Alexandr Stoianoglo
- Jurist
- Partidul Democrat din Moldova (PDM)
- USM, Facultatea de Drept, licenţiat în drept
- 3 iunie 1967, or. Comrat
- Căsătorit
Pe de o parte, aceste dispute vorbesc despre faptul că există anumite probleme în dialogul dintre Chişinău şi Comrat şi de aceea toate puterile, executivă, legislativă, trebuie să fie conştiente de acest lucru şi să discute în mod regulat cu autorităţile de la Comrat. Pe de altă parte, eu înţeleg de ce accentul astăzi este pus mai ales pe revendicările politice, multe dintre care sunt absolut irealizabile din punct de vedere legal. Asta are legătură cu alegerile parlamentare. Başcanul Găgăuziei este exponentul unei anumite forţe politice, el are ambiţia să intre în viitorul parlament şi face aceste lucruri pentru a împinge actualele partide parlamentare din autonomie pentru ca partidul regiunilor pe care îl conduce să obţină cît mai multe voturi la alegeri.
Da, dosarul privind vînzarea armamentului a fost clasat din cauza lipsei componentei de infracţiune.
…
Am spus atunci şi declar şi astăzi: tranzacţia a fost realizată în limitele legislaţiei în vigoare. Nu au fost înregistrate încălcări nici în cadrul activităţii Comisiei, nici în cadrul examinării acestor materiale de către Comisia pentru Securitate.
N.R. Omega: Preşedintele Comisiei parlamentare Securitate, deputatul PDM, Alexandr Stoianoglo, a anunţat că cunoaşte despre clasarea dosarului privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale Armeniei, prin intermediul companiei letone “Latspeceksports” şi a insistat că “tranzacţia s-a efectuat în limitele legii”. Dosarul penal a fost intentat pe 25 aprilie 2012, după ce pe data de 5 aprilie 2012, Parlamentul a adoptat o hotărîre în acest caz, care a fost elaborată în baza raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Comisia parlamentară a constatat că lotul de armament din dotarea Forţelor Armate, a fost comercializat contrar prevederilor legale. Procuratura urma să informeze Parlamentul despre rezultatele investigaţiei. Totodată, membrii Comisiei parlamentare de anchetă, precum şi deputaţii în Parlament, nu au fost informaţi despre clasarea dosarului. Operaţiunea secretă de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale Armeniei a avut loc în septembrie 2011. Acordul de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale, prin intermediul firmei letone “Latspeceksports” a fost semnat de conducerea Moldovei în condiţii de maximă conspiraţie. În rezultatul tranzacţiei, o parte din armamentul vîndut (40 tone din 60 tone în total) a ajuns în Armenia. Despre tranzacţie s-a aflat doar după ce în seara zilei de 12 septembrie 2011, un avion de tip IL-76, care venea din Bengazi (Libia), a aterizat pe aeroportul Chişinău, deoarece aeroportul Mărculeşti, unde urma să ajungă, era închis pe timp de noapte. A doua zi, avionul a fost încărcat cu 40 tone de armament, din lotul total de 60 tone, restul fiind stocate pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior s-a anunţat că figurile cheie în tranzacţia cu armament sunt vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu şi directorul aeroportului militar Mărculeşti, Sergiu Ciobanu.