Corina Fusu
- Jurnalistă
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova - Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL)
- USM, Facultatea de Biologie
- 4 septembrie 1959, mun. Chişinău
- Căsătorită, are trei copii
Suntem de acord cu multe lucruri pe care le-a declarat domnul Leancă, însă întrebarea PL este de ce Iurie Leancă nu a vorbit mai devreme despre aceste lucruri. La fel, ne pare rău că Leancă a votat alături de PCRM conducerea parlamentului. (…) Este alegerea dumnealui de a face această platformă politică şi îi dorim succes. Ne pare rău de faptul că actuala guvernare a exclus elementul pro-european — Partidul Liberal, şi ne pare rău că a fost exclus elementul pro-european — Iurie Leancă.
Exprimarea părerilor de rău este apanajul celor neputincioşi. Vorba e că comportamentul PL este uşor de prognozat, fiindcă este bazat pe cunoaşterea reflexelor liderului formaţiunii. Sigur că atît timp cît făcea parte din garnitura PLDM, Iurie Leancă s-a comportat pornind de la interesele politice ale propriei formaţiuni, impuse de disciplina de partid. Cînd “s-a rupt aţa” Iurie Leancă şi-a schimbat şi comportamentul, de aceea, a-l întreba pe Iurie Leancă de ce nu a procedat aşa cum îi convenea PL-ului este, de fapt, un fel de a-i spune “ai fost tras în ţeapă, aşa îţi trebuie”.
Atacurile împotriva lui Chirtoacă au început mai demult. Să ne aducem aminte de acea reţinere ca în filme a primarului pentru că ar fi condus în stare de ebrietate. Apoi au urmat acuzaţii privind gestionarea incorectă a creditului BERD pentru reparaţia drumurilor. În aceiaşi categorie pot fi incluse şi percheziţiile efectuate la domiciliile rudelor lui Chirtoacă. Iar protestele refugiaţilor şi lipsa de intervenţie a poliţiei este cel mai elocvent exemplu.
PL militează pentru abolirea neutralităţii viciate a Republicii Moldova şi aderarea într-un orizont de timp mediu la NATO, ca unic scut de apărare a RM de eventuala agresiune a Federaţiei Ruse, situaţie tot mai elocventă, după agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Vom insista pe implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului NATO — Republica Moldova, actualizat, şi pe informarea veridică a populaţiei privind rolul şi importanţa NATO în procesul de democratizare a Republicii Moldova.
…politica externă a PL se va axa pe protejarea intereselor RM, pe construcţia unor alianţe şi parteneriate externe în măsură să garanteze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană.
În ceea ce priveşte denumirea limbii oficiale în Moldova aceasta este limba română. În acest sens, există decizia şi Curţii Constituţionale din data de 5 decembrie 2013. Noi trebuie să respectăm instituţiile statului dacă dorim să trăim într-un stat de drept. Cei care respectă poporul, trebuie să înveţe limba lui, deoarece limba redă esenţa şi spiritul fiecărui popor. Dacă nu cunoşti limba unui popor, nu poţi înţelege acest popor.
Este unica posibilitate la momentul actual de promovare a femeilor în posturi unde sunt luate decizii importante. În democraţiile slabe femeile sunt discriminate, iar statul trebuie să susţină. Parlamentul prin legi, Guvernul prin diferite iniţiative pentru că vorbele despre egalitatea de gen ar fi goale fără acest suport din partea Parlamentului şi Guvernului.
PLDM de faţadă spun că sunt pro-europeni şi pro-români, dar în realitate sunt anti-europeni, pentru că acceptă corupţia şi anti-români, pentru că sunt împotriva limbii române şi a istoriei românilor, din punct de vedere politic vorbind.