere “ordine şi bunăstare pentru oameni” de la cei pe care în ultimii ani i-a numit “hoţi”, “bandiţi”, “uzurpatori ai puterii de stat”, etc. Cea mai experimentată formaţiune politică din Republica Moldova — PCRM, şi liderul acesteia, numai naivi nu sunt. Aşadar, duritatea PCRM faţă de coaliţia minoritară APME va depinde probabil de onorarea angajamentelor şi aranjamentelor obscure, legate de distribuirea funcţiilor în instituţiile de reglementare ale statului care, de fapt, ar trebui să fie depolitizate.
Cînd cineva e flămînd, strigă [aluzie la discursul înflăcărat al deputatului Valeriu Munteanu]. De azi înainte va fi de datoria liberalilor să strige. În faţa noastră stă o sarcină constituţională. Suntem obligaţi să formăm toate structurile în stat, fără de care suntem de mai bine de jumătate de an. Dacă apelăm la practica altor ţări, care spun că pentru depăşirea crizelor trebuie să recurgem la măsuri extraordinare, atunci acum e această situaţie. Toţi 101 deputaţi reprezentăm întreg poporul, care aşteaptă o finalitate, un Guvern profesionist. Importante sunt relaţiile şi cu EU şi cu CSI, dar în special cu Federaţia Rusă. Însă trebuie să fim capabili să depăşim criza cu forţele proprii şi să promovăm o politică pro-moldovenească. Trebuie să facem totul pentru a crea condiţii normale de viaţă cetăţenilor, şi în particular prin votarea unui guvern care sa facă faţă unei situaţii de criză. A venit ceasul deciziilor clare, care să schimbe mersul lucrurilor în ţară. Nu mai avem timp să aşteptăm ca problemele din sistemul bancar, din agricultură, din domeniul social să se rezolve de la sine. Fracţiunea noastră speră că desemnarea în fruntea Guvernului a unei persoane capabile să consolideze colective mari să schimbe lucrurile spre bine şi în Republica Moldova. Nu cerem ministere şi funcţii, în calitatea noastră de partid de opoziţie cerem dreptate şi bunăstare. E absolut logic ca votul de astăzi să finalizeze cu formarea unui nou Guvern. Acordăm vot de încredere acestui Guvern.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, are perfectă dreptate cînd afirmă că: “Trebuie să facem totul pentru a crea condiţii normale de viaţă cetăţenilor”. Aşa este, numai că în ultimii 15 ani ţara a fost guvernată de formaţiunile aciuate în coaliţia camuflată PLDM-PDM-PCRM. Acum 6 ani PLDM a participat la “Revoluţia twitter” de înlăturare a PCRM de la putere după 8 ani de guvernare, sub lozinca — “Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!”, Respectiv, în ultimii 5 ani PCRM a pledat pentru înlăturarea de la guvernare a “uzurpatorilor”, care la 7 aprilie 2009 au furat victoria PCRM prin intermediul unei lovituri de stat. Acum întrebarea sacramentală este — cum aceste formaţiuni cu aceiaşi lideri pot pretinde că vor “face totul pentru a crea condiţii normale de viaţă cetăţenilor”?
Discuţiile au fost ca întotdeauna constructive. Chiril Gaburici a fost foarte constructiv, foarte concret. El îşi asumă această responsabilitate ca să candideze la funcţia de prim ministru şi noi am salutat această decizie a lui. Am discutat despre aceea că vom fi foarte constructivi şi în ziua cînd va fi pusă spre votare şi lista nominală a miniştrilor. (…) Am discutat despre ce trebuie de făcut pentru a scoate ţara din impas din punct de vedere economic şi social.
Practic toate sugestiile pentru APME privind componenţa guvernului pentru care ar vota PCRM au fost îndeplinite, cu mici excepţii. Singurul impediment rămas este candidatul pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Maia Sandu.
Sfatul meu pentru Iurie Leancă este să nu-şi piardă încrederea, să lucreze activ. El poate să aibă perspectivă, numai nu aşa, peste noapte, în posturi de conducere. Îi recomand, dacă tot m-aţi întrebat, să nu mai candideze. N-are rost, trebuie să se respecte în primul rînd pe sine, dar nu aşa, cu orice preţ. Domnul Leancă ni s-a părut foarte modest, foarte erudit, pregătit, dar a fost el vreodată manager, a condus ceva vreodată? Deodată să vii “nacialnic”? Are potenţial, dar nu pentru a guverna. (…) Ar fi cel mai raţional să fie un candidat din sfera de afaceri, să fie un om puternic din economie, să ştie ce înseamnă a dirija un colectiv. La noi, astăzi responsabilitatea e zero, nimeni pe nimeni nu întreabă, nu cere socoteală şi nu trage la răspundere.
Mesajul liderului PCRM este cît se poate de clar — Iurie Leancă nu a avut nicio şansă să devină prim-ministru din partea APME. Pledoaria liderului PCRM pentru un candidat din mediu de afaceri pentru funcţia de prim-ministru a şi stîrnit zvonuri că anume aşa va fi. Probabil, nu va fi rău, dar şi liderii APME — Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, tot din business au venit în politică şi nu sunt răi, dovada este că PCRM cooperează eficient cu ambii.
Este nevoie de format o coaliţie largă din vre-o 67 de mandate, în interesul naţional al ţării. Astfel n-o să ne reuşească nimic. (…) Noi nu ne temem de alegeri, după cum susţin unii. Dar nu putem admite, nu putem impune acestui popor să treacă încă o dată prin alegeri în condiţiile atît de dificile pentru ţară. (…) Nu faceţi guvern voi cu cumătrii voştri, nănaşii şi finii, şi soţii voştri. Eu întreb azi în Parlament: Palihovici nu este în conflict de interese, ea în conducerea Parlamentului, iar el ministru la mediu? Să trecem la monarhie şi ne-am lămurit. Sau cu acest ministru al economiei. Abia azi am aflat de existenţa acestui om. Parcă noi nu am avea oameni bine pregătiţi, capabili să conducă Ministerul Economiei?
Liderul PCRM a punctat totul foarte bine. Totuşi, Vladimir Voronin datorează o explicaţie în privinţa comportamentului formaţiunii pe care o reprezintă. Anterior, imediat după alegerile din 30.11.2014, Voronin afirma că nu acceptă nici un fel de alianţe sau coaliţii. Colega domnului Voronin, Violeta Ivanov, afirmă că PCRM este gata să voteze guvernul minoritar al APME, declarîndu-se în opoziţie constructivă faţă de acesta. În sfîrşit, liderul PCRM se declară favorabil constituirii unei coaliţii largi de vre-o 67 de mandate. Evoluţiile sunt pe faţă şi se poate întîmpla ca aşa-zisa coaliţie camuflată să devină foarte curînd una explicită.
Unica pretenţie în adresa domnului Leancă a fost că, intrînd în curtea partidului nostru, nu a depus flori la monumentul lui Lenin. Pe toate capitolele ne-am înţeles cum procedăm mîine în cadrul şedinţei parlamentului. Regret că noi nu am avut posibilitatea să ne întîlnim mai devreme. Am fost încăpăţînaţi dintr-o parte şi din alta.
Prin declaraţia sa, liderul PCRM, Vladimir Voronin, manevrează spectaculos chiar în ajunul votului de învestire a guvernului, menţinînd şi chiar amplificînd intriga. Toate luările anterioare de poziţie sunt lejer trecute pe seama încăpăţinării şi lipsei anterioare de comunicare. În acest context, este necesar de clarificat un şir de lucruri:
În vederea realizării prevederilor Programului electoral al PCRM, deputaţii Fracţiunii parlamentare a PCRM au înregistrat la Secretariatul Parlamentului 15 iniţiative legislative, printre care:
În acest mod PCRM demonstrează că se ţine de cuvînt, atunci cînd afirmă că este pregătit să susţină APEM, fără a adera la acesta, de dragul realizării promisiunilor electorale. Aceasta mai cu seamă că se apropie campania pentru alegerile locale, în cadrul căreia tot despre promisiuni electorale va fi vorba.
Fracţiunea parlamentară a PCRM a reînregistrat iniţiativa legislativă cu privire la statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Această iniţiativă şi-a regăsit prezenţa pe agenda parlamentară reieşind din importanţa fundamentală pentru ţara noastră a păstrării suveranităţii, integrităţii, reîntregirii ţării şi recunoaşterii internaţionale a statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Proiectul propriu-zis stipulează principiile consolidării interne şi externe a neutralităţii Republicii Moldova. La fel, proiectul sus numit este menit să devină unul din principalii piloni pe calea soluţionării problemei transnistrene, precum şi consolidării securităţii în această zonă a Europei. Definitivarea principiilor politico-juridice interne, precum şi recunoaşterea neutralităţii Republicii Moldova de către actorii internaţionali va aduce, în opinia autorilor proiectului, un echilibru social, dar şi încrederea cetăţenilor în viabilitatea ţării.
În contextul celebrării în anul 2015 a aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului, fracţiunea PCRM a lansat un şir de iniţiative întru celebrarea aniversării şi susţinerea veteranilor, printre care (…) a înregistrat proiectul de lege nr. 2 din 21.01.2015 cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care se propun următoarele:
Totodată, fracţiunea PCRM îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea iresponsabilă a Guvernului cu privire la pregătirea celebrării a 70-a a Victoriei asupra fascismului, menţionînd că pînă la moment Guvernul nu a prezentat Parlamentului spre aprobare Planul de acţiuni privind pregătirea şi celebrarea aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului, deşi era obligat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 335 din 23.12.2013 să prezinte un asemenea Plan pînă la data de 23 iunie 2014.
Publicarea unor cerinţe de acest gen este principalul indicator că PCRM a început pregătirile pentru alegerile locale, ce urmează să se desfăşoare cel mai devreme în iunie 2015. Merită remarcat faptul că în ultimii 20 de ani sărbătorirea periodică, din cinci în cinci ani, a aniversării victoriei asupra fascismului a fost apanajul PCRM. După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, PCRM s-a trezit cu un suport popular înjumătăţit. Pentru a-şi menţine suportul electoral rămas, PCRM are nevoie să se identifice în continuare drept principal promotor al apărător consecvent al valorilor sovietice, rol pe care ar dori să şi-l asume şi principalul concurent emergent al PCRM — Partidul Socialiştilor. PCRM a calculat corect şi i-a luat-o înaintea PSRM, avînd avantajul, cel puţin, de a pretinde că coaliţia minoritară a APME va lua în consideraţie cerinţele înaintate. PSRM va recurge, probabil, la suport direct de la cercurile influente din Rusia pentru a se etala în postură de promotor autentic al intereselor veteranilor, a celor sovietice, precum şi a celor eurasiatice. De fapt, PCRM şi PSRM vor avea posibilitatea să se dueleze de dragul celebrării victoriei în cel de al doilea război mondial. Vorba e că Preşedintele Nicolae Timofti a primit o invitaţia din partea conducerii Federaţiei Ruse de a participa la festivităţile de la 9 mai de la Moscova, alături de un grup de militari moldoveni, care să mărşăluiască pe Piaţa Roşie. Intriga este că Dodon l-a votat pe Timofti, iar Voronin menţine relaţii cu APME, deci contează cine va adopta decizia de participare sau neparticipare.
Pentru a fi expliciţi în demersul său, PCRM ar fi trebuit să facă un lucru foarte simplu — să aducă la cunoştinţa opiniei publice numărul de veterani de război, specificînd dacă este vorba numai despre veteranii celui de al doilea Război Mondial sau şi despre cei ai războiului din Afganistan şi Transnistria. Să facă un calcul elementar pentru a vedea care este volumul de cheltuieli pentru satisfacerea acestor cerinţe. Cu siguranţă, veteranii merită respectul şi susţinerea societăţii, de aceea ar fi binevenit ca PCRM, pentru început, să insiste pe lîngă partenerii săi politici să elaboreze şi să adopte politica bugetar-fiscale şi a bugetului de stat pentru anul 2015. Doar după aceasta ar fi potrivit să se pronunţe asupra modalităţii cheltuirilor banilor publici.
PCRM nu luptă cu persoanele, cu Plahotniuc sau Filat. Dacă aceste persoane au încălcat legea, organele de drept trebuie să-şi îndeplinească misiunea. Noi luptăm cu oponenţii noştri politici, adică cu partidele — PDM, PLDM, PL şi altele. Astăzi, în pofida preîntîmpinărilor noastre, ca rezultat al alegerilor parlamentare, societatea noastră este dezbinată pe două dimensiuni — Est şi Vest. (…) Astăzi pe ordinea de zi este o singură chestiune — necesitatea de a edifica poduri peste tranşeele sociale, care au fost săpate atît de politicienii din aşa-numita stînga politică, cît şi de către cei de dreapta în cadrul campaniei electorale.
ПКРМ борется не с личностями, не с Плахотнюком или с Филатом. Если у этих персоналий есть какие-то наказуемые деяния, то это вопрос к правоохранительным органам. Мы боремся с нашими оппонентами политического характера, то есть с партиями — ДПМ, ЛДПМ, ЛП и т. д. Сегодня, несмотря на все наши предупреждения, на все попытки предостеречь, по итогам парламентских выборов наше молдавское общество оказалось разделено на восток и запад. (…) Поэтому сегодня на повестке дня одна задача — необходимо навести мосты через все эти разделительные траншеи в обществе, которые были вырыты и правыми, и так называемыми левыми партиями в ходе избирательной кампании.
Declaraţia liderului PCRM, Vladimir Voronin, vine să confirme că noile relaţii dintre PLDM, PDM şi PCRM au la bază necesitatea declarată de depăşire a divizării sociale prin intermediul “edificării podurilor” între fragmentele sociale care susţin electoral formaţiunile respective. Anterior, despre acest nou trend din politica moldovenească de consolidare a societăţii vorbise Vlad Filat, care a ţinut să explice opiniei publice de ce PLDM şi PDM s-au angajat în discuţii cu PCRM. Momentul respectiv a fost punctul de bifurcaţie care a separat opţiunea de creare a unei majorităţi de guvernare cu participarea PL de opţiunea unei guvernări minoritare, susţinută de PCRM.
Noi am participat la consultări cu aceste partide pe care le considerăm, pe de o parte, mai mult sau mai puţin independente şi pragmatice. Pentru că partidul lui Dodon nu este independent, iar partidul lui Ghimpu nu este pragmatic. (…) Despre poziţia PCRM. Ea este următoarea:
Мы пошли на консультации с этими партиями, которые мы считаем, с одной стороны, более или менее самостоятельными, с другой стороны, более или менее прагматичными. Потому что партия Додона не является самостоятельной, партия Гимпу не является партией прагматической. (…) О позиции ПКРМ. Она состоит в следующем:
Poziţia PCRM reprezintă, de fapt, programul minim al coaliţiei camuflate PLDM-PDM-PCRM. Altminteri, îşi pierde sensul constituirea coaliţiei minoritare a APME.
Discutînd deblocarea procesului de formare a guvernării, noi ne-am expus clar poziţia vizavi de anumite personaje, care, în opinia noastră, nu au nici un drept să fie în fruntea acestei guvernări. Este vorba de Filat, Plahotniuc, Lupu şi Leancă. Filat a fost demis de noi pentru corupţie. Lupu a fost demis pentru încălcarea drepturilor opoziţiei. Plahotniuc a obţinut vot de neîncredere. Noi am înaintat patru moţiuni de cenzură Cabinetului de miniştri al lui Leancă. Ce se mai poate adăuga? Noi nu putem susţine aceste personaje în fruntea puterii executive.
Дальше, говоря о разблокирования процесса формирования власти, мы четко высказали свою позицию в отношении некоторых персоналий, которые по нашему мнению, никак не могут эту власть возглавлять. А именно Филат, Плахотнюк, Лупу и Лянкэ. Понятно почему. Филата мы снимали с должности за коррупцию. Лупу снимали за плохую работу в парламенте и нарушение прав оппозиции. Плахотнюку мы выказывали политическое недоверие. Кабинету министров во главе с Лянкэ мы выдвинули четыре вотума недоверия. И еще четыре раза отдельным министрам его кабмина. В общей сложности восемь вотумов недоверия (!). О чем еще говорить? Мы не можем поддержать эти лица во главе формирующейся исполнительной власти. Однозначно.
Lista personajelor “odioase”, care nu pot fi în fruntea puterii executive prezintă interes public. Totuşi, cel mai mare interes îl reprezintă gravitatea acuzaţiilor lui Vladimir Voronin la adresa celor patru politicieni pentru activitatea loc în legislatura precedentă: Filat a fost demis pentru corupţie, şi aceasta este ceea mai gravă acuzaţie; Lupu a fost demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului pentru încălcarea drepturilor opoziţie, pe care PCRM chipurile tare le mai respecta pe cînd guverna; Plahotniuc ar fi avut doar un vot de neîncredere care, de fapt, nici nu a fost exercitat, fiindcă şi-a prezentat demisia din funcţia de vice-preşedinte al Parlamentului. În privinţa lui Leancă au fost înaintate patru moţiuni, care au picat. Aceasta este scara pentru măsurarea “odiozităţi” celor patru politicieni, aplicarea adecvată a căreia ne arată că odios este, de fapt, doar unul. Totuşi, această invocare şi comparaţie a păcatelor celor patru a fost necesară pentru justificare susţinerii coaliţiei minoritare, dar fără Leancă în fruntea guvernului. De fapt, numele celorlalţi nici nu merita menţionat fiindcă ei imediat după alegerile din 30 noiembrie declarase public că nu vor ocupa nicio funcţie de top. În schimb, şi-au rezervat dreptul de a pune la cale treburile publice prin intermediul Reuniunii Liderilor Alianţei. Întrebarea cheie este dacă dl Voronin va participa la aceste reuniuni.
Noi refuzăm să venim la guvernare. Au existat următoarele variante: PCRM vine în Guvern şi obţine o treime din organele puterii executive sau obţine funcţiile de control asupra puterii executive. Noi am refuzat să venim în Guvern, pentru a ne păstra statutul de opoziţie faţă de această guvernare. (…) Este vorba de întoarcerea opoziţiei a funcţiilor de control. Aşa cum a fost pe timpul guvernării comuniste. Ce obţinem de facto? Patru personaje odioase sînt înlăturate de la guvernare. Ghimpu este marginalizat, pentru că nu poate şantaja foştii colegi de coaliţie. Noi solicităm doar funcţiile ce i se cuvin opoziţiei în orice stat democratic: conducerea unor organe de control. Noi susţinem Guvernul minoritar, punem acest guvern sub controlul opoziţiei prin intermediul organelor de control şi vom participa la formarea bugetului de stat, inclusiv la capitolul investiţiilor de bază în teritoriu. Aceasta este poziţia noastră.
…мы отказываемся идти во власть. Варианты были такие: вы идете в правительство и получаете треть исполнительной власти, либо вы занимаетесь контролем над исполнительной властью. Мы отказались идти в правительство и сказали, что сохраняем свою оппозиционность по отношению к этой власти. (…) Речь, конечно, идет о возврате оппозиции, как это было, кстати, при правлении ПКРМ, контрольных функций. Что мы достигаем в результате — четыре одиозные фигуры мы изолировали от прямой власти, Гимпу маргинализировали от власти, и таким образом он лишается возможности шантажирования партий власти. Во всяком случае, на этом этапе. Мы же требуем себе то, что должно принадлежать оппозиции в любом демократическом обществе: руководство в некоторых контролирующих и регулирующих органах. Мы поддерживаем миноритарное правительство своими голосами, ставим это правительство под контроль оппозиционной силы через контролирующие органы, и поучаствуем в составлении бюджета, в том числе по капиталовложениям в территориях. Вот наша позиция, исходящая сегодня из возможностей.
Declaraţia respectivă explică chintesenţa constituirii şi funcţionării APME. Aşadar, unul dintre scopuri a fost izolarea PSRM şi marginalizarea PL, fiind garantat suportul PCRM pentru guvernarea minoritară a PLDM şi PDM. Ultimele două se vor face responsabile de calitatea guvernării, iar PCRM va deţine funcţii de control fără a purta vreo responsabilitate.
Este puţin probabilă o astfel de variantă [alegerile parlamentare anticipate]. Pentru că doar Dodon este interesat în alegeri parlamentare anticipate. El ar vrea să facă uz de inerţia din conştientul cetăţenilor pînă nu a început căderea lui. Pentru că aceasta deja a început. Exportul moldovenesc în Rusia aşa şi nu a fost redeschis, în ciuda tuturor promisiunilor lui Dodon. Aşa că el ar vrea să utilizeze cît mai repede inerţia alegerilor, inerţia promisiunilor şi lozincilor lui electorale, inerţia susţinerii din exterior. Va fi oare aceasta o politică promoldovenească? Şi ce ne facem cu domnul Timofti, pentru care a votat Dodon? I s-a iertat deja lui Dodon acest vot? Inerţiile se stopează. Deja este clar că toate promisiunile lui electorale au fost doar un bluf. Trebuie să înţelegem că în condiţiile de criză ale societăţii moldoveneşti economia Moldovei nu va rezista încă unui scrutin.
Я оцениваю эту перспективу [досрочных выборов] как очень слабую. Потому что досрочных выборов, в основном, хочет только Додон. Он хочет использовать инерцию в сознании избирателя, пока, как говорится, не началось. А уже началось. Уже молдаване не могут въехать в Россию, несмотря на его обещания. Экспорт не открыт, несмотря на его же обещания. Поэтому ему сейчас надо быстро использовать инерцию избирателя, инерцию его предвыборных лозунгов, инерцию того, что внешние силы его поддерживают. Но будет ли это промолдавская политика? А что делать с г-ном Тимофти, за которого Додон голосовал? Ему, Додону, это уже простили? Инерция иссякает. Сегодня уже видно, что все его предвыборные разговоры были чистой воды блефом. К тому же надо понимать, в этих кризисных условиях для молдавского общества, для молдавской экономики еще одни выборы станут огромной нагрузкой, при этом это ничего не даст конструктивного Молдове.
Să nu-şi facă nimeni iluzii. Alegeri parlamentare anticipate nu vor fi. Dacă fracţiunea PL nu va susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru, există o altă soluţie, dar nu cea a lui Dodon.
Guvernul, în formula cu Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru de noi nu va fi susţinută.
Trebuie de terminat cu aceste jocuri. Nu mai înţeleg nici eu cine şi la ce turtă trage. Noi suntem gata să votăm şi candidatura preşedintelui Parlamentului, să deblocăm situaţia în Parlament, cu asta trebuie de început. Trebuie de format organele de conducere ale Parlamentului, să aibă posibilitatea preşedintele să înainteze candidatura la postul de prim-ministru. A trecut aproape două luni de la alegeri. (…) Apreciez foarte înalt activitatea dlui Corman, şi ca om şi ca deputat, şi ca preşedinte al Parlamentului.
Nu aţi putea preciza, ce vrea totuşi PCRM? Impresia generală este că PCRM ar vota orice numai să nu se ajungă la alegeri anticipate, care ar putea fi ultimele pentru formaţiunea dvs.
După consultaţiile cu PLDM şi PD am apreciat pozitiv propunerile privind deblocarea acestei situaţii. Am luat decizia de a participa la votarea conducerii Parlamentului. Decizia a fost luată la plenara comitetului central al partidului. Nu utilizăm categoric aceşti termeni “coaliţie”, “alianţă”, “bloc”. Niciun fel de coaliţie cu nimeni.
PCRM nu duce tratative referitor la solicitări de posturi, de funcţii, de alte înlesniri. Noi discutăm cum să deblocăm procesele de activitatea a Parlamentului, cum să îmbunătăţim calitatea organelor de conducere a ţării, nu cine ce funcţie va deţine. Opoziţiei, ar trebui să i se ofere o funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului.
Depunem eforturi ca săptămîna viitoare să înceapă a lucra Parlamentul. Noi nu am discutat repartizarea funcţiilor. Avem înţelegerea şi sper să fie respectată. Niciodată PCRM nu a pus accent pe funcţii.
Nici coaliţie, nici alianţă, nici blocuri aşa terminologie noi nu utilizăm şi nici nu vom utiliza în niciun caz, dar să hotărîm problema şi să fim noi, acei care să susţinem activitatea Parlamentului şi a guvernării, suntem obligaţi.
Trebuie să înţelegem că PCRM pledează pentru deblocarea necondiţionată a activităţii Parlamentului şi Guvernului sau optaţi totuşi pentru o coaliţie camuflată cu PLDM şi PL?
Activitatea Parlamentului trebuie să fie deblocată, iar politicienii şi deputaţii trebuie să-şi reia activitatea. Dacă vor fi respectate înţelegerile de astăzi, Parlamentul va începe să lucreze în cîteva zile şi deputaţii vor putea să-şi realizeze promisiunile. PCRM a demonstrat mereu responsabilitate, în opinia noastră în cîteva zile Parlamentul ar putea să-şi reia activitatea.
Am găsit puncte comune pentru deblocarea situaţiei politice. Nu am discutat formarea de coaliţii sau partajarea funcţiilor. Mult depinde de colegii din PLDM şi PDM, care dacă vor pune în prim plan interesele ţării, vom putea forma într-un timp restrîns o guvernare în interesul ţării.
Aţi putea preciza clar, fără echivocuri, dacă PCRM îşi doreşte înlocuirea PL la formarea unei coaliţii de guvernare cu PLDM şi PDM?
Noi vom expune viziunile noastre, care sunt cunoscute. Pe noi ne îngrijorează faptul că societatea este divizată şi credem că datoria politicienilor este să dea exemplu de consolidare a societăţii, întărind independenţa, suveranitatea, neutralitatea statului (…) PCRM nu va începe dialogul cu PLDM şi PDM cu partajarea sau cu solicitarea de funcţii (…) PCRM este pregătit pentru dialog, pentru formarea cît mai urgentă a guvernării.
Aţi putea preciza clar, fără ocolişuri, dacă PCRM este pregătit să formeze o coaliţie de guvernare împreună cu PDM şi PLDM?
PCRM, totuşi, a decis să coopereze cu acest regim [guvernarea actuală], fără a înainta condiţii, cerinţe, măcar ceva asemenea celor 10 principii înaintate de Iurie Roşca comuniştilor în 2005. Nimic asemănător! Doar rugăminţi de a fi acceptaţi în cercul lor. O văicăreală continuă de a le da măcar ceva — de la Compania teleradio de stat pînă la Curtea de Conturi.
Mi-aş dori să spun nu, dar voi răspunde altfel. Nu cred că acest regim va permite înregistrarea, instituirea unui nou proiect politic, unui partid nou. Formaţiunea nu va fi înregistrată, iar orice iniţiatori din start vor fi acuzaţi de extremism şi prietenie cu Ben Laden. Aceasta este realitatea. Am o poziţie sceptică faţă de asemenea formulare a întrebării. Cît de dificilă nu ar fi lupta din PCRM, această luptă trebuie cîştigată. În partid s-au adunat oameni excepţionali, politicieni străluciţi la nivel regional şi naţional. Chiar de nu sunt reprezentaţi în actualul Parlament, chiar de liderii partidului sunt trădători, situaţia nu trebuie lăsată în voia sorţii. Sunt sigur că anume cu victoria comuniştilor în PCRM va începe înfrîngerea întregii junte moldoveneşti. Aceasta este logica luptei politice şi nu văd alta. Cel puţin la moment.
Parlamentul nu mai funcţionează de jumătate de an. Ţara intră în noul an fără buget. De fapt, nu e doar o criză politică, ci şi una social-economică.
Парламент не работает полгода. Страна вступает в новый год без бюджета. На самом деле, у нас не только политический кризис, но и социально-экономический кризис.
Întîrzierea adoptării bugetului de stat nu este o noutate pentru Moldova, bugetul fiind adoptat în mulţi ani cu întîrziere. Într-adevăr, bugetul trebuia adoptat de Parlament pînă la data de 5 decembrie (conform Legii 847/ 1996 privind sistemul bugetar si procesul bugetar), dar întîrzierea adoptării nu înseamnă neapărat criză. În cazul în care legea bugetară anuală nu este adoptată şi publicată pînă la 31 decembrie, finanţarea cheltuielilor pentru anul curent se efectuează lunar în mărime de a douăsprezecea parte din suma cheltuielilor prevăzute pentru anul bugetar precedent. În această situaţie nu putem vorbi despre riscul unei crize social-economice la începutul anului 2015.
Am plecat din postul de preşedinte în anul 2009 şi aveam atunci un rating mai mare de 70%, însă actualul preşedinte are un rating de doar 2.8 sau 3%.
Această declaraţie este contestabilă, dat fiind faptul că ratingurile prezentate nu corespund cu datele Barometrului Opiniei Publice.
În anul 2009, cînd Vladimir Voronin era preşedinte al Republicii Moldova, circa 48,4% dintre cetăţeni indicau că aveau o oarecare încredere şi foarte multă încredere în Vladimir Voronin. Această cifră este mult mai mică decît cifra insinuată în această declaraţie de Vladimir Voronin (de 70%).
De asemenea, popularitatea preşedintelui curent Nicolae Timofte este de 25%, o cifră considerabil mai mare decît cea indicată de Vladimir Voronin în interviu (de 3%).
Acestei ţări îi trebuie o persoană care are experienţă, ştie să pună lucrurile bine la punct. (…) Dacă mi s-ar propune, eu nu voi refuza şi voi mulţumi poporului pentru această încredere. Va fi corect dacă o să-mi propună această funcţie, deoarece eu am experienţa şi practica necesară.
Partidul Comuniştilor va coopera cu partidele care se vor afla la guvernare, dar în baza unor condiţii, aşa cum s-a întâmplat în 2005. Noi trebuie să avem instituţii precum Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Curtea de Conturi şi Comisia Electorală Centrală.
În Moldova încă niciodată nu a fost o nebunie, un cinism şi o fărădelege mai mare decît cele pe care şi le-au permis guvernanţii în aceste alegeri. Cel mai mult s-a evidenţiat Comisia Electorală Centrală. Este un pas fără precedent să nu execuţi decizia finală a Curţii de Apel [de a exclude Partidul Comunist Reformator din cursa electorală]. Trebuie să urmeze pedeapsa. (…) Noi vom contesta deciziile CEC-ului la Curtea Constituţională. CEC-ul a creat condiţii inegale pentru concurenţii electorali, luînd decizii doar în favoarea partidelor de la guvernare.
S-a întîmplat ceva, dar deocamdată nu am înţeles ce. (…) Pe parcursul ultimelor şapte campanii electorale, la Bălţi pentru comunişti au votat de la 40 pînă la 50 la sută şi mai mulţi locuitori. Iar de această dată indicatorul dat a scăzut pînă la 15 la sută. Întreaga Găgăuzie vota pentru noi la nivel de peste 60 la sută, iar în acest an, la Comrat au fost înregistrate doar 12 la sută. Evident că ceva s-a întîmplat. Dar pînă la urmă nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe faţă. Noi avem nevoie de timp pentru a clarifica lucrurile.
Registrul electronic al alegătorilor a căzut. Guvernanţii, în acest caz, şi-au arătat incompetenţa sau au făcut-o intenţionat. În ambele cazuri CEC-ul în frunte cu Ciocan s-a compromis şi e vădit faptul că mecanismele de fraudare a alegerilor au fost puse în aplicare. Pe parcursul zilei, în localităţile republicii au fost observate autocare cu tineri care au venit să voteze repetat în localităţi din raioanele Criuleni, Străşeni, Ocniţa, suburbiile Chişinăului. Autorităţile electorale nu reacţionează devenind, astfel, complici la procesul de fraudare a scrutinului.
Toată campania electorală Dodon iese numai cu aiureli. Făceţi-vă cruce! Cu Lupu noi să ne unim? Cu trădătorii? Lupu e acelaşi trădător ca şi Dodon, care e diferenţa? Pentru ce? Noi ce avem scopul să obţinem mandate mai multe sau mai puţine? Pentru Dodon asta e o chestiune de viaţă sau moarte. Noi nu vom trăda alegătorii! Am făcut noi vreodată asemenea chestii, de cînd participăm la alegeri? (…) Aş dori ca viitorul guvern să fie unul profesionist, fără nici un fel de conotaţie politică, fără nici un fel de dirijare din partea vreunui partid. Dacă obţinem victoria, vom proceda fix aşa ca în 2001, vom veni cu un guvern de oameni pregătiţi, patrioţi, şi nu altfel.
Noi am vizitat casele cetăţenilor, am vizitat peste 3 milioane de alegatori, am discutat personal cu ei. Eu personal am avut 65 de întîlniri la care au participat 22 de mii de alegători. Am propus societăţii un program concret, revenirea la programele noastre sociale din perioada cînd eram la guvernare. Noi sîntem obligaţi să întoarcem statul poporului. Noi obligatoriu vom face aceasta.
Dacă organul electoral are destule argumente pentru excluderea formaţiunii, am văzut cu toţii acele secvenţe cu arme… Dacă este legat de acest partid, de acei care ne-au trădat şi acum sunt primii pe listă, atunci şi aşa este normal, aşa trebuia de procedat. Dacă au aşteptat ultimele zile ca să arunce în sus ratingul cuiva, atunci e cu totul altă chestie. Atunci alte aprecieri trebuie de dat. (…) Cui trebuie aceste scandaluri cu 3 zile înainte de alegeri? O să vedem cu ce o să se termine. Nu exclud că este o încercare de a ridica şi mai sus ratingul acestor două partide [Partidul “Patria” şi Partidul Socialiştilor] ca să fure mai multe voturi de la PCRM.
Nu mă voi mira dacă în viitorul apropiat autorităţile vor prinde extratereştri şi îi vor acuza de planificarea tulburărilor în ţară. Totul este simplu: partidele de guvernare vor să distragă atenţia electoratului de la astfel de probleme reale, cum sînt sărăcia, lipsa locurilor de muncă, preţurile înalte şi corupţia. În orice ţară democratică autorităţile prezintă un raport privind munca depusă, iar la noi totul este altfel, fie că ei zăresc unele forţe extremiste, fie că promit tulburări dacă vor pierde puterea.
Nu ştiu de ce s-a pus în discuţie un acord nou [cu Gazprom]. După ce s-a întors Greceanîi de la Moscova, ea a cerut să meargă şi Dodon, apoi am avut un nou acord în care era un preţ mult mai mare. Întreb: de ce? şi mi se spune că există o schemă după care peste doi ani preţul va fi redus, ceea ce eu nu am crezut. (…) După alegeri o comisie trebuie să se clarifice cu acest acord. Poate de aceea Dodon vrea atît de mult să devină deputat, ca să nu fie întrebat.
Aşa personaje [Renato Usatîi] nu au dreptul, din punct de vedere juridic, să participe în campania electorală. Nici nu vreau să mă cobor pe treapta în care să-i fac caracteristică acestui individ. Lui trebuie să-i dea caracteristică organele de interne, serviciile speciale, alte instituţii, nu politicienii.
Nu mai are nevoie Moscova de aceşti Dodon şi Usatîi. Am discuţii cu conducătorii din Federaţia Rusă şi nu mai au ei nicio susţinere. Ei sunt numai pentru aceste alegeri, ca să sustragă voturi de la noi şi să ne pună în situaţia de a face coaliţie cu cineva, să nu putem forma guvern, etc. Ceea ce spune Dodon cu ridicarea embargoului la vin şi fructe, că cetăţenii se vor putea duce încolo şi încoace sunt aiureli.
În loc să ne mişcăm înainte spre dezvoltare, vom fi nevoiţi din nou, ca în 2001, să lichidăm banditismul, mafia şi corupţia, în special în structurile puterii de stat, în organele de drept. Urmează să majorăm pensiile, salariile şi bursele, încît să vă asigure un trai decent. Vom restabili toate garanţiile sociale, îndemnizaţiile, alocaţiile, anulate de actuala guvernare. Statul trebuie să controleze strict formarea preţurilor la cele mai vitale produse alimentare, la medicamente, la servicii comunale.
Începînd cu anul 2009 actuala guvernare a organizat diverse provocări împotriva partidului nostru. Ei au lichidat televiziunea NIT, ei ne-au atacat simbolurile, ei ne-au cumpărat deputaţii şi au organizat provocări împotriva deputaţilor noştri, inclusiv la nivelul administraţiilor locale. Acestea au culminat cu crearea partidului — clonă “Partidul Comunist Reformator din Moldova”. Crearea acestui fals politic, care utilizează aceeaşi denumire şi acelaşi simbol (se anexează) are un singur scop — zăpăcirea electoratului în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
Am acceptat propunerea lui Renato Usatîi de a veni pe lista acestui partid, decizia mea fiind asumată şi conştientă. Am văzut ce poate actuala conducere, dar nu am crezut că vor recurge la metode atît de josnice. Ei au dăunat societăţii şi au venit cu diverse sondaje plătite, iar organizaţiile de media angajate fac presiuni asupra instituţiilor media, care critică pe cei de la guvernare. (…) Am decis să merg alături de partidul “Patria” pentru a putea anula legea, privind aprovizionarea cu apă, care a stîrnit reacţii dure în societate şi voi cere dosare penale, pentru cei care au aprobat această lege. Subliniez, sunt comunist şi voi lupta împotriva regimului instaurat de Filat şi Plahotniuc. Voi revizui şi legea privind camerele video de monitorizare a traficului auto, potrivit căreia circa 50% din amenzile parvenite se duc către firma care administrează aceste camere.
Puterea îi strică pe oameni. Oamenii pleacă pentru diferite beneficii, promisiuni. E o decădere morală. Dodon va rămîne trădător pentru tot restul vieţii. De la generalul Mişin nu m-am aşteptat că mă poate trăda. Pe Neguţă nu îl consider trădător, dar el a procedat urît. Marian Lupu este trădător. El a făcut atîtea probleme. Pentru multe ar trebui să răspundă. Toate partidele alianţei sunt corupte şi după alegeri nu vom avea cu cine dialoga. (…) Noi vom obţine victorie, fără nici un scenariu. Eu simt poporul. Şi totul va fi clar în 10 zile. Sloganul partidelor “Moldova fără comunişti”, a făcut ca eu să răspund cu “Doar PCRM, doar Voronin”. Este deviza noastră. La putere, în frunte cu Voronin.
Suntem împotriva acordului nu deoarece nu ne place culoarea ochilor Premierului Iurie Leancă sau şorţul lui Bumacov, dar deoarece formatul negocierilor trebuia să fie trilateral. Trebuie luate în calcul nu doar interesele UE, dar şi ale Moldovei şi Rusiei. (…) Dacă guvernarea ar fi acţionat conform acestui principiu, astăzi nu ar fi existat confruntări şi embargouri. Avem un război comercial cu Rusia din cauza nedorinţei de a discuta. Aceasta a dus la faptul că economia naţională şi agricultura au fost lipsite de piaţa rusească.
Ieri [11 noiembrie 2014], intenţionat am privit cîteva ore telecanulul Prime şi am înţeles lozinca canalului Prime: Niciun minut fără PD! Plahotniuc, Candu, Lupu, Candu, Plahotniuc… aşa în fiecare minut, la ştiri, publicitate peste tot. “Aşa creştem Moldova”, ce creştem noi în Moldova, nu se ştie. În ultimii ani au crescut tarifele, preţurile, contrabanda şi corupţia.
Noi nu vrem denunţarea acestui Acord, deoarece denunţarea oricărui acord conduce la conflict, fie diplomatic, fie economic, fie politic. Noi nu dorim conflicte nici cu Estul, nici cu Vestul. Propunerile noastre care vizează acest Acord le-am înaintat în formă scrisă. Dar lucrul cel mai important, suntem gata să ne consultăm cu cetăţenii în cadrul unui plebiscit, în cadrul unui referendum. Acordul acesta este, din păcate, este în favoarea Bruxellesului, obligaţiunile sunt doar din partea Republicii Moldova, fără vreo obligaţiune din partea Bruxellesului, ceea ce nu este corect. Noi nu suntem membri ai Uniunii Europene, noi nu suntem nici candidaţi de aderare la Uniunea Europeană. Politica în Parteneriatul Estic este o politică de vecinătate. De aceea, trebuie să ne ofere mai multe posibilităţi, inclusiv să nu ne închidă posibilitatea de a colabora cu Uniunea Vamală, cu Rusia. Şi aici Republica Moldova este într-o situaţie în care trebuie să formeze relaţii, relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul în aşa mod ca ele să fie destul de echilibrate şi în folosul nostru.
Acum Republica Moldova nu este împărţită între comunişti şi anticomunişti. Acum se încearcă de a împărţi Republica Moldova în acei care sunt pentru Europa şi împotriva Rusiei şi acei care sunt pentru Rusia şi împotriva Europei. Vreau să spun că acest scenariu va conduce la destrămarea statului nostru.
În spatele adoptării acestei legi stau domnii Iurie Ţap, Valentina Buliga, Valeriu Lazăr, Iurie Leancă, Andrian Candu, Igor Corman. Prin acest document iezuit a fost aplicată o lovitură în interesele a sute de mii de familii moldoveneşti, care locuiesc în apartamentele din oraşele şi centrele raionale din republică. Legea, care a intrat în vigoare pe 14 septembrie 2014, prevede majorarea tarifelor în medie cu 50 de lei. Luînd în considerare că oamenii achită nu în baza datelor contoarelor particulare, ci conform indicilor apometrelor furnizorilor locali de apă. (…) Guvernul însuşi solicită verificarea legilor în vederea componentei corupte. Însă, această lege a evitat această procedură.
Noi nu susţinem retragerea imunităţii. Uite aşa, direct, cum o propune guvernarea. Vorbim despre obiectivitate. Ce criteriu obiectiv poate fi ridicat în grad de normă pentru a evalua activitatea unui deputat? Există criterii în baza cărora el poate fi numit trădător? După alegerile parlamentare din 2010 am primit 42 de mandate, acum avem cu opt mai puţin. Am fost trădaţi de opt deputaţi. Cum ar trebui să procedăm cu ei? Vorbim nu doar despre Parlament, dar şi despre consiliile locale şi raionale. Acest om a trădat partidul, alegătorii şi în primul rînd ţara, însă acest subiect este deja de alt nivel. Toate organizaţiile politice trebuie să acţioneze conform Constituţiei, dar o lege în care ar fi scris cum să procedezi în cazul abaterilor nu există. Există regulamentele partidelor, şi fiecare acţionează reieşind din prevederile acestora, dar la nivel legislativ nu există pîrghii. Unii consideră propunerea de rechemare neprincipială, dar de ce, doar ei au trădat? Avem un angajament politic scris privind îndeplinirea deciziilor partidului şi legilor Moldovei. Toţi candidaţii din convocarea precedentă l-au semnat, inclusiv oameni ca Vadim Mişin şi Igor Dodon. Acest angajament nu are bază juridică. Mai degrabă are caracter moral. Trădarea rămîne pe conştiinţa lor. Am condamnat faptele lor, dar cuvîntul final îl va spune societatea pe 30 noiembrie, şi asta ii vizează nu doar pe cei ce ne-au trădat.
Programul, scopurile şi sarcinile pe care ni le-am pus în faţă reieşind din actuala situaţie politică, economică şi socială din ţară, sunt incompatibile cu poziţiile altor partide. Nu vedem similitudini în poziţiile faţă de problemele strategice, legate de dezvoltarea Moldovei, probleme de identitate naţională, ale politicii lingvistice, minorităţilor naţionale ce locuiesc în ţară, subiecte ce ţin de lupta cu corupţia, perspectivele de dezvoltare a Moldovei. Din acest motiv nu putem spune că există preferinţe referitor la formarea unor coaliţii, alianţe.
Ce vei semăna, aceea vei aduna. Cine a organizat actele de trădare din fracţiunea noastră? Cine i-a cumpărat? Acelaşi Vlad Filat lucra cu Vadim Mişin, iar Marian Lupu cu Vlad Plahotniuc îl “prelucrau” pe Dodon, pentru ca ei să ne părăsească. Toate acestea sunt consecinţe. Nu voi fi surprins dacă mîine democraţii se vor confrunta cu aceleaşi probleme şi aceste aşa-numite partide “proeuropene” nu vor găsi un consens după alegeri, deşi au un instrument comun — Unchiul Sam de peste hotare, care este autorul evenimentelor din aprilie 2009. Acest PLR a apărut de nicăieri, reieşind din anumite interese, ca şi în cazul Partidului Comunist Reformator. Din banii democraţilor sunt folosite unele personalităţi înapoiate, care tind spre profit personal. Cînd acest grup de liberal reformatori a fost desprins de la liberali, toţi au aplaudat, însă Hadârcă şi Guţu au dat dovadă de incompetenţă ca specialişti şi politicieni, oriunde ar fi, la Uniunea Scriitorilor sau în activitatea pedagogică sau politică.
Concepută iniţial ca o structură pentru aprofundarea cooperării bilaterale şi a securităţii regionale, GUAM, a derapat în ultimii ani spre poziţionarea sa în calitate de organizaţie politică ce promovează cu vehemenţă cursul anti-rusesc, amplificînd riscurile de a transforma teritoriile statelor pe care la reprezintă în poligon de contrapunere dintre Est şi Vest. În contextul evenimentelor tragice din Ucraina, actuala guvernare de la Chişinău, prin convocarea acestei reuniuni regionale în Republica Moldova, au purces pe calea agravării situaţiei în aspect internaţional şi a confirmării încă odată a poziţiei sale anti-ruseşti, provocînd o divizare profundă a societăţii pe criteriile vectorilor de orientare geopolitică.
Noi toţi lucrăm pe direcţia modernizării ţării. Prioritate este acolo unde e interesul ţării. Dar dacă sînt prevederi care nu coincid cu interesele Moldovei, noi vom cere Comisiei Europene să se aşeze la masa de negocieri şi să examineze aceste articole. De ce să-l anulăm? Acordul de asociere nu este integrare. A treia etapă, cea mai înaltă — este integrarea în UE. Eu nu sînt de acord cu acele prevederi politice ale documentului. Acest lucru trebuie revăzut în primul rînd. Dar în principiu asocierea, modernizarea este un lucru normal pentru orice ţară.
Astăzi, 4 noiembrie 2014, Curtea de Apel Chişinău a admis cererea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la suspendarea deciziei Ministerului Justiţiei de înregistrare a Partidului Comunist Reformator din Moldova. Astfel, potrivit Colegiului Curţii de Apel, decizia Ministerului Justiţiei din 23 iunie 2014 cu privire la înregistrarea Partidului Comunist Reformator este suspendată pînă la examinarea cauzei în fond. Pînă la decizia finală a instanţei, activitatea Partidul lui Popa este in afara legii. Totodată asa-zişii “reformatori” nu au dreptul să utilizeze simbolul înregistrat de ministrul de resort. În aceiaşi ordine de idei, Comisia Electorală Centrală este obligată să excludă acest “partid”-clonă din cursa electorală, în caz contrar, ea va încălca legislaţia în vigoare.
Noi nu suntem împotriva integrării europene. Noi încă în 2002 ne-am pronunţat pentru modernizarea ţării care se poate face doar conform standardelor europene, să facem, Europa la noi acasă. Am elaborat mai multe strategii în această direcţie, dar nu sunt ceea ce prevede Acordul de Asociere. În acest document sunt articole şi prevederi care contravin intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Nu este normal că 200 de articole ale acestui document au caracter politic, iar componenta economică duce la distrugerea economiei moldoveneşti. Toate aceste aspecte trebuie discutate şi corectate.
Ruşii au avut încredere deplină în noi. Dar guvernanţii de la Chişinău le-au spulberat încrederea. Şi eu aş fi procedat la fel în locul lui Putin. Noi am anunţat partea rusă că vrem să ne modernizăm ţara conform standardelor europene şi ne vom orienta spre UE, iar ei nu au avut nimic împotrivă. Guvernanţii noştri trebuiau să discute cu partenerii de la Moscova despre intenţiile de asociere cu Uniunea Europeană şi nu aveau să fie probleme.
După închiderea secţiilor de votare, prin metode tehnice, contemporane vom monitoriza rezultatele la fiecare secţie de vot în aşa fel ca voturile de la secţia respectivă, ajungînd la consiliul de circumscripţie raional sau CEC, să nu fie schimbat, denaturat, furat. Mecanismul exact, ca să nu-l speriem pe domnul Ciocan, va fi anunţat în ajunul campaniei electorale. Nu vom admite furtul sau minciuna electorală, dar să avem rezultatele mai devreme decît CEC. Cunoaşteţi situaţii cînd se defectau computerele. Cînd Urechean a fost ales de vreo două ori primar, cînd se trezeau dimineaţa, era majoritatea şi toţi ziceau că s-au defectat computerele. Ca să nu se defecteze computerele la CEC, la consilii, noi vom face lucrul acesta.
Recent, am decis să sistematizez versiunile scumpului Vladimir Nicolaievici, referitioare la comportamentul meu “inadecvat”. Am găsit, deocamdată, şase: psihopatologică — m-a zombat Tkaciuk; corupţională — plec la Dodon; exotică — plec la Usatîi; criminal-oligarhică — am fost cumpărat de Plahotniuc; conspirologică — am o misiune specială de la Vladimir Voronin şi nu trebuie să mă abat de la ea; legată de spionaj — am fost racolat de serviciile secrete ruseşti. În ultimele luni, aceste versiuni au fost vehiculate nu numai de preşedintele PCRM, dar şi de alţi reprezentanţi al Comitetului Central. După toate acestea, mă conving zi de zi, că ţara noastră este distrusă nu doar de politică, ci şi de pierderea de către elita politică a credinţei în valorile perene. Dar acest lucru nu este cel mai rău, mai rău este lipsa fanteziei. Doar pot exista alte ocupaţii interesante, care pot fi atribuite şi unui “extremist” politic, căzut în dizgraţie — ştiinţa, literatura, viaţa sexuală dezordonată, colectarea timbrelor, a capacelor de bere, etc.
На днях решил систематизировать или хоть как-то сгруппировать версии, «объясняющие» мое «неадекватное» поведение в понимании дорогого Владимира Николаевича… Их пока шесть, этих самых версий, и я их привожу в порядке убывания частоты упоминания:
Вышеприведенные «версии» за последние месяцы были неоднократно озвучены не только председателем ПКРМ, но и рядом других представителей ЦК.
Глядя на все это, я с каждым днем все больше убеждаюсь, что нашу страну губит не только коррупция, но и (возможно, даже в значительно большей степени) утрата так называемой политической элитой (как властной, так и оппозиционной) веры в разумное, доброе, вечное. Но даже это не так страшно. Гораздо ужасней полное отсутствие фантазии. Ведь в мире есть масса других интересных занятий, которые можно было бы приписать опальному политическому «экстремисту»! Наука, литература, искусство, беспорядочная половая жизнь, коллекционирование марок, фантиков, пивных пробок, в конце концов! Так нет же, бляха-муха…
În viitorul Guvern vor fi persoane care nu sunt membri de partid. O să fie profesionişti. Nu spun că nu avem profesionişti în echipa noastră, dar vrem să selectăm pe cei mai buni profesionişti ai ţării.
Noi am fost acei care în anul 2000 am votat pe neaşteptate modificarea Constituţia, pentru republică parlamentară. Noi dorim ca preşedintele Moldovei să fie unul colegial, şi nu autoritar. Un preşedinte, colegial, adică, ales de tot Parlamentul, care activează normal şi care nu pune interesul unui grup mai presus în faţa interesului naţional, are dreptul să fie apreciat drept un preşedinte comun al R. Moldova. Întrucît acest Parlament este ales direct de cetăţenii republicii, are împuterniciri serioase şi lasă să fie el ca un exponent în faţa cetăţenilor de alegere a unui preşedinte comun al R. Moldova.
În condiţiile în care în Moldova interesele clanurilor, ale grupărilor mafiotice, oligarhice sunt atît de puternice aceasta [trecerea la votul uninominal pentru alegerea Parlamentului] ar fi un lucru foarte urît… Mulţi din conducători ai acestor clanuri, aceşti oligarhi, tîlhari, care pe nedrept au prădat ţara şi s-au îmbogăţit, au să-şi cumpere aceste mandate, aceste fotolii în Parlament, ca să nu pună nimeni mîna pe ei.
…împotriva noastră se luptă nu ţăranii, nu muncitorii şi nu oameni de rînd. Dar se luptă structuri care nu sunt întotdeauna din Moldova, sunt departe de hotarele Moldovei. Acei care au aprins Parlamentul şi Preşedinţia în aprilie 2009, acei care ne-au făcut lovitura de stat, cînd am venit a treia oară consecutiv la guvernare. Pe ei nu îi îndestulează cuvîntul “comunişti”. Au investit trei trilioane de dolari pentru a distruge Uniunea Sovietică. Şi acum, na-ţi-o bună, în centrul Moldovei vine un partid comunist care mai are şi rezultate. Noi nu vrem să luptăm, dar vrem să demonstrăm că teoria clasicilor marxişti-leninişti este adevărată.
Nu-i ţin minte pe toţi din această listă: un oarecare Victor Josu, fost redactor la “Moldavskie Vedomosti”. Altul era legat de actualul preşedinte al Partidului “Patria”, fostului ambasador moldovean în România, Emilian Ciobu. Unul din oameni propuşi în acea listă este un oarecare Veaceslav Platon. Mai erau şi alţii… Azi în lista noastră de candidaţi sunt doar membri ai PCRM.
Marc Tkaciuk a negat veridicitatea declaraţiilor lui Vladimir Voronin despre lista de candidaţi pe care i-ar fi propus-o spre examinare.
A fost un punct din textul memorandumului, care pînă la ziua respectivă nu era. Pentru că noi timp de patru luni am lucrat asupra textului. Îl cunoşteam pînă la ultima virgulă, fiecare cuvînt şi fiecare propoziţie. Era un document istoric, strategic. Reunificarea ţării este o problemă foarte serioasă. Am vrut să fac acest lucru din tot sufletul şi toată inima. Dar, în ultimul moment a apărut un punct suplimentar, din cauza căruia nu am putut să semnez acest document. Iată, Constituţia, pe care am pus mîna de două ori în calitate de preşedinte, am jurat pe ea şi nu am putut să trec de ea… Statutul de neutralitate. Pe care aceştia îl încalcă cu gura căscată semnînd Acordul de Asociere cu UE… Mai mult decît atît, dacă semnam, avea să fie o problemă mult mai urîtă — dacă avea să se întîmple acest lucru, în prezenţa lui Vladimir Putin — persoană pe care eu, într-adevăr, l-am stimat şi-l stimez foarte mult, care m-a ajutat foarte mult atunci cînd am fost preşedinte. A doua zi, echipa care era gata să protesteze, în frunte cu Dumitru Braghiş, avea să fie la Curtea Constituţională. Şi CC avea să deschidă aceeaşi Constituţie, pe care eu am semnat-o în calitate de preşedinte, şi urma să se împiedice de articolul 11. Dar prin memorandum era încălcat acest articol şi CC avea să spună că semnarea acestui document nu este constituţională. Şi Putin ce avea să-mi spună mie? Bine lui Kozak, avea ce să-i zică, dar se clarificau între ei. Dar mie? Ce avea să-mi spună mie: “Tu, Voronin, Constituţia ta o ştii? De ce nu mi-ai spus că prin acest punct se încalcă Constituţia?”
Astăzi comuniştii Moldovei au experienţa luptei în opoziţie dar şi a guvernării. Sîntem mai puternici, ne-am călit în această luptă. Acum înaintăm. Bandiţii de la guvernare spuneau atunci: “Moldova fără comunişti! Moldova fără Voronin!”. Ei nu şi-au atins scopul, ei au pierdut. Şi acum Partidul a decis să mergem în alegeri cu lozinca: “Doar Partidul Comuniştilor! Doar Voronin!”. Nu vom ierta nici daunele, nici ofensele la adresa poporului moldovenesc, la adresa Patriei noastre — Moldova. Noi, împreună cu poporul, vom readuce speranţa în viitor. Fiţi atenţi, mai sus eu am spus intenţionat că noi “aniversăm” douăzeci şi unu de ani de la crearea partidului nostru şi nu “sărbătorim”. Vom sărbători în după 30 noiembrie — Victoria. Victoria noastră! Victoria poporului moldovenesc.
Uniunea Vamală nu este o structură politică. Nu este aşa cum ne-a propus Uniunea Europeană, acea carte din 970 de pagini din care 220 sunt dedicate angajamentelor politice ale Moldovei. Uniunea Vamală este o organizaţie mult mai favorabilă Republicii Moldova, mai ales că piaţa acestor state CSI ne este cunoscută, acolo ne cunosc bine şi noi îi cunoaştem bine pe ei. De aceea, sigur că Moldova trebuie să se dezvolte în acea direcţie. Pur şi simplu, această temă nu trebuie speculată politic. Aceasta poartă un caracter mult mai economic. Pur economic… Am fost în relaţii bilaterale bune pe linia Uniunii Vamale. Din cîte ştim această uniune va fi redenumită în Uniunea Eurasiatică. De aceea, repet ceea ce am spus şi pe 5 aprilie 2001 cînd am fost ales preşedinte: Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele sale, fără a întrerupe relaţiile avantajoase cu ţările Uniunii Europene… abordarea partidelor care optează pentru un vector sau altul este unilaterală şi primitivă.
Zilele trecute am aflat că comisia parlamentară permanentă, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor, a studiat proprietatea membrilor CNI şi a preşedintelui Donciu. Toţi, toţi pînă la unul au ceva nedeclarat — sau un automobil, sau un cont bancar. Această informaţie scandaloasă nu a fost publicată pe site-ul Parlamentului, cum trebuie să fie. De exemplu, Donciu nici pînă azi nu a dat un răspuns clar la întrebarea apărută în unele surse mass-media, din ce resurse el a procurat o casă în centrul Chişinăului, estimată la cîteva milioane de lei? Cum este posibil ca persoana cu o astfel de reputaţie să-şi continue activitatea la CNI?.. Mie — deputat al Parlamentului, cînd pentru prima dată am declarat că Plahotniuc are o vilă pe malul lacului Geneva, care nu este indicată în nicio declaraţie de venit, nu mi-au dat măcar un răspuns formal nici CNA, nici procuratura generală. Consider că aceste două instituţii, ca şi CNI au picat testul de imparţialitate. Acum vom merge mai departe, vom verifica judecătoriile din Moldova.
Comisia [CNI] şi membrii săi practic refuză să-şi exercite atribuţiile de serviciu. Să se fi întîmplat ceva asemănător în orice ţară europeană, luînd în calcul refuzul de a verifica averea politicianului la solicitarea unui deputat, aceste persoane trebuiau să-şi dea demisia. Dar ei ies basma curată, deoarece CNI este o structură de buzunar a lui Plahotniuc şi a Coaliţiei de guvernare.
Ţineţi minte în ce condiţii a fost semnat acest Acord. Deputaţii au acţionat cît mai repede, de parcă erau nişte pompieri… Dacă nu se hotărăşte restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, noi nu suntem de acord ca acest acord să fie în vigoare. Acest Acord trebuie să se bazeze pe interesele Republicii Moldova şi nu trebuie să pierdem prietenii noştri tradiţionali, trebuie să avem relaţii bune cu Rusia.
În 2005 cînd am obţinut 56 de mandate şi nu 61, noi nu am făcut coaliţie, dar am făcut un lucru foarte interesant, care cu părere de rău nu a fost urmat de cei de la guvernare. Acei care au votat preşedintele, cu care ne-am înţeles să votăm, au trecut în opoziţie. Nu au trecut cu noi la guvernare, dar au trecut în opoziţie şi au luat controlul asupra Curţii de Conturi, Consiliului Coordonator al Audiovizualului etc. Aceasta a fost o opoziţie normală.
Mihail Dogotari, pensionarul din oraşul Glodeni, care ar fi lovit-o pe Valentina Buliga, a fost prins în mijlocul străzii şi dus, împotriva voinţei sale, la spitalul de psihiatrie din Chişinău. Deşi bărbatul nu a fost şi nici nu este la evidenţa psihiatrică. Acest lucru s-a întîmplat în Moldova europeană, la cîteva luni de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Coaliţia pro-europeană a pus în aplicare întregul mecanism totalitar de represiune pe un pensionar fără apărare. El a fost băgat într-un spital de boli mintale pe motiv că i-a spus verde în faţă lui Buliga ceea ce crede despre ea întreaga ţară. Această putere a înfundat persoanele în vîrstă în ghetourile sărăciei şi umilinţei. Această putere priveşte cu indiferenţă la protestele cetăţenilor, îi desconsideră pe aceştia… În acelaşi timp, actuala putere îşi explică crimele împotriva ţării şi a oamenilor printr-o presupusă aplicare a standardelor europene în Republica Moldova.
La 10, 11 şi 12 octombrie posturile de televiziune Pro TV Chişinău, Jurnal TV şi N4 au difuzat publicitate electorală a concurentului PLDM. În conformitate cu prevederile Codului electoral concurentul electoral deschide la bancă un cont cu menţiunea “Fond electoral”… Conform Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova pentru plasarea publicităţii electorale contra plată achitarea se va face în avans, exclusiv din fondul electoral al concurentului electoral, din mijloacele financiare declarate conform art.38 alin.(1) lit.a) din Codul electoral. Orice alte modalităţi de plată, decît transferul în avans de sume băneşti din fondul electoral, sînt interzise… PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale sancţionarea PLDM pentru încălcarea legislaţiei electorale şi obligarea acestuia să respecte prevederile Codului electoral şi să-l impună să includă toate cheltuielile legate de plasarea şi publicarea materialelor sale electorale în contul fondului electoral. Iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului să verifice legalitatea difuzării publicităţii electorale de către radiodifuzorii nominalizaţi şi sancţionarea acestora.
Eu am fost exclus în taină, de urgenţă. Cei care au pus la cale asta nici nu s-au ostenit să anunţe şedinţa la care a fost luată decizia. Aşa cum se spune în astfel de cazuri: Ne vom întîlni în judecată.
La 11 octombrie 2014, PCRM a emis un comunicat de presă, în care a anunţat că, “organizaţia primară la evidenţa căreia se află Grigore Petrenco, l-a exclus pe acesta din PCRM pentru încălcarea statutului formaţiunii. Decizia a fost aprobată cu votul unanim al celor prezenţi”. Lui Petrenco i-a mai fost incriminat faptul că, neregăsindu-se pe lista electorală a PCRM pentru alegerile din 30 noiembrie, a acceptat să candideze pe lista altui partid, “Patria”, al cărui cap de listă este controversatul om de afaceri Renato Usatîi. La rîndul său, Grigore Petrenco a declarat că nu are de gînd să lase mîinile jos şi să renunţe la luptă pentru că se consideră comunist. El a criticat decizia colegilor de partid. Potrivit lui, statutul PCRM prevede că membrul partidului are dreptul să fie prezent la şedinţele la care este discutat comportamentul său sau acţiunile sale.
Меня же исключили тайком, спешно, забыв даже оповестить о собрании, тем самым, нарушив Устав партии. Как говорится в таких случаях: УВИДИМСЯ В СУДЕ!
La summit-ul CSI de la Minsk s-a confirmat poziţia comuniştilor din Moldova vizavi de politica deschiderii integraţioniste, neschimbată de la summit-ul CSI din Chişinău din 2002. Ideea modernizării după modelul european a fost susţinută de către Vladimir Putin atunci, este susţinută şi astăzi… Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dispunînd de o experienţă de guvernare serioasă, a preîntîmpinat de nenumărate ori Alianţa şi Coaliţia că ignorarea intereselor partenerilor tradiţionali a ţării noastre vor avea consecinţe grave şi insista pe desfăşurarea unor consultări… Majoritatea de la guvernare, acţionînd neprofesionist şi obraznic, a ignorat toate posibilităţile propuse. Coaliţia guvernamentală a decis să-şi demonstreze încă o dată rusofobia, declarînd că astfel de consultaţii nu au nici un sens… Fără de pieţele estice agricultura moldovenească va falimenta. Aceasta va crea probleme serioase în sectorul bancar, care a creditat agricultura. Guvernarea Republicii Moldova este obligată, în interesul poporului moldovenesc, imediat şi cu recunoştinţă să accepte propunerea Preşedintelui Federaţiei Ruse cu privire la conlucrare pentru a depăşi problemele existente şi să amîne realizarea Acordului de Asociere pînă în 2016. Astfel, ei vor evita acuzarea societăţii de trădare de stat.
Astăzi, cu mîinile PCRM, a fost legalizat Acordul de asociere cu UE. Numai un naiv putea crede că această Curte Constituţională, unde cinci din şase membri sunt cetăţeni ai României, ar fi putut adopta o altă decizie. […] Drept rezultat, le-aţi dat un argument de fier celor din alianţă — decizia Curţii Constituţionale, care nu poate fi atacată în nicio altă instanţă.
Сегодня руками штабистов ПКРМ было фактически легализовано Соглашение об Ассоциации с ЕС! Только наивный мог полагать, что Конституционный Суд, где 5 из 6 членов — граждане Румынии, вынесет иное решение. […] В результате, сегодня вы дали железобетонный аргумент в руки Альянса — решение Конституционного Суда, которое уже нигде нельзя обжаловать.
…pentru prima dată toţi candidaţii sînt membri PCRM. În echipă nu veţi găsi oligarhi, nu veţi înîlni oameni cu afaceri dubioase, miniştri cu dosare penale şi nici autorităţi criminale. În schimb echipa PCRM este compusă din specialişti din diverse domenii, reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor de bază din Moldova.
În lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din partea Partidului comunist reformator din Moldova persoanele Ciobanu Victor, sub nr.18 şi Ciobanu Rodion, sub nr.32 de mai mult timp sînt plecaţi peste hotarele Republicii Moldova, astfel nu au semnat actele prezentate la CEC. În acest context, solicităm Comisiei Electorale Centrale verificarea autenticităţii documentelor depuse de candidatul electoral Partidului comunist reformator.
Potrivit art.86 din Codul electoral este stabilit pragul minim de reprezentare, pentru un partid, o organizaţie social-politică — 6 la sută; pentru un bloc electoral format din 2 partide şi/sau organizaţii social-politice — 9 la sută; pentru un bloc electoral format din 3 şi mai multe partide şi/sau organizaţii social-politice — 11 la sută; pentru un candidat independent — 2 la sută. Prin includerea în listele electorale ale unor partide a reprezentanţilor altor partide politice, decît proprii membri, formaţiunile politice vor neglija respectarea prevederilor enunţate mai sus, ceea ce va duce, inclusiv la o rivalitate (participare) neloială a concurenţilor electorali. De asemenea, situaţia dată creează condiţii inegale de participarea la scrutin între blocurilor electorale şi partidul politic (entitate cu statut de persoană juridică), pe listele căruia se regăsesc membri ai altor formaţiuni politice… Ţinînd cont de cele expuse mai sus, solicităm luarea atitudinii vis-a-vis de cele menţionate mai sus, prin aplicarea corectă şi cu stricteţe a normelor constituţionale şi legale.
Domni şi doamne “ideologi” de la televiziunea offshore, Vă sîntem recunoscători pentru atenţia pe care o acordaţi Partidului Comuniştilor din RM şi liderului formaţiunii noastre. Patronii spirituali şi materiali ai Domniilor Voastre probabil nu au luat în calcul că orice critică adusă unui subiect important al societăţii, pînă la urmă e tot publicitate. Însă, este necesar să Vă instruiţi moderatorii şi invitaţii — “analişti” cu viză de reşedinţă permanentă la sediul Dumneavoastră că, oricît nu aţi încerca să influenţaţi modul de a gîndi şi de a acţiona al societăţii nu veţi reuşi! Chiar dacă în emisiunea de la ora 21.30 din 7 octombrie aţi cîntat în unison, astăzi opinia publică are posibilitatea de a se informa şi din alte surse în care mesajele nu sînt trunchiate şi interpretate.
Partidul Democrat din RM este la limita disperării. În zadar investesc sume fabuloase în spectacolele lor care de fapt duc la prăbuşirea şi discreditarea definitivă a acestei formaţiuni politice. Aşa-zisa conferinţă de presă de azi, regizată de PD, în care pretinşi membri ai PCRM au anunţat că părăsesc partidul şi aderă la formaţiunea lui Lupu este o dovadă în plus că banii sînt aruncaţi în vînt. Majoritatea celora care au fost aduşi azi în faţa presei de către PD-işti cu o maşină cu simbolica formaţiunii, nu au fost niciodată membri ai PCRM, iar unii din ei au fost excluşi cu mai mult timp în urmă din rîndul comuniştilor. Circul, a căror martori am fost astăzi, denotă faptul că, Lupu şi compania sa nu mai au nici o speranţă de a obţine şansa de a ajunge în Parlament şi recurg la trucuri lipsite de inspiraţie. Tentativele de a promova partidul prin personaje care nici nu mai ştiu cine sînt şi cui servesc provoacă doar milă.
Pe 8 octombrie 2014, 13 primari au anunţat aderarea la PDM: Pîslari Andrei, din Vişneovca (r. Cantemir), Lisenco Boris, din Pivniceni (r. Donduşeni), Cebotari Valentin, din Tîrnova (r. Donduşeni), Bejenari Serafim, din Molovata Veche (r. Dubăsari), Ion Başlî, din Gangura (r. Ialoveni), Claudia Ivanov, din Iargara (r. Leova), Maria Pisarciuc, din Taura Veche (r. Sîngerei), Boev Petru, din Biruinţa (r. Sîngerei), Burlacu Alexei, din Rogojeni (r. Şoldăneşti), Drăguţă Pavel, din Răspopeni (r. Şoldăneşti), Taşnicenco Ivan, din Musaitu (r. Taraclia), Matveev Vasile, din oraşul Corneşti (r. Ungheni), Negară Valeriu, din Agronomovca (r. Ungheni). De asemenea, doi consilieri raionali (Putregai Constantin, din Cantemir şi Grosu Ştefan, din Străşeni) s-au alăturat echipei PDM.
Lucrurile în PDM stau rău de tot. E un show ieftin cu aşa-zisele plecări din PCRM, care nici măcar nu sunt comunişti! Mergeţi pe drumul cel drept, democraţilor! Şi acest drum e pe lîngă Parlament.
Совсем плохи дела в ДПМ. Дешёвое шоу с так-называемым выходом из ПКРМ людей, которые даже не коммунисты! Правильной дорогой идёте демократы! И это дорога мимо Парламента!
Este regretabil faptul că, de fiecare dată, alegerile pentru Moldova sunt un şoc similar unei calamităţi naturale. La aceste alegeri parlamentare va fi formulată o întrebare categorică — se va păstra Moldova ca un stat independent şi suveran? Va depăşi Moldova catastrofa umanitară cu care se confruntă? Cu ce ţara a ajuns în preajma alegerilor? Guvernarea a închis 250 de instituţii de învăţămînt, zeci de mii de copii nu frecventează şcoala. Demografia este negativă. Ţară a fost părăsită de un milion de cetăţeni apţi de muncă. În serviciu sînt angajaţi doar membrii partidului Democrat şi a celui Liberal Democrat.
Cei care au preluat ilegal puterea în aprilie 2009 nu cunosc cît de greu trăieşte azi poporul. Cît de mult a crescut în aceşti ani diferenţa dintre bogaţi şi săraci. Condiţiile sociale a majorităţii absolute a cetăţenilor se agravează constant. Chiar şi statisticile oficiale indică faptul că 92 de procente din cetăţeni trăiesc în sărăcie. Situaţia este cu adevărat una criminală şi batjocoritoare faţă de ţara pentru care modernizarea este una extrem de necesară. Dacă poporul conştientizează esenţa “reformelor” liberale din Moldova şi preţul pe care l-au plătit şi-l vor mai plăti toţi oamenii pentru acestea, noi împreună trebuie să oprim decisiv jaful de proporţii a statului moldovenesc. Cetăţenii trebuie să vină la alegeri şi să spună “NU” acestui genocid. Să spună “NU” acestei Coaliţii criminal-oligarhice de la putere şi asistenţii ei de genul lui Dodon, Usatîi sau Mişin.
A venit timpul să salvăm ţara noastră. Astăzi, ca niciodată, este important ca fiecare să decidă clar de partea cui este — pentru păstrarea statalităţii şi, în consecinţă, pentru distrugerea corupţiei. Pentru eliminarea hoţilor de la guvernare. Pentru înlăturarea contrabandiştilor sau susţine Coaliţia, care îşi ascunde crimele după un paravan artificial a unei integraţii europene imaginare… În Programul nostru electoral, noi propunem un şir de măsuri absolut necesare ca Moldova să revină la normalitate… Noi ştim cum să eliminăm criminalitatea şi corupţia din organele de stat. Noi ştim cum să curăţim străzile noastre de bandiţi. Vom face ca toţi hoţii de ţară să ajungă în faţa legii. Anume pentru aceasta, şi nu pentru deservirea oligarhilor, există puterea statului, Constituţia şi sistemul judecătoresc. Noi ştim cum să-i eliberăm pe oamenii de afaceri din Moldova şi pe investitorii străini de “racketul” şi şantajul mafiei.
Păpuşarii lor cheltuie milioane pentru organizarea unor prezentări glamuroase şi nu propun nimic concret pentru dezvoltarea Moldovei. Ei nu au idei, doar organizează nunţi electorale şi coruperea unor susţinători de teapa lor. Noi nu intenţionăm să organizăm nici un fel de concerte electorale sau prezentări solemne. Noi vom agita cu Fapta şi Cuvîntul. Noi, timp de 8 ani, am guvernat ţara şi am demonstrat că Moldova poate fi un stat cu adevărat independent, capabil să se dezvolte, iar poporul poate avea o viaţă demnă.
Partidul Comuniştilor întotdeauna are o atitudine responsabilă faţă de alegători. La înaintarea candidaţilor noştri în alegerile din noiembrie am luat în considerare profesionalismul, experienţa, capacitatea de a lucra cu oamenii, de a proteja interesele cetăţenilor. PCRM a reuşit să păstreze echipa de profesionişti, o echipă capabilă să restabilească şi să modernizeze Moldova. Noi cu demnitate vom ieşi în faţa alegătorilor. Pentru prima dată, toţi candidaţii sînt membri ai PCRM. În echipa noastră nu veţi vedea oligarhi, nu veţi întîlni oameni de afaceri dubioşi, nu veţi găsi miniştri cu dosare penale sau autorităţi criminale. Printre noi nu veţi găsi transfugi sau mutanţi politici. În schimb echipa noastră este compusă din reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor de bază din Moldova, vîrsta medie fiind de 48 de ani.
A venit timpul să oprim genocidul social din ţara noastră. Preţurile şi tarifele trebuie să fie controlate de stat. Pe de altă parte, în baza unei analize economice serioase, noi vom asigura creşterea salariilor de patru ori, iar a pensiilor — de două ori. Noi vom reveni la bugetul orientat social. Aceasta este imposibil de realizat fără a moderniza economia. A venit timpul să readucem agricultura în prim-plan, să insuflăm viaţă în sate şi centrele raionale, să creăm condiţii ca cetăţenii noştri să revină acasă. Vom relansa programul “40 de oraşe”, care va permite finisarea procesului de gazificare a întregii ţări, de reabilitare a drumurilor, de asigurare a populaţiei cu apă potabilă.
Modernizarea Moldovei este imposibilă fără realizarea unei politici externe echidistante şi competente: Neutralitatea Constituţională, reintegrarea ţării, şi continuarea modernizării în baza politicii europene de vecinătate. Participarea la procesele integraţioniste în spaţiul postsovietic va duce la livrări stabile a resurselor energetice la preţuri convenabile, va atrage investiţii de miliarde în economia moldovenească, va permite restabilirea pieţelor de desfacere tradiţionale, în primul rînd în Rusia, va asigura respectarea drepturilor sutelor de mii de migranţi din Moldova. Procesele integraţioniste în Est vor deschide perspective noi pentru soluţionarea problemei transnistrene şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării noastre.
Vom acorda o atenţie deosebită problemelor legate de sănătatea morală a societăţii moldoveneşti. PCRM va anula legea ruşinoasă cu privire la egalitatea şanselor, nu va admite descompunerea morală a naţiunii şi nu va permite atacuri la adresa credinţei noastre ortodoxe, la adresa Bisericii ortodoxe. Moldova are nevoie de stabilitate. Noi trebuie să nu admitem, nici într-un caz, realizarea în ţara noastră a scenariului ucrainean. Moldova trebuie să evite cu orice preţ acţiunile care îi pot aduce daune politice sau morale. Pentru PCRM şi adepţii noştri este clar — Moldova trebuie să existe. Ţara noastră trebuie să revină la normalitate, la dezvoltare. Trebuie doar să-i oferim această şansă. Şi acesta trebuie să se întîmple pe 30 noiembrie.
…întru executarea deciziei Curţii de Apel din 23 septembrie 2014, la Comisia Electorală Centrală a fost expediat titlul executoriu care interzice înregistrarea Partidului Comunist Reformator cu simbolica sub forma “secera şi ciocanul”, fără acordul titularului de drept care este Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Documentul prezentat de executorul judecătoresc indică că, “se interzice lui Ruslan Popa şi Partidului Comunist Reformator să întreprindă acţiuni ce constituie încălcarea drepturilor exclusive ale Partidului Comuniştilor din RM şi anume dreptul de utilizare a simbolului în formă de «seceră şi ciocan»”. Astfel, CEC nu are dreptul de a înregistra simbolica unui concurent electoral care este similară celei a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.
Usatîi şi Dodon parazitează pe segmentul de stînga pentru a împiedica PCRM să obţină majoritatea la viitoarele alegeri… Renato Usatîi este finanţat de PD. Fostul director al Aeroportului Chişinău, Vizant, care este în echipa lui Usatîi, este naşul lui Sîrbu, care face parte din echipa PD. Usatîi şi Dodon sunt plătiţi pentru a fura voturile comuniştilor. Se duce o luptă împotriva noastră. Lupta se duce de Europa şi de SUA, dar şi de mafia de aici. Totul se face pentru distrugerea partidului nostru.
Dacă nu este în listă [Grigore Petrenco], înseamnă că e un lucru rău, dar faptul că l-am luat la 22 de ani, de pe băncile Universităţii şi a devenit deputat, a fost bine? Dar faptul că a discreditat partidul pe unde a putut, a fost corect? Că nu a participat la activitatea politică de partid, a făcut bine? Dar faptul că a vîndut informaţii care se luau în interiorul partidului, departe de hotarele ţării, dar faptul că este implicat în diverse scheme? Acum unde merge?… Şi el vrea să demonstreze că este cinstit şi respectabil? Petrenco va vinde pe oricine, va merge unde vrei. De asta nici nu se regăseşte în listele noastre.
Noi am avut probleme cu Petrenco. Eu prima dată din presă am aflat despre Antfa. El poate să vorbească ce vorbeşte. S-a discreditat. El nu-şi imaginează ce va face dacă va fi lipsit de “koracikă” [mandatul de deputat]… Poate e cazul să limităm, ca nici deputaţii să nu poată avea mai mult de două mandate. Exact cum are la noi preşedintele. Petrenco este un “iskusstvennîi malcik” [băiat artificial]. El a fost preîntîmpinat că nu va fi în lista noastră… Grişa a umblat pe la Strasbourg şi a lins toate uşile ca să fie acceptat la APCE. Bine că cei de acolo sunt anticomunişti şi nu l-au luat.
Cu Petrenco sunt multe chestii. Petrenco va fi exclus din partid. Este art. 6 în statutul partidului în care se stipulează că membrii PCRM nu pot să participe pe listele altui partid fără decizia partidului. Dacă noi vom fi înregistraţi, organizaţia primară a partidului unde el este la evidenţă, va precăuta această situaţie. Să ştiţi, plecarea lui Petrenco nu e o pierdere.
El [Andrei Neguţă] a cerut să fie inclus pe lista electorală a partidului nu mai jos de locul 20 şi să fie ulterior inclus obligatoriu în Comisia parlamentară pentru relaţii externe… A venit cu cererea scrisă, dar nu era indicată data. După ce a vorbit cu doamna Balmoş, a scris data şi a prezentat cererea la Comitetul Central al partidului.
Nu vom face coaliţie şi nu vom vota cu PD şi PLDM, după alegeri.
Noi trebuie să învingem. În această campanie mergem cu sloganul: “Doar comuniştii, doar Voronin!”. Eu sunt dator în faţa poporului să fiu preşedinte. Experienţa de 8 ani de guvernare şi 5 ani de opoziţie mă obligă să vin în fruntea ţării.
De ce nu admiteţi că, Stas Mihailov sau Taisia Povalii pe care îi cunosc de mai mulţi ani, nu au putut să cînte pe gratis la acest eveniment?
Interpretul rus Stas Mihailov, care a susţinut trei concerte în R. Moldova, la invitaţia omului de afaceri Renato Usatîi, a cîntat şi la un eveniment de familie al liderului comunist Vladimir Voronin. Preşedintele PCRM a recunoscut că artistul rus a cîntat în cadrul unui eveniment privat în una din zilele de odihnă ce le avea dintre concertele organizate de Usatîi. Stas Mihailov se află în topul celor mai bogaţi şi solicitaţi cîntăreţi ruşi. Revista Forbes al treilea an consecutiv îl poziţionează drept cea mai scumpă vedetă din Federaţia Rusă, venitul anul al acestuia depăşind 20 milioane de dolari SUA. Potrivit unor date neoficiale, preţul unui concert susţinut de Stas Mihailov porneşte de la 50 mii de dolari.
Din ceea ce cunosc de la început, lista lor e cam una şi aceeaşi. Reprezentanţii care sînt apropiaţi de unele persoane s-au ridicat mai sus, iar alţii au fost plasaţi mai jos. Nu l-am înţeles pe binecunoscutul meu prieten Dumitru Diacov. De ce el a permis aşa înjosire? Să-l arunce pe dînsul în urmă. El, care este unul dintre fondatorii acestui partid şi preşedintele de onoare al PD? Interese! Listă făcută de două persoane cu uşile închise, unul care ştie a scrie, şi altul a citi.
În toamna lui 2001 a fost un Summit a ţărilor din bazinul Mării Negre la Bucureşti. Era program de două zile, la sfîrşitul primei zile s-a apropiat de mine o persoană şi a spus: “Eu sunt şeful protocolului preşedintelui României, domnul Iliescu. Am înalta misiune să vă invit în calitate de oaspete special să vă rog să rămîneţi în România să efectuaţi o vizită oficială”. Eu mă gîndesc că dacă tot sunt la Bucureşti, dă să rămîn. A doua zi vin cortegiile astea toate, aşa cum e protocolul, plecăm noi la Cotroceni. Mă întîlneşte Iliescu, imnurile, toate onorurile estea respective. Începe Iliescu să-mi prezinte echipa şi zice: prim-ministrul cutare, ministrul de externe cutare, ajunge la o persoană şi zice “Da dumneavoastră să ştiţi că omul ista îi din Moldova” şi îl prezintă: Vlad Plahotniuc.
2006. Merge reconstrucţia mănăstirii Curchi. Eu am hotărît că reconstrucţia să fie efectuată pe altă schemă în comparaţie cu mănăstirea Căpriana. La Căpriana a fost deschis un cont în care se adunau toate sursele: şi de la oamenii care aduceau un leu, şi de la agenţii economici care transferau, şi de la alte binefaceri. La Curchi noi am hotărît că aşa metodă este foarte complicată, că mănăstirea Curchi este una unică. Toate obiectele mănăstirii Curchi îs puse într-o linie, asta se numeşte “lineinaia arhitectura”, dacă din mod tehnic. Şi eu atunci am hotărît ca toate aceste obiecte să le repartizăm la agenţi economici, ca să nu umblăm noi cu punguţa pe la oameni, pe la invalizi, bătrîni… vai de capu lor, mai bine să… agenţi economici. Şi noi am făcut lista agenţilor economici care au posibilitatea să ia: unul un set de chilii, altul alt set de chilii, al treilea să ia biblioteca, al patrulea să ia stareţia şi aşa toate, toate, toate obiectele mănăstirii. Şi i-am convocat pe toţi aceşti agenţi economici la şedinţă şi le-am pus termen. “Începem astăzi şi termenul cînd trebuie să fie gata. Toţi care termină mai înainte şi calitativ sau la termen şi calitativ or să fie apreciaţi cu distincţii de stat”. Şi l-am pus… pe Marina Lupu acolo îmi pare că… şi pe Ala Popescu. Ei, pe urmă Ala Popescu şi Marian Lupu o furat cîte un milion de lei acolo, da astea îs detalii de-acuma. Şi eu l-am înlăturat pe Lupu de faţă cu toată lumea, m-am sculat în picioare şi l-am dat afară ca pe Vova din clasa I. I-am zis: “Ubiraisea otsiuda”, preama la mănăstire, pentru că trebuia de făcut reconstrucţie, nu de uitat că Lupu are 2 metri. Mi-am făcut cruce pe urmă, dar aşa o fost să fie. Pe urmă mie mi-a spus că “gata, domnu’ Preşedinte, acolo tăt îi terminat, puteţi să veniţi să le apreciaţi”. Ei toţi stau biznesmeni. Care răspundea de chilie stau lîngă chilii, care de… mie îmi pare că Plahotniuc răspundea de bibliotecă şi comisia în care o intrat şi Mitropolitul a apreciat calitatea acestor lucrări. Şi acest obiect de care răspundea Plahotniuc a fost apreciat ca cel mai super făcut, adică cel mai calitativ şi în cel mai scurt timp făcut şi aşa l-am cunoscut pe Plahotniuc şi i-am înmînat distincţia “Gloria Muncii”… aşa l-am cunoscut pe Plahotniuc.
Vă promitem că nu va fi o campanie liniştită. Va arde pămîntul sub picioarele dumneavoastră şi a celor de la guvernare. Această campanie este posibilitatea cetăţenilor să se pronunţe asupra guvernării voastre corupte timp de 5 ani. Vine 30 noiembrie, cînd cetăţenii vor zice NU unei guvernări corupte. Va trebui să întoarceţi tot ce aţi furat.
Practic au fost înlăturaţi oamenii care s-au luptat cu oligarhii, în special cu Plahotniuc. Oamenii au fost ori înlăturaţi, ori au fost plasaţi la coada listei electorale. Este dovada incontestabilă a înţelegerii dintre Plahotniuc şi Voronin. Pe mine şi alţi tovarăşi m-au scos din listă pentru că am aruncat mănuşa regimului oligarhic, dar eu consider că am dreptate şi voi continua această luptă… A fost un plan bine gîndit cu cîteva luni înainte de alegerile parlamentare… Am ajuns în situaţia cînd alegînd PCRM înseamnă să alegem PD. Multă lume întreabă de ce nu există agitaţie electorală şi proteste. Răspunsul e simplu: Voronin a renunţat la luptă, a trădat partidul şi alegătorii.
…Partidul Democrat din Moldova a organizat o acţiune de prezentare a viitorilor deputaţi din partea sa, utilizînd simbolica partiinică şi sloganul electoral “Creştem Moldova!”. Preşedintele partidului a îndemnat alegătorii să-i susţină în scrutinul electoral parlamentar, cităm: “…îi invităm, îi chemăm respectuos pe oameni să vină cu noi…”.
Prin asemenea acţiune Partidul Democrat, nefiind înregistrat în cursa electorală a încălcat grosolan prevederile electorale, or toţi concurenţii electorali participă, pe bază de egalitate, la campania electorală şi beneficiază de drepturi egale.
Ţinînd cont de cele expuse mai sus, PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să supravegheze cu stricteţe respectarea prevederilor legale privind desfăşurarea alegerilor de către toate formaţiunile politice, inclusiv, Partidului Democrat din Moldova.
Lui Voronin îi este convenabil să se afle într-o poziţie onorabilă. Este confortabil. Este înconjurat de “grupul de influenţă al lui Plahotniuc”: Reşetnicov, Reidman, Vitiuc. Pe un loc de trecere în listă s-a situat juristul Vitalie Pîrlog, pe care Plahotniuc îl înainta recent pentru postul de procuror general. Voronin prin astfel de acţiuni a trădat nu doar membrii de partid, dar şi numeroşii alegători.
…
În toţi aceşti ani, începînd cu uciderea unui om în “Pădurea Domnească”, maşinaţii cu fluxurile financiare, proprietate nedeclarată şi căutarea lui Plahotniuc prin Interpol, am vorbit cine este acest personaj. Şi el trebuie dus pînă unde îi este locul — la dubă.
…cu derogare de la prescripţiile legale, unii radiodifuzori, şi anume, Publika TV şi Prime TV, în cadrul programelor televizate transmit şi difuzează informaţii prin care nu se asigură pluralismul politic, acordîndu-se timp de antenă pentru promovarea poziţiilor doar a unui partid politic şi anume a Partidului Democrat din Moldova. Evident radiodifuzorii în cauză nu asigură reflectarea campaniei electorale în conformitate cu principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale.
El [Renato Usatîi] este o persoană curajoasă, hotărîtă. Deja avem o înţelegere că nu vor exista alianţe cu partidele lui Filat şi Plahotniuc — nici pînă la alegeri, nici după. Sunt convins că Patria poate aduna în viitorul Parlament pînă la 20% din locuri.
Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, candidează la parlamentarele din 30 noiembrie 2014 pe lista de candidaţi a Partidului “Patria”. Primul pe lista de candidaţi se regăseşte omul de afaceri, Renato Usatîi, pe a cincia poziţie fiind Grigore Petrenco, care a precizat că rămîne membru al PCRM cu suspendarea temporară a calităţii de membru, pînă la eliberarea formaţiunii de sub ocupaţia lui Plahotniuc.
Poziţia care va fi fixată în buletinul de vot nu are nicio importanţă. Noi suntem siguri că oamenii vor face o alegere corectă, bine gîndită şi vor vota doar Partidul Comuniştilor… Noi vom fi întîi la data de 30 noiembrie, în urma alegerilor. Cifra 13 ne va aduce pe locul 1 la alegerile parlamentare.
Astăzi, 3 octombrie, un pretins ziarist fără nume de la Ziarul de gardă a publicat o ştire în care se spune că în lista de candidaţi a PCRM există o persoană decedată. Este o informaţie care are scopul de a denigra imaginea comuniştilor moldoveni şi de a manipula opinia publică or, pînă la această oră, lista candidaţilor nu a fost publicată. Cei de la Ziarul de gardă ar trebui să ştie că listele se fac publice numai după înregistrarea concurentului electoral. Solicităm scuzele administraţiei ziarului, public şi respectiv, scuzele de rigoare în adresa candidatului PCRM a cărui nume a fost denaturat. Apropo, în aşa-numita ştire sînt două nume ale candidaţilor care au fost schimonosite de autor.
Oamenii au speranţa în PCRM. Suntem primii azi care am depus pachetul de acte şi cu siguranţă vom fi primii şi pe 30 noiembrie, cînd vom cîştiga alegerile.
Faptul că mă voi dedica activităţii academice nu înseamnă că ies din politică, eu sunt comunist de generaţia a treia şi voi lupta în continuare pentru valorile noastre. Lista electorală, care a fost deja publicată în presă, demonstrează că a luat sfîrşit ceea ce s-a început pe 7 iunie, atunci cînd noi am fost demişi din organele de conducere ale partidului [Marc Tkaciuk, Iurie Muntean şi Grigore Petrenco]. Urmează să fie formată o coaliţie cu partidele de dreapta, aşa cum au dat indicaţii americanii încă de anul trecut.
Am mai spus că nu plec din politică, dar nici la funcţia de deputat nu am pretins, pentru că nu vreau să fac parte din Parlamentul controlat de Plahotniuc. Nu pot spune nici cît de corectă este actuala listă aprobată de Comitetul Central al PCRM, pot spune doar că este o listă logică.
Succesele formidabile în dezvoltarea ţării pe care le realizează marele popor chinez, condus cu înţelepciune de Domnia Voastră şi Partidul Comunist, servesc drept călăuză pentru întreaga Mişcare Comunistă Internaţională şi, desigur, Pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Folosesc acest prilej pentru a aprecia înalt relaţiile de prietenie şi cooperare stabilite între statele, popoarele şi partidele noastre şi ţin să Vă asigur că PCRM va contribui şi pe viitor la aprofundarea şi dezvoltarea lor întru beneficiul popoarelor moldav şi chinez.
“Doar Voronin, doar Plahotniuc!”
PCRM a anunţat că lozinca formaţiunii la parlamentarele din 30 noiembrie va fi: “Doar Voronin, doar PCRM!”, care este o parafrazarea a lozincii PLDM din parlamentarele din 2009: “Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!”
«Только Воронин! Только Плахотнюк!»
În Partidul Comuniştilor au rămas doar “antreprenori politici”, care nu sunt gata să rişte cu “statutul lor de oameni avuţi”… cap în cap s-au ciocnit cei ce nu au nimic de pierdut în afară de libertate, conştiinţă şi reputaţie, şi cei care nu sunt pregătiţi să rişte cu statutul lor de oameni avuţi… Noi, [grupul reformatorilor tineri în persoana lui Marc Tkaciuk, Grigore Petrenco şi Iurie Muntean] am considerat şi considerăm că Moldova are nevoie de schimbări principiale, care constau, în primul rînd, în lichidarea sistemului oligarhic şi modernizarea economică, bazată pe asocierea cu Rusia, Belarus şi Kazahstan… Cei ce au rămas în partid au ales calea căutării compromisurilor cu reprezentanţii culiselor financiare moldoveneşti, care sunt adevăraţii stăpîni ai Moldovei.
…
Plenara CC din iunie [la care reformatorii tineri au fost înlăturaţi de la conducerea PCRM] a fost un pogrom bine planificat… Conducerea partidului nu desfăşoară campanie electorală, renunţă la orice critică la adresa partidelor de guvernare, cedează electorat, principiile sale ideologice şi şiretlicuri politice altor partide de stînga sau pseudo-stîngi. Ei şi-au asumat răspunderea pentru tot ce se va întîmpla la alegerile din 30 noiembrie.
…
PCRM nu este doar neînvincibil, dar mai mult, în curînd va începe să-şi revină… Desigur, cu alţi lideri, cu alte idei, dar cu aceleaşi valori — libertate socială, internaţionalism şi solidaritate. După alegeri, cînd societatea se va trezi cu coaliţia dispersă a nimicurilor politice, cererea de comunişti va creşte. În special de comuniştii care au rămas fideli convingerilor sale, nu patronilor.
Care e locul ţării noastre în realităţile socio-economice şi ce soartă ne aşteptată? Şi nu doar în context regional, dar şi în multe altele. Sunt multe întrebări, iar răspunsurile lasă de dorit. De exemplu, cine poate astăzi să caracterizeze natura rapoartelor socio-economice care ţin de proprietăţile de terenuri şi asta în condiţiile în care mai bine de jumătate dintre cetăţenii R. Moldova locuiesc la sate şi deţin terenuri? Ce e cu transportul, energetica, alte obiective de infrastructură din R. Moldova? Sunt multe întrebări la care îmi propun să găsesc răspunsuri.
Статус депутата не влияет на мою гражданскую позицию, а равно и на мое мужское самочувствие ни по утрам, ни в любое другое время суток. Сейчас, я считаю, самое время заняться тем, на что по-настоящему не хватало времени в азарте последних пяти лет. Каково место нашей страны в социально-экономическом настоящем и что сулит ей будущее? Причем не только в региональном, но и во многих иных контекстах. Вопросов много, а ответы, в лучшем случае не совсем удовлетворительны. Кто, например, в Молдове в состоянии охарактеризовать социально-экономическую природу существующих земельных отношений, при том, что порядка половины нашего населения живет в сельской местности? Что представляет собой наш транспорт, энергетика, другие объекты инфраструктуры, какой тип экономического развития возможен исходя из разных сценариев? И множество других вопросов, на которые нужно искать ответы.
Este regretabil şi revoltător faptul că, în timp ce mai multe legi, cu interese coruptibile, sunt aprobate de către Guvern în grabă, în mod netransparent, cu ignorarea procedurilor constituţionale şi a opiniei Parlamentului, legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului.
Legea (289/2004) cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă prevede dreptul părinţilor de a beneficia de îndemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, aceasta însă rămîne nefuncţională sau aplicată selectiv, din cauza unei erori a Guvernului. Problema constă în faptul, că indemnizaţia, prevăzută de lege, se acordă în baza certificatului de concediu medical, care se eliberează de către instituţiile medicale în baza Hotărîrii de Guvern, nr.469/2005, care, însă, timp de mai mult de jumătate de an, nu a fost actualizată şi ajustată la rigorile legii. În baza acestei Hotărîri de Guvern, certificatele de concediu medical, eliberate de către instituţiile medicale, se acordă părinţilor pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de doar pînă la 7 ani. Astfel, părinţilor cu copii bolnavi între 7 şi 10 ani, în majoritatea cazurilor, le sunt lezate drepturile lor legale. Chiar dacă problema a ieşit la iveală acum cîteva luni şi se discută activ pe reţelele de socializare, iar mai mulţi factori de decizie de la Guvern, inclusiv de la Ministerul Sănătăţii dar de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi a Familiei, au fost sensibilizaţi şi atenţionaţi privind existenţa acesteia, de către reprezentanţi ai societăţii civile, de către conducătorii instituţiilor medicale dar şi de către deputaţi din opoziţie, pînă în prezent Guvernul nu a intervenit cu modificările normative necesare.
Nimic nu împiedică revizuirea Acordului de Asociere cu UE. PCRM îşi asumă această obligaţie. Înainte de ratificarea acestui acord, preşedintele PCRM i-a invitat pe toţi ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova şi li-a declarat că noi nu vom accepta acest acord. […] Noi am plecat din sala de şedinţe a Parlamentului, fiindcă eram încrezători că vom fi urmaţi de grupurile lui Dodon şi Mişin. Dacă s-ar fi întîmplat aşa, atunci nu ar fi existat cvorumul de 51 de deputaţi pentru ratificarea acordului.
Ничего не мешает это соглашение пересмотреть. Мы берем на себя это обязательство. Перед тем, как это соглашение должно было быть ратифицировано, председатель нашей партии пригласил всех послов, аккредитованных в Республике Молдова, и заявил, что мы не согласимся на это соглашение. […] Мы ушли из зала заседаний, так как были уверены, что за нами уйдут группы Додона и Мишина. В парламенте тогда не было бы кворума, и они бы не смогли ратифицировать соглашение. Там нужно было чтобы 51 депутат проголосовал, а если бы все ушли, то соглашение ратифицировано не было бы.
Avînd drepturile unui simplu comunist şi deputat vreau să-mi exprim indignarea faţă de politica ştirbă şi defectuoasă a conducerii PCRM, dar şi faţă de jocul “de-a cedarea intenţionată” cu actuala guvernare. Pentru nimeni nu este secret că Guvernul Leancă a decis să-şi ia răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet de 7 legi, şi nu pentru că nu a dorit dezbateri în Parlament, ci pentru că acesta nu mai există.
Fără fracţiunea PCRM acest fapt nu ar fi fost posibil. Trebuiau 34 semnături, dar conducerea comunistă a preferat să stea de o parte, fără a convoca fracţiunea. În final, nu a fost înregistrată moţiunea de cenzură. Şi a fost salvat Guvernul Leancă.
Cine îşi va asuma răspunderea pentru această gafa politică? Sau noi nu mai suntem în opoziţie? Cît se poate să ne jucăm “de-a cedarea intenţionată” cu actualul regim?
На правах рядового коммуниста и депутата хочу выразить свое возмущение беззубой и пораженческой политикой руководства ПКРМ, а также их игре в поддавки с правящим режимом. Не для кого, я думаю, уже не секрет, что Правительство Лянкэ решило взять на себя ответственность за 7 законов, подменив собой Парламент, не потому, что им не хотелось лишних дебатов, а потому, что парламентского большинства уже НЕ СУЩЕСТВУЕТ!
В этих условиях, у оппозиции был уникальный шанс снять Правительство, зарегистрировав в течение 72 часов вотум недоверия. Без нашей фракции это было бы не возможно. Нужно 34 подписи. Но руководство ПКРМ предпочло отсидеться: не собрали фракцию, сказали депутатам не приходить на заседание. Ну и в конечном итоге: не зарегистрировали вотум недоверия и тем самым спасли Правительство Лянкэ.
Я хочу спросить Политисполком ЦК ПКРМ: что это было? Кто принял это решение? Кто возьмет на себя ответственность за эту однозначную политическую ошибку? Мы уже не в оппозиции? Зачем надо обращаться в Конституционный Суд, подчиненный Плахотнюку? Сколько можно играть в поддавки с режимом? Или широкая коалиция уже в действии?
Asistăm la încălcarea intenţionată a principiului constituţional al separării puterilor în stat. Aceste acţiuni au loc din motiv că Executivul nu doreşte să vină în Parlament cu proiecte de legi în procedură ordinară. Motivul este evident: majoritatea parlamentară nu doreşte dezbateri publice şi transparente aşa încît, cetăţenii să fie informaţi despre felul în care sunt gestionaţi banii şi proprietăţile statului… Angajarea răspunderii Guvernului nu mai este deja o excepţie, dar se transformă într-o regulă care pune în pericol statul de drept.
Parlamentul de Legislatura a XIX-a nu mai este funcţional! În pofida faptului că împuternicirile acestuia sînt valabile pînă la alegerea noului for legislativ, începînd cu luna iulie Parlamentul RM nu mai activează. Am devenit martorii şi ostaticii unei situaţii fără precedent — Constituţia ţării şi legislaţia naţională sînt încălcate flagrant de către coaliţia de guvernare. Majoritatea parlamentară se eschivează de la exercitarea funcţiilor delegate de către cetăţeni. Decizia coaliţiei de a acorda Guvernului împuterniciri legislative substituie menirea şi prerogativele Parlamentului. Acest lucru constituie o dovadă a faptului că actuala putere a degradat definitiv şi încearcă astfel să evite responsabilitatea în aceste momente critice pentru ţară.
Cum s-a întîmplat că actele normative asumate de Guvern pe parcursul zilei au apărut în Monitorul Oficial cu data de astăzi. Cum aşa? Sau ele au fost trimise ieri la tipar, iar azi Guvernul le-a adoptat. Este imposibil. Am fost [PCRM] opt ani la guvernare şi multe lucruri le-am făcut operativ, dar un aşa grad de eficienţă noi nu l-am atins.
Ceea ce face Leancă este, de facto, un puci antistatal.
То, что делает Лянкэ — это антигосударственный путч!
Законы, затрагивающие основные сферы жизнедеятельности государства, включая деятельность Нацбанка и Термокома, принимаются без участия парламента, без дискуссий, без соблюдения демократических норм. Больше, чем уверен, что правительство Лянкэ полностью контролируется Плахотнюком, в интересах которого и принимаются все эти законы, под прикрытием защиты производителей фруктов.
Suntem într-o situaţie tîmpită, mă scuzaţi. Avem Parlament, avem majoritate sau cel puţin pretindeţi că aveţi majoritate, şi vine Guvernul ca să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Eu propun să includem pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi cele 7 proiecte de lege şi să le dezbatem rînd pe rînd.
Consecinţele Acordului de Asociere cu UE, document prin care a fost trădat poporul şi interesul naţional, deja capătă proporţiile unei catastrofe economice. Peste 60 la sută din exportul Moldovei poate fi compromis, iar premierul Leancă, cu miniştrii, parcă în bătaie de joc, coace plăcinte cu mere. O guvernare normală ar fi căutat opţiuni pentru soluţionarea problemei, însă această Coaliţie se pronunţă pentru introducerea unor măsuri de reacţie, de facto declară război comercial Rusiei. Nici puterile geopolitice nu-şi permit să împartă lumea în prieteni şi duşmani. Numai conducerea Moldovei o face cu uşurinţă, fără a se gîndi la consecinţe. Doar în cîţiva ani Coaliţia a întors totul pe dos, găsind duşmani acolo, unde timp de sute de ani se află partenerii noştri strategici. Sînt convins că restabilirea relaţiilor tradiţionale, istorice cu Rusia va constitui sarcina primordială, strategică pentru noua guvernare. Şi nu doar din considerente economice. Rusia a fost întotdeauna garantul statalităţii moldoveneşti, care este astăzi în mare pericol.
A venit timpul să rupem cercul vicios pînă mai avem timp. PCRM propune un program de depăşire a crizei profunde. Moldova a fost mulţi ani în căutarea unei idei naţionale. Această idee a fost găsită. Trebuie să păstrăm statalitatea şi să combatem corupţia. Această guvernare a scris cea mai neagră filă în istoria ţării noastre… Guvernarea a transformat instituţiile statului în filialele mafiei. Guvernarea violează Constituţia. Ponta şi Băsescu concurează cine dintre ei mai repede va anexa Moldova. Politica antirusească este singura politică a actualei coaliţii. Rusia a fost întotdeauna garantul statalităţii moldoveneşti, care este astăzi în mare pericol. A venit timpul să schimbăm situaţia. Chiar şi acum, Coaliţia nu propune niciun fel de program pentru dezvoltarea ţării, ci caută cu disperare posibilităţi de a cumpăra voturi.
De ce neapărat trebuie coaliţie, să te legi unul de altul? În aceste coaliţii se petrec numai bîrfe, interese şi scandaluri. Să vedem cum se vor uni ceilalţi, cine vor fi. În al doilea rînd noi ne pornim în această campanie electorală cu scopul de a obţine majoritatea. Orice rezultat mai jos de 50% va fi o pierdere pentru noi.
Acum ne pregătim de alegeri. Unii aşa-zişi analişti politici spun că nu se aud comuniştii, dar noi ne vom expune în campania electorală. Noi putem crea un spot video despre “faptele eroice”, care le-a făcut Dodon nu doar faţă de partid, dar şi faţă de ţară. Aşa — cum a votat pentru Timofti, cine l-a plătit pentru asta. Voi, jurnaliştii, rău lucraţi la computere. Să vedeţi ce a spus Ceban, cînd a ieşit din fracţiune — că e un semn de protest faţă de refuzul nostru privind integrarea europeană. Dar acum ce doreşte, integrare în Uniunea Vamală?… Cine a rămas în plen cînd s-a ratificat Acordul de Asociere? Ce a fost atunci? Noi am spus încă atunci că la această acţiune împotriva Moldovei nu vom participa şi am plecat din sală. Doar un singur deputat trebuia să rămînă şi să transmită un mesaj. Dar Dodon a rămas în sală, ca să asigure cvorumul necesar. Dar, noi încă nu am ieşit în lupta finală, noi avem ce spune despre aceşti nenorociţi.
I-am scris cu mîna mea [răspuns lui Vadim Mişin la îndemnul asigurării unităţii partidelor de stînga] că trebuia să se gîndească la asta atunci cînd a rupt acest flanc stîng şi cînd a adus daune acestei ţări. Acum, vor pe spatele cuiva să intre în Parlament să-şi rezolve problemele personale. Bine că au plecat toţi, inclusiv Dodon… cu podruştele [prietene] lui.
Au adus în Parlament organizaţia criminală de la sud, în frunte cu Ion Butmalai, şi organizaţia de la nord în frunte cu… aista din Soroca — Cembreleţ sau cum îl cheamă?
Nu mă voi întîlni cu Lukaşenko, deoarece el a solicitat să se vadă cu toţi preşedinţii fracţiunilor parlamentare, iar eu nu vreau să mă duc în această componenţă.
Dacă vrei să-ţi cînte muzica trebuie să plăteşti bani. Şi aceştia care vor să fie ridicaţi în sondaje şi să “tumănească” minţile oamenilor: “Iată noi mai că suntem în Parlament, votaţi-ne pe noi şi gata, treaba-i făcută”. Aşa se fac sondajele la noi în Moldova. Nu mai cred în niciun sondaj, măcar că urmăresc, doar că nu din banii noştri. Noi nu avem bani pentru sondaje.
Iurie Roşca trebuie să revină în politica moldovenească. El întotdeauna a avut capacităţi. A demonstrat, pe parcursul anilor, o poziţie. A demonstrat caracter. Domnul Roşca nu a spus ultimul cuvînt în politica moldovenească. El are încă foarte multe de spus. În perioada cît Roşca nu a fost în politică se simţea un vacuum, o pauză. Ghimpu nici nu se compară cu Roşca… Pe Roşca era interesant de ascultat la tribună ca orator. Cu domnul Roşca era interesant de discutat. El are viziuni serioase. Această persoană nu a spus ultimul cuvînt în politică. Am fost în diferite situaţii cu domnul Roşca, dar l-am apreciat din totdeauna. E om de stat.
Ce rezultate a demonstrat PLDM fiind la guvernare, faţă de ţară, faţă de popor? Nu au cu ce ieşi şi iarăşi au scos chestia veche, măcar cu aiureli. Parlamentul are mandatul poporului şi reprezintă interesul poporului. Parlamentarii au dreptul, conform Constituţiei, să formeze organele de conducere ale ţări, care e problema? Dacă va fi ales de popor, ce drepturi o să aibă preşedintele, dacă el n-o să aibă majoritate în forul legislativ. Ce autoritate o să aibă, cine o să-l susţină în parlament?
În primul rînd, se va încerca falsificarea în interiorul ţării. Una din metode va fi coruperea alegătorilor. Chiar în ziua scrutinului vor fi oferite pînă la 500 de lei pentru un alegător ca să voteze pentru un partid din coaliţie. Există probleme şi cu registrul alegătorilor. Eu propun ca să se recurgă la registrul populaţiei, pentru că avem peste un milion de cetăţeni plecaţi, iar aceasta lasă loc pentru falsificări în liste. Şi faptul că vor fi deschise 200 de secţii de votare în afara ţării. Pe banii cui vor fi trimişi observatori în aceste secţii? Aşa că aici vor fi cele mai mari fraude ale scrutinului din 30 noiembrie.
În timpul cît ne-am aflat noi la guvernare am redus numărul celor plecaţi la muncă peste hotare de la 600 de mii la 200 de mii. După anul 2009, numărul migranţilor a sporit la un milion şi o sută de mii. Aceşti oameni trebuie să revină acasă, să muncească pentru economia acestei ţări.
Staff-ul electoral central este format încă din mijlocul lunii iunie. Este format staff-ul pe municipiul Chişinău şi în toate centrele raionale. Este vorba de conducătorul campaniei confirmate de partid, preşedintele partidului, şeful staff-ului fiind Artur Reşetnicov, iar în componenţă mai intră încă 4 înlocuitori. În total, fac parte 28 de persoane pe diferite dimensiuni care trebuiesc realizate în pregătirea atît pentru campania electorală, cît şi pentru alegeri. Cei patru înlocuitori sunt Maria Postoico, Galina Balmoş, Violeta Ivanov şi Igor Vremea.
Sloganul electoral va fi “Să înlăturăm corupţia şi mafia de la guvernare şi să îmbunătăţim viaţa oamenilor”. Mai bine ar fi fost dacă era alcătuit din două cuvinte, dar nu am reuşit să-l compunem în aşa fel. Prima sarcină este înlăturăm toţi bandiţii, iar mai departe să dezvoltăm economia, din ceea ce a rămas, pentru că a rămas doar scrum.
Nu merită [Traian Băsescu să i se oferea cetăţenia RM] pentru că a făcut împotriva a ceea ce era deja construit în relaţiile dintre R. Moldova şi România. A lucrat împotriva Moldovei, dar şi a României… Lăsaţi voi astea. Sunt poveşti…"nu ar fi făcut nimic bun pentru relaţiile între cele două state.
Nu am meritat nicio decoraţie, nu merit şi sper să nu am aceste merite. Eu fac tot ce ţine de dimensiunile politice şi sociale pentru cetăţenii ţării şi partid, fac din “soviste”, din datoria mea faţă de ţară, de norod. Eu categoric nu fac toate acestea pentru ordine şi distincţii.
Credibilitatea sistemului judecătoresc a atins cel mai scăzut nivel din toată perioada de existenţă a Republicii Moldova, acesta fiind în continuă cădere. Reformele false anunţate, chipurile pentru a diminua corupţia (pe care tot ei au generat-o şi stimulat-o) în sistemul judecătoresc şi organele procuraturii, reprezintă nu altceva decît nişte noi mecanisme de aplicare a schemelor de spălare şi furt a banilor publici. Judecătoriile deservesc interesele politice ale partidelor. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt numiţi pe criterii politice şi execută comenzi politice. Cetăţenii simpli nu mai pot găsi dreptatea, iar unii din ei chiar au ajuns să împartă camerele de detenţie cu infractorii recidivişti, doar pentru faptul că sunt în imposibilitatea de a procura poliţa de asigurare medicală. Totodată, criminalii care au încălcat Constituţia şi legislaţia, au furat statul şi poporul, sunt în libertate şi protejaţi de această justiţie.
Din momentul difuzării anunţului exponenţii acestei formaţiuni politice au iniţiat o adevărată campanie electorală, cu agitaţie corespunzătoare, cu toate că campania electorală propriu-zisă încă nu s-a început. Conform comunicatului Comisiei Electorale Centrale, din 15 septembrie 2014 a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare, însă Partidul Democrat continuă acţiunile ilegale cu tentă electorală, inclusiv de agitaţie. Solicităm repetat Comisiei Electorale Centrale să examineze această acţiune prin prisma legislaţiei în vigoare în vederea restabilirii ordinii de drept şi desfăşurării alegerilor corecte, legale şi în baza principiilor democratice.
Nu voi participa la următorul scrutin […] Nu intenţionez să fiu deputat în Parlamentul lui Plahotniuc. Am să-i dezamăgesc pe cei care au afirmat în mod iresponsabil că am speculat cu mandatul de deputat, expunînd activităţile criminale ale tandemului “Plahotniuc-Filat” şi le spun că fără acest mandat activitatea mea creşte. Nu au decît să se pregătească.
…баллотироваться в следующий список я не буду […] Депутатом в парламенте Плахотнюка я быть не намерен. А тех, кто безответственно заявлял, что я спекулировал своим депутатским иммунитетом, разоблачая преступную деятельность тандема «Плахотнюк-Филат», спешу разочаровать: «Без депутатского мандата моя активность только возрастет. Пусть готовятся!».
Din păcate, nu cred că aceste alegeri vor duce la schimbări decisive. Dacă acest lucru se va întîmpla şi nu vor exista schimbări majore, atunci alegerile următoare sunt în stare să devină buturuga mică care va răsturna carul puterii.
Oricît ar suna de utopic, dar anume viitorul legislativ, mai exact componenţa acestuia, va aduce societatea la “punctul de fierbere”. Deja astăzi este clar că viitorul legislativ va fi suprasaturat de oligarhi şi de cei care servesc interesele lor. Saturarea va avea loc anume în timpul următorului ciclu parlamentar. Aceiaşi oligarhi nu iau în consideraţie aspectul despre care nu voi vorbi deocamdată, pentru a păstra puritatea experimentului.
К сожалению, я не думаю, что стоит ожидать от этих выборов чего-то переломного. Но, как говорится, «Москва не сразу строилась!». Я все же уверен, что если уж эти выборы не будут переломными, то следующий парламент точно будет той костяшкой домино, которая свалит всю властную пирамиду.
Как бы это утопично не звучало, но именно следующий парламент, а точнее, его состав, доведет до «точки кипения» общество. Уже сегодня понятно, что депутатский корпус будет перенасыщен олигархами и теми, кто обслуживает их интересы. Пресыщение произойдет именно в период следующей парламентской каденции. Те самые олигархи не принимают во внимание один серьезный момент, о котором я позволю себе пока не говорить, чтобы сохранить чистоту эксперимента.
Conducerea PCRM, care din cînd în cînd, cu scopul de a-şi ascunde relaţiile cu Plahotniuc, aruncă în direcţia mea expresii caustice, atribuindu-mi astfel de păcate, cum ar fi “trădarea” sau “plecarea într-un alt partid”, aş sfătui-o să-şi amintească cine i-a tutelat pe deputaţii care au trădat alegătorii, de la Lupu şi Mişin pînă la Abramciuc şi Sîrbu. Am fost şi sunt comunist, nu intenţionez să mă alipesc nici unui alt partid.
Ну, а тем представителям руководства ПКРМ, кто время от времени, с целью скрыть свои отношения с Плахотнюком, бросает едкие выраженьица в мой адрес, приписывая неприсущие мне такие грехи, как «предательство» или «уход в другую партию», я бы посоветовал вспомнить, кем были опекаемы в партии все предавшие наших избирателей депутаты — от Лупу и Мишина — до Абрамчук и Сырбу. Я был и остаюсь коммунистом, ни в какую другую партию переходить не собираюсь и не собирался.
Dacă va fi nevoie de voturile PCRM, vor încropi o coaliţie de dreapta-stînga. Deşi, cred eu, comuniştii vor fi invitaţi să participe la guvernare în orice schemă. Ţinînd cont de luptele de pe segmentul de dreapta, PCRM va fi utilizată în calitate de contrapondere în cadrul viitoarei coaliţii. Va fi anunţat un casting pentru postul unui premier care ar fi şi pe gustul PLDM, şi al PD, şi al PCRM. Şi un astfel de premier va fi găsit. Această coaliţie va fi botezată cu vreo denumire onorifică, de genul “Pentru stabilitate şi dezvoltare”, iar comuniştii vor încerca să demonstreze că sunt “forţe sănătoase”, îndreptate spre prietenia dintre Rusia şi poporul moldovenesc, şi vor declara că au încetat represaliile asupra oamenilor noştri şi, în general, totul e în ordine şi vor să lucreze în loc să vegeteze în opoziţie.
Astfel, scopul bătăliei din alegerile parlamentare va fi acelaşi pentru toţi participanţii: să rupă cît mai multe mandate şi să-şi creeze nişte condiţii cît mai avantajoase în negocierea viitoarei coaliţie. Mai multe mandate înseamnă, evident, că poţi pretinde la mai mulţi miniştri, judecători şi ambasadori la împărţirea caşcavalului. În schimb, opoziţie în următorul Parlament nu va fi.
Если будет нужда в голосах ПКРМ, то сварганят право-левую коалицию. Хотя я думаю, что ПКРМ в любом случае пригласят поучаствовать во власти. Учитывая противоборство эгоизмов на правом фланге, ПКРМ будет, несомненно, востребована в качестве комфортного противовеса в рамках будущей коалиции. И будет проведен кастинг на пост такого премьера, который удовлетворит взыскательным вкусам и ЛДПМ, и Демпартии, и ПКРМ. И такой премьер будет найден. Эту коалицию торжественно назовут каким-нибудь почетным названием, типа “За стабильность и развитие”, а коммунисты войдут в правление и будут в нем демонстрировать “здоровые силы”, нацеленные на дружбу с Россией и молдавским народом. А заодно заявят, что наступил конец репрессиям по отношению к “нашим людям на местах” и вообще — все в порядке, “чертовски хочется работать”, а не прозябать в оппозиции.
Таким образом, цели предстоящей парламентской баталии у всех без исключения участников одинаковы: отхватить большее число мандатов для создания максимально выгодных условий в переговорах по коалиции. Понятное дело, чем больше мандатов от твоей партии — тем на большее число министров, судей и послов ты можешь претендовать в общевластном пироге. Ну, а оппозиции в следующем парламенте уже не будет. Это очевидно.
Ultimul politician cu care am lucrat a fost Vladimir Voronin. Şi această colaborare a încetat, o dată pentru totdeauna, în dimineaţa zilei de 7 iunie [2014]. Nu am de gînd să mai lucrez cu niciun alt politician în următorii vreo 50 de ani. Nu văd pentru mine niciun viitor politic şi îmi închei definitiv activitatea politică. Nici înainte nu-mi plăcea prea mult acest tip de activitate, dar simţeam o oarecare responsabilitate morală. Acum, nu mai am această responsabilitate, deoarece nu poţi să mergi la război cu cineva care s-a pornit la pescuit.
Pe tărîmul ştiinţific am, însă, foarte multe treburi pe care le pot face doar eu, inclusiv în ipostază de comunist. În politică nu mi-au rămas asemenea treburi.
Последним политиком, с которым я работал, был Владимир Воронин. И эта работа раз и навсегда завершилась утром 7 июня. Ни с какими иными политиками я не собираюсь связываться в ближайшие лет пятьдесят. Кроме того, я не вижу никакого своего, особенного политического будущего и полностью прекращаю всякую политическую деятельность. Мне этот вид активности не особо нравился и прежде, но я чувствовал некую моральную ответственность. Теперь у меня такой ответственности нет. Ибо невозможно идти в разведку с теми, кто, оказывается, собрался на рыбалку.
На научной, исследовательской ниве у меня огромное количество дел, которые могу сделать только я. В том числе в ипостаси коммуниста. В политике у меня таких дел не осталось.
Consecinţele politicilor guvernanţilor în domeniul agrar sînt vizibile chiar şi în statisticile oficiale prezentate cu o întîrziere de peste un an şi jumătate: numărul de gospodării agricole a scăzut. În 2008 activau 1573, în 2012 — doar 1489, numărul mediu anual al angajaţilor în aceste gospodării a fost în 2008 de 74.2 mii, iar în 2012 — numai de 46,9 angajaţi.
Oamenii îşi doresc să activeze, să investească în domeniul agroindustrial, acest lucru reiese din creşterea activelor fixe, însă politica Coaliţiei îi ruinează: numărul de întreprinderi nerentabile în 2008 a fost de 552 adică, 35%, în 2012 deja erau 794 sau 53%, mai mult de jumătate din numărul total al întreprinderilor agricole. Aceasta este o consecinţă directă a lipsei de sprijin a fermierilor din partea autorităţilor, subvenţiile au fost reduse drastic, dar şi acestea sînt repartizate pe criterii politice; în mediul rural este promovată o politică fiscală şi bugetară ineficientă.
Trebuie să reamintim şi de consecinţele nefaste ale semnării de către Coaliţie a Acordului de Asociere cu UE, acestea deja devin catastrofale. O treime din exporturi sînt în pericol. Declaraţiile aşa-zişilor experţi de la Ministerul economiei, Ministerul agriculturii, despre prelucrarea producţiei neexportate la uzinele moldoveneşti, este aberantă şi demonstrează că aceştia nu cunosc situaţia reală — nu ştiu care sînt capacităţile de prelucrare a uzinelor, care este potenţialul de păstrare şi depozitare, care sînt condiţiile economice şi concurenţiale de comercializare a produselor acestora.
În loc să găsească modalităţi de a coordona interesele cu partenerii noştri tradiţionali, trădătorii din Coaliţie flutură fiţuici şi complotează cu “acţiuni de răspuns” astfel, pregătesc un război comercial în care ţara noastră nu are nici o şansă. Numai pierderile de recoltă se estimează minimum la 150 mln. dolari, în producţia vinicolă, de conserve şi zahăr — la 350 mln dolari. Pierderile întreprinderilor de transport, de producere a ambalajului şi ale altor sectoare aferente nici nu pot fi estimate. Acest lucru ameninţă Bugetul de Stat, care în ultimii trei ani nu a fost îndeplinit la capitolul venituri, nici la capitolul cheltuieli.
Nerealizarea Bugetului a avut consecinţe grave pentru mediul rural — în ultimii cinci ani au fost reparate de două ori mai puţine şcoli decît în 2005–2008, nu a fost reconstruită nici o Casă de cultură. De asemenea, oamenii părăsesc masiv satele moldoveneşti, se reduce numărul noilor-născuţi în aceste localităţi. Satele îmbătrînesc.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova din nou, ca şi în declaraţia din 3 septembrie, a.c. îşi exprimă categoric dezacordul cu politicile Guvernului care sînt îndreptate intenţionat spre distrugerea sectorului agrar din Moldova. Noi, din nou declarăm că, susţinem cerinţele producătorilor autohtoni cu privire la elaborarea urgentă a acţiunilor care ar contribui la salvarea domeniului agricol chiar şi pînă la stoparea aplicării Acordului de liber schimb cu UE şi iniţierea dialogului pe marginea definitivării de noi condiţii care ar facilita producătorii din RM.
Noi chemăm cetăţenii moldoveni să fie solidari şi să impună guvernarea să elimine pericolul unei catastrofe economice care planează asupra Moldovei.
Constituţia are menirea de a fi un mijloc de abţinere de la comiterea abuzurilor din partea puterii. Constituţia trebuie tratată cu bună-credinţă, ceea ce am demonstrat în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pe parcursul a 8 ani. Mai mult, în această calitate, am demonstrat că Legea Fundamentală a statului nostru este una bună şi funcţională.
Supremaţia acestui act este şi trebuie garantată, fără a se supune intereselor politice şi de partid de către Curtea Constituţională care a fost investită cu această atribuţie, ceea ce nu totdeauna constatăm. Curtea, contrar acestor rigori, a subordonat Constituţia Declaraţiei de Independenţă, căreia i-a atribuit valoare supraconstituţională, numai pentru a satisface interesele ideologice ale cuiva. Astfel, ajungem la concluzia că Curtea aplică prevederile constituţionale după bunul plac. Considerăm că Parlamentul nou ales după alegerile din 30 noiembrie a.c. trebuie serios să examineze problema statutului Curţii Constituţionale şi rolul acesteia în sistemul statal.
Uniunea Europeană nu ar fi o perspectivă rea pentru Republica Moldova, însă “ţara trebuie modernizată” […] Orice ţară, industrie, trebuie să se modernizeze, iar noi trebuie să atingem aceste standard şi să ne ridicăm la acest nivel. Nu am spus despre integrare europeană. Moldova încă nu este pregătită. Poate peste 100 de ani.
Am fost în orăşelul Siez, într-un complex de elită, unde locuiesc multimilionarii şi multimiliardarii lumii. Acolo, pe strada Avenue du Vion №44 se află vila lui Plahotniuc, care nu este indicată în nici una din declaraţiile sale de avere. Pe cutia poştală este scris numele soţiei sale — Oxana Childescu.
…
Anul trecut, toate aceste instanţe de drept au “găsit” că nu am declarat acţiuni în sumă de 190 de lei. Ulterior, în baza acestui fapt au intentat un dosar penal pe numele meu. Toate posturile de televiziune, controlate de Plahotniuc, au aruncat cu noroi în adresa mea, pe motiv că am ascuns proprietăţile şi veniturile. Domnilor Gurin, Chetraru şi Donciu, acesta va fi un test pentru Dvs. dacă veţi intenta sau nu un dosar penal pe numele lui Plahotniuc.
…
Sunt dispus să merg mai departe — să organizez o vizită pentru gastarbeiterii moldoveni în Europa pe malul lacului Geneva. Vreau să vadă unde se duc banii din bugetul de stat, pe care îi spală Plahotniuc şi compania, prin intermediul evaziunii fiscale.
Republica Moldova nu are inamici externi de care trebuie să se apere pe cale militară. Problemele Moldovei ţin de guvernarea incompetentă şi coruptă, căreia, occidentul îi oferă tot sprijinul politic şi financiar. Nici Ucraina, nici România şi nici alţi vecini nu intenţionează să invadeze ţara noastră. Nu suntem naivi să credem că Barack Obama nu are alte griji decît asigurarea Ministerului Apărării din Moldova cu echipament militar, folosit exclusiv în scopuri paşnice. Şi atunci, avem dreptul să ne întrebăm, împotriva cui intenţionează NATO să ne înarmeze? Reamintim că PCRM a înaintat de mai multe ori iniţiative legislative ce ţin de consolidarea statutului de neutralitate a Moldovei. În contextul proceselor geopolitice actuale şi a tragediei din Ucraina, confirmarea neutralităţii Republicii Moldova este imperativă.
Cel mai mare ajutor pe care îl pot oferi SUA în consolidarea securităţii statului nostru este să nu implice Republicii Moldova în jocurile sale geopolitice, şi să respecte poporul şi Constituţia noastră.
Partidul Comuniştilor consideră că, forţele politice din Moldova trebuie să ţină cont de situaţia tragică din Ucraina şi să contribuie la consolidarea statutului de neutralitate, să nu admită implicarea moldovenilor în orice fel de război.
…actuala guvernare nu a creat condiţiile necesare pentru a asigura modificarea la timp a paşapoartelor de tip sovietic şi astfel, au îngrădit dreptul a mii de cetăţeni pentru a-şi exprima liber opţiunea… pînă în prezent, puterea actuală nu a introdus registrul electronic al alegătorului, lucru care va permite falsificarea rezultatului alegerilor din toamnă.
Un alt motiv care provoacă temeri că scrutinul poate fi falsificat, este prelungirea pe durata a două zile a procedurii de vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare. Astfel, sînt create condiţii de a vota repetat.
…
…lansarea campaniei de denigrare a PCRM, crearea partidelor-clone, votul studenţilor la orice secţie de votare şi nu la locul de reşedinţă — de asemenea, sînt parte a procesului de fraudare a alegerilor.
Partidul Democrat a anunţat că intenţionează să-şi convoace adepţii la 28 septembrie sub pretextul desemnării candidaţilor pentru listele parlamentare, prezentînd acest pas drept o noutate politică. Partidul care în ultimii cinci ani a stat cu spatele la popor şi a promovat o politică de tip închis, chiar şi în raport cu propriii deputaţi, a decis să creeze iluzia transparenţei şi democratizării, încercînd să ascundă de societate scopul real al acestei tehnologii electorale. Însă, intenţia democraţilor este simplă: crearea unor liste ai potenţialilor alegători ai PD, plata pentru semnătură a cîte 200–300 de lei şi promisiunea de a plăti dublu în cazul în care aceştia vor vota pentru democraţi în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie.
“Noutatea” respectivă se încadrează perfect în spiritul în care activează Partidul Democrat care niciodată nu şi-a ascuns instrumentele electorale de bază — cumpărarea voturilor, utilizarea resurselor administrative şi falsificarea rezultatului alegerilor.
În Republica Moldova planează pericolul distrugerii sistemului educaţional, de formare a tinerii generaţii, iar prin aceasta şi a întregii construcţii statale, a viitorului naţiunii. Paradoxal: cu cît mai mult se vorbeşte în mijloacele mass-media despre succesele guvernării şi viaţa bună a cetăţenilor cu atît mai puţin statul investeşte în tineret, educaţie, ştiinţă. În anul 2014 investiţiile în educaţie din partea bugetului de stat s-au diminuat pînă la 7.2% din PIB, comparativ cu 9.2% în 2009.
PCRM solicită actualei guvernări:
Cazul cetăţeanului Vladimir Duplinschi din s. Ermoclia, Ştefan Vodă, şomer, care a fost întemniţat pentru lipsă de poliţă medicală în trecut şi neachitarea penalităţilor aferente acesteia, a şocat o ţară întreagă. Aplicarea unor astfel de sancţiuni persoanelor neangajate în cîmpul muncii, cărora statul nu le poate garanta un loc de muncă sau surse de existenţă decente, constituie un act cinic şi inuman.
Actualmente în Republica Moldova există zeci de mii de familii care întîmpină dificultăţi financiare enorme la procurarea poliţei de asigurare medicală, care doar în ultimii doi ani, inclusiv în perioada aflării Dumneavoastră la conducerea Guvernului, s-a scumpit cu ritmuri de 4 ori mai mari decît cele de creştere a veniturilor populaţiei. În acelaşi timp, au fost înăsprite semnificativ şi sancţiunile pentru neplata datoriilor faţă de asigurările medicale. Mai grav este faptul că mii de cetăţeni în dificultate sunt impuşi să achite retroactiv costul poliţei de asigurare medicală şi penalităţile devastatoare pentru termene ce depăşesc acţiunea poliţei.
Ameninţările şi riscurile la care este supusă economia RM ca urmare a semnării de către Coaliţia pro-europeană a Acordului de Asociere cu UE, aşa cum am avertizat anterior, capătă amploarea unui adevărat dezastru. Trădarea intereselor ţării şi aroganţa de care au dat dovadă politicienii din Partidul Democrat şi cel Liberal Democrat, ignorarea totală timp de cinci ani a opiniei Partidului Comuniştilor, precum şi a experţilor profesionişti şi imparţiali, au deja consecinţe reale pentru producătorii agricoli, procesatorilor de materie primă, vinificatorilor, inclusiv pentru producătorii de produse conexe: ambalaje, pachete, sticlărie. Din cauza politicilor antipopulare ale coaliţiei de guvernare, produsele agricole moldoveneşti, acumulate în acest an de către ţărani, cu mult efort şi muncă, nu pot fi vîndute pe pieţele tradiţionale.
Statalitatea moldovenească şi poporul moldovenesc sînt ameninţaţi cu dispariţia. Acum cinci ani, această frază ar fi sunat artificial. Astăzi, cînd fundamentul statalităţii moldoveneşti este subminat de toate partidele de la guvernare, poporul moldovenesc trebuie să întreprindă măsuri decisive pentru a se proteja.
Datoria noastră faţă de viitoarele generaţii este nu doar să păstrăm autonomia găgăuză, dar şi prin toate eforturile să dezvoltăm potenţialul economic al regiunii noastre — să creăm locuri de muncă, să atragem investiţii, să protejăm producătorul autohton […] Dacă nu vom fi puternici şi dezvoltaţi din punct de vedere economic, atunci, mai devreme sau mai tîrziu, statutul nostru special va fi redus la autonomie culturală după modelul european, egal cu trădarea realizărilor părinţilor-fondatori ai Găgăuziei noastre.
Nu au putut împărţi miliardul [sumă despre care a vorbit Veaceslav Ioniţă în conferinţa de presă din 28.07.2014]. În linii generale, Ioniţă are dreptate, doar că s-a trezit tîrziu. Cînd l-au atins şi pe dînsul… Au fost din cei care nu au vrut să meargă la aşa tîlhărie deschisă. Acelaşi Lazăr a căzut jertfă deoarece nu a fost de acord cu aceste propuneri. Atunci operativ l-au înlocuit pe Lazăr şi l-au prelucrat şi pe Ioniţă, care a răbdat, dar nu a rezistat şi a ieşit cu declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă. El nu a vorbit totul pînă la sfîrşit. Se vede că sunt nişte persoane care l-au trimis să facă acest lucru.
Ioniţă cu fiecare zi, care ne apropia de finalul mandatului actualului Parlament, era din în ce mai preocupat. În realitate, pe el a fost plasată toată răspunderea pentru promovarea în Parlament, cu încălcarea tuturor normelor, a politicilor fiscale, a modificărilor la bugetul de stat, etc. Majoritatea erau contrasemnate de el. El îşi dădea seama de răspunderea care îi era pusă în cîrcă.
Cei care au rămas în afara partidului, ei singuri s-au dezis de partid, acum lasă-i să-şi facă griji că nu se vor regăsi pe listă. Iurie Muntean, Marc Tkaciuk şi Grigore Petrenco cred că nu se vor regăsi pe lista de candidaţi. În baza cărui temei? Ce fac ei pentru partid? Cum lucrează ei în partid? Toţi sunt membri de partid, care este problema? Chiar şi acelaşi Petrenco, el desfăşoară aşa o activitate împotriva partidului, dar el rămîne membru de partid. Dacă tu nu eşti de acord, dacă tu vezi că totul este aşa de rău, aşa de urît, ieşi afară din partid.
…
Cu privire la discuţiile şi diferite aiureli cu lista candidaţilor. Nu există niciun fel de listă şi nu există niciun nume propus pentru această listă. Nici nu a început lucrul asupra listei. Pentru prima dată, în partidul nostru se introduce un coeficient care reprezintă ratingul candidatului, în funcţie de activitatea acestuia în organizaţie de partid, în fracţiunea parlamentului, etc.
…
Toţi vor lucra asupra acestei liste. În final, candidaţii care vor fi selectaţi în funcţie de rating. La propunerea organizaţiilor primare de partid, aceste candidaturi vor fi discutate la plenarele comitetului raional de partid şi decizia finală va fi luată de comitetul central, inclusiv şi numărul de ordine din listă, de la 1 la 103.
Judecînd după tot ce s-a întîmplat, pentru a fi comunist şi pentru a realiza programul PCRM, judecînd după realitate, trebuie să fii cît mai departe de lista electorală a acestui partid. Nici nu m-am pregătit să depun vreun efort pentru a ajunge pe lista electorală. Am fost ales deputat de cinci ori pe lista PCRM. Cred că mi-am îndeplinit sarcinile.
Din cîte cunosc, eu încă sunt membru al Comitetului Central. Nu îmi amintesc vreo decizie a Comitetului privind neincluderea lui Muntean, Tkaciuk şi Petrenco în lista preelectorală. Insist pe ideea că Plahotniuc şi-a băgat mîinile în listele electorale PCRM.
Вроде как, я до сих пор еще член ЦК. И что-то я не припомню решения ЦК о невключении Мунтяна, Ткачука и Петренко в предвыборный список. Настаиваю на том, о чем сказал недавно: плахотнюк засунул свои лапы в предвыборный список ПКРМ.
Uitaţi-vă ce se întîmplă. Partidul nu face campanie electorală. Nu vedeţi nicio foaie volantă, niciun spot publicitar, niciun billboard în stradă. Toate partidele au început campania electorală, PCRM este în vacanţă. Nu vi se pare straniu acest lucru? Mie mi se pare straniu. Eu nu vreau ca PCRM să fie un partid de buzunar.
Din cîte văd eu, preşedintele Voronin nu vrea să organizeze Congresul extraordinar, din considerentele lui. Pare rău că pe final de mandat, pe ultima sută de metri, dl preşedinte s-a înţeles cu Plahotniuc. Noi suntem categoric împotriva unor înţelegeri cu oligarhii. Tovarăş Tkaciuk niciodată nu ar fi o marionetă în mîinile oligarhilor. Cei care trădează partidul şi cad la înţelegere cu guvernarea nu merită să fie în fruntea partidului.
Sunt cîteva persoane care n-am niciun dubiu ca fac partea din această grupare. Este vorba despre Oleg Reidman, Vladimir Vitiuc, Vladimir Voronin. Din această cauză am ieşit la o conferinţă de presă, am văzut tot ce s-a întîmplat după plenară.
…
La plenară a fost ultima picătură pentru a înţelege care era scopul tuturor acestor mişcări. Scopul a fost de a exclude persoane care în ultimii 4–5 ani au fost pe baricade, în prima linie şi au luptat împotriva oligarhilor de la guvernare. Au fost presaţi pe parcursul ultimilor 4–5 ani cu dosare penale, cu exercitarea presiunilor asupra rudelor.
…
N-au reuşit să ne intimideze, în schimb s-au înţeles cu preşedintele Voronin şi am fost excluşi anume pentru a fi create condiţii confortabile pentru eventualele înţelegeri în viitor între conducerea PCRM şi conducerea PD, în cazul dat Plahotniuc.
Noi nu vedem din partea PCRM restricţii pentru formarea listelor sau accesul în anumite funcţii. În prim plan trebuie să existe criteriul de pregătire, profesionalism şi capacităţi, iar încercarea de a impune restricţii artificiale nu sunt corecte şi legale ori în aşa fel trebuie să asigurăm reprezentarea şi etniilor, reprezentarea şi anumitor vîrste. În acest fel vom ajunge pînă la absurd.
Da, dvs să permiteţi să procuraţi medicamente originale. Dl Ghimpu vă dăruieşte perle şi le puteţi amaneta. Însă, oamenii care cheltuie ultimii bani pentru preparatele medicale, se folosesc şi de medicamentele generice. Ele corespund legislaţiei în vigoare şi au dreptul la existenţă. AGEPI activează în folosul companiilor farmaceutice mari care se vor îmbogăţi pe piaţa noastră săracă cu taxe suplimentare.
Proiectul de lege discutat a fost iniţiat de AGEPI şi are misiunea de ajusta cadrul legislativ naţional privind protecţia şi asigurarea confidenţialităţii datelor în cadrul procedurilor de înregistrare, de testare şi omologare a produselor farmaceutice, agrochimice şi fitosanitare ce conţin compuşi chimici noi la cerinţele acquis-ului comunitar. Iniţiativa legislativă a fost adoptat în prima lectură, cu majoritatea de voturi.
Am observat cu toţii că a sărit din balamale dna Guţu. Acum a făcut un atac la persoană, direct, a insultat colegul nostru de fracţiune dl Reidman. A dat dovadă de xenofobie şi fascism vădit, de aceea, fracţiunea noastră cere ca dna Guţu să fie expulzată nu doar din Parlament, dar şi din ţară. Să fie trimisă la Bucureşti pentru corigenţă pe minim trei luni de zile.
Aţi putea formula o definiţie pentru fascism?
Refuzul fracţiunii PCRM de a participa la votarea ratificării Acordului de Asociere reprezintă o atitudine pronunţată de respingere a acestui document de trădare a intereselor naţionale, a acestei capitulări în faţa Occidentului şi a SUA. Noi am refuzat să jucăm rolul de fundal politic care încerca să ni-l impună coaliţia de guvernare. Noi am refuzat să participăm la această sărbătoare a trădătorilor şi oportuniştilor. Noi nu puteam să ne aflăm în aceeaşi sală cu cei care au vîndut Moldova şi poporul ei în sclavie. Noi nu puteam să participăm la această nuntă, care nu a fost măcar moldovenească, ci mai degrabă basarabeană — română.
Evenimentele din Ucraina au demonstrat cu brio că un stat slăbit întîi de toate este prădat de oligarhi. Iar poporul iese în pierdere în orice variantă. În această situaţie, Parlamentul e obligat să fie acel termometru politic, care nu doar permanent măsoară temperatura în societate, dar şi scade tensiunea. Astăzi Parlamentul nu-şi onorează misiunea, nu reprezintă interesele societăţii şi nu este în stare să fie regulatorul, mentor al problemelor care apar în ţară.
События на Украине наглядно показывают, что ослабленную страну прежде всего разграбят олигархи. А народ в проигрыше при любых вариантах. В этой ситуации Парламент обязан быть тем политическим термометром, который не просто меряет постоянно градус накала в обществе, но и снимает напряжение. Сегодня Парламент не выполняет свою миссию, не отражает интересы общества, и не в состоянии быть регулятором и ментором возникающих в стране проблем.
Sunt convins că Partidul Comuniştilor poate învinge în alegeri, doar că fără de Vladimir Voronin. Pentru a depăşi situaţia de criză de pe interiorul partidului, pentru mobilizarea puterilor înainte de alegeri, este necesar de convocat în timpul apropiat un Congres Extraordinar al PCRM la care să fie întărită platforma preelectorală PCRM, dar şi să fie aleasă o nouă conducere a partidului prin vot secret, în bază de alternativă. Sunt convins că la Congres, partidul va adopta o decizie corectă.
Vladimir Voronin trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru greşeli şi să plece, iar la Congresul următor să nu-şi mai înainteze candidatura pentru funcţia de lider de partid. Dacă asta se va întîmpla, consider necesar ca alegerile să fie în bază de alternativă şi sunt gata să-mi înaintez candidatura pentru funcţia de preşedinte.
Убежден, что Партия коммунистов может победить на выборах и обязательно победит, но только без Владимира Воронина. Считаю, что для преодоления сложившейся кризисной ситуации внутри партии, для мобилизации сил перед выборами, необходимо в самое ближайшее время созвать внеочередной Съезд партии, на котором не только утвердить предвыборную платформу ПКРМ, но и избрать новое руководство партии тайным голосованием и на альтернативной основе. Уверен, что Съезд партии примет верное решение.
Убежден, что Владимир Николаевич должен признать ошибки, взять на себя политическую ответственность и уйти. Призываю Владимира Воронина на будущем Съезде не выдвигать свою кандидатуру на должность председателя партии. Если же это произойдет, считаю необходимым, чтобы выборы проходили на альтернативной основе и готов выдвинуть свою кандидатуру в качестве альтернативы Воронину!
Voronin i-a trădat pe toţi şi i-a predat lui Plahotniuc partidul înainte de alegeri. El a vîndut partidul păpuşarului — celui împotriva căruia am luptat în toţi aceşti ani. Voronin şi PCRM au acum rolul de “opoziţie de mînă pe lesă scurtă”. Oponenţii noştri deja se rîd de noi, indicînd la cît de “constructiv” şi obedient a devenit PCRM.
Eu în ultimul timp, după plenară din 7 iunie cînd am fost excluşi din conducerea partidului, nu prea am comentat ceea ce s-a întîmplat. Nu am fost la televiziuni, la posturile de radio. Unii tovarăşi, inclusiv şi preşedintele partidului, este activ şi în fiecare zi la televiziune şi explică ce s-a întîmplat. Spun că noi singuri am plecat, că am scris cerere, etc. Nu am vrut să comentez, dar avînd în vedere cele declarate de dl Voronin, vreau să declar că este o minciună. Noi nu am plecat de sine stătător. Noi am fost excluşi la propunerea dlui Voronin şi, respectiv, nu am scris nicio cerere. Dacă dl Voronin are vreo cerere din partea mea, eu îl îndemn să o prezinte tuturor, iar pe viitor să nu facă aceste declaraţii mincinoase. Nu am trădat alegătorii, nu am trădat partidul şi nu am ieşit din partid.
Ţara noastră nu va obţine practic nimic, dar va pierde legătura cu partenerii istorici, contrar recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De facto, acest Acord protejează doar interesele Bruxellului şi a patronilor de peste ocean ai autorităţilor moldoveneşti. Prin urmare, este de înţeles şi graba cu care o parte a guvernării corupte încearcă să semneze Acordul […] În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova obligă fracţiunea parlamentară să nu voteze pentru ratificarea acestui Acord, solicită Executivului Politic al Comitetului Central, tuturor structurilor de partid să organizeze acţiuni de informare în masă pentru cetăţenii ţării în care să le prezinte toate efectele nocive care vor urma după semnarea şi implementarea acestui Acord.
În goana după dividende electorale, guvernarea aplică standarde duble, iar Ministerul Justiţiei este o unealtă în schemele de profanare a legislaţiei or, în cazuri similare el a refuzat să înregistreze partide-clone ale celora care se află azi la guvernare (Partidul Liberal Democrat Reformator şi Partidul Democrat Reformator). Pe de altă parte, acelaşi minister, la indicaţia patronilor politici înregistrează o clonă a celui mai mare partid politic — Partidul Comuniştilor din RM pentru a induce intenţionat alegătorul în eroare. Astfel, prin înregistrarea aşa-numiţilor reformatori, Ministerul Justiţiei a încălcat mai multe prevederi ale legislaţiei în vigoare ce ţin de denumiri şi simboluri ale partidelor.
Conducerea fracţiunii PCRM a decis ca eu să nu particip în cadrul sesiunii APCE. Argumentele precum că eu am obligaţiuni şi sunt vicepreşedintele fracţiunii de stînga în cadrul APCE, nimeni nu le-a acceptat. Mi-au spus că “trebuie să mă odihnesc”.
Mi-am amintit de cuvintele lui Vladimir Voronin, care au fost rostite înainte de şedinţă: “fracţiunea te va rechema din APCE, pentru că ne faci doar rău”.
Nu ştiu ce face mai mult rău: discursul meu despre necesitatea de a dezoligarhiza Moldova sau lupta pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, cererea de a atrage atenţia asupra activităţii NIT sau altceva?
Desigur, cînd comandantul “armatei unde toţi merg în aceeaşi direcţie” dintr-o dată a decis să se alăture scenariului unui cunoscut artist, el vrea ca toţi să danseze plahotniuceşte. Cei care nu vor să “danseze” li se indică uşa. “Odihneşte-te!”. Noi nu mai suntem în baricadă. S-a schimbat concepţia.
Cît de absurd nu ar părea, visul Anei Guţu se împlineşte. Dorinţa de a neutraliza comunistul Petrenco la APCE a devenit realitate datorită conducerii PCRM.
Руководство фракции ПКРМ решило, что на сессию ПАСЕ я ехать не должен. Доводы о том, что у меня есть обязательства, как у вице-председателя фракции Объединенных Европейских Левых в ПАСЕ, как у члена Комитета по мониторингу и докладчика ПАСЕ по Албании, никто естественно не принял. Мне сказали, что я “должен отдохнуть”.
Сразу вспомнились слова Владимира Николаевича, произнесенные перед Пленумом ЦК на Политисполкоме: “фракция отзовет тебя из ПАСЕ, так как ты там только вредишь”.
Не знаю, что больше навредило: мои выступления на Ассамблее о Плахотнюке и необходимости де-олигархизации Молдовы или отстаивание гражданских прав и свобод, требования обратить внимание на закрытый властями НИТ или что-то иное?
Конечно, когда командир “армейского строя, где все идут в ногу” вдруг решил записаться в подтанцовку к всем известному конферансье, ему хочется, чтобы все вокруг из строя выплясывали тоже по-плахотнюковски. Тем же, кто не хочет, указывают на дверь. “Отдохни”, мол. Мы не на баррикадах, концепция поменялась.
Как это не абсурдно может показаться со стороны, но мечта Анны Гуцу & Co сбывается. Их желание нейтрализовать коммуниста Петренко в ПАСЕ воплощается руками руководства ПКРМ.
Отдыхать я естественно не собираюсь и подтанцовывать тоже. На ПАСЕ буду в любом случае.
Dvs. aţi semnat în februarie 2011 un text de jurămînt potrivit căruia vă obligaţi să vă supuneţi hotărîrilor organelor de partid, de ce acum vă exprimaţi nemulţumirea?
Aveţi şi dovezi sau doar bănuieli că “comandantul” vostru “dansează plahotniuceşte”?
Totul a ajuns la limita deficienţei moral-psihice. Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, desfăşoară împreună cu activul său conferinţe pe tema luptei cu corupţia. Ostap Bender nici nu se compară cu el. El este afiliat actelor de corupţie şi acest fapt a fost spus nu de comunişti, ci de Curtea Constituţională, şi nu doar în privinţa lui Filat, dar şi a întregului guvern, din care au făcut parte şi Iurie Leancă, şi Natalia Gherman. Acum ei ne învaţă pe noi şi întreaga societate cum să luptăm cu corupţia.
Coaliţia de guvernare promovează ideologia banilor, dînd uitării adevăratele valori. Uitaţi-vă cine sînt astăzi eroii Moldovei: mafia, oligarhii, oamenii, ce promovează egalitatea drepturilor. O astfel de educaţie nu poate să nu influenţeze generaţia în creştere, care riscă să devină cetăţeni pe care sociologii în studiile lor îi califică drept indecişi. Oameni fără opinie, care nu cunosc ţara, limba şi cultura, nu vor protesta, nu se vor indigna de condiţiile rele de trai. Anume un astfel de viitor pregăteşte pentru Moldova actuala guvernare la îndemnul demnitarilor străini.
De ce vă indignaţi, nu admiteţi că ceea ce criticaţi astăzi este în mare parte moştenirea pe care aţi lăsat-o după opt ani de guvernare?
După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Vladimir Voronin a spus că fracţiunea PCRM în Parlament nu va vota ratificarea Acordului de Asociere şi a înaintat obiecţiile de conţinut, care precizează de ce nu suntem de acord cu acest acord. În mod colegial, noi, fracţiunea, nu vom vota pentru ratificare.
…
Orice acord se negociază şi se semnează în interesul ambelor părţi. Cu regret, acest acord a fost şi negociat, şi pregătit fără a lua în consideraţie interesele politice şi economice ale poporului Republicii Moldova. În aşa situaţie, cu aşa conţinut, noi, comuniştii în niciun caz nu vom vota.
Nu eu am organizat revoluţia de catifea. Au fost astfel de propuneri. Orice om are dreptul să vină cu propuneri. La noi în partid iniţiativa nu este condamnată. Discutăm toate propunerile, în mod democratic. Au fost mitinguri, proteste, dar nu a fost revoluţie de catifea.
De-a lungul anului 2013 aţi vorbit doar despre revoluţia de catifea, acum afirmaţi nu aţi organiza revoluţia de catifea, ce aţi făcut de fapt?
Nu negociem cu nimeni nici un fel de alianţă. În jurul partidului sunt foarte mulţi diversionişti, care deja ne-au cumpărat opt deputaţi […] PCRM nu vrea să muncească cu mafia şi bandiţii de la guvernare. E foarte dificil să spunem cu cine vom merge. Dacă cineva după alegeri nu va avea destule voturi poate ne vom coaliza.
Singur nu ştiu ce este cu această organizaţie “Antifa”. Asta şi este problema că eu am aflat întîmplător de existenţa acestei organizaţii. Am aflat din presă, după acţiunea de la Ambasada Ucrainei, unde “Antifa” şi-a permis nişte lucruri oribile şi josnice. Eu am întrebat ce-i asta? În reportaj se spunea că la acţiune erau zece comsomolişti. Asta mi-a atras atenţia.
…
Nu doar Grigore Petrenco este implicat. “Antifa” este o organizaţie anti-fascistă. Eu am întrebat de ce este nevoie de o organizaţie aparte, dacă în programul partidului şi comsomolului este stipulat lupta anti-fascistă. Au am cerut ca aceste acţiuni să nu mai aibă loc. Comsomoliştii, în mod categoric, nu vor mai participa la asemenea acţiuni. Eu nu înţeleg de ce ei doresc să existe “Antifa”.
Este cunoscut faptul că orice doritor poate să-şi procure conţinutul testului de Bacalaureat, la orice subiect, cu o zi înainte de examen. Este cunoscut faptul că acest serviciu costă 500 euro pentru un test de BAC. Este cunoscut faptul că în această şmecherie sunt implicaţi colaboratori ai Ministerului Educaţiei.
Dvs. operaţi cu zvonuri sau date confirmate?
Ce întreprindeţi pentru ca faptele cunoscute de dvs. să devină cunoscute şi documentate de organele competente, menite să le combată?
Mulţi mă sună şi întreabă: este adevărat că noi, “grupul antipartinic” Tkaciuk, Muntean şi Petrenco au scris cereri de ieşire din Comitetul Executiv Politic al Comitetului central al PCRM? Despre acest lucru a vorbit în mod repetat, inclusiv ieri seara [9 iunie 2014] în eter la TV7, Vladimir Nicolaievici [Voronin]. Răspund tuturor celor ce au îndoieli — nu, nu este adevărat! Nimeni nu a plecat nicăieri. Noi am fost excluşi la propunerea şi insistenţele lui Voronin. Rugaţi-l să vă prezinte cererile noastre despre ieşire… ele nu există… şi faceţi concluzii singuri…
Мне многие звонят и спрашивают: правда ли, что мы, “антипартийная группа” Ткачука, Мунтяна и Петренко, сами написали заявления о выходе из состава Политисполкома и ЦК ПКРМ? Ведь это уже в какой раз повторил, в том числе и вчера в эфире TV7, Владимир Николаевич. Отвечаю всем, кто сомневается: нет, это неправда! Никто никуда не уходил. Нас исключили по предложению и настоянию Воронина. Попросите его предъявить наши заявления о выходе… их нет… и сделайте сами выводы…
Ce aveţi de ghînd să întreprindeţi în continuare, veţi rămîne în PCRM sau vă veţi dedica activitatea organizaţiei “Antifa”?
Pot să spun că, cei 3 tovarăşi despre care vă îngrijoraţi, au scris cereri. Marc Tkaciuk vroia să rămînă un simplu membru de partid. Iurie Muntean nu se descurcă cu funcţia de secretar executiv al Comitetului Central al Partidului. Iar Grişa Petrenco să vă răspundă ce înseamnă totuşi organizaţia “Antifa”. Noi suntem o echipă şi am lucrat toţi împreună, nu doar 3 persoane. Noi nu vom face alianţe şi blocuri politice. Nu ghiciţi în cărţi. Nu vorbiţi prostii şi induceţi oamenii în eroare. De la Plahotniuc nu am luat şi nici nu vom lua niciodată bani. Iar acei care au adus astfel de acuzaţii, pot fi traşi la răspundere.
De ce nu daţi publicităţii copiile cererilor celor trei excluşi din organele de conducere ale PCRM?
Vladimir Voronin întotdeauna a fost consecvent şi în declaraţii, şi în acţiuni. Şi vreau să vă aduc aminte că chiar în primul mandat de preşedinte al Republicii Moldova, domnul Voronin a spus că Moldova trebuie să fie acolo unde este interesul cetăţenilor, al poporului republicii Moldova. Aceasta este foarte important.
Şi doi, sigur că în viziunea noastră, a comuniştilor, proiectul Uniunii Vamale, sau cum a fost reformulat acum o săptămînă ca Uniune Euroasiatică, este mai atractiv şi corespunde mai mult intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. De aceea sigur că noi vom încerca să dovedim cetăţenilor Republicii Moldova perspectiva unor avantaje economice ale aflării în Uniunea Euroasiatică.
…persoanele menţionate [Tkaciuk, Petrenco, Muntean] au fost revocate din unele funcţii de conducere, deci nu e vorba de “curăţenie”. Ca orice partid puternic, cum e şi PCRM, înainte de perioada electorală, înainte de alegerile anunţate pentru 30 noiembrie anul curent fortificăm potenţialul, inclusiv uman, pentru a intra în forţă în campania electorală. Astfel de remanieri în conducerea partidului au avut loc şi în anul 2005, şi în 2009, şi în 2010. Adică, partidul este un organism viu, dar trebuie să fie capabil să răspundă şi provocărilor, şi sarcinilor care sunt. Iar pentru noi este important în următoarele alegeri să reuşim să facem faţă provocărilor, dar şi să cîştigăm aceste alegeri.
Nu vi se pare grav că remanierile la care vă referiţi sunt însoţite de acuzaţii precum că PCRM a devenit victimă a unui atac raider a oligarhului Plahotniuc?
Speraţi la o victorie relativă sau la una absolută?
Orice comentariu la acest subiect [Antifa] ar fi periculos pentru că am intra în anumite speculaţii. Da, s-a încercat de a se întreprinde anumite măsuri şi ar fi existat pericolul ca unele acţiuni să fie asociate cu PCRM. Şi am considerat că nu este corect. Mă întorc la ceea ce v-am spus anterior: este important ca să venim şi ca mesaj, şi ca acţiuni ale Partidului Comuniştilor, pentru ca Republica Moldova şi poporul să aibă pace şi stabilitate aici la noi.
El [Marc Tkaciuk] a crezut că noi, înainte de alegeri, nu vom avea încotro şi îl vom asculta pe el ce ne dictează şi ordonă, că el va decide care sunt scopurile şi acţiunile partidului pe viitor. De aceea vă cer să votăm pentru ceea ce al a cerut, să fie membru de rînd al partidului. Să fie exclus din Comitetul Executiv al PCRM. Eu îl înţeleg şi de aceea l-am întrebat: Cum crezi acum, eu voi lucra mai departe cu tine?
Cine a spus că alegătorul s-a decis şi ştie clar: Cine este pentru Uniunea Vamală şi cine este pentru Uniunea Europeană. Cine ştie exact? Şi de ce noi trebuie acum să fim categorici, ca nişte nebuni, cine nu este pentru noi, este împotriva noastră? De ce?
Он [Ткачук] думал, мол, перед выборами мы с вами все вместе никуда не денемся и послушаем Ткачука, что он будет диктовать, какие цели, задачи… кого он будет предлагать во фракцию будущую. Потому я прошу членов Центрального комитета проголосовать полностью за то, что он просит, он хочет оставаться рядовым членом партии. Мы договорились, что он будет рядовым членом партии… Короче, я прошу проголосовать за его исключение из состава политисполкома и ЦК партии…
Я его не понимаю, я его спросил: “Как ты себе представляешь, что я дальше буду с тобой работать?”. Поэтому я поставил этот вопрос о выводе его состава ЦК, работает пусть в первичной партийной организации…
…кто сказал, что избиратель определился окончательно: кто за Таможенный союз, кто за Европейский Союз? Кто сказал? И почему мы должны сейчас идти категорически, как сумасшедшие, кто не с нами, тот против нас? Зачем?
N.R.: Acest citat a fost preluat de pe portalul pan.md, care şi-a informat cititorii că a obţinut înregistrarea de la unul dintre participanţii la plenara închisă a PCRM. Vladimir Voronin nu a confirmat autenticitatea citatului.
Credeţi că ceea ce vă dicta şi ordona dl. Marc Tkaciuk poate fi calificat drept şantaj?
Chiar credeţi că nu veţi mai putea lucra cu Marc Tkaciuk?
Sînt mîndru că anume în PCRM, persoane ca Tkaciuk şi Petrenco sunt majoritatea.
Я горд, что именно в ПКРМ таких людей, как Ткачук и Петренко, большинство.
Dacă majoritatea membrilor PCRM sunt ca Tkaciuk şi Petrenco, atunci de ce plenara a votat pentru demiterea acestora din organele de conducere ale formaţiunii?
Tkaciuk, Petrenco şi Muntean sunt membrii şi vor rămîne membrii PCRM. Aceştia au fost eliberaţi din conducerea PCRM pe motiv că sunt greutăţi în partid, dar şi din cauza neajunsurilor în activitatea lor. PCRM se pregăteşte de alegeri şi din acest motiv trebuie să întărim unele sectoare din partid. Eu nu ştiu dacă ei vor înţelege imediat, dar la sigur vor înţelege această decizie pe parcurs […] În locul acestora vor fi propuse alte persoane. Avem o echipă profesionistă.
Cei trei au fost pedepsiţi din cauza greutăţilor cu care se confruntă partidul sau fiindcă au generat greutăţile la care vă referiţi?
Nu există cereri de ieşire depuse de către Tkaciuk, Muntean şi Petrenco. Lui Tkaciuk nu i s-a dat posibilitatea să răspundă la toate acuzaţiile aduse. Decizia plenarei nu o pot considera una luată conform statutului, nicidecum nu a fost luată de o majoritate, aşa cum susţin anumiţi numărători. Scenariul lui Plahotniuc în PCRM este realizat de interpuşii acestuia în PCRM, interpuşi care stau şi în parlament, cu părere de rău. Partidul este acaparat de persoanele lui Plahotniuc.
Dacă partidul este acaparat de oamenii lui Plahotniuc, cu care luptaţi, care este sensul să mai rămîneţi în acest partid?
Nu s-a întîmplat nimic extraordinar. Plenara CC al Partidului Comuniştilor i-a exclus din Comitetul Executiv pe Iurie Muntean, Grigore Petrenco şi Marc Tkaciuk. Ultimii doi, de asemenea, au fost excluşi din Comitetul Central al partidului […] Vreau să amintesc că şi în campaniile electorale din 2005, 2009 şi 2010 partidul s-a înnoit, s-a întărit. Nici actuala campanie nu este o excepţie. Da, există unele divergenţe între membrii partidului în unele probleme şi viziuni asupra situaţiei create şi asupra metodelor de lucru, au fost admise unele neajunsuri şi eşecuri în activitatea aceluiaşi Tkaciuk. E normal, la fel ca şi faptul că partidul îşi întăreşte forţele în ajunul luptei dificile pentru putere.
Nu vi se pare că în ajunul alegerilor partidul se destramă şi nu se întăreşte, precum afirmaţi?
Pedepsele aplicate celor trei în ajunul alegerilor au menirea să le diminueze influenţa asupra întocmirii listei de candidaţi sau chiar să-i excludă din aceasta?
Partidul, care îndeamnă la război şi care-şi trădează susţinătorii — nu trebuie nimănui. Partidul, ce numeşte reprezentanţii guvernării “bandiţi” şi nu se sinchiseşte de posibilele alianţe cu aceştia — nu trebuie nimănui. Dacă politicienii nu sunt dispuşi să jertfească în numele principiilor declarate, atunci nu au dreptul să le declare […] PCRM va obţine victoria fiindcă UE a renunţat la integrarea europeană a Republicii Moldova, iar ideea aderării la Uniunea Vamală nu înseamnă capitulare în faţa cuiva, dar înseamnă capacitate de a fi aliat al propriului popor, de a soluţiona problemele ţării. În aceste circumstanţe consider că partidul nostru trebuie să introducă în platforma electorală promisiunea “pe parcursul a primelor cinci şedinţe ale Parlamentului din viitoarea legislatură, fracţiunea PCRM va înregistra o iniţiativă de desfăşurare în Republica Moldova a unui referendum legislativ cu privire la aderarea la Uniunea Vamală. Referendumul va avea loc pînă la 1 noiembrie 2015”. Numai o astfel de abordare va demonstra fermitatea atitudinii noastre.
Nu credeţi că înainte de a anunţa victoria PCRM la viitoarele alegeri ar trebui mai întîi să depăşiţi conflictul din cadrul partidului?
Dacă politicienii nu demonstrează că sunt pregătiţi să uite de confortul personal, în folosul principiilor declarate, atunci nu au dreptul moral să şi le atribuie. Oamenii se duc după cei care undeva merg, nu după cei care cheamă undeva. Nu este corect să te declari pentru aderarea la Uniunea Vamală şi să aştepţi laude de la Uniunea Europeană. Nu poţi, în cele mai importante momente ale luptei, să dai comentarii încîlcite pentru a primi aplauze de la cei care aşteaptă să fim învinşi. Anume acesta a fost contextul deciziei mele de renunţare la mandatul de deputat.
La cine vă referiţi că ar face declaraţii încîlcite?
Nu credeţi că înainte de ai îndemna pe alţii să fie consecvenţi şi expliciţi ar trebui să demonstraţi chiar dvs. vă adresaţi unor persoane concrete şi le dezvăluiţi greşelile concrete?
Decizia mea a fost urmată de o preluare forţată a PCRM, de apropiaţii şi adepţii lui Plahotniuc. Scopul este de a prelua PCRM prin intermediul răzvrătiţilor din partid, înainte de alegeri, să-i facă pe comunişti să renunţe la victorie în scrutinul din toamnă şi falimentul politic al partidului.
Cine sunt apropiaţii lui Plahotniuc, daţi-le numele fiindcă ar fi straniu să mai rămîneţi cu ei în acelaşi partid?
În calitatea mea de comunist, niciodată nu am ascuns, că sunt antifascist deoarece altfel nu am cum să fiu. Orice comunist, prin natura sa este antifascist, cu atît mai mult în condiţiile Republicii Moldova unde la putere sunt fasciştii şi adepţii săi. Atunci cînd îmi spun să nu mai fiu antifascist, mă gîndesc că este la fel cum ai spune unui liberal să renunţe la ideea de piaţă liberă şi domniei proprietăţii private.
Astăzi vreau să confirm cele spune de Tkaciuk în cadrul briefing-ului, şi în acelaşi timp să declar că nu intenţionez să părăsesc partidul! Rămîn comunist şi nu vreau să mă împac cu tentativele de preluare a PCRM din partea subordonaţilor lui Plahotniuc.
Как коммунист, никогда не скрывал, что являюсь антифашистом, потому что иначе не может быть. Любой коммунист по определению антифашист, а тем более в наших молдавских условиях, когда во власти откровенные фашики и их союзники. Когда говорят прекратить быть антифашистом, это равносильно тому, если бы либералу предложили отказаться от свободного рынка и верховенства частной собственности. Но об этом подробнее чуть позже. Не сейчас.
Сегодня хочу подтвердить слова Ткачука, сказанные на брифинге, а также заявить, что из партии выходить не собираюсь! Остаюсь коммунистом и не собираюсь мириться с попыткой захвата партии со стороны “плахотнюковских стипендиатов”.
De ce credeţi că orice comunist este prin definiţie antifascist, nu cumva credeţi că comunismul generează fascism, şi atunci prin ce primul e mai bun decît al doilea?
Aţi putea numi care din partidele aflate la guvernare sunt fasciste?
Aţi putea prezenta o listă a politicienilor fascişti din Republica Moldova?
Pojar nu avem, dar există necesitatea, înainte de alegeri, de a construi în alt fel organizaţiile noastre şi de a îndrepta lucrurile. La noi, alegerile au devenit o adevărată luptă, iar înainte de lupte, trebuie să îţi pregăteşti armata. Şi aici pot fi remanieri, nu se exclude, aşa s-a întîmplat mereu în politică. Cineva trebuie schimbat în altă parte, cineva trebuie adus mai în faţă. Nu trebuie să facem isterie din asta. Nu se destramă nimic. Poate se vor schimba unii cu locurile în organele de conducere, dar, vă asigur, nu pleacă nimeni.
De ce preconizata luptă electorală cu oponenţii politici este precedată de lupte intestine?
La cine vă referiţi că ar face isterie?
Partidul Comuniştilor propune să fie introdusă ideea judecătoriilor populare, ceea ce înseamnă alegerea judecătorilor de întreg poporul, inclusiv şi pe cei ai Curţii Constituţionale. În cazul încălcării jurămîntului sau a Constituţiei, ei să fie revocaţi din funcţii înainte de încheierea mandatului. Deputaţii ar trebui să poarte răspundere personală în faţa alegătorilor. În cazul trădării alegătorului, acestora trebuie să le fie retras mandatul înainte de încheierea lui. Pentru a le creşte responsabilitatea, este nevoie de elaborarea unui mecanism de revocare a mandatelor şi ale consilierilor de toate nivelurile.
Партия коммунистов предлагает внедрить идею народных судов, что означает всенародное избрание судей, в том числе и Конституционного суда. В случае нарушения присяги или конституции подлежат досрочному отзыву. Депутаты должны нести ответственность перед избирателем. В случае же предательства избирателя, у них должны досрочно отзывать мандат. Для повышения ответственности нужно разработать механизм отзыва мандата и у советников всех уровней.
Realizarea ideilor la care vă referiţi presupune modificarea Constituţiei, cum aveţi de gînd să faceţi acest lucru, ori aţi intrat deja în campania electorală şi faceţi declaraţii gratuite?
Nu depinde de Voronin, asta depinde de persoane şi partidul este un organism viu, compuşi din oamenii vii şi poate să se întîmple orice. Vin foarte mulţi oameni în partid. Pleacă din partid. Viaţa e viaţă, nimeni nu se poate supune unei ordine stricte.
În timpul guvernării coaliţiei proeuropene s-a redus considerabil nu doar numărul de instituţii şcolare, dar şi cel de elevi […] Acesta este rezultatul unui plan de acţiuni special, conform căruia în Moldova ar trebui să rămînă cît mai puţini tineri pregătiţi, cu gîndire critică şi creativă. Guvernarea nu vrea ca tinerii să fie activi şi să vină cu iniţiative împotriva acelui genocid social care are loc acum în ţară. Deputaţii PCRM, în cadrul Comisiei parlamentare pentru educaţie, încearcă foarte des să includă pe agenda zilei chestiuni legate de necesitatea de a renunţa la reformele de optimizare şi să promoveze un proiect special de lege, elaborat de comunişti. Însă Coaliţia refuză să facă acest lucru. În fiecare an, în cadrul discuţiilor cu privire la buget, oferim iniţiativele respective pentru a mări bursele pentru studenţi cu cel puţin 20% anual, de a sprijini programe de tineret, profesori, medici şi alţi profesionişti tineri în zonele rurale. Toate aceste iniţiative rămîn fără răspuns. În loc să investească în educaţie şi politica de tineret, guvernarea finanţează trimiterea militarilor moldoveni în Kosovo şi construcţia unui penitenciar de lux.
În opinia societăţii, Recensămîntul din acest an a fost unul din cele mai controversate recensăminte şi unul din cel mai defectuos exerciţiu statistic. Foarte multă lume a rămas în afara acestui exerciţiu statistic. La noi în fracţiune, 30–40% de deputaţi nu au fost recenzaţi. Există plîngeri din partea populaţiei cu privire la samavolnicie recenzenţilor la completarea acestor chestionare […] Asupra acestui exerciţiu deja planează riscul că datele nu sunt veridice şi calitatea lor poate fi pus la îndoială.
În ultimii cinci ani auzim doar profeţii sumbre şi din partea adversarilor noştri, şi de la foştii noştri “prieteni înverşunaţi” referitoare la prăbuşirea iminentă a Partidului Comuniştilor, la lupta diverselor grupări din PCRM şi aşa mai departe. Nu voi comenta nimic, m-am plictisit. Vă voi aminti doar un banc vechi, în care Rabinovici, la întrebarea despre sănătate, răspundea: mai puneţi-vă pofta-n cui! E foarte actual în contextul zvonurilor referitoare la partidul nostru.
Actualmente vedem cum în Moldova apar, unul după altul, “sondaje de opinie cu autoritate”, care sunt desenate de oligarhi şi prin care în conştiinţa publică se înrădăcinează rezultatele alegerilor care încă nu au avut loc, dar care sunt deja impuse de autorităţi. Sunt convins că la alegerile care urmează, vor apărea cîteva organizaţii dornice să facă exit-poll-uri, iar în baza datelor acestora se vor contura rezultatele scrutinului, desenate în oficiul lui Plahotniuc. Totul se va petrece anume în baza acestei scheme, încercată în Ucraina de aceeaşi consultanţi, care lucrează şi cu autorităţile moldoveneşti.
NR: Deputatul comunist, Alexandr Petkov a făcut această declaraţie în contextul în care autorităţile ucrainene au anunţat deja luni, 26 mai 2014, despre victoria miliardarului Petro Poroşenko în primul tur al scrutinului prezidenţial, bazîndu-se pe rezultatele exit-poll-ului.
V-aţi resemnat şi căutaţi justificări pentru o eventuală înfrîngere electorală?
Veţi întreprinde ceva pentru a nu admite mistificarea rezultatelor alegerilor după scenariul ucrainean?
Aderarea RM la Uniunea Vamală soluţionează cîteva probleme strategice, dă un impuls dezvoltării investiţilor, inclusiv asigurării competitivităţii ce este foarte important în comerţul cu UE şi cu întreaga lume. Acordă mijloace financiare suplimentare inclusiv bugetului, reduce din presiunea creditelor externe, păstrează statutul de neutralitate al ţării, creează condiţii suplimentare pentru reintegrarea ţării, etc. Şi de aceste posibilităţi trebuie să ne lipsim, doar pentru ca cineva la Bruxelles să laude o mînă de cinovnici, care călcînd pe tot ce este sfînt, încearcă să se menţină la guvernare. Cred că despre asta trebuie să fie întrebat poporul, prin organizarea unui referendum naţional îndată după alegerile parlamentare.
Care este legătura comunităţii vamale cu neutralitatea şi integritatea ţării?
De ce n-a fost instituită Uniunea Vamală atunci cînd era cerută de statele membre ale CSI, la summit-ul din 2003 de la Ialta?
Eu aş dori ca aşa să procedeze [să depună mandatele de deputaţi] şi toţi acei trădători care au plecat din fracţiunea noastră, acest exemplu trebuie de urmat.
Nu credeţi că dl Tkaciuk a plecat fiindcă s-a simţit trădat, şi dacă e aşa nu credeţi că întreaga fracţiune PCRM ar trebui să-şi depună mandatul?
Vreau să spun că, spre deosebire de tot felul de dodoni, mişini şi alţi trădători, Tkaciuk nu a plecat din partid. El nu s-a vîndut plahotniucilor şi filaţilor. El şi-a depus mandatul. Poţi să fii de acord cu acest lucru sau nu, dar e un gest bărbătesc!
Pentru toţi cei care se află la guvernare şi îşi freacă acum mîinile murdare, vreau să vă pun că Tkaciuk nu s-a ţinut niciodată de funcţie. Data trecută, el a plecat din funcţia de consilier prezidenţial pentru a se concentra pe alegeri. Sunt sigur că plecarea lui Tkaciuk din Parlament va grăbi doar prăbuşirea regimului criminal. Ţineţi minte cuvintele mele.
Хочу сказать, что в отличие от всяких додонков, мишиных и прочих предателей, Ткачук не ушел из партии. Он не продался плахотнюкам или филатам. Он сдал мандат. Можно с этим политически соглашаться или нет, но это мужской поступок!
Для всех тех, кто во власти и потирает сегодня свои грязные ручонки, хочу сказать, что Ткачук никогда не держался за должности. В прошлый раз он ушел с поста советника Президента и сконцентрировался на выборах. Уверен, что, так или иначе, уход Ткачука из Парламента только приблизит кирдык преступного режима! Попомните мои слова!
Vom memora neapărat cuvintele dvs., dar ne promiteţi să vă depuneţi şi dvs. mandatul de deputat dacă cuvintele memorate de noi nu se vor adeveri?
Toţi cei care fac declaraţii neîndemînatice privind “trădarea” lui Tkaciuk, despre ieşiri de pe liniile de luptă şi altele, trebuie să se gîndească foarte serios, în primul rînd, la conştiinţa lor politică. Tkaciuk le-a dat un exemplu de bărbăţie politică, mai întîi lor, celor care reprezintă un exemplu de miopie politică, ipocrizie şi lipsa de principii, care sunt gata la primul pericol să predea partidul plahotniucilor, care joacă cu soarta a peste o jumătate de milion de alegători devotaţi. Tkaciuk a fost şi rămîne comunist, iar tuturor celor care încearcă să se bucure de faptul că dînsul şi-a depus mandatul de deputat, le-aş recomanda să se îngrijească de propria soartă politică, deoarece soarta Partidului Comuniştilor este predeterminată — noi vom învinge.
În ce constă actul de bărbăţie politică, atunci cînd un deputat îşi depune mandatul?
Cu care principii promovate în cadrul PCRM nu s-au conformat principiile deputatului Tkaciuk?
Noi nu suntem împotriva modernizării, nu suntem împotriva integrării europene. Niciodată nu am fost împotrivă, dar trebuie sa fie respectate interesele noastre. De ce europenii se grăbesc? Ei ştiu că se duc de la conducere acum pe 25 mai şi vor să facă un cadou pentru Republica Moldova. Haideţi să facem ca acest cadou să fie acceptat. Acest Acord putea să fie semnat şi peste jumătate de an, şi peste un an şi nu se întîmpla nimic.
Cum să aderăm la ceea ce nu există [Uniunea Vamală]? Moldova trebuie să fie acolo unde este interesul ei. Trebuie să fim neutri. Trebuie să fim prieteni cu toţi. Nu putem exclude partenerii strategici atît România, cît şi Rusia. Viţelul blînd suge de la două vaci.
Noi în 2002 am vorbit prima dată de UE. Cine a semnat primul acord cu UE? Noi! cine a obţinut regimul asimetric de comerţ? Noi! Cine a deschis misiunea EUBAM? Noi! Cine a deschis ambasada Ungariei, Centrul unic de vize? Noi!
Uitaţi-vă acum la acţiunile aşa numitului Partid Democrat. Sîmbătă [17 mai 2014], Lupu şi Diacov au fost la Drochia şi dintr-o dată au primit în partid 2200 de persoane. Am văzut de toate, dar aşa ceva nu am văzut, într-o zi atîtea persoane. Este o minciună şi o batjocorire a poporului. În toate raioanele sunt structuri Moldtelecom, care au diferite subsoluri, acolo sunt aduse produse alimentare. Ministrul Tehnologiei Informaţiei [Pavel Filip] este din partea PD. Ei au listele tuturor locuitorilor acelor localităţi, unde se deplasează. Intră la oameni în casă, le fac cartele din plastic şi îi pun să semneze că sunt membri ai Partidului Democrat. Drept răsplată, l-i se oferă pachete cu produse alimentare şi bani. Tot aşa fac cei în tricouri roz şi alţii. Eu nu am luat aceste informaţii din pod.
Ghimpu a arendat un stadion în Italia. Săracul şi nefericitul Ghimpu, un stadion întreg a închiriat. Vrea să organizeze un concert cu participarea interpreţilor moldoveni pentru cetăţenii din diasporă care lucrează în Italia. Cel mai sărac e Ghimpu. El văd că spune orice, în funcţie de suma de bani cu care îl veţi răsplăti.
În ultimii cinci ani de aflare la guvernare a actualelor partide, nimic nu s-a soluţionat ce ţine de problemele şi dezvoltarea internă a Moldovei. Putem vorbi doar despre regimul liber de vize şi aici noi avem un cuvînt greu de spus. Deoarece, baza acestui regim liber de vize a fost pusă de Partidul Comuniştilor, începînd cu anul 2002. Mai mult nu este nimic de spus la subiectul dezvoltării interne.
Declar: refuz la serviciile Pazei de Stat. Sunt sigur că, în comparaţie cu V. Filat şi M. Lupu, care se tem de popor pentru faptul că l-au batjocurit în cei cinci ani de guvernare, securitatea mea este în afara oricărui pericol. Sunt convins că cea mai eficientă securitate a mea şi a tovarăşilor mei este confruntarea deschisă cu actualul regim, confruntare în care suntem împreună cu poporul Moldovei.
Acord [de Asociere cu UE], care nu stipulează în nici o formă perspectiva de aderare a Moldovei la UE, în schimb impune o listă întreagă de obligaţiuni, care s-ar potrivi mai mult unei colonii decît unui stat independent. Acord care impune producătorii moldoveni să renunţe la pieţele statelor-membre ale CSI şi face imposibilă integrarea Moldovei în Uniunea Vamală. Acord, care încalcă grosolan neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea Moldovei care aparţine poporului unui oarecare Comitet de Asociere […] În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor Vă cere să veniţi cu o iniţiativă de a organiza un referendum naţional cu privire la semnarea acestui Acord.
Sîntem convinşi că pe timp de pace un stat permanent neutru trebuie să desfăşoare o politică ce împiedică implicarea acesteia în conflicte militare, aderarea la uniuni militare, amplasarea pe teritoriul său a bazelor militare străine, semnarea acordurilor ce contribuie la pregătirea economică sau politică pentru iniţierea unui război […] Neutralitatea permanentă trebuie să fie baza politicii interne şi externe a republicii […] Acest statut al Moldovei [statut de neutralitate] trebuie recunoscut la nivel internaţional. Iar în perspectivă strategică vedem republica ca o ţară demilitarizată.
Majoritatea absolută dintre noi, din fericire, nu a cunoscut coşmarul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi cum acţionau fasciştii atunci. Sunt profund convins că fiecare dintre voi crede că nu va vedea acest lucru niciodată. Însă, dacă analizăm ceea ce a avut loc la Odesa pe 2 mai, cînd oamenii a fost închişi în clădire, cînd această clădire a fost incendiată, cînd nu le-au permis să iasă, cînd aceşti oameni în agonie se aruncau de la etaje şi erau împuşcaţi pe loc, este ceea mai adevărat manifestare de genocid şi fascism.
Vedem foarte clar rînjetul imperialismului şi fascismului, această nerăbdare, faptul că se merge la orice încălcare a Constituţiei, a legislaţiei pentru a rupe Ucraina.
Operaţi cu date ale rezultatelor investigaţiei privind tragedia de la Odesa sau vă dedaţi la calificări pornind de la simpatiile dvs. politice?
Cine sunt fasciştii, care au comis genocidul, numiţi forţele politice care stau în spatele acestora?
Tragedia din 2 mai 2014, de la Odesa, soldată cu zeci de morţi răniţi a reprezentat un subiect de discuţii, în contextul general al crizei ucrainene şi evoluţiei acesteia, pentru reprezentanţii conducerii de vîrf a Republici Moldova. La 5 mai, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul, Iurie Leancă, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de degradarea climatului de securitate din regiune ca urmare a escaladării violenţelor în Ucraina. Ei au reacţionat dînd indicaţii instituţiilor de ordine să supravegheze cu atenţie situaţia de la frontiera de stat şi să întreprindă acţiunile necesare în vederea asigurării ordinii publice în interiorul ţării. De asemenea, au fost exprimate condoleanţe poporului ucrainean, familiilor şi apropiaţilor victimelor evenimentelor tragice din oraşele Odesa, şi alte localităţi din Ucraina, soldate cu victime a zeci de persoane. Reprezentanţii conducerii de vîrf a Republicii Moldova şi-au reconfirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi încrederea că eforturile depuse de autorităţile ucrainene şi reprezentanţii comunităţii internaţionale vor conduce depăşirea tensiunilor interne şi reinstaurarea ordinii constituţionale, a păcii şi securităţii în Ucraina şi în regiune.
Pe de altă parte, în aceeaşi zi, reprezentanţii opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare au comemorat victimele tragedii de la Odesa în prejma sediului Ambasadei Ucrainei din Chişinău, prin depuneri de flori, declaraţii de condamnare a violenţelor, dar şi prin agăţarea “panglicii Sfîntul Gheorghe” de construcţia ce aparţine Ambasadei. Întrucît în perioada crizei ucrainene “panglica Sfîntului Gheorghe” a căpătat semnificaţie dublă, devenind şi semnul distinctiv al separatiştilor rebeli, Ambasada Ucrainei la Chişinău a emis o declaraţie prin care “condamnă vehement acţiunile care au drept scop incitarea sentimentelor anti-ucrainene în Republica Moldova şi obţinerea anumitor dividende politice… Din păcate, sub acoperirea acestor panglici, separatiştii radicali în ultimele cîteva luni organizează provocări pe teritoriul Ucrainei, care fac tot mai multe victime în rîndul civililor”.
Observaţi că aceste evenimente nu mai intră în categoria de senzaţii. În fiecare zi, cineva declară că doresc independenţă, suveranitate, federalizare, etc. Eu sunt ferm convins că astfel de lucruri nu trebuie hotărîte în grabă, în pripă. Toate aceste lucruri sunt destul de serioase şi nu trebuie de manipulat cu opinia publică. Astfel de declaraţii nu vor fi precăutate, şi nu vor avea niciodată o perspectivă. Aceste probleme se decid într-un mod mult mai complicat. Ei doar vor se folosească de această ocazie, să-şi promoveze interesele, avînd în vedere ce se întîmplă în Ucraina.
Federaţia Rusă nu va lua niciodată astfel de decizii împotriva integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Punct. Mai mult nu am ce să vă spun. Nu trebuie să cădem la această epidemie care acum a început. Satele, oraşele, orăşelele, regiunile propun fie federalizare, fie autonomie, fie suveranitate. Nu, nu, nu. Trebuie să vedem calm ce se întîmplă. Trebuie să revenim la hotărîrea de la Helsinki din 1976, unde s-a declarat că hotarele ţării sune de neclintit.
Domnule Leancă! În zadar aţi îmbrăcat masca europeană. Dumneavoastră şi guvernului dumneavoastră mai mult vi se privesc penele şi brîul aborigenilor, care sunt gata să schimbe toate valorile propriului pămînt şi popor pe mărgele de sticlă. Chiar dacă dumneavoastră promovaţi un curs deschis îndreptat spre destabilizarea în regiune, la dezicerea demonstrativă de Transnistria, de întărirea frontierei interne pe Nistru, de lichidare a independenţei moldoveneşti, atunci apăraţi-vă deschis poziţia.
…
Fracţiunea Partidului Comuniştilor cere demisia Guvernului Leancă pentru samavolnicie, pentru uzurparea puterii, pentru minciuna devenită deja un sistem şi pentru înşelăciunea poporului moldovenesc. Noi cerem, ca într-o aşa soluţie nu atît de simplă, situaţie explozivă externă, guvernul provocatorilor şi instigatorilor să fie înlăturat de la adoptarea unor decizii atît de importante.
Dle Leancă, s-a creat impresia că nu aţi citit textul moţiunii de cenzură. V-am solicitat să fie prezentate notele transmise de MAEIE partenerilor europeni. Pînă în prezent nu aţi comunicat nimic, nici pe site-urile oficiale ale instituţiilor nu este publica nimic. Din cîte cunosc, nu există nicio notă transmisă oficial partenerilor europeni. A fost o derogare de la lege, nu aţi avut dreptul să vă aliniaţi, aţi depăşit atribuţiile legale.
…acţiunile Primului ministru Leancă privind alinierea la sancţiunile UE sunt un exemplu vădit al uzurpării puterii prin depăşirea atribuţiilor legale şi constituţionale.
Prin decizia de aderare la sancţiuni guvernarea nu s-a limitat. Oare, nu reprezentantul oficial al Moldovei la ONU a declarat despre necesitatea de lipsire a Rusiei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate a ONU? Nu oare, însăşi reprezentanţii coaliţiei de guvernare au înaintat iniţiativa de interzicere a retransmiterii în Moldova a mijloacelor de informare în masă ruseşti şi ieşirea din CSI? Nu, Premierul Leancă a primit de la adjuncta Secretarului de Stat al SUA 10 milioane dolari SUA pentru consolidarea securităţii a nu se ştie care frontieră, împreună cu complimente publice pentru poziţia grăitoare antirusă? Nu însăşi Premierul, încurajat de ghionturile de la spate a lui Băsescu, se grăbeşte deschis să semneze un aşa Acord de Asociere cu UE, care va lipsi ţara de suveranitate şi în sfera de securitate, şi pe problemele de politică externă, ne mai vorbind de asuprirea economică a ţării?
Noi ne-am oprit pe punctul culminant al valului nostru de protest, dezamăgindu-i serios pe adepţii noştri. Dar acesta a fost o oprire temporară. Şi chiar dacă acum ne va fi de trei ori mai complicat să ridicăm poporul la astfel de acţiuni, noi nu ne putem permite să amplasăm evenimentele din Moldova într-un rînd cu cele ce au avut loc la Kiev. Noi nu ne putem permite să înecăm revoluţia noastră de catifea în mizeria informaţională transmisă din Ucraina. Deşi, dacă e să fim sinceri, toţi scepticii din interiorul partidului nostru care menţionau că societatea moldovenească este pasivă au fost şocaţi de activismul adepţilor noştri. Realitatea a demonstrat că adepţii PCRM care au venit la Chişinău sînt mult mai mobilizaţi şi radicali decît unii reprezentanţi ai activului nostru de partid. Aşa că mai anunţ încă o dată de la tribuna Plenarei că protestul început în octombrie 2013 nu s-a finalizat. El este în pauză. Şi noi îl vom continua.
Consecinţele pot fi cele mai grave! În situaţia cînd suntem stat vecin cu Ucraina şi în condiţiile cînd a fost organizat un referendum — este el legal sau ilegal, urmează să fie concretizat şi analizat în organizaţiile internaţionale — eu cred că nu este cazul ca noi să ne băgăm acum cu careva comentarii. Aceasta poate aduce consecinţe absolut negative ţării noastre integral şi cetăţenilor noştri, inclusiv celor care activează pe teritoriul Federaţiei Ruse.
…dacă s-a pornit pe filiera unor dezbateri parlamentare, mai ales în regim închis, aceste lucruri trebuiau pregătite la nivelul cel mai serios cu crearea unor grupuri care să se documenteze, să prezinte un raport serios la capitolul securitate, or asigurarea securităţii în Republica Moldova nu trebuie tratată numai la nivel de “a crescut numărul militarilor în Transnistria sau nu a crescut”.
Cred că situaţia din Ucraina urmează să fie tratată cu maximă atenţie. Procesele care se întîmplă acum acolo sunt foarte şi foarte sensibile, respectiv o atitudine simplistă din partea unor politicieni din alianţă care doresc să-şi ia puncte şi care au fost la Maidan şi organizează vizite fulger şi încearcă să ne pornească pe noi, ca să fim pe urmă avocaţi, cred că este absolut eronat. Nu s-a luat nicio decizie la finele audierilor. A fost o discuţie absolut sterilă.
S-au mai întîmplat aceste lucruri şi anterior, nu este pentru prima dată cînd ministerul de Externe îşi asumă această responsabilitate. Altceva că această situaţie nu a fost discutată nici în cadrul Guvernului. Aici suntem martorii unei decizii luate la nivel personal de dl Leancă.
…aici este o tratare absolut libertină a deciziei Uniunii Europene şi a deciziei noastre de a adera la ea… Pe site-ul Uniunii Europene este plasată o listă de sancţiuni împotriva foştilor reprezentanţi, începînd cu persoanele care au interdicţia de circulaţie şi terminînd cu oameni de afaceri, cu blocare de conturi, cu alte sancţiuni care urmează să fie luate asupra acestor persoane incluse pe lista Uniunii Europene. Reprezentantul ministerului de Externe astăzi a accentuat că Republica Moldova, într-un fel, s-a alăturat sancţiunilor Uniunii Europene la capitolul interdicţii, ceea ce este în opinia mea prea interesant pentru a trata cu atîta libertate sancţiunile.
Ne-am aşteptat să auzim ceva extrem de important la capitolul securităţii regionale, inclusiv asigurării securităţii Republicii Moldova. Sincer vorbind, nu am auzit nimic la acest capitol, au fost discuţii absolut generale despre ceea ce se întîmplă în Republica Moldova, ce se întîmplă în Transnistria şi Găgăuzia, lucruri pe care cei din Alianţă le pot afla zilnic dacă doresc, să intervină către organele responsabile.
…dacă s-a pornit pe filiera unor dezbateri parlamentare, mai ales în regim închis, aceste lucruri trebuiau pregătite la nivelul cel mai serios cu crearea unor grupuri care să se documenteze, să prezinte un raport serios la capitolul securitate, or asigurarea securităţii în Republica Moldova nu trebuie tratată numai la nivel de “a crescut numărul militarilor în Transnistria sau nu a crescut”.
…
Cred că situaţia din Ucraina urmează să fie tratată cu maximă atenţie. Procesele care se întîmplă acum acolo sunt foarte şi foarte sensibile, respectiv o atitudine simplistă din partea unor politicieni din alianţă care doresc să-şi ia puncte şi care au fost la Maidan şi organizează vizite fulger şi încearcă să ne pornească pe noi, ca să fim pe urmă avocaţi, cred că este absolut eronat. Nu s-a luat nicio decizie la finele audierilor. A fost o discuţie absolut sterilă.
N.R.: La 21 martie 2014 majoritatea parlamentară a decis să audieze rapoartele structurilor responsabile, o parte dintre care îi sunt subordonate, privind situaţia din regiune, în contextul evenimentelor din Ucraina. La audieri au fost invitaţi reprezentanţi ai SIS, ministrul de Interne, Dorin Recean, reprezentanţi ai ministerului de Externe, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov şi procurorul general, Corneliu Gurin. Audierile au avut loc cu uşile închise. Fracţiunea PCRM a decis să nu participe, dar a delegat doi deputaţi, pe Sergiu Stati şi Grigore Petrenco care au asistat la şedinţă.
Episodul din Crimeea nu se va repeta în Transnistria. Sunt diferenţe între Crimeea şi Transnistria. Acolo locuitorii au decis prin referendum, nu altfel.
Nu se compară un caz cu altul, sunt diferenţe în istorie, multe procese au avut loc pînă acum şi au loc şi în prezent. Nu se ia aşa decizii automat. Dacă a trecut în Crimeea, nu înseamnă că va trece şi în cazul Transnistriei. Aşa ceva nu susţin şi nu voi susţine niciodată.
N.R.: Potrivit lui Voronin, la toate întrevederile pe care le-a avut cu Putin, preşedintele Federaţiei Ruse a asigurat că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova. În context, liderul PCRM declară că vinovat de soarta Crimeii se face Elţin, care ar fi semnat un Acord cu privire la peninsulă în timp ce se afla în stare de ebrietate.
Dvs aţi citit vreo declaraţie a PCRM privind situaţia din regiune care ar tensiona spiritele? Noi ne străduim să păstrăm calmul şi liniştea. Cine provoacă tensiuni, nu acei impotenţi de la guvernare? Nu preşedintele PLDM a mers la Maidan? Nu Premierul, membrul PLDM, Iurie Leancă a mers la Kiev recent şi nu se ştie ce a discutat acolo? Sau, vreţi să spuneţi că Catherine Ashton este membră a PCRM? Oare poporul v-a votat în şedinţă închisă? Trebuie organizate discuţii publice, cu prezenţa presei, doar aşa vom vota!
Se întîmplă de fapt o situaţie foarte ciudată, fiindcă autorităţile Republicii Moldova nu au ieşit cu declaraţii în presă pentru a confirma sau a infirma această ştire care a ieşit de la Comisia Europeană, de la Catherine Ashton. Cel mai interesant că nici un site oficial al Republicii Moldova, această informaţie nu persistă.
…iniţial s-a difuzat informaţia că Republica Moldova a aderat la sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, ulterior, deputatul Ghileţchi a adus absolut altă informaţie, care este în contradicţie cu ceea ce a declarat Ashton: că Republica Moldova a aderat la sancţiunile Uniunii Europene referitor la Ucraina şi anume faţă de Ianukovici şi adepţii săi, faţă de care au fost introduse interdicţii pentru circulaţia lor în spaţiul UE şi pentru păstrarea conturilor bancare.
Se întîmplă nişte lucruri foarte paradoxale, dar care denotă un lucru clar: autorităţile Republicii Moldova nu sunt independente în luarea deciziilor. Pentru ei se hotărăşte la Bruxelles, la Washington, la Bucureşti, numai nu la Chişinău. Ei sunt nişte marionete clare care îndeplinesc indicaţiile cele mai odioase şi cele mai tîmpite.
N.R.: Uniunea Europeană alături de SUA şi Canada au impus sancţiuni pentru mai mulţi oficiali din Rusia şi din fosta conducere a Ucrainei, care reprezintă interdicţia de a intra pe teritoriile menţionare şi blocarea bunurilor şi a proprietăţilor acestora în ţările indicate. Membrul Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, deputatul PCRM, Grigore Petrenco a declarat pe 20 martie 2014 că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a anunţat în ajun că guvernarea de la Chişinău s-a raliat sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană pentru mai mulţi demnitari din Rusia şi Ucraina. Însă, nici Guvernul, nici Parlamentul nu au făcut publică nicio decizie în acest sens. Fracţiunea PCRM a solicitat explicaţii, iar conducerea Parlamentului nu a negat informaţiile făcute publice de şefa diplomaţiei europene. Nici Guvernul nu a oferit explicaţii în acest sens.
Similitudinile dintre regim şi nivelul de corupţie al autorităţilor Moldovei, oferă premize pentru repetarea scenariului Ucrainei. De asemenea avem “o Crimee a noastră”, iar opiniile cetăţenilor în privinţa intrării în Uniunea Vamală sau aderarea la UE sunt împărţite ca şi în Ucraina.
Cu regret, dar noi tot suntem participanţi la programul Parteneriatului Estic şi trebuie să semnăm în toamnă acest acord, de la care s-au început toate problemele în Ucraina. Ce putem face pentru a evita un astfel de scenariu? În primul rînd, să nu facem prostii şi să nu ne încăierăm în această mare luptă care se desfăşoară în ochii noştri.
Este clar că propunerea noastră de aderare la Uniunea Vamală arată straniu, luînd în considerare evenimentele din Ucraina, dar anume prin această aderare văd calea de stabilizare a situaţiei în Ucraina, în Moldova şi restul spaţiului post-sovietic.
Iată ce am să vă spun: organizatorul evenimentelor din 7 aprilie 2009 din Chişinău a fost, de asemenea, un oarecare cetăţean fie al Statelor Unite, fie al Lituaniei, cu numele Grigorievs. Dacă ştiţi cine a organizat tot în Iugoslavia, ce nu puteţi să faceţi legătura cu ceea ce s-a întîmplat aici la noi, în Chişinău. Ce nu ştiţi cine a organizat acţiunile care au loc acum în Ucraina, cîte miliarde asta costă? Sunteţi atît de naivi?
Considerăm că Parlamentul Moldovei nu trebuie să adopte o declaraţie unilaterală asupra situaţiei din Ucraina. Cei care instalează puncte de control pe Nistru şi impun frontieră în interiorul ţării, nu au dreptul să se expună asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei. Noi nu putem vota asemenea document unilateral. Fracţiunea PCRM părăseşte sala de şedinţe, voi nu veţi avea cvorum, sunteţi doar 40 de deputaţi.
N.R.: Deputaţii fracţiunii PCRM au argumentat că Parlamentul Republicii Moldova nu trebuie să adopte o declaraţie unilaterală privind situaţia din Ucraina şi, în semn de protest faţă de conţinutul Declaraţiei elaborate de deputaţii din coaliţia de guvernare au părăsit sala de şedinţe. În viziunea PCRM documentul invocat prevede solidarizarea Parlamentului de la Chişinău cu Rada Supremă a Ucrainei, fără a condamna crimele săvîrşite la Kiev la indicaţia fostei opoziţii şi actualei conduceri a statului vecin. În acest context, Declaraţia înaintată de liderii coaliţiei de guvernare de la Chişinău nu prevede condamnarea manifestărilor xenofobe şi fasciste care sunt tot mai frecvente pe teritoriul Ucrainei.
În timp ce toţi din Moldova, în mod absolut justificat, urmăresc cu îngrijorare evenimentele din Ucraina, “ianucovicii de Moldova”, în persoana lui Plahotniuc, Filat, Timofti, Lupu şi structurile procuraturii şi justiţiei, pe care le controlează, continuă, în mod paşnic, furturile şi fărădelegile […] ei au fost cei mai interesaţi de producerea unor evenimente care ar distrage atenţia de la fărădelegile comise de ei în Moldova.
Пока в Молдове, совершенно обоснованно, все беспокойно следят за событиями в Украине, “молдавские януковичи” в лице Плахотнюка, Филата, Тимофти, Лупу и подчиненных им структур прокуратуры и юстиции, продолжают себе мирно воровать и беспредельничать. Создается такое впечатление, что они больше всех ждали события, которое отвлечет внимание от беззаконий, творимых ими в Молдове.
Cu regret, trecem acum printr-o criză deosebit de vastă şi grea în Europa de Sud-Est, urmărim cu deosebită atenţie ceea ce se întîmplă în Ucraina şi Bosnia. Mai mult ca atît, au urmat nişte declaraţii absolut iresponsabile din partea unor politicieni din Parlamentul European. Chiar ieri au parvenit şi declaraţii ale unor responsabili din Statele Unite referitor la ceea că integrarea europeană pentru Republica Moldova înseamnă nu numai integrare europeană, dar şi euroatlantică, adică aderarea Moldovei la NATO.
Fracţiunea PCRM reiterează propunerea şi vă rog mult, să o calificaţi ca extrem de responsabilă şi serioasă, ca să dezbatem în şedinţa în plen proiectul Nr. 1002 pentru reconfirmarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, cred eu că noi trebuie să fim responsabili nu numai pentru politica de astăzi, dar şi pentru copiii noştri care urmează să trăiască în ţara care se numeşte Republica Moldova. Regret dacă colegii din alianţă nu înţeleg seriozitatea situaţiei.
Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii legitimizează violenţele care au loc în Ucraina, susţin protestatarii şi blamează autorităţile constituţionale. Această situaţie nu a adus nimic bun.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova felicită locuitorii autonomiei găgăuze cu rezultatele fără precedent, înregistrate la referendumul de duminică (2 februarie 2014). Participarea înaltă a alegătorilor, solidaritatea în exprimarea punctului de vedere pe problemele cruciale supuse referendumului, consolidarea tuturor forţelor politice, demonstrarea încrederii ferme în necesitatea imediată de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală — toate aceste lucruri vor intra ca o pagină impresionantă în istoria contemporană a Patriei noastre.
Referendumul a fost un răspuns simetric la tentativele de lichidare a statalităţii moldoveneşti, care în ultima vreme a prins contururile unor acţiuni deschise şi coordonate ale Chişinăului şi Bucureştiului. Referendumul din Găgăuzia este o palmă răsunătoare dată politicii revanşarde a aventurierilor Timofti şi Băsescu, a încercărilor acestora de revizuire în secolul XXI a independenţei moldoveneşti de pe poziţiile criminalului de război Antonescu.
Referendumul din Găgăuzia este un pas important în lupta pentru democraţie, puterea poporului, reinstaurarea constituţionalităţii, în lupta împotriva oligarhilor uzurpatori.
PCRM îndeamnă societatea moldovenească să-şi unească eforturile şi să continue lupta comună pentru dreptul suveran de a decide de sine stătător propria soartă, viitorul şi prezentul. Nu încape îndoială, numai aşa pot fi apărate libertăţile şi valorile — identitatea moldovenească, statul moldovenesc, democraţia moldovenească.
Партия коммунистов Республики Молдова поздравляет жителей гагаузской автономии с беспрецедентными итогами, прошедшего в минувшее воскресенье референдума. Высочайшая активность избирателей, солидарность в определении своей позиции по самым основным и судьбоносным вопросам референдума, консолидация всех политических сил автономии, демонстрация твердой и несгибаемой уверенности в необходимости скорейшего вступления Молдовы в Таможенный союз- все это войдет яркой и впечатляющей строкой в новейшую историю нашей Родины.
Референдум стал тем симметричным ответом на попытки ликвидации молдавской государственности, которые в последнее время приобрелиоблик открытых и скоординированных совместных действий Кишинева и Бухареста. Референдум в Гагаузии — это звонкая пощечина реваншистской политике новоявленных авантюристов — Тимофти и Бэсеску, пытающихся в XXI веке оценивать перспективы молдавской независимости с позиций военного преступника Антонеску.
Референдум в Гагаузии — это еще и важнейший шаг в борьбе за демократию, за народовластие, за восстановление конституционного строя, в борьбе против режима олигархов и узурпаторов, захвативших власть в Молдове.
Партия коммунистов Республики Молдова призывает молдавское общество объединить усилия и продолжить вместе борьбу за суверенное право всего молдавского народа самостоятельно определять свою судьбу, свое будущее и настоящее. Уже нет сомнений в том, что только так могут быть защищены наши самые дорогие свободы и ценности — молдавская идентичность, молдавское государство и молдавская демократия.
A afirma că iniţiatorul acestui referendum este cetăţeanul “A” sau cetăţeanul “B”, un partid sau altul — nu este corect. Nu se poate atribui cuiva responsabilitatea pentru iniţierea referendumului. […] Decizia referitoare la referendum a fost adoptată cu votul majoritar al reprezentanţilor Partidului Democrat din Moldova.
…
Din cauza presing-ului alegătorilor fracţiunea PDM în Adunarea Populară s-a văzut nevoită să facă abstracţie de presiunile partidelor de la Chişinău şi să meargă în întîmpinarea poporului. Nu doar deputaţii democraţi au participat la adoptarea deciziei, ci şi liberal-democraţii. Toţi au votat în unanimitate.
Говорить, что родителем этого референдума был гражданин «А» или гражданин «Б», или та или иная партия — это неправильно. Нельзя сегодня его привязать к кому-то конкретно. […] Инициировали референдум в автономии и представители Демократической партии в Народном собрании Гагаузии, «подчинившиеся воле народа».
…
Используя прессинг избирателей, демократической фракции пришлось отказаться от того влияния, нажима со стороны представителей их партии в Кишиневе и пойти навстречу народу. И не только демократы участвовали в голосовании, проголосовали и либерал-демократы. Все единогласно проголосовали.
Tocmai voi (reprezentanţii Coaliţiei Pro-Europene) sunteţi cei care stimulaţi separatismul în regiune… Declaraţia (Coaliţiei Pro-Europene din 3 februarie) adoptată în această seară nu este decît o tensionare a situaţiei şi ei (guvernanţii) vor răspunde pentru această tensionare.
Găgăuzia caută că “bată la poarta” Chişinăului oficial cu două mesaje. Mai întîi, regiunea este categoric împotriva cursului politicii externe a Republicii Moldova. Şi doi, Găgăuzia nu intenţionează să mai suporte în continuare nesocotirea statutului ei juridic special.
…
La sfîrşitul anului trecut, Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE la Vilnius, care, între altele, presupune şi liberalizarea relaţiilor comerciale prin intermediul semnării Acordului de Liber Schimb. Şi aici ne punem următoarea întrebare: ce ar putea vinde mica noastră regiune agrară ţărilor UE, în care subvenţiile pentru un hectar de teren arabil se ridică la cîteva sute de euro? Oare nu se va întîmpla aşa că după usturoiul din China, cartofii din Polonia, roşiile din Turcia vom fi inundaţi cu vinuri spaniole şi merele franţuzeşti?
Mai mult decît atît, astăzi în societatea găgăuză există senzaţia că relaţiile cu EU se fortifică pe contul instigării în societatea moldovenească a rusofobiei şi a deteriorării relaţiilor cu Rusia, care reprezintă piaţa tradiţională pentru desfacerea producţiei de fructe şi legume şi a celei vinicole, ce provin de la întreprinderile din sudul Moldovei.
Noi nu înţelegem, de ce ar trebui să alergăm după efemerul vis european dacă în Est are loc un proces de integrare nu mai puţin interesant, Uniunea Vamală, în cadrul căreia ţara noastră — iar alături de ea şi regiunea noastră — ar putea ocupa un loc respectabil.
…
Puterea centrală aplică politica de momire şi de intimidare. Mai întîi, Procuratura Generală iniţiază dosare penale contra tuturor deputaţilor Adunării Populare, care au votat pentru referendum. Deputaţii primesc citaţii să se prezinte la procurori pentru a depune mărturii în calitate de învinuiţi. La Chişinău se declanşează o campanie de presă antigăgăuză, ne sunt atribuite etichetări de “separatişti”, “agenţi ai Kremlinului”, “coloana a cincea în Moldova” etc.
…
Din informaţia pe care o posedăm, în regiune deja au sosit forţe suplimentare ale organelor de drept şi ale serviciilor speciale. Cu ce scop au fost aduşi aici, putem doar presupune. Doar MAI a refuzat în mod oficial să asigure ordinea la secţiile de vot, această funcţie fiind preluată de către autorităţile locale şi de gărzile populare. Tocmai de aceea pentru efectuarea cu succes a referendumului este extrem de importantă prezenţa unor observatori locali şi străini, precum şi ai reprezentanţilor presei, aspecte asupra cărora ne şi concentrăm atenţia în prezent.
…
Cea optimistă (consecinţă) ar fi următoarea. Referendumul va trece în linişte, cu un rezultat uşor de prezis. Puterea centrală trece sub tăcere şi ignorează consultarea populară. Cea pesimistă: provocări, ciocniri şi tentative de a intimida prin intermediul structurilor de forţă şi al judecăţilor pe liderii de la Comrat.
…
… în Găgăuzia nu există nici un fel de tendinţe separatiste. Găgăuzii sunt patrioţi ai Moldovei şi cetăţeni loiali ai ţării noastre. Sper cu toată sinceritatea că la o astfel de destrămare a ţării noastre nu se va ajunge niciodată.
Cred că unica şansă pentru rezolvarea acestei situaţii este dialogul, altă alternativă în viziunea noastră nu există. Cu regret astfel de dialoguri urmau să aibă loc la nivelul puterii centrale cu participarea Comratului încă anul trecut. Din cauza lipsei unui astfel de dialog, nu au avut loc consultări. Trebuia să se comunice cu cetăţenii şi înainte de parafarea Acordului de Asociere cu UE.
…
Este dreptul oamenilor de a se expune asupra politicii externe. Nu înţelegem de ce guvernarea se teme să asculte propriul popor. În unele ţări europene se organizează zeci de referendumuri. În viziunea noastră, ceea ce face actuala guvernare este o crimă împotriva propriului popor. Este un drept natural al locuitorilor din Găgăuzia să desfăşoare aceste referendumuri.
…
Noi în Adunarea Populară a Găgăuziei nu avem majoritatea. Acolo însă unanim s-a votat pentru aceste referendumuri. Da, noi, comuniştii, susţinem ,vrem astfel de referendum şi în alte localităţi. Chişinăul, înloc să poarte dialog, intentează dosare penale pe numele deputaţilor găgăuzi. În anii 89–92 tot prin intentarea dosarelor penale împotriva celor de la Tiraspol au provocat vărsare de sînge.
…
Guvernarea s-a purtat în raport cu U.T.A. Găgăuzia ca un elefant în magazinul cu porţelan. Aceasta a scos tunurile şi se ascunde după procuratură şi instanţa de judecată. Dacă se va purta în continuare aşa, este pericolul ca Moldova să se întoarcă la ceea ce a fost în anii 90 pe Nistru.
…
Este necesar ca guvernarea să coboare din cer şi să se ocupă de interesele cetăţenilor, să nu-i fie frică de a consulta poporul. Mecanismul cu promisiuni, dar şi cu intentarea dosarelor nu este eficient, oamenii vor să se expună.
Referendumul pe care autorităţile din Găgăuzia planifică să-l organizeze pe data de 2 februarie va avea loc şi va fi unul perfect legal, iar cetăţenii din regiune vor avea posibilitatea de a-şi exprima opinia vizavi de direcţia pe care urmează să o parcurgă Republica Moldova.
…
În organizarea acestui referendum noi nu vedem niciun pericol pentru statalitatea Republicii Moldova. Guvernul de la Chişinău intenţionat creează impedimente pentru desfăşurarea referendumului, intentînd dosare penale. Acest dosar penal este o provocare organizată de cineva de la Chişinău şi susţinută de Bucureşti, unde se fac declaraţii antistatale în adresa Republicii Moldova. Noi nu sîntem un stat românesc, ci un stat multietnic şi multicultural… de ce preşedintele României, Traian Băsescu, se implică în treburile interne ale altui stat?
…
Referendumul se va desfăşura şi voinţa poporului va fi exprimată, chiar dacă rezultatele lui nu vor fi recunoscute de autorităţile de la Chişinău. Însă rezultatele acestui referendum vor servi drept exemplu şi pentru alte regiuni ale ţării, care, de asemenea, ar putea organiza astfel de acţiuni democratice.
Pe 2 februarie, în Găgăuzia va avea loc un eveniment politic extrem de important: referendumul cu privire la viitorul integraţionist al ţării noastre. În mica autonomie, puterea şi politicienii de toate nivelurile au luat o decizie serioasă — să ofere cuvîntul poporului şi să execute decizia aprobată de popor.
…
Întreaga Moldovă, întregul popor este pregătit de mult să răspundă la întrebarea ce ţine de atitudinea faţă de cursul de politică externă, pe care îl menţine actuala guvernare, faţă de politica pseudoeuropeană, prin care în ultimii patru ani este camuflată dictatura criminală, tortura socială, falimentarea economiei naţionale, renunţarea la suveranitatea şi independenţa moldovenească. Anume din aceste considerente referendumul din Găgăuzia este primul succes, prima victorie, care, fără îndoială, va însufleţi întregul popor moldovenesc la lupta cu actualul regim?!
…
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră că în situaţia dată pentru Moldova, pentru poporul moldovenesc, nu există nici un fel de alternativă dintre Est şi Vest. Moldova trebuie să aleagă altceva: între pierderea rapidă a independenţei şi modernizarea rapidă în cadrul Uniunii Vamale.
…
Anume din aceste considerente, Partidul Comuniştilor îi cheamă pe toţi locuitorii autonomiei să participe activ la referendum şi să voteze pentru aderarea cît mai urgentă a Republicii Moldova la Uniunea Vamală “Rusia-Belarus-Kazahstan”.
…
Sîntem convinşi că experienţa Găgăuziei va însufleţi întregul popor al Moldovei la victorie, la atacul decisiv asupra dictaturii oligarhice, la salvarea independenţei moldoveneşti şi restabilirea suveranităţii constituţionale a poporului moldovenesc.
Este o tensionare artificială a situaţiei din cauza unei guvernări proaste de la Chişinău. Atunci cînd Chişinăul a determinat politica externă a ţării, trebuia consultată opinia cetăţenilor, inclusiv a autonomiei. Oficialii de la Chişinău au devenit vasali ai Occidentului.
Aici sunt diferite păreri, diferite chiar, aş zice, insinuări care ni se atribuie. Revoluţia, să spunem aşa, de catifea, în primul rînd, înseamnă schimbări cardinale în ţară. Nicidecum nu înseamnă o răsturnare a guvernării prin aplicarea forţei. Deoarece scopul nu scuză mijloacele. Nu putem construi noi un stat democratic, un stat civilizat, aplicînd nişte metode inadmisibile. Prin forţă, prin bătăi, prin vărsare de sînge nicidecum nu putem noi veni la guvernare. Nu va fi corect nici dintr-un punct de vedere.
Aţi refuzat să relansăm activitatea comisiei de anchetă în cazul vînzării armamentului din dotarea Armatei Naţionale, vrem să ştim cauza. De ce secretariatul Parlamentului nu a primit indicaţii pentru a invita persoanele în cazul participării demnitarilor de stat pe piaţa neagră a armamentului? Dle Corman, trebuie să înţelegem că nu doriţi să-i audiem pe cazul respectiv, nu aţi dat curs propunerii şi nici nu aţi dat indicaţii de a-i invita în plenul Parlamentului.
…potrivit regulamentului, propunerile de a-i audia pe conducătorii structurilor statului care sunt supuse controlului parlamentar, nu se supun votului, iar dacă un deputat solicită prezenţa în plen a unui ministru, prezenţa lui este obligatorie […] Stabiliţi o zi, nu insist să fie astăzi, invitaţi-i pentru mîine sau săptămîna viitoare.
Ţin în mînă un document care arată că lotul de armament din 2011, a traversat frontiera ca şi “rachete militare uzate”. Considerăm că este vorba de participarea înalţilor demnitari de stat, cum este ministrul Apărării, vicepremierul Lazăr, la afaceri de pe piaţa neagră a armamentului […] solicit de urgenţă audierea procurorului general, a vicepremierului Lazăr, direct responsabil de comercializarea lotului şi a directorului SIS, Balan în şedinţa Parlamentului.
Totuşi ce a fost 7 aprilie? Eu n-am fost procuror, eu am fost preşedinte, am creat toate condiţiile pentru ca toate instituţiile de drept să aibă această posibilitate de investigare. De ce acel scenariu care a fost pe 7 aprilie 2009, acum se repetă în Piaţa Maidan din Kiev? Aceiaşi actori. Aţi auzit de participarea în Piaţa Maidan a partidului Democrat şi Republican din SUA? A unor participanţi din grupul “Otpor” din fosta Iugoslavie? Tot ei, acei care au organizat aici. E o schemă. Americanii sunt interesaţi de toată lumea. Care ţară nu-i interesează pe americani?
Practica mondială democratică arată că denumirea limbii de stat este o chestiune politică. Această decizie se ia de popor. Nu este treaba lui Tănase sau a unor aşa-numiţi savanţi plătiţi de Guvernul României.
În România lasă să fie româna, în R. Moldova să fie moldoveneasca. Curtea Constituţională trebuie să conştientizeze că limba moldovenească este mult mai veche decît cea română, este, vorba lui Ion Druţă, bunica limbii române. Identică este în sensul gramaticii, foneticii, dar aici mai este altceva.
Dacă limba moldovenească este bunica limbii române, atunci cine este mama?
A fost încălcată Constituţia. Nici un act, nici chiar cel de Independenţă nu poate prevala asupra Constituţiei. Aşa prevede articolul 7 din Legea Supremă. Limba de stat rămîne în continuare limba moldovenească şi nimeni în afară de Parlament nu poate modifica articolul 13 din Constituţie.
…
Limba română şi limba moldovenească sunt aceeaşi limbă, doar că în România ea se numeşte română, iar în R. Moldova — moldovenească. Fiecare are dreptul de a-şi numi limba aşa cum consideră de cuviinţă. Acelaşi lucru este şi în Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru.
Decizia CC doar parţial vizează limba. CC a încercat să creeze cadrul legal pentru lichidarea Moldovei ca stat. Lor nu le convine statul. Asta e tot. Asta e problema. De aici şi dorinţa de a găsi sprijin într-un astfel de document controversat şi periculos ca Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991.
Решение КС лишь отчасти касается языка. КС пытался подвести правовые основы для ликвидации Молдовы как государства. Их государство не устраивает. Не по Сеньке шапка. Не по Хуану сомбреро. Вот и все. Вот в чем проблема. Отсюда и стремление найти опору в таком спорном и опасном документе, как Декларация независимости Молдовы от 27 августа 1991 года.
Prin ce e periculoasă Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova?
Noi constatăm că toate avertismentele noastre, vai, se adeveresc. Toate instituţiile democratice sunt în paralizie. Cînd Curtea Constituţională adoptă asemenea decizii (privind prevalarea Declaraţiei de independenţă asupra Constituţiei), iar majoritatea parlamentară refuză să califice această hotărîrea ca pe una absurdă şi criminală, este posibil orice. Uitaţi-vă, preşedintele ţării — fie şi unul pe care noi îl numim “raţă şchioapă” şi varză sonoră — cu braţele deschise îl întîmpină pe preşedintele României, care din prag anunţă că a venit să lichideze Moldova, că acesta este visul lui. Despre ce se mai poate discuta? De ce mai e nevoie? Despre ce argumente mai poate fi vorba? Oamenii care vor să locuiască în această ţară, care luptă pentru titulatura ei, pentru valorile colective, ei întotdeauna vor dori să se deosebească de alţii. Ei vă vor spune: noi suntem moldoveni, noi avem statul nostru moldovenesc. Şi aşa consideră majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei, cu excepţia celor care o conduc astăzi.
Мы флегматично констатируем, что все наши предупреждения, увы, сбываются. Все демократические институты сегодня находятся в состоянии паралича. Когда КС принимает подобные решения (о верховенстве положений Декларации независимости над нормами Конституции), а парламентское большинство отказывается эти решения воспринимать как абсурд и преступление, возможно все. Посмотрите: президент страны — пусть мы его не признаем и называем «хромой уткой» и говорящим капустным кочаном — с распростертыми объятиями принимает президента Румынии, который с порога заявляет, что приехал ликвидировать Молдову, что это де его мечта. О чем тут можно говорить? Что еще нужно? Какие еще аргументы? Люди, которые хотят жить в независимой стране, которые борются за этот бренд, за эти коллективные ценности, они всегда будут пытаться отличать себя от других. Они будут говорить: мы — молдаване, мы говорим по-молдавски, у нас свое молдавское государство. И так говорит абсолютное большинство граждан Молдовы, за исключением тех, кто сегодня этой страной правит.
Este evident că cetăţenii români — judecători ai CC din Moldova au încălcat grav jurămîntul depus în faţa Parlamentului în momentul acceptării lor în funcţie. Potrivit textului jurămîntului, ei s-au obligat să “se supună în exercitarea funcţiei Constituţiei şi doar Constituţiei”. După cum vedem, adoptînd joi (5 decembrie 2013) această hotărîre, sub pretextul limbii, aceşti judecători au decis să-şi îndeplinească datoria sfîntă faţă de România, căreia la fel i-au jurat credinţă în momentul cînd au devenit cetăţenii ei.
Credeţi că există un conflict între jurămîntul de credinţă faţă de Republica Moldova şi România, dar nu vă amintiţi cum se numeşte partidul care a modificat Constituţia pentru a permite cetăţenia multiplă?
Principalul în decizia de astăzi a Curţii Constituţionale nu este denumirea limbii. Principalul — afirmarea priorităţii “Declaraţiei de Independenţă” din 1991 asupra Constituţiei din 1994. Acest lucru înseamnă că Curtea Constituţională şi membrii săi, cetăţeni ai României, au aprobat legalitatea formulărilor despre “populaţia Basarabiei, Bucovinei de Nord şi regiunii Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940”.
Главное в сегодняшнем решении Конституционного суда — не наименование языка. Главное — это утверждение приоритета «Декларации о независимости» 1991 года над Конституцией 1994 года. А это значит, что Конституционный суд и членствующие в нем граждане Румынии утвердили законность формулировок о «населении Бессарабии, севера Буковины и области Херца, насильственно захваченных 28 июня 1940 года».
Azi pe 5 decembrie 2013 şase cetăţeni români din cei şase membri ai Curţii Constituţionale într-un singur minut au pus punct în istoria seculară a Moldovei! Şi asta se numeşte democraţie şi integrare europeană? Cred că, da, deoarece anume acest lucru îl doreşte Bruxelul cu tot dinadinsul în jocurile sale geopolitice murdare!!! Da şi încă o dată da!!! Personal acuz Uniunea Europeană pentru hotărîrea Curţii Constituţionale de azi!!!
Şase indivizi, promovaţi de criminalul Plahotniuc, au decis soarta a patru milioane de moldoveni şi urmaşilor lor!!! Subliniez pentru Tănase şi restul trădătorilor Moldovei şi lepădăturilor din componenţa Curţii Constituţionale, prin decizia de azi, luată de pe poziţiile huntei criminalului de război Ion Antonescu şi ale unui debil mintal ales cu noaptea în cap la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pe 16 martie 2012, aţi recunoscut drept ilegală formarea Republicii Moldova drept un stat independent, suveran şi liber, care este succesor al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti!!!
Toţi banii lui Plahotniuc nu o să vă scutească de judecata istorică a poporului Moldovei!!! Ţineţi minte!!!
Azi nu a avut loc nimic ireversibil cît nu aţi dori!!!
Trăiască Moldova în vecii vecilor!!!
Pretindeţi să fiţi procurorul judecăţii istorice a poporului Moldovei?
Preşedintele unui stat nu trebuie sa apară cu astfel de declaraţii. Cum îşi permite el să spună ca după ce România a aderat la NATO şi UE, unirea cu Republica Moldova este următorul scop al României. Este o declaraţie de distrugere a statalităţii.
…
Domnul Timofti în loc sa menţină teritoriul şi să ceară explicaţii de la Băsescu, el se cuprinde şi intră în hora unirii cu el.
Aţi promis că revoluţia de catifea va înlătura această guvernare, de ce vă indignaţi?
Pe dumneavoastră personal, dar şi partidul pe care îl reprezentaţi, vă bucură sau vă întristează declaraţia Preşedintelui Băsescu?
Băsescu este Preşedintele ţării — membre a Uniunii Europene. De ieri organizăm acţiuni de protest la reşedinţa Delegaţiei UE în Moldova. Aşteptăm şi cerem de la reprezentanţii UE, de la conducerea Uniunii Europene să condamne aceste declaraţii scandaloase ale lui Băsescu, din partea Preşedintelui unui stat membru al UE.
… nu avem nimic împotriva poporului român, este un popor vecin şi prietenesc, dar nu putem să tolerăm politicile promovate de oficialii de la Bucureşti împotriva Moldovei… Suntem categoric împotrivă ca Republica Moldova să fie considerată al doilea stat românesc. Moldova este un stat polietnic, multicultural şi multilingv, cu istorie seculară. Nimeni nu are dreptul să înjosească poporul moldovenesc aşa cum o face în permanenţă Traian Băsescu.
Sîntem foarte revoltaţi. Considerăm că asemenea declaraţii încalcă dreptul internaţional, destabilizează situaţia în regiune şi în ţara noastră, precum şi au un impact extrem de negativ asupra reglementării diferendului transnistrean. Aceste declaraţii tensionează situaţia şi în Găgăuzia. Sperăm că asemenea declaraţii vor fi condamnate public de conducerea UE.
Zeci de mii de oameni au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, deşi au fost opriţi de poliţie şi au fost tot felul de obstacole. [...] La Vulcăneşti, preşedintele raionului din partea partidului Democrat, Cernev, a aruncat obiecte de metal pe şosea care au spart roţi de la microbuze şi autobuze. Trenul Chişinău-Ungheni a fost oprit la Pîrliţa şi 300 de oameni au fost blocaţi, au ieşit au blocat traseul Chişinău Ungheni, dar nu au putut ajunge la Chişinău.
Actuala Guvernare reprezintă mafia, oligarhii, simbolizează statul capturat şi sărăcia, dezbinarea ţării, demonstrează prostia, fărădelegea, făţărnicia, cerşind permanent de la Occident. Această guvernare ne-a readus în anii 90, vremurile agresiunii împotriva fraţilor noştri din Transnistria, a românizării forţate. Această guvernare banditească trăieşte într-o lume aparte, separată de popor. Ei nu au nimic în comun cu poporul. Ei au viaţa lor: corupţia, mita, fărădelegea, cinismul, hoţia, trădarea, minciuna.
Toţi cinovnicii care sunt în Guvern s-au ascuns în cabinete, s-au speriat şi se tem să se uite la poporul lor măcar din ferestrele Guvernului. De aceea, vom face înconjurul Guvernului să ne vadă din fiecare fereastră, să înţeleagă că noi suntem puterea, noi suntem cei care suntem aici şi nu grupul de bandiţi şi prostituate care s-au ascuns în cabinete.
Am venit să demitem acest regim de guvernare format doar din oligarhi, hoţi, raideri, proxeneţi şi alţi bandiţi […] În inima capitalei s-au adunat oameni benevol, nesiliţi de nimeni, spre deosebire de cei care au fost impuşi să vină la manifestarea din 3 noiembrie. […] Noi ne-am adunat în inima capitalie nu pentru a vorbi, ci pentru a începe lucrul pe care l-am anunţat în întreaga ţară pe data de 6 iulie curent — pentru a începe revoluţia moldovenească.
PLDM a rezervat PMAN în zilele de sîmbătă şi duminică pentru un an înainte. E normal aşa? Vreţi să stăm pe trotuar? Vom protesta pe trotuar, dar ne vom atinge scopul. Nu trebuie să ne spuneţi că s-a întîmplat ceva. Cîte marşuri şi proteste am făcut, aţi găsit vreo hîrtie în urma noastră? Poliţiştii au avut vreo pretenţie? Niciodată. Responsabilitatea pentru violenţe trebuie să o poarte autorităţile.
Nu comentăm zvonurile care sînt lansate de unele instituţii mass-media. Anterior au mai lansat zvonuri că mitingul este pe 7 noiembrie, iar unii s-au plimbat în piaţă pe 7 noiembrie. Noi reiterăm, că marşul este o acţiune paşnică. Oamenii vor ieşi să-şi expună părerea, nu prin forţă, aşa cum s-a făcut pe 3 noiembrie, fiind şantajaţi că dacă nu vin, îşi vor pierde serviciul.
Deputatul s-a referit la un articol publicat de ziarul Kommersant pe 20 noiembrie 2013, în care se menţionează că protestul comuniştilor va dura cel puţin trei zile şi îndeamnă simpatizanţii să îmbrace haine groase pentru a rezista condiţiilor meteo nefavorabile.
Dacă vă uitaţi pe agenda primăriei o să vedeţi că toate sîmbetele şi duminicile sunt ocupate formal cu un an înainte. Din cîte cunosc eu, nici o formaţiune politică nu a preconizat pentru data de 23 (noiembrie 2013) manifestări de aşa amploare ca ale noastre. Noi organizăm aceste manifestaţii la îndemnul societăţii civile, vor fi proteste paşnice.
Informaţia care a ieşit la suprafaţă este fără precedent. De facto, autorităţile au tăinuit circumstanţele aterizării acestui avion nu doar membrilor Comisie parlamentare de anchetă, ci au ascuns circumstanţele acestei tranzacţii şi în cazul structurilor ONU, a Comisiei de experţi care a fost creată după rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU.
…
…atît Premierul de atunci, Vladimir Filat, cît şi Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi ministrul de Externe, Iurie Leancă ştiau despre destinaţia acestei încărcături […] ONU a acuzat autorităţile moldovene de refuzul de a coopera, în textul raportul grupului de experţi al Consiliului de securitate al ONU, se confirmă că Moldova nu a răspuns solicitărilor experţilor ONU. Tabelele confirmă acelaşi lucru. Cine a tăinuit şi cine tăinuieşte de la Consiliul de securitate ONU informaţia despre vînzarea armamentului către teroriştii din Libia în perioada războiului civil de acolo?
…
Opoziţia va duce acest dosar la bun sfîrşit, noi vom cere la următoarea şedinţă a Parlamentului, reluarea activităţii comisiei parlamentare de anchetă, vom cere demisia de urgenţă a procurorul general al Moldovei, care deşi urma să dea un verdict clar după concluziile comisiei parlamentare de anchetă, nu a făcut acest lucru. Vom cere demisia dlui Leancă, care este un complice al acestei crime, care a admis încălcarea de către Moldova a prevederilor dreptului internaţional, fiind în funcţia de Ministru de Externe.
Partenerii cu care au avut de afacere autorităţile moldoveneşti sunt implicaţi în calitate de distribuitori de armament pentru grupările teroriste extremiste în perioada războiului civil din Libia.
…
Comisia parlamentară de anchetă pe acest caz nu a putut stabili care este beneficiarul final al acestui armament, iar vinovaţii nu au fost traşi la răspundere.
…
Este cunoscut faptul că tot teritoriul Libiei, potrivit rezoluţiei ONU, în acea perioadă era sub embargou internaţional şi nu este întîmplător că acest avion a venit în Moldova după încărcătura dată. De asemenea, este cunoscut faptul că tot atunci, regiunea era controlată de o grupare criminală, care era parte a reţelei teroriste internaţionale Al Qaeda.
…
Grupul de experţi al Consiliului de Securitate al ONU a cerut autorităţilor moldoveneşti mai multe răspunsuri. Guvernarea moldovenească au refuzat să colaboreze cu grupul de experţi.
…
Vreau să vă spun că avem aici şi nu doar aici documente exclusive care confirmă toate suspiciunile că autorităţile moldoveneşti au contribuit la finanţarea şi înarmarea extremiştilor islamişti. Vreau doar să adaog că avionul care a venit în Moldova pe 12 septembrie, precedentele trei curse le-a făcut spre Benghazi, transportînd 800 mii patroane dintr-o încărcătură de 2 milioane de patroane… acest avion, această companie, era sub sancţiunea ONU şi a transportat armament în Somali".
…
…au încercat să ne convingă că niciunul din partenerii Moldovei în transportarea armamentului nu este sub sancţiunea ONU, accentuînd că această protejare din partea autorităţilor moldoveneşti a unei infracţiuni internaţionale este pasibilă de sancţiuni din partea Tribunatului internaţional.
…
Moldova poate fi sancţionată pînă şi cu excluderea din ONU pentru aceasta. Există sancţiuni pentru astfel de acţiuni.
N.R. Omega: Deputatul Alexandr Petkov a prezentat informaţii din Raportul Grupului de experţi al Consiliului de Securitate al ONU privind analizarea livrărilor de armament grupărilor extremiste din Libia, una din aceste scheme implicînd şi livrări din Moldova. Deputatul a amintit despre cazul de vînzare a circa 60 tone de armament din dotarea Armatei Naţionale, care a avut loc în anul 2011 în condiţii dubioase. Potrivit sursei citate, avionul IL-76 înregistrat pe compania AYK-AVIA, care a aterizat pe 12 septembrie 2011 în aeroportul Mărculeşti, înainte de asta a făcut trei curse în Benghazi, unde a transportat armament şi 88 mii de patroane. Potrivit raportului Grupului de experţi, anume în această perioadă 10–12 septembrie 2011, avionul care a venit mai tîrziu în Moldova a făcut trei curse în Benghazi şi de fiecare dată a aterizat în Benghazi cu abateri de la cursa iniţială", a declarat deputatul. Acordul de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale, prin intermediul firmei letone “Latspetsexports” a fost semnat de conducerea Moldovei în condiţii de maximă conspiraţie. În rezultatul tranzacţiei, o parte din armamentul vîndut (40 tone din 60 tone în total) a ajuns în Armenia. Despre tranzacţie s-a aflat doar după ce în seara zilei de 12 septembrie 2011, un avion de tip IL-76, care venea din Benghazi (Libia), a aterizat pe aeroportul Chişinău, deoarece aeroportul Mărculeşti, unde urma să ajungă, era închis pe timp de noapte. A doua zi, avionul a fost încărcat cu 40 tone de armament, din lotul total de 60 tone, restul fiind încă stocate pe teritoriul Republicii Moldova. Avionul a revenit în Moldova pe data de 13 septembrie însă a decolat gol, din cauza că tranzacţia a fost stopată la indicaţia Primului ministru.
11 milioane de lei pe an sunt de ajuns pentru a păstra 20 de şcoli din toată ţara, din cele care au fost închise de la începutul anului de studii actual.
Pe data de 27 octombrie a avut loc un nou omor al unui militari din Armata Naţională. Sunt deja nouă cazuri, doar în anul curent sunt patru cazuri. Din aceste considerente, cerem demisia necondiţionată a lui Marinuţa din funcţia de Ministru al Apărării.
Din unitatea militară în care şi-a făcut serviciul nu a venit nici un comandat, nici un soldat nu a fost să-i aducă onoruri, iar Marinuţa pe data de 29 octombrie, fără scrupule a participat la o manifestare de sărbătoare, în restaurant, bînd vin şi mîncînd nestingherit.
27 октября случилось очередное убийство нашего военнослужащего в армии, это девятый случай. Только в этом году, девять, четыре наших военнослужащих погибли в мирное время. Поэтому мы требуем незамедлительной и безоговорочной отставки министра обороны господина Маринуца.
Вчера состоялись похороны нашего гражданина, молодого восемнадцатилетнего парня. Я хочу констатировать, что из военной части не присутствовал ни один командир, не было солдат рядовых, которые бы отдали честь своему сослуживцу, с которым они служили. В то же самое время господин Маринуца 29-го числа, абсолютно ни на что не смотря, находится на торжественных мероприятиях, посвященных празднованию провозглашению Турецкой Республики, в ресторане пьет вино, кушает, радуется жизни.
N.R. Omega: Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a cerut demisia imediată şi necondiţionată a lui Vitalie Marinuţa din funcţia de Ministru al Apărării, din cauza situaţiei dezastruoase din rîndurile Armatei Naţionale şi a numărului mare de decese în rîndul militarilor în termen. În perioada mandatului Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, din 2009 pînă în prezent, nouă militari în termen au decedat, ultimul caz fiind înregistrat pe data de 27 octombrie curent, la Batalionul de Gardă, unde un soldat a fost găsit împuşcat. Tînărul era originar din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga şi avea 18 ani. Procuratura militară a deschis o anchetă şi investighează mai multe versiuni, principala fiind "determinare la sinucidere". În acelaşi timp, mai multe persoane apropiate rudelor decedatului au declarat că pe corpul neînsufleţit al tînărului au fost identificate urme de moarte violentă.
…
…aceste acţiuni ale Guvernului nu au fost întîmplătoare, ci speciale, ştiind că o să avem probleme cu exportul vinurilor, au făcut-o special ştiind că zeci de mii de cetăţeni vor fi extrădaţi din Rusia, au făcut-o special ca în cel mai apropiat timp Transnistria să fie recunoscută ca stat independent.
…deputaţii din majoritatea parlamentară au declarat deschis că nu au nevoie de Transnistria, ci vor în Europa […] Deputatul Ghimpu a spus acest lucru de mai multe ori, iar deputata Guţu a spus că soarta ţării trebuie să o hotărască nu oamenii, ci elita.
…
O să fie traşi la răspundere în […] faţa legii.
Pe data de 21 iunie, deputaţii au adoptat unanim o hotărîre a Parlamentului privind situaţia din Transnistria, unde era clar formulat dezideratul care prevedea că părţile nu vor întreprinde acţiuni unilaterale care vor împiedica libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova. Astăzi însă, vedem că Guvernul, prin acţiunile sale, creează dificultăţi pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi încalcă hotărîrea Parlamentului, votată unanim de toţi deputaţii.
În calitate de deputat, de nenumărate ori am atras atenţia asupra dezastrului din domeniul apărării şi am vorbit în repetate rînduri despre incompetenţa lui Vitalie Marinuţa în calitate de Ministrul al Apărării.
…fenomenele de război, care se atestă în interiorul unităţilor militare demonstrează că aflarea în continuare a lui Marinuţa în funcţia de Ministru al Apărării este una periculoasă.
Din partea fracţiunii, cerem demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa şi cerem includerea pe ordinea de zi a acestui subiect.
Ne-am adunat aici (în preajma sediului Procuraturii Generale) pentru a cere Procuraturii să întreprindă acţiuni concrete. Dacă nu vor fi cercetate ilegalităţile comise în cazul Băncii de Economii, după viitoarele alegeri la guvernare va veni o altă forţă, care îi va înlocui.
De ce nu v-aţi bucura că Procuratura nu începe cercetarea penală, doar sunteţi încrezători că acest lucru vă v-a aduce la putere?
Nu am documente necesare pentru a confirma sau infirma informaţia cu privire la calitatea vinului, dar nu trebuie să politizăm subiectul şi să facem legătură cu diferite evenimente. Aceasta ar putea fi o coincidenţă.
У меня нет необходимых документов, чтобы подтвердить или опровергнуть заявления о качестве вина, но не нужно сразу все политизировать и связывать с разными событиями. Это может быть простым совпадением.
Dar impunerea embargoului în 2006, după trei adresări ale Dumei de Stat către Guvernul Federaţiei Ruse de a interzice importul vinului moldovenesc de asemenea a fost o simplă coincidenţă?
Este un moment istoric, semnificativ şi important pentru toţi credincioşii de la noi. Nu este prima mea întîlnire cu Patriarhul, dar de fiecare dată este ceva de suflet.
Ţara nu este condusă nici de Guvern, nici de Parlament, nici de acest Timofti, pe care l-au făcut Preşedinte. Moldova este condusă din exterior, de funcţionarii UE. Există un grup de persoane care în fiecare zi formează agenda specială pentru actualii guvernanţi.
Moldova, ca ţară independentă şi suverană, a rămas doar în articolele Constituţiei şi în imaginaţia cetăţenilor pentru că actualii guvernanţi nu sunt independenţi şi nu acţionează în interesul cetăţenilor, ci la comanda europenilor. Cei din exterior îşi urmăresc realizarea planurilor geostrategice, acestea sunt interesele pe care le au aici, în ţara noastră. Şi complicaţiile cu Transnistria le avem tot din acest motiv, instalarea posturilor de control, verificarea şi amendarea cetăţenilor noştri din stînga Nistrului.
Dacă […] Legea va fi adoptată, va pierde orice sens grupul format în baza hotărîrii Parlamentului din 21 iunie privind regiunea transnistreană.
…
Dacă mîine va fi adoptată Legea, despre ce consolidare a încrederii mai putem vorbi. Îndată după adoptarea acestei legi, noi vom simţi consecinţele ei în regiunea transnistreană.
N.R.: PCRM a cerut amînarea pentru cîteva luni a adoptării în lectură finală a Legii privind regimul străinilor (Legea Nr. 250), pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia din regiunea transnistreană. Majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură proiectul de Lege Nr. 250 privind regimul străinilor, inclusiv modificări la Codul Contravenţional, care prevede amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Proiectul a fost elaborat de Guvernul Leancă, în pofida faptului că recent Parlamentul a adoptat Declaraţia privind reglementarea transnistreană ce condamnă inclusiv instalarea graniţelor în interiorul Moldovei. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei. Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a declarat că cele şase puncte de control al migraţiei vor fi instalate pe hotarul administrativ de pe Nistru la o dată anumită, îndată după adoptarea normelor legislative necesare. Fracţiunea PCRM s-a pronunţat categoric împotriva proiectului de lege, deoarece acesta contravine Declaraţiei Parlamentului privind Transnistria, dar şi Rezoluţiei Adunării Parlamentare a OSCE şi este o măsură provocatoare din partea Guvernului, direcţionată spre instituirea hotarului pe Nistru.
…raportul Curţii de Conturi pentru anul 2012 arată că Ministerul Apărării a cheltuit ineficient peste 50 milioane lei la achiziţii, inclusiv la achiziţia hranei de proastă calitate pentru militari.
…
Am mai constatat şi supraplăţi importante la remunerarea conducerii ministerului Apărării. Este vorba despre delapidarea de zeci de milioane de lei, care au fost operate sub conducerea dvs. […] au fost constatate cheltuieli de milioane de lei la gestionarea proastă a chestiunilor ce ţin de pensiile acordate militarilor.
N.R. Omega: Parlamentul a discutat la 10 iulie pe marginea moţiunea simple de demitere a Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, pentru activitatea în funcţia guvernamentală. Potrivit raportului Curţii de Conturi, Ministerul Apărării a cheltuit ineficient zeci de milioane de lei din bugetul său pe parcursul anului 2012, despre care Ministrul Vitalie Marinuţa susţinea că nu cunoaşte şi că nu ar fi adevărate.
Nu mai există îndoieli că Guvernul Leancă are un singur scop — discreditarea cît mai rapidă a independenţei moldoveneşti şi împărţirea teritorială a Moldovei. La prima etapă — în “Moldova basarabeană bună, proeuropeană” şi “Transnistria independentă”, iar mai departe evenimentele vor avea un final şi mai dramatic.
Anume aceasta se petrece în faţa noastră. Cică, pentru atingerea unui scop nobil, în goana după regimul liberalizat de vize între Moldova şi UE, Guvernul Leancă începe să introducă controlul vamal şi de grăniceri pe Nistru, provocînd Tiraspolul la acţiuni adecvate. Dacă Moldova introduce regim de graniţă şi vamă cu Tiraspolul, aceasta înseamnă nici mai mult nici mai puţin decît recunoaşterea independenţei Transnistriei. O asemenea trădare societatea moldovenească încă nu a văzut! Tiraspolul, bineînţeles, răspunde cu aceeaşi monedă, introducînd hotar de partea sa. Nu rămîne în urmă nici Chişinăul, cumpărînd deschis aparatajul necesar pentru echiparea hotarului nistrean şi încheind un Acord militar cu Bucureştiul.
Ba mai mult, construind cortina de fier pe Nistru, Chişinăul provoacă Ucraina şi Rusia să introducă regim de vize cu Moldova. Şi dacă e să vorbim sincer, partea moldovenească într-atît de neprofesionist şi în regim de trădare a dus tratativele cu UE, că, fără un regim de vize cu ţările membre ale CSI, Bruxelles-ul nu va accepta regimul liberalizat de vize. Cerinţa UE sună scurt şi clar: hotarul de Est trebuie să fie securizat şi acest hotar trebuie trasat pe Nistru.
Vremea emoţiilor condimentate cu strigătele “Moldova-Moldova!” a trecut. Vine timpul calculului exact, al pregătirii minuţioase pentru demiterea regimului de la conducere. Noi mai mult nu ameninţăm regimul cu “revoluţia de catifea”. Noi începem să o realizăm. Toamna este timpul nostru şi poporul Moldovei poate, în sfîrşit, să culeagă principala roadă politică. Alegerile democratice trebuie să decidă soarta Patriei noastre multpătimite! Cum?
Această întrebare este dedicată, în primul rînd, desfăşurării campaniei electorale. Şi aici, spre deosebire de luptele electorale anterioare, în prim-plan apare sarcina de combatere a falsificării rezultatelor voinţei poporului.
Ce trebuie să facem ca să reducem la maximum riscul de corupere a alegătorilor? Cum să reuşim ca toate comitetele noastre de partid să aleagă foarte minuţios reprezentanţii noştri în birourile electorale?
În primul rînd, trebuie de pe acum să depistăm persoanele care, la indicaţia regimului din Chişinău, pregătesc cumpărarea voturilor. Ştiţi cu toţii că în foarte multe sate de aceasta se ocupă “oameni speciali”, prin care se transmit bani, ajutoare materiale de tot felul, toate acestea destinate pentru cumpărarea de voturi. Numele acestor oameni trebuie să fie imediat publicate în mass-media noastră; trebuie să le acordăm atenţie deosebită; activitatea lor trebuie să fie permanent în vizorul anchetelor publice.
Cum aţi putea ameninţa cu “revoluţia de catifea” dacă aceasta avea menirea nobilă să nu admită o revoltă stihinică, care potrivit PCRM urma să izbucnească la fel ca şi în Bulgaria şi Slovenia?
Dacă anunţaţi începerea “revoluţiei de catifea” înaintea revoltelor stihinice ale cetăţenilor, atunci PCRM instigă la revoluţie şi nu potoleşte spiritele aprinse aşa cum afirma?
Vă sugerăm să examinaţi posibilitatea extinderii competenţelor Misiunii EUBAM, care poate exercita monitorizare şi controlul asupra migraţiei, în loc să instalaţi posturi de control şi vamă în interiorul Republicii Moldova.
…extinderea competenţelor Misiunii EUBAM ar putea fi o soluţie de compromis, care ar putea asigura consolidarea securităţii la frontieră, fără a separa raioanele de est de restul teritoriului, divizînd astfel Moldova.
…aceste modificări, dacă vor fi votate, ar putea să pună în pericol integritatea ţării.
N.R.: Parlamentul a examinat la 5 iulie 2013 proiectului de lege privind modificarea Codului Contravenţional, modificare ce prevede amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Proiectul a fost elaborat de Guvernul Leancă, în pofida faptului că recent Parlamentul a adoptat Declaraţia privind reglementarea transnistreană ce condamnă inclusiv instalarea graniţelor în interiorul Moldovei. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei.
Proiectul de Lege Nr. 250, de facto instituie o graniţă pe Nistru. Aceasta este cu adevărat o infracţiune, o infracţiune contra poporului, împotriva statalităţii şi Constituţiei. Circa 150–200 mii cetăţeni, care trăiesc pe malul stîng al Nistrului şi nu au paşapoarte moldoveneşti, peste 90 de zile se vor afla ilegal în propriile case şi pe pămîntul de baştină.
Noi avertizăm astăzi că toate posturile vor fi atacate de către cetăţeni, de pe ambele maluri ale Nistrului. Nu vom permite să fie creată o frontieră de stat pe Nistru.
Sunteţi împotriva controlul migraţional sau sunteţi împotriva propunerii concrete a Guvernului?
Care este propunerea Dvs. referitoare la controlul migraţional?
Dacă credeţi că nu este necesar controlul migraţional prin segmentul transnistrean, atunci de ce ar trebui să existe controlul pe alte segmente?
În pofida tuturor încercărilor să camuflaţi prevederile acestui document, trebuie să recunoaşteţi că veţi instala astfel frontiera pe Nistru, iar acest lucru se face la comanda Uniunii Europene. Ştim că se vrea provocarea unui conflict pe teritoriul Moldovei în luna august-septembrie.
N.R.: Dezbaterile au avut loc pe marginea proiectului de lege propus de Guvern, care presupunea introducerea amenzilor pentru cetăţenii care intră în Moldova prin regiunea transnistreană, precum şi pentru locuitorii din raioanele de Est ale ţării care nu deţin cetăţenie moldovenească, şi nu-şi înregistrează şederea pe teritoriul Republicii Moldova.
…documentul ascunde instituirea frontierei pe Nistru şi divizarea ţării. Se propune instalarea punctelor de filtrare, de migraţie. Nu este altceva decît conturarea ascunsă a frontierei pe Nistru, se urmăreşte divizarea Moldovei pe Nistru. Este alarmant, documentul nu a fost nici măcar avizat la Comisia permanentă de securitate.
N.R.: Dezbaterile au avut loc pe marginea proiectului de lege propus de Guvern, care presupunea introducerea amenzilor pentru cetăţenii care intră în Moldova prin regiunea transnistreană, precum şi pentru locuitorii din raioanele de Est ale ţării care nu deţin cetăţenie moldovenească, şi nu-şi înregistrează şederea pe teritoriul Republicii Moldova.
Dvs propuneţi să amendaţi cetăţenii regiunii transnistrene, care nu sunt cetăţeni ai Moldovei şi care nu au părăsit Moldova peste 90 de zile. De fapt, Dvs impuneţi 200 mii de persoane care locuiesc în Transnistria să părăsească ţara. Şi dacă nu vor achita amenzile, atunci ce se întîmplă.
…
Dacă nu au paşaport moldovenesc şi au doar paşapoarte ruseşti sau ucrainene dar locuiesc în stînga Nistrului, aceştia vor fi impuşi să părăsească ţara.
N.R.: În timpul dezbaterilor parlamentare, fracţiunea PCRM a cerut ca viceministru de Interne să părăsească tribuna centrală a Parlamentului, pe motiv că induce opinia publică în eroare. PCRM a insistat că proiectul are menirea să divizeze Republica Moldova, întrucît art.333 din Codul Contravenţional în noua redacţie prevedea amendarea locuitorilor din stînga Nistrului. Prevederile modificărilor la Codul Contravenţional, se referă la cetăţenii străini sau apatrizii, care sunt obligaţi la intrarea în ţară să se înregistreze la structurile abilitare în timp de 72 de ore şi vor avea dreptul să stea pe teritoriul Moldovei doar 90 de zile pe an.
Ministrul Marinuţa se face vinovat de declaraţii războinice, care au dus la tensionarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Doar datorită fracţiunii PCRM s-a reuşit adoptarea unei declaraţii pacificatoare care a aplanat situaţia. Asemenea declaraţii sunt inadmisibile pentru un deţinător de epoleţi.
…
În aceste circumstanţe ministrul Apărării Marinuţa a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul apărări. În scopul evitării moţiunii de cenzură pentru tot Guvernul, Vitalie Marinuţa urmează a fi demis.
N.R. Omega: Deputatul fracţiunii PCRM, Anatol Gorilă, a declarat că moţiunea simplă a fost semnată de 33 de deputaţi din fracţiunea PCRM, prin care se cere demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, care prin activitatea sa în funcţia ministerială a dus la o degradare fără precedent a Armatei Naţionale, dar şi a relaţiilor interne şi externe ale Moldovei. Tranzacţia cu armament din dotarea Armatei Naţionale prin intermediul unei firme letone, destinat Armeniei a dus la tensionarea relaţiilor Moldovei cu Azerbaidjan, care este în conflict cu ţara beneficiară a armamentului moldovenesc. Ministrului Apărării i s-a incriminat şi declaraţii anticonstituţionale privind aderarea Moldovei la Blocul NATO, care contravin principiului neutralităţii consfinţit în Constituţie, tăinuirea unor crime, care au fost înregistrate în rîndurile Armatei Naţionale.
Moldova este un stat neutru şi nu participă la coaliţii politico-militare. Ministrul Războiului, Marinuţa încearcă să camufleze prin acorduri bilaterale, cică similare, care însă nu au aceeaşi valoare, au fost acorduri interministeriale. Acordul actual, contravine Constituţiei, pentru că România este membru al NATO, iar Moldova, conform art. 11 din Constituţie este stat neutru, acest lucru presupune abţinere.
…
…textul documentului nu precizează termenul aflării militarilor din România, în cadrul aşa ziselor exerciţii şi aplicaţii militare […] În raport figurează gestionarea crizelor, aflarea regimentelor pe o perioadă nedeterminată, care este interesul naţional al Republicii Moldova în acest caz? Mai ales cînd avem un conflict îngheţat în stînga Nistrului.
N.R. Omega: Parlamentul a examinat pe 27 iunie ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat anterior de Miniştrii Apărării din Moldova şi România. Raportului privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, prezentat de Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.
Este o situaţie similară cu Georgia, acolo la fel, au fost făcute declaraţii provocatoare, Ministrul Apărării se bătea cu pumnul în piept că va cîştiga războiul.
Toţi cunosc despre tragedie. Nu cred că este un ultim caz, spre regret. Pentru că este un rezultat al relaţiilor nestatutare şi situaţiei psiho-morale între militari.
N.R. Omega: Pe data de 25 iunie, Ministerul Apărării a anunţat printr-un comunicat că un militar în termen al Armatei Naţionale “a fost găsit strangulat”. Potrivit sursei, "acesta a părăsit samovolnic teritoriul Bazei de instruire militară Bulboaca pe data de 23 iunie , iar corpul neînsufleţit al ostaşului a fost depistat abia pe data de 25 iunie, în fîşia forestieră din apropierea poligonului Bulboaca. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în ianuarie 2013.
Ce exemple trebuie să vi se mai aducă în favoarea demisiei ministrului Apărării, după informaţia despre militarul mort la Bulboaca? Sunteţi părinţi, ce sentiment aveţi faţă de această răstignire a tînărului?
N.R. Omega: Adresarea liderului PCRM vine după ce în Parlament au fost divulgate mai multe detalii privind moartea militarului. Potrivit mărturiilor rudelor, după ce au deschis sicriul, au descoperit semne de moarte violentă: un picior şi o mînă fracturate şi două plăgi, care vorbesc despre aplicarea violenţei asupra tînărului şi nu despre un suicid anunţat anterior de autorităţi.
…doar prin intermediul negocierilor paşnice poate fi reglementat conflictul transnistrean. Am reuşit să oprim escaladarea crizei. Documentul vine să apere drepturile cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi am menţionat necesitatea excluderii oricărei bariere de tip frontier-administrativ care a fost şi care poate fi instalată pe teritoriul RM.
Declaraţia privind Transnistria, care a fost adoptată prin consens de Parlament, este cea mai bună hotărîre a forului legislative din ultimii patru ani, care demonstrează că deputaţii pot fi uniţi în situaţia creată pentru a găsi soluţii în interesul tuturor locuitorilor Moldovei.
Nu au pus deget pe deget pentru soluţionarea acestui conflict. Declaraţiile făcute de Ministrul Marinuţa numai a escaladat acest conflict. De ce timp de opt ani, cît au fost comuniştii la guvernare, nu au fost insinuări cu privire la posibile conflicte armate?
…
Noi am insista ca şedinţa (Parlamentului) să fie deschisă, ca să fie transmisă în direct, ca să vadă toată lumea. Fracţiunea noastră nu va părăsi sala de şedinţe pentru că noi vrem să vedem unde vor să ducă ţara aşa-numiţii democraţi, liberal-democraţi şi liberali. De ce a murit formatul “5+2”, pe care tot noi l-am creat? De ce tot în jur moare şi se tensionează intenţionat situaţia?
…
Preşedintele a stat şi el cu măliga în gură şi nu a spus niciun cuvînt. Problema transnistreană este o problemă naţională, a întregii societăţi, nu doar a Guvernului şi Parlamentului.
…
Cînd sărea cu paraşuta, el (Marinuţa) a căzut şi s-a lovit la cap. Încă l-au numit ministru al Apărării… De ce el declară că este gata de război? De ce face el aşa prostii? Ce dacă sunt oameni nebuni, ei trebuie să fie toţi în Guvern? Şi medicii trebuie să mai aibă de lucru.
După ce pe timpul guvernării PCRM procesul de negocieri a fost întrerupt, în martie 2006, a fost nevoie de şase ani pentru reluarea acestuia, credeţi că e puţin de afirmaţi că nu au pus deget pe deget pentru soluţionarea conflictului?
Nu vă amintiţi că tocmai formatul “5+2” a avut menirea controlului asupra menţinerii conflictului în stare îngheţată, după ce PCRM a votat legea din 22.07.2005 privind statutul Transnistriei?
PCRM a guvernat ţara opt ani, iar cînd a plecat de la guvernarea procesul de negocieri era întrerupt, înţelegea PCRM şi dvs. atunci că problema transnistreană e o problemă naţională?
Noi suntem categoric împotrivă ca de la tribuna centrală să vorbească ministrul Apărării Marinuţa, care transformă acest minister al Apărării în minister al atacării. Declaraţiile pe care le-a făcut recent acest ministru contravin Constituţiei, contravin statutului de neutralitate a Republicii Moldova şi tensionează situaţia din ţară.
La 19 iunie 2013, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Armata Naţională este gata să riposteze forţelor militare transnistrene, dacă va fi declanşat un conflict armat pe Nistru. El s-a arătat sigur că partea transnistreană va avea raţiune şi nu va merge la conflict deschis, deşi trebuie să ne aşteptăm la o tensionare maximă a situaţiei în toamna curentă.
…у меня два конкретных предложения. Первое. Парламент просто обязан осудить провокационные, глупые, безответственные высказывания господина Маринуца… Если у него чешутся руки, хочется поиграться в войнушку, пускай почешет в другом месте, а лучше в другой стране. Мы требуем, чтобы господин Маринуца покинул зал заседания Парламента и был снят с должности. Вот здесь сидит ваш Президент. Если он согласен с его заявлениями и готов под ними подписаться, пускай сделает соответствующее заявление. Если нет, пускай подпишет декрет о его снятии. Это конкретное предложение и поставьте на голосование вопрос о выводе из зала господина Маринуца за свои милитаристские заявления. Второе предложение, тоже конкретное. Мы категорически против рассмотрения сегодня вопроса о соглашении о военном сотрудничестве с Румынией. Эта самая настоящая провокация. Тем более, в один и тот же день со слушаниями по приднестровскому урегулированию. Кто это придумал? Чья эта идея, почему? Кому. У кого, опять же, чесались руки? Зачем? Кому это выгодно? Кто хочет эту эскалацию напряженности?
…
Мы также предлагаем, мы считаем, что Парламент просто обязан принять сегодня заявление, осуждающее высказывания господина Маринуца, иначе мы все становимся соучастниками этого подстрекательства и разжигания конфликта.
Cel mai paradoxal este aceea că s-au propus, astăzi, audierile acestea cu Transnistria. Vreau să subliniez, în acest sens, că e o isterie totală în mass-media. Şi aceasta de cineva foarte bine organizat, toată isteria aceasta care se întîmplă acum la noi în mass-media.
Şi, în acelaşi timp, prin nişte circumstanţe foarte neclare, pentru mine cel puţin, deci, în aceeaşi ordine de zi, găsim, cu mirare, proiectele nr.1485 şi nr.1824, deci privind Tratatul Republicii Moldova cu România şi, respectiv, proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.
Deci este foarte stranie această configuraţie. Şi, de aceea, propunerea Fracţiunii noastre este ca, în modul cel mai urgent, aceste două proiecte să fie eliminate urgent de pe ordinea de zi.
În cadrul aşa numitor audieri nu a răsunat nicio informaţie care ar putea fi calificată drept confidenţială sau secretă. Ba mai mult, la întrebarea noastră adresată şefului SIS-ului Balan el nu a putut răspunde care din informaţiile prezentate ar putea fi calificate drept informaţii de interes de stat sau secrete.
N.R. Omega: Parlamentul a discutat aproape o oră numai asupra formatului audierilor parlamentare la subiectul transnistrean. Fracţiunea PCRM a insistat că audierile trebuie să fie publice, deoarece problema transnistreană ţine de interesul întregii ţări, care trebuie să ştie despre acţiunile întreprinse pentru reintegrarea ţării. Majoritatea parlamentară a respins argumentele comuniştilor şi a decis să petreacă audierile cu uşile închise. După ce Parlamentul a decis pe 20 iunie 2013 că audierile parlamentare pe problema transnistreană vor fi cu uşile închise, mai mulţi deputaţi din fracţiunea PCRM au deschis uşa sălii de şedinţe şi au invitat presa să intre, invocînd că şedinţa este de fapt publică pentru că în sală sunt mai multe persoane străine. În consecinţă a avut loc o busculadă.
Se exagerează mult în problema asta. Eu mă uit la aşa numiţii analişti politici, trei dintre ei în timpul cînd a avut loc acest conflict sîngeros de pe Nistru nu erau altcineva decît consilieri ai preşedintelui de atunci. Şi acum în loc să-şi toarne pe cap cenuşă şi să dispară din spaţiul public, se bagă în camere şi aiuresc cum văd ei soluţionarea problemei.
…
…nu a făcut nimic guvernarea de azi şi nici clasa politică de dreapta care umblă şi bate capul cu românizare sau Uniunea Europeană.
…
Eu încă nu înţeleg pînă la urmă de ce a fost necesar să emită această lege din Transnistria, dar nu cred că cel care a semnat (Şevciuk) a făcut-o din capul lui. Nu obligatoriu că a făcut-o prin prietenii noştri de la Răsărit. Au făcut din alte intenţii, trebuie să vedem ce se întîmplă, sunt lucruri interesante.
La care prieteni de la Răsărit vă referiţi, nu la cei care susţin politic, diplomatic, militar, economic şi financiar regimul transnistrean?
Runda de negocieri în format “5+2” din 27–28 februarie 2006 a fost întreruptă după ce la 28 februarie delegaţia moldoveană a părăsit pe neaşteptate sala de negocieri. Peste cîteva ore, delegaţia moldovenească a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului în asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi mărfurilor în zona de securitate a conflictului transnistrean
Toţi aceşti ani, inclusiv opt ani cît am fost la guvernare, toate măsurile legate de reglementare transnistreană, întrevederile cu aşa zişii lideri, planurile de dezvoltare măsurilor de încredere, alte proiecte care au fost realizate, inclusiv formatul 5+2, toate erau publice, nu au fost niciodată confidenţiale. Inclusiv şi informaţiile despre mersul pregătirii documentului care mai apoi a luat denumirea de Planul Kozac, au fost publice. De aceea eu nu văd de ce şedinţa de mîine trebuie să fie închisă şi să nu o asculte toată Moldova, deoarece este durerea întregii naţiuni.
Nu cred că este ceva de ascuns. Poate să ascundă lenevia lor mentală şi incapacitatea de a face ceva. Patru ani de zile nu au făcut nimic. Doar umblatul pe la concerte, fotbal şi mai mult nimic. De aceea le este ruşine, pentru că mass-media va ieşi şi va spune cetăţenilor că guvernatorii de azi nu doar că sunt incapabili, dar şi anti-statalişti şi nu vor să reintegreze RM, dar au alte scopuri pe care le cunoaştem.
N.R. Omega: Fracţiunea PCRM a cerut organizarea audierilor parlamentare la subiectul transnistrean, după ce autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să delimiteze frontiera nerecunoscutei Republici moldoveneşti nistrene. Audierile, planificate pentru 20 iunie 2013, urmau să fie cu caracter închis, de aceea, pe data de 18 iunie 2013, fracţiunea PCRM a înaintat o adresare Biroului Permanent al Parlamentului cu solicitarea de a organiza audieri publice. Fracţiunea PCRM a solicitat de a fi invitaţi la audieri întreaga componenţă a Guvernului în frunte cu Prim-ministrul, precum şi conducătorii SIS şi a Procuraturii Generale.
Memorandumul Kozak a fost dat publicităţii la 17.11.2003, urmînd să fie semnat la 25.11.2003, a fost elaborarea documentului respectiv transparentă?
Intervenţia informaţională rapidă din partea UE şi a Consiliului Europei (pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova) înseamnă că integrarea europeană a fost şi este percepută de către Bruxelles şi Strasbourg nu de pe poziţiile supremaţiei legii şi extinderii libertăţilor şi garanţiilor democratice, ci în calitate de un proiect geopolitic.
…sensul acestui proiect este simplu: de a împiedica cu orice preţ parteneriatul dintre Moldova şi Rusia, de a anula şansele pentru fortificarea relaţiilor integraţioniste ale Moldovei în spaţiul post-sovietic […] Mai mult, astăzi este clar că Moldova, pe orbita europeană, este privită din Bruxelles nu în calitate de stat independent, ci ca o enclavă politică coruptă, separată de Transnistria şi supusă României.
…anume din aceasta cauză orice alternativă, precum eventuala victorie a opoziţiei parlamentare actuale — Partidului Comuniştilor — este privită ca o ameninţare pentru această “integrare europeană” […] Iar orice formă de degradare democratică a ţării noastre, acapararea sistemului judecătoresc şi politic de către o grupare criminală este privită ca un succes. Şi nu-i nimic că şase judecători ai Curţii Constituţionale din şase sunt cetăţeni ai României, nu-i nimic că este persecutată opoziţia parlamentară şi libertăţile civice, nu-i nimic că este profanată Constituţia — toate aceste elemente se înscriu în acest proiect geopolitic.
N.R.: La începutul lunii mai au fost date publicităţii declaraţii ale oficialilor europeni Catrin Ashton şi Jean-Klaude Mignone, prin care cei doi îşi exprimă îngrijorarea pentru mai multe legi adoptate în şedinţa Parlamentului din data de 3 mai 2013, de către PCRM şi PLDM. Atunci, Parlamentul, cu majoritatea voturilor, însă fără susţinerea PDM şi a grupului lui Ghimpu format din 5 deputaţi, a adoptat mai multe proiecte de lege printre care: abrogarea legii lui Plahotniuc privind introducerea sistemului electoral mixt; majorarea pragului electoral pentru partidele politice de la 4 la 6%. Deputaţii au anulat hotărîrea privind numirea în funcţia de procuror general a lui Corneliu Gurin, stabilind că acesta a fost învestit prin falsul comis de Marian Lupu la numărarea voturilor deputaţilor. Totodată a fost modificată legea prin care Premierul, dar şi Guvernul în exerciţiu vor avea mai multe împuterniciri. În aceeaşi zi s-au adoptat mai multe modificări la Legea privind Centrul Naţional Anticorupţie, prin care această instituţie est trecută sub controlul Guvernului. Tot pe data de 3 mai, deputaţii au decis ca judecătorii Curţii Constituţionale vor putea fi demişi în cazul în care încalcă jurămîntul sau pierd încrederea structurilor statului.
Ex-preşedintele Vladimir Voronin acuză UE de dorinţa de a rupe Transnistria de Republica Moldova. El însă nu explică de ce ar avea UE nevoie de acest lucru, mai cu seamă că tocmai Vladimir Voronin a pledat pentru implicarea activă a UE şi SUA în reglementarea transnistreană
Aud pentru prima dată despre clasarea acestui dosar […] Eu am solicitat în repetate rînduri informaţii la acest capitol, dar nici unul din procurori — nici fostul nici actualul, nu a venit cu o informaţie în plenul Parlamentului […] altfel decît “tăinuirea deciziilor Procuraturii Generale în dosare de rezonanţă”, această clasare nu poate fi calificată […] Miercuri (27 martie), la Comisia Securitate şi Ordine Publică am să solicit audierea procurorului general cu această informaţie.
N.R. Omega: Vicepreşedintele Comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, Anatolie Gorilă, care a fost şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul tranzacţiei cu armament din dotarea Armatei Naţionale în favoarea Armeniei, şi-a exprimat indignarea faţă de decizia Procuraturii de a clasa dosarul deschis în acest caz.
Poate ar fi bine să organizăm noi această revoluţie şi ea să fie sub controlul nostru, a persoanelor care se vor ocupa de proces, să nu fie stihinică.
…
Cum s-au produs evenimentele recente din Bulgaria şi Slovenia şi ce a fost motivul? Iată aşa evenimente se pot petrece şi la noi. Evident că nu va fi ca în 1917, dar trebuie să ne amintim de Revoluţia de Catifea, organizată de Havel, iată asta se poate întîmpla şi la noi.
…
Ei nu înţeleg în ce s-au băgat. Aceştia de la guvernare nu înţeleg ce au făcut cu toate actele acestea de corupţie.
Dacă revoltele stihinice au avut loc în Bulgaria şi Slovenia, de ce atunci revoluţia de catifea ar trebui să aibă loc în Moldova? Sau poate PCRM vrea să instige la revolte pentru a-şi justifica proiectul politic intitulat “revoluţie de catifea”?
Abordarea liderului PCRM, Vladimir Voronin, este una cu adevărat inovatoare. Istoria ne învaţă că toate revoluţiile comuniste au fost violente, nu de catifea. La revoluţii de catifea s-a recurs pentru a înlătura comuniştii de la putere. Încă o dovadă că PCRM este un partid comunist atipic.
Să nu ne mai amintiţi acum de perspectivele europene ale Republicii Moldova. Nu trebuie să ascundeţi ruşinea naţională după această frunzuliţă terfelită. Aceste perspective, Alianţa de guvernare le-a ratat, atît sub aspectul modernizării interne a ţării cît şi în sensul apropierii Moldovei de standardele şi libertăţile europene consacrate.
…politica Guvernului în această direcţie a dus la refuzul de-facto de la Transnistria, introducerea inevitabilă a regimului de vize cu Rusia, Ucraina şi statele-membre ale CSI, separarea ţării pe Nistru şi păstrarea pentru o perioadă nedeterminată de timp a “cortinei de fier” la Vest.
Dar ce e mai periculos, cedarea Transnistriei sau cedarea Republicii Moldova, cum a fost în cazul memorandumului Kozak?
Memorandumul cu privire la principiile de bază ale structurii statului unificat elaborat de către Federaţia Rusă, numit şi “planul Kozak”, a fost dat publicităţii la 17 noiembrie 2003. Elaborarea documentului a fost susţinut de către şeful statului din acea perioadă, Vladimir Voronin