Ana Guţu
- Filolog, doctor în filologie romanică
- USM, Facultatea de Limbi Străine
- 13 martie 1962, s. Alexandru Ioan Cuza, r-nul Cahul
- Căsătorită, are doi copii
Am aflat azi că pretinsul Consiliu Naţional al PLR, alias SRL HaBoPo, m-a dat afară din partid! Ha! Un déjà vu dezgustător, pe care doar politicul din RM ţi-l poate oferi gratis! Ilegalitatea acţiunii este evidentă, pretinşii politicieni au încălcat art.25 din Statutul PLR, pe care l-au votat cu fast la congres. Oooh, plr-işti-srl-işti, de ce nu aţi făcut-o ieri, 13 noiembrie, să fie perfect déjà-vu-ul! Mai ţineţi minte 13 aprilie 2013?! Păcat, situaţia ar fi fost perfectă din punct de vedere numerologic. Dar pe mine nu mă deranjează numărul 13… Mama ştie de ce….
Bodrug se întîlnea cu Sturza, îşi scriau, însă se creează impresia că negocieri adevărate nici nu au fost, deoarece eu o dată m-am întîlnit cu el, în toamna 2013, şi mi-a spus că nu are intenţii să intre în politică. Bodrug a fost cel care ne-a dat speranţe, ne spunea că negociază şi că totul va fi bine… Oleg Bodrug promitea PLR-ului că, urmare a faptului că Ion Sturza va adera la formaţiune, Partidul Liberal Reformator va lua 40% la alegeri… Atunci cînd eu am declarat că la o emisiune că da, Ion Sturza vine la PLR, m-am consultat cu Ion Hadârcă şi Oleg Bodrug şi i-am întrebat ce să răspund. “Spune că o să vină”, mi-au sugerat ei. Eu nu am vrut să-l pun în situaţie pe Ion Sturza, dar şi eu am căzut în jocul ăsta şi m-au pus şi pe mine într-o situaţie incomodă.
Ele nu sunt numeroase [organizaţiile neofasciste din Moldova], dar sunt gălăgioase. De obicei, aceste entităţi soio-politice sunt animate de extremişti notorii, cu siguranţă finanţaţi de FSB-ul rusesc. Grigore Petrenko, ex-comunist, şi Igor Tuleanţev, liderul organizaţiei Liga tineretului rus, sunt doi fruntaşi-extremişti, bine cunoscuţi prin acţiunile lor provocatoare, în spiritul şovinismului velikorus.
Ne-am retras onorabil şi la timp din aceasta echipă oligarhizata. Sloganul “Moldova fără oligarhi” pare a fi ridicol şi lipsit de sens din moment ce PLR a încăput pe mîna fraţilor (verişorilor) Ţopa. Generalul Vitalie Marinuţa a avut dreptate, cînd a bătut alarma în luna februarie, PLR a devenit partid capturat, au fost duşi de nas membrii partidului cu promisiunea venirii lui Ion Sturza, se ştia deja demult că acesta nu va veni, dar majoritatea din biroul politic a preferat să îmbete cu apă rece oamenii cu discernămînt din PLR.
Din păcate, după declaraţia cu intenţii nobile din 12 aprilie 2013, aspiraţiile la o democraţie internă de partid, la meritocraţie şi profesionalism au degenerat în “găşcuirea” pe baze financiare a unei mîni de oameni, care au decis demult soarta PLR. Oleg Bodrug, miopul “jucător”, pretins “OlEGarh”, poartă şi acum documentele vizînd transferuri bancare pentru proiectele de mediu cu el in portofoliu, nicio tranzacţie nu se face fără acceptul sau. Şantajul primarilor, care au urmat PLR, a fost unul permanent, de genul: “Daca treci la PLR — vei avea bani pentru apeduct…”. Oamenii cu potenţial din PLR au fost marginalizaţi şi apoi eliminaţi — Vitalie Marinuţa, Gheorghe Şalaru, Dorin Duşciac, Sergiu Stanciu, subsemnata. Acum se pun presiuni pe premierul Iurie Leanca pentru a-i demite pe unii din vice-miniştrii PLR. De ce — răspunsul e simplu: după degrevarea pentru cursa electorală a unor miniştri ce vor încăpea pe listele PLR unii vice-miniştri ar trebui sa rămînă miniştri interimari şi vor scoate la iveală prea multe nereguli. Tineri, necorupţi, cu potenţial managerial de excepţie — de ce astfel de vice-miniştri nu convin PLR?
PLR va dispărea în neant după alegeri, va rămîne doar gestul celor 7 deputaţi, care, treziţi la viaţa de o “trădătoare”, au votat guvernul Leanca în 2013 şi prin aceasta a fost asigurată finalitatea coaliţiei pro-europene: liberalizarea vizelor şi semnarea Acordului de Asociere. Important e că a cîştigat din acest gest Republica Moldova şi cetăţenii săi, restul nu contează…Diferenţa de opinii e trădare? Unde vă e democraţia internă de partid? Unde vă e vizionarismul şi corectitudinea? Unde vă e responsabilitatea? Liberalism înseamnă, în primul rînd, RESPONSABILITATE. De fapt, de unde să faci un partid cu doctrină liberală pe ruinele mediocrităţii clientelare a unui fost partid-mamă…Despre trădare naţională vom vorbi la 1 decembrie 2014, cînd din cauza miopiei şi senilităţii intelectuale ale unor epave, pretinşi “bărbaţi ai neamului”, în Parlamentul RM se vor regăsi neo-fasciştii Petrenco, Tuleanţev şi Usatîi.
Erorile de strategie şi lipsa de viziune a actualei echipe de conducere a PLR a demonstrat incapacitatea de creare a unei mişcări de demnitate naţională de promovare a liberalismului şi a reformelor reale, mai ales de fortificare a dreptei politice ca alternativă fiabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Ineficienţa regretabilă, admisă la nivel de strategii şi tactici pre-electorale ale PLR, este cauza principală a intenţiilor insuficiente de vot pentru acest partid… În acest context, noi, membrii activi ai PLR, trebuie să dăm dovadă de raţiune şi gîndire politică pe termen lung, aşa cum am procedat atunci, în 2013, cînd viitorul european al Republicii Moldova era în pericol. Pragul electoral pentru accesul în parlament fiind de 6%, devine clară posibilitatea pierderii voturilor pro-europene de centru-dreapta şi dreapta şi scăderea şanselor formării unei majorităţi pro-europene în viitorul parlament… formulăm acest apel către preşedintele PLR Ion Hadârcă, către colegii noştri, către echipele teritoriale, privind retragerea din campania electorală a Partidului Liberal Reformator pentru parlamentarele 2014 în favoarea partidelor proeuropene cu şanse reale. Aceasta ar permite să evităm risipirea voturilor pro-europene şi să profităm de o perioada propice pentru pregătirea, consolidarea şi relansarea partidului în alegerile locale din 2015.
…sesisez instituţia condusă de Dumneavoastră în vederea demarării unei anchete penale şi administrative pe numele lui Renato Usatîi, verificînd astfel legalitatea activităţilor sale pre-electorale, prin organizarea de concerte, însoţite de coruperea cetăţenilor, cu utilizarea banilor cash. Vă rog să investigaţi dacă aceste activităţi, coroborate cu dubla cetăţenie a lui R.Usatîi, sunt conforme legislaţiei Republcii Moldova, şi anume, Codul penal, Legea cu privire la partidele politice, Codul contravenţional.
Republica Moldova trebuie să-şi definească foarte clar atitudinea faţă de situaţia din Ucraina şi să numească fenomenul aşa cum este definit de experţi în conflicte militare: actualmente în Estul Ucrainei are loc un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, război care trebuie să fie condamnat vehement, iar comunitatea internaţională să ia măsurile necesare pentru a stopa imediat pierderile de vieţi omeneşti şi ocuparea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Republica Moldova trebuie să-şi asume un discurs politic şi diplomatic corect şi adecvat situaţiei ca atare: Rusia este stat agresor, a invadat teritoriul Ucrainei şi, din această cauză, trebuie nu doar să fie sancţionată economic, ci să poarte răspundere penală pentru crime de război.
PLR consideră că Republica Moldova trebuie să-şi definească foarte clar relaţiile cu Federaţia Rusă. În primul rînd, trebuie constatată răcirea acestor relaţii în urma deciziilor unilaterale ale Rusiei. Guvernul trebuie să răspundă şi să introducă taxe vamale pentru produsele ruseşti. Trebuie iniţiată procedura de ieşire a Republicii Moldova din spaţiul CSI şi PLR a depus un proiect de lege în acest sens. De asemenea, în Moldova continuă propaganda rusească şi, din punct de vedere tehnic, ar fi posibilă înlocuirea emisiunilor informative şi de dezbateri prin care se face propagandă cu emisiuni autohtone.
PL e gata de campanie electorală — ce prost trebuie să fii ca să mai crezi în Chirtoacă şi mafia PL-istă de la Primărie! Şi-au bătut joc de cetăţeni, s-au îmbogăţit ilegal, mai au nas să critice corupţia fiind ei înşişi corupţi pînă în măduva oaselor! Triunghiul Grozavu-Blaj-Gurschi cu Chirtoacă, piatra angulară, au pus capacul capitalei europene!
Este oare bun Codul adoptat? Din punctul meu de vedere este revoluţionar, dacă am judeca după reglementările lingvistice — limba română în sfîrşit e la ea acasă în sistemul educaţional şi limba rusă, în sfîrşit, este o limbă străină ca altele şi va putea fi predată la alegere. Codul pare a fi echilibrat, dar, din păcate, în goana după echilibre exagerate, Codul Educaţiei a păstrat un set de jumătăţi de măsură — un soi de “tradiţii moldoveneşti”, cu iz răsuflat de sovietism totalitar, tot ele ţinîndu-ne în captivitatea nostalgiilor şi apucăturilor de rea pomină.
Aţi putea specifica explicit care sunt rămăşiţele de sovietism şi de tradiţii moldoveneşti din Codul Educaţiei?
Medicamentele generice nu sînt medicamente originale. Trebuie să recunoaştem că pacienţii din Moldova trebuie să recurgă la farmaciile din străinătate pentru a procura medicamente de calitate, iar aici în Moldova se vinde cretă ambalată, pe care voi o numiţi medicament generic. Eu sînt pentru ca această exclusivitate pentru medicamentele originale să fie şi 10, şi 20 de ani.
Dacă dlui se simte vizat fiindcă dlui are business şi otrăveşte cetăţenii Republicii Moldova cu medicamente generice şi le vinde în farmaciile sale, îl priveşte. Faptul că aveţi interes în domeniul farmaceutic, cunoaşte toată lumea. Mai bine aţi înceta să otrăviţi cetăţenii Republicii Moldova. Să vă fie ruşine că vă îmbogăţiţi pe seama sănătăţii lor.
Stimaţi colegi, mie îmi pare foarte rău că dl Stati distorsionează mesajul meu. Dl Stati are nevoie de traducător. Eu am spus că religia iudaică este la baza tuturor civilizaţiilor şi religiilor. Dacă dvs nu cunoaşteţi limba română şi habar nu aveţi ce înseamnă xenofobia şi fascismul, vă invit să vă înscrieţi la organizaţia lui Petrenco “Antifa”. El o să vă înveţe toate detaliile. Dvs sunteţi cel care daţi dovadă de intoleranţă, xenofobie, ură rasială şi românofobie. Şi, de fapt, dvs sunteţi cei care trebuie să fiţi lipsiţi de cetăţenie.
Cine v-a spus că religia iudaică este la baza tuturor civilizaţiile şi religiilor, da de civilizaţiile Chinei, Indiei, Americii, pînă la venire europenilor, aţi auzit, nici de zoroastrism nu aţi auzit?
Republica Moldova nu va putea soluţiona din punct de vedere politic pe termen scurt şi mediu diferendul îngheţat din regiunea secesionistă Transnistria. Soluţii pe termen mai lung există — odată cu creşterea calităţii vieţii în rezultatul implementării Acordului de Asociere, dorinţa de reintegrare a RM va veni din partea cetăţenilor din stînga Nistrului. Deja numărul solicitanţilor de paşapoarte biometrice din stînga Nistrului a crescut geometric […] Dacă Rusia nu va încerca noi provocări în zona secesionistă din stînga Nistrului, există şanse reale de reconciliere ale ambelor maluri ale Nistrului. Dar, repet, aceasta nu se va întîmpla foarte curînd.
Alo! Procuratura? Îl cunoaşteţi pe Formuzal? Da pe Marchel? Da pe Harbuz, pardon, Garbuz? Aţi consultat art.32 şi 54 din Constituţie? Că dă mă rog, nu e treaba mea, un biet deputat, ce nu are dreptul să facă ingerinţă în activitatea instituţiilor de drept (parcă aşa mi-a răspuns cineva de la CSM) să vă dau lecţie de profesionalism… Troika Formuzal, Marchel, Garbuz arde în zbucium separatist, da procuratura se piaptănă…
Aţi putea comunica Procuraturii şi la care articole din Codul Penal vă referiţi atunci cînd solicitaţi intervenţia pentru pedepsirea celor trei?
Cîtă originalitate şi inovaţie! A dat Domnul şi PL s-a trezit din somn, Ghimpu amintindu-şi, probabil dintr-o dată, că da, parcă insista cîndva fostul ministru Vitalie Marinuţă la una din şedinţele biroului PL, asupra necesităţii profesionalizării armatei naţionale… Ţin minte perfect acea şedinţă. Ministrul apărării de atunci Vitalie Marinuţă îi explica, mai ales liderului “în fum” — urat al PL (ceilalţi colegi nu aveau niciun dubiu referitor la necesitatea profesionalizării armatei naţionale) cu lux de amănunte, care ar trebui să fie strategia dezvoltării armatei în sensul profesionalizării ei pe etape, astfel încît procesul să fie finalizat către 2017. La toate argumentele prezentate de Marinuţă, Ghimpu arunca replici tăioase, neacceptînd ideea, invocînd contextul preelectoral, lipsa banilor şi faptul că profesionalizarea armatei nu va găsi sprijin popular.
Înţelegem că îi reproşaţi liderului PL lipsa originalităţii şi inovaţiei, invocarea contextului electoral, etc., cum vă explicaţi atunci că măsurările sociologice arată că suportul popular pentru PL este mult mai mare decît pentru PLR, din care faceţi parte şi care s-a desprins de PL?
Animozităţile în jurul proiectului Codului educaţiei sunt atît de mari, încît devine foarte clară neadoptarea acestuia, ba mai mult, buclucaşul proiect nu va fi adoptat nici în următoarea legislatură. De ce? Fiindcă în RM politicul prevalează asupra raţiunii educaţionale, care raţiune ar trebui să fie în afara oricărei ambiţii electorale. Miopia dividendelor politice este atît de acaparatoare, încît nu mai contează nicio expertiză, nicio experienţă europeană — nimic!
Fracţiunea Partidului Liberal Reformator îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia creată sistemul în financiar-bancar din Republica Moldova. Implicarea frauduloasă a băncilor rezidente ale Republicii Moldova şi a mai multor instanţe judecătoreşti în spălarea a peste 18 miliarde dolari proveniţi din Federaţia Rusă, tranzacţii care au fost permise în mod tacit de BNM şi instituţiile de control ale statului. În al doilea rînd, considerăm inadmisibil acceptul BNM pentru vînzarea către banca de stat a Federaţiei Ruse, Vnesheconombank, a unui pachet important de acţiuni ale Băncii de Economii, cedarea controlul asupra unicii bănci de stat către Federaţia Rusă contravine interesului Republicii Moldova. Constatăm, de asemenea, atitudinea iresponsabilă a BNM şi guvernatorului vizavi de fluctuaţiile cursului valutar din Republica Moldova. Constatăm lipsa de profesionalism a guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu.
Avem acceptul că dl Sturza va veni în echipă. Rămîne să vedem finalitatea, ce funcţie, cum, în ce mod. Că va veni Ion Sturza în echipă am spus-o şi iarna, şi vă repet acum. Pînă la toamnă cred că se va întîmpla asta.
Noi nu am schimbat candidatura (dlui Vitalie Catană). Urmează să vedem care va fi decizia prim-ministrului şi a preşedintelui. Noi insistăm pe această candidatură. Dacă va exista o rezistenţă şi o opunere radicală, vom lua ulterior o decizie. Această candidatură nu are probleme nici pe dimensiunea dosarului, nici personal, totul este bine. Vom vedea care vor fi argumentele şi dacă vor fi plauzibile.
…
Dacă vom pune în fruntea ministerului un militar, trebuie să ia Kalaşnikov-ul în mînă? Ostaşii să meargă în luptă? Care este sensul? Există şeful Statului Major şi viceministru care sunt militari de carieră şi cunosc bine armata. Ministrul Apărării este o figură politică.
Înaintarea candidaturii dlui Catană este o acţiune algoritmică, în ce relaţie cu PLR se află dl. Catană, care anterior a fost înaintat la funcţie de director SIS din partea PL?
Care este experienţa managerială a dlui Vitalie Catană, ce sarcină i-a formulat PLR pentru depăşirea neînţelegerilor privind împuternicirile care trebuie să-i revină ministrului Apărării şi Comandantului suprem, din cauza cărora şi-a dat demisia reprezentantul PLR, Vitalie Marinuţa?
Am decis să fac publice unele informaţii referitor la ceremonia de decorare a unui grup de deputaţi din parlamentul RM cu Ordinul “Steaua României” (n.r. pentru sesizarea Curţii Constituţionale privind statutul limbii române), căci privesc.eu a difuzat doar ceremonia oficială şi lumea a fost lipsită de posibilitatea de a se minuna de incultura şi bădărănismul celui mai mare liberal al românităţii Mihai Ghimpu…
Ghimpu a transformat ceremonia de decorare într-o campanie dezgustătoare de PR pentru un partid, care se agaţă de firele de paie ce-i vin în cale, pentru a ieşi din cloaca în care s-a autocatapultat. PL-ul a venit, cum s-ar zice pe aici, “cu droaia” la Cotroceni: şi ministrul-hoţoman de drumuri şi trenuri eurofurate Şalaru, şi primarul scîncitor Chirtoacă, şi liderul nedecorat de data asta Ghimpu, şi nişte secretare de pe la partid ca să facă figuraţie, stil vorbelor lui Banciu, că, mă rog — ditamai grup de deputaţi-plagiatori şi profitori au fost băgaţi în seama de preşedintele Băsescu!
…
Acum nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar i-am răspuns doamnei de la protocol că pe mine Ghimpu nu mă reprezintă, şi că dacă aş fi cunoscut scenariul acestei ceremonii, mai ales prezenţa în forţă, absolut ridicolă a PL-iştilor, nu aş fi venit. Finalmente, ceremonia a avut loc, Preşedintele Băsescu şi-a cerut el scuze de la mine pentru “divergenţele din grupul nostru”. I-am răspuns că el nu trebuie să se simtă vinovat pentru ceea ce se întîmplă. Şi de fapt, nu mai suntem demult un grup. Am fost. Cîndva. Regret şi acum că m-am sacrificat pentru ca cineva să ajungă deputat, preşedinte interimar (absolut accidental), primar etc… I-am mai spus încă ceva Preşedintelui Băsescu — românismul trebuie să fie în afara oricărei doctrine politice, românismul e un cadru existenţial în care te naşti, eşti educat, şi apoi îl promovezi prin acţiuni şi fapte concrete.
De ce nu aţi vorbit despre neajunsurile din PL pe cînd făceaţi parte din această formaţiune?
Cu siguranţă, decizia Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, prin care a fost constituţionalizată Declaraţia de Independenţă, pune punct din unghiul de vedere juridic pe problema limbii oficiale din RM şi problema identitară, civilizatoare şi istorică — suntem români, vorbim limba română, istoria noastră este cea a românilor, iar în 1940 şi 1944 am fost ocupaţi de imperiul sovietic.
…
După decizia CC din 5 decembrie 2013 este imperios necesar să fie creat un Departament de politici lingvistice, fie pe lîngă Ministerul Educaţiei, fie pe lîngă Ministerul Culturii. Astfel de organisme există şi sunt recomandabile conform modelului de state, unde există confruntări lingvistice, în virtutea circulaţiei mai multor limbi.
Nu credeţi că asupra ocupaţiei din 1940 şi 1944 ar trebui să se pronunţe politicienii şi nu Curtea Constituţională prin intermediul hotărîrilor sale?
Cînd veţi lansa la modul oficial iniţiativa creării Departamentului de politici lingvistice?
În RM problema denumirii limbii este şi, cu siguranţă, va fi pe larg exploatată de către politicieni în scopuri manipulatorii, astfel contribuind la ţinerea în neştire a unei părţi bune a electoratului. Partidele de stînga insistă asupra teoriei moldovenismului, care coboară în Evul Mediu, aceştia ignorînd astfel în mod voit istoria, deoarece statele europene moderne s-au format către mijlocul sec. al XIX.
Nu credeţi că argumentul dvs. subminează cauza pe care o promovaţi, doar în sec. XIX Basarabia nu era în cadrul României?
Le vom aminti celor care îi glorifică pe deputaţii PL că sesizarea a fost depusă de Ana Guţu la 26 martie, cînd PL-ul umbla cu sesizări pe la CC, solicitînd interpretarea cu rea voinţă a constituţiei şi legilor statului. PL-ul era în aşteptarea alegerilor anticipate, liderul PL îşi freca mîinile de plăcere, savurînd din eterna-i ţigară nerespectuoasă faţă de colegi şi zicînd: “Eu simt că vor fi anticipate!” Şi cum să nu fi fost! Nu-i ardea lui Ghimpu la 26 martie de limba română! El se războia cu corupţii din guvernul AIE, dar desigur, care corupţi nu erau cei din PL, gen ministrul transporturilor sau alţi colegi de gaşcă, iubitori de business cu benzină şi motorină.
La 26 martie 2013, dvs. aţi cerut doar stabilirea echivalenţei sintagmelor “limba moldovenească” şi “limba română”, ce vă nemulţumeşte în faptul că PL nu împărtăşeşte acest punct de vedere, doar CC a constatat că nu sunt echivalente?
Ştiaţi că sub egida lui Mihai Ghimpu, pe cînd era Preşedinte interimar, a fost creat un grup de lucru pentru pregătirea redacţiei noi a Constituţiei, în care Declaraţia de independenţă a fost introdusă în calitate de Preambul?
… cei din PL sunt doar nişte plagiatori ordinari!, sesizarea lor fiind depusă la 15 septembrie. Documentele video sunt o dovadă a consecventei deputatului Ana Guţu. Doar cei care nu vor să vadă nu vor vedea niciodată.
(Ne)stimaţi foşti colegi din PL! Aţi furat nu doar ideea (fapt reprobabil, dar poate fi iertat, căci Ana Guţu a promovat dintotdeauna libera circulaţie a cunoaşterii), grav este că aţi furat neruşinat documente de la Curtea Constituţională! Cetăţenii trebuie să afle adevărul.
(Ne)stimaţi foşti colegi din PL! Niciodată nu aţi pus mare preţ pe ideile deputatului Ana Guţu, care vă sensibiliza în cadrul şedinţelor de birou, de fracţiune, despre necesitatea promovării proiectului de lege privind politicile lingvistice, despre alte proiecte cu subiecte identitare, la care, pretindeţi de o manieră fariseisă, a fi partidul number one în materie de preocupare! Fals! Vă acuz public de furt intelectual, de sustragere ilicită de la CC a documentelor Înaltei Instanţe, aţi procedat ca nişte hoţi ordinari, acum ne dăm seama că aceasta, de fapt, vă defineşte.
A propos despre dividendele politice, Ana Guţu niciodată nu a avut nevoie de ele, este profesor universitar şi cel mai mare dividend al său este recunoştinţa academică a discipolilor şi recunoaşterea scrierilor ştiinţifice în plan internaţional. Aceste dividende sunt perene, restul e vanitas vanitatis…
Ideea prevalării Declaraţiei de independenţă asupra Constituţiei a fost vehiculată încă în decembrie 2009, în cadrul elaborării, sub egida Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, a redacţiei noi a Constituţiei, la ce vă referiţi atunci cînd acuzaţi de plagiat?
Aţi putea preciza, este vorba de furt de documente de la CC sau de scurgere intenţionată de informaţie şi documente şi cine concret se face vinovat?
Solicit Înaltei Curţi să se pronunţe definitiv asupra denumirii corecte a limbii vorbite pe teritoriul RM, ţinîndu-se cont de textul Declaraţiei de Independenţă, care face referinţă la “limba română” şi nu la limba moldovenească, de opiniile ştiinţifice exprimate în plan internaţional şi naţional românesc. Solicit de asemenea constituţionalizarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991, adică ridicarea acestui document politic fondator al statului Republica Moldova la rang de normă constituţională prin declararea acesteia drept corp comun cu textul Constituţiei, deoarece Declaraţia de Independenţă a RM este documentul politic, ce primează ca timp şi importanţă asupra documentului juridic — Constituţia RM, care decurge din Declaraţia de Independenţă. Astfel, prin aceasta se va recunoaşte, inclusiv din punct de vedere juridic, denumirea corectă a limbii oficiale din RM — limba română. Excelenţele voastre, distinşi judecători ai Curţii Constituţionale, Vă rugăm să faceţi lumină din punct de vedere juridic pentru adevărul ştiinţific, şi anume, că limba română e denumirea corectă a limbii vorbite în Republica Moldova, răspunzînd astfel năzuinţelor seculare ale generaţiilor de intelectuali din spaţiul istoric-civilizator românesc. Dumneavoastră sunteţi români şi veţi face dreptate limbii române din Republica Moldova!
Deputaţii au atribuţii ce ţin de solicitarea interpretării normelor constituţionale sau de a face sugestii cum să trebuie să procedeze Curtea Constituţională?
În procesul de interpretare a prevederilor Constituţiei, Curtea Constituţională trebuie să pornească de la atribuţiile sale, prevăzute în mod expres de legislaţie, sau de la sentimentele generate de apartenenţa etnică?
Eu cred că declaraţia a picat prost în mijlocul Summit-ului de la Vilnius. La conferinţa de presă al Forumului Parlamentar pentru Democraţie, la care am participat şi eu, jurnaliştii de la televiziunile ruseşti care erau prezente s-au axat doar pe această problemă. Au fost deplasate un pic accentele şi eu cred că politicienii atunci cînd fac anumite declaraţii trebuie să se gîndească la consecinţe şi impactul pe care le are.
…
Cunoaştem că aici în Republica Moldova nu ne-a fost deloc uşor: să adoptăm toate legile pe care ni le-am asumat, a fost şi opoziţia foarte activă şi societatea civilă nu a fost întotdeauna de partea noastră. Cred că în acest moment trebuie să avem o abordare pragmatică şi să separăm dimensiunea sentimentală şi patetică de cea pragmatică. Exact ceea ce spune Crin Antonescu — el nu vine să vîndă iluzii, ci vine să ajute la transformarea podurilor de flori în poduri de beton şi de piatră. Trebuie să fortificăm relaţiile economice, să facem aceste conexiuni energetice ca să nu depindem sută la sută de resursele energetice ruseşti.
Trebuie să înţelegem că dl Crin Antonescu procedează corect, pragmatic, în comparaţie cu Preşedintele Băsescu, care exploatează dimensiunea sentimentală?
Cine împiedică fortificarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Moldova?
Cînd politicienii moldoveni au ajuns la concluzia necesităţii dezvoltării relaţiilor economice bilaterale, sunteţi primul politician care ajunge la această concluzie?
Manifestaţia a fost moderată în limba rusă, nu este limba oficială. Comuniştii ar trebui să reprezinte tot poporul, mulţimea era alcoolizată, comuniştii sunt în disperare, o disperare care vine din exterior vrînd să lucreze cartea unui alt stat ca să deturneze calea Moldovei înainte de a ajunge la Vilnius. Nu cred că acest partid ar mai fi capabil să convingă alegătorii că ei sunt viitorul ţării.
Semnarea documentului (Acordul de Asociere a RM la UE) se va produce înainte de expirarea mandatului actualului Parlament European şi al actualei Comisii Europene. Aceasta înseamnă că cel tîrziu spre vara anului viitor sperăm să semnăm Acordul de Asociere şi să reuşim să-l ratificăm în Parlamentul Republicii Moldova, înainte de dizolvarea Parlamentului pentru a fi lansată campania pentru viitoarele alegeri parlamentare.
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care cuprinde şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM-UE, a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxel. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Iurie Leancă, iar de partea Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton.
Republica Moldova nu poate doar să primească fonduri şi grant-uri din partea NATO pentru a distruge pesticide sau muniţii expirate şi dvs. vă daţi bine seama de acest lucru şi nu este vorba de trimiterea tinerilor la moarte în Kosovo.