Eduard Muşuc
- Economist
- Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM)
- Universitatea de Studii Umanistice din Moldova
- 25 septembrie 1975, mun. Bălţi
- Căsătorit, are doi copii
Ieri [11 noiembrie 2014], intenţionat am privit cîteva ore telecanulul Prime şi am înţeles lozinca canalului Prime: Niciun minut fără PD! Plahotniuc, Candu, Lupu, Candu, Plahotniuc… aşa în fiecare minut, la ştiri, publicitate peste tot. “Aşa creştem Moldova”, ce creştem noi în Moldova, nu se ştie. În ultimii ani au crescut tarifele, preţurile, contrabanda şi corupţia.
Noi nu vrem denunţarea acestui Acord, deoarece denunţarea oricărui acord conduce la conflict, fie diplomatic, fie economic, fie politic. Noi nu dorim conflicte nici cu Estul, nici cu Vestul. Propunerile noastre care vizează acest Acord le-am înaintat în formă scrisă. Dar lucrul cel mai important, suntem gata să ne consultăm cu cetăţenii în cadrul unui plebiscit, în cadrul unui referendum. Acordul acesta este, din păcate, este în favoarea Bruxellesului, obligaţiunile sunt doar din partea Republicii Moldova, fără vreo obligaţiune din partea Bruxellesului, ceea ce nu este corect. Noi nu suntem membri ai Uniunii Europene, noi nu suntem nici candidaţi de aderare la Uniunea Europeană. Politica în Parteneriatul Estic este o politică de vecinătate. De aceea, trebuie să ne ofere mai multe posibilităţi, inclusiv să nu ne închidă posibilitatea de a colabora cu Uniunea Vamală, cu Rusia. Şi aici Republica Moldova este într-o situaţie în care trebuie să formeze relaţii, relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul în aşa mod ca ele să fie destul de echilibrate şi în folosul nostru.
Acum Republica Moldova nu este împărţită între comunişti şi anticomunişti. Acum se încearcă de a împărţi Republica Moldova în acei care sunt pentru Europa şi împotriva Rusiei şi acei care sunt pentru Rusia şi împotriva Europei. Vreau să spun că acest scenariu va conduce la destrămarea statului nostru.
Aici sunt diferite păreri, diferite chiar, aş zice, insinuări care ni se atribuie. Revoluţia, să spunem aşa, de catifea, în primul rînd, înseamnă schimbări cardinale în ţară. Nicidecum nu înseamnă o răsturnare a guvernării prin aplicarea forţei. Deoarece scopul nu scuză mijloacele. Nu putem construi noi un stat democratic, un stat civilizat, aplicînd nişte metode inadmisibile. Prin forţă, prin bătăi, prin vărsare de sînge nicidecum nu putem noi veni la guvernare. Nu va fi corect nici dintr-un punct de vedere.
Toţi cinovnicii care sunt în Guvern s-au ascuns în cabinete, s-au speriat şi se tem să se uite la poporul lor măcar din ferestrele Guvernului. De aceea, vom face înconjurul Guvernului să ne vadă din fiecare fereastră, să înţeleagă că noi suntem puterea, noi suntem cei care suntem aici şi nu grupul de bandiţi şi prostituate care s-au ascuns în cabinete.
Nu comentăm zvonurile care sînt lansate de unele instituţii mass-media. Anterior au mai lansat zvonuri că mitingul este pe 7 noiembrie, iar unii s-au plimbat în piaţă pe 7 noiembrie. Noi reiterăm, că marşul este o acţiune paşnică. Oamenii vor ieşi să-şi expună părerea, nu prin forţă, aşa cum s-a făcut pe 3 noiembrie, fiind şantajaţi că dacă nu vin, îşi vor pierde serviciul.
Deputatul s-a referit la un articol publicat de ziarul Kommersant pe 20 noiembrie 2013, în care se menţionează că protestul comuniştilor va dura cel puţin trei zile şi îndeamnă simpatizanţii să îmbrace haine groase pentru a rezista condiţiilor meteo nefavorabile.
Vă sugerăm să examinaţi posibilitatea extinderii competenţelor Misiunii EUBAM, care poate exercita monitorizare şi controlul asupra migraţiei, în loc să instalaţi posturi de control şi vamă în interiorul Republicii Moldova.
…extinderea competenţelor Misiunii EUBAM ar putea fi o soluţie de compromis, care ar putea asigura consolidarea securităţii la frontieră, fără a separa raioanele de est de restul teritoriului, divizînd astfel Moldova.
…aceste modificări, dacă vor fi votate, ar putea să pună în pericol integritatea ţării.
N.R.: Parlamentul a examinat la 5 iulie 2013 proiectului de lege privind modificarea Codului Contravenţional, modificare ce prevede amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Proiectul a fost elaborat de Guvernul Leancă, în pofida faptului că recent Parlamentul a adoptat Declaraţia privind reglementarea transnistreană ce condamnă inclusiv instalarea graniţelor în interiorul Moldovei. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei.
Noi suntem categoric împotrivă ca de la tribuna centrală să vorbească ministrul Apărării Marinuţa, care transformă acest minister al Apărării în minister al atacării. Declaraţiile pe care le-a făcut recent acest ministru contravin Constituţiei, contravin statutului de neutralitate a Republicii Moldova şi tensionează situaţia din ţară.
La 19 iunie 2013, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Armata Naţională este gata să riposteze forţelor militare transnistrene, dacă va fi declanşat un conflict armat pe Nistru. El s-a arătat sigur că partea transnistreană va avea raţiune şi nu va merge la conflict deschis, deşi trebuie să ne aşteptăm la o tensionare maximă a situaţiei în toamna curentă.