Ion Hadârcă
- Filolog
- Preşedintele Partidului Liberal Reformator (PLR)
- Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Filologie
- 17 august 1949, or. Sîngerei
- Căsătorit, are un copil
Stimate Domnule preşedinte, vă anunţăm că în pofida eforturilor noastre de menţinere a relaţiilor parteneriale şi în perioada campaniei electorale, ne confruntăm, la această etapă, cu o sfidare crasă a tuturor principiilor care au stat la baza acordului. Partenerii de coaliţie, PD şi PLDM, au recurs la presiuni şi şantaj asupra viceminiştrilor delegaţi în funcţie de PLR, au capturat Ministerul Tineretului şi Sportului prin racolarea la PD a ministrului şi l-au demis abuziv pe directorul agenţiei Moldsilva. Prin refuzul de a examina demersurile noastre legale, premierul Iurie Leancă a denunţat de facto Acordul de constituire a Coaliţiei, în care se prevede expres că: Încălcarea principiilor şi regulilor ce ţin de desemnarea, numirea, înlocuire şi/sau revocarea de persoane, modificarea structurii şi competenţelor instituţiilor sunt considerate încălcări grave a prezentului Acord şi duc la încetarea acestuia, la destrămarea Coaliţiei şi retragerea încrederii guvernului investit.
Domnule Preşedinte, liderii formali şi informali ai PLDM şi PD profită de încrederea cetăţenilor acordată la începutul mandatului, recurg la intimidarea angajaţilor şi funcţionarilor, utilizează resursele administrative în scopul electorale şi clientelare, exercită presiuni asupra agenţilor economici, demonstrînd prin toate acţiunile lor lipsă de respect pentru valorile democratice şi angajamentele luate faţă de cetăţeni şi partenerii care i-au votat.
Partidul Liberal Reformator salută ratificarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova de către plenul Parlamentului European. Asistăm la un moment istoric, care marchează clar opţiunea europeană pentru Moldova, singura care conferă o cale sigură spre bunăstare şi stabilitate. Ratificarea Acordului de Asociere dovedeşte înca o dată că liberalii reformatori au luat decizia corectă pentru ţară cînd au venit la guvernare anul trecut, militînd pentru reforme şi pentru drumul european. PLR a asigurat stabilitatea guvernamentală fără de care azi nu s-ar fi făcut reformele şi nu s-ar fi ratificat Acordul.
Noi am sesizat şi Curtea Constituţională ca să dea o interpretare noţiunii de neutralitate fixată în Constituţie şi considerăm că aderarea la NATO în condiţiile cînd vedem cum se intensifică conflictul militar din zona estică a Ucrainei, avem nevoie de o alternativă clară pentru stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, garanţia unei stabilităţi anume pentru parcursul acesta european. (…) Fortificarea securităţii statului este absolut necesară, altfel statul acesta riscă mîine, poimîine să dispară.
Politica este pentru cei tari, pentru cei puternici. Consider că dumnealui a dat dovadă de slăbiciune şi nu a rezistat. Îl priveşte decizia luată. Noi ne curăţim de uscături şi vreascuri. Pădurea se curăţă de uscături şi vreascuri.
PLR a suportat un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade, ne-a scuturat binişor, dar am suportat. Am dorit ca Ion Sturza să devină locomotiva nu atît a PLR, cît a reformelor din Republica Moldova. (…) Nu ştiu ce s-a întîmplat, probabil, că a fost speriat de ceva. Prin tîrg se vorbeşte că Traian Băsescu i-ar fi arătat din deget la solicitarea unui lider de partid de la Chişinău. Iar afacerile lui Sturza sunt în România şi nu este exclus că a refuzat pentru a-şi proteja afacerile.
Noi admitem o coaliţie în care ar prevala interesele naţionale, ar continua reformele, dezvoltarea vectorului european. Cred că, ar putea fi condiţionări drastice în cazul unei coaliţii. În orice caz, noi nu ne vedem într-o coaliţie cu PCRM. Iar în ceea ce priveşte coaliţia cu PL, pot spune că, noi am fost pînă acum destul de toleranţi. Dacă Mihai Ghimpu va mai reduce din ambiţiile sale, de ce nu.
…propunerea iniţială a Anei Guţu de a participa în alegeri pe lista PLDM a fost respinsă unanim de Consiliul Naţional Politic. Prin gestul şi apelul său, Ana Guţu trădează aşteptările şi încrederea electoratului, întreaga echipă, structurile teritoriale şi simpatizanţii partidului care şi-au exprimat clar intenţia de a participa în campanie la evenimentul de lansare din 19 octombrie 2014.
Nu ne va fi greu să convingem oamenii să ne voteze. Noi suntem stîlpii şi garanţii de maximă deschidere către UE. S-au făcut speculaţii referitor la listă, să mergem sau nu în alegeri, cu cine. Dar avem noi oare dreptul să-i dezamăgim pe cei care ne susţin? Odată ce suntem atacaţi, înseamnă că suntem o forţă.
PLR nu are dreptul să nu participe în actuala campanie, fiindcă nu putem să-i dezamăgim pe acei care aşteaptă o forţă nouă, necompromisă, cu adevărat reformatoare.
Albul este una din culorile preferate ale PLR-ului şi noi îl vom pune la treabă. Vom albi economia tenebră, economia neagră, economia gri, vom combate evaziunea fiscală… De ce să se ducă banii pe corupţi şi oligarhi, cînd pot să ajungă la pensionari şi în investiţii care să creeze servicii… ţara nu este săracă, oligarhii evazionişti o sărăcesc, luînd implicit bani de la educaţie, sănătate, armată… Putem vorbi despre apariţia unei găuri negre financiară în partea estică a Europei… după spălarea astronomică de circa 20 miliarde de dolari în care au fost implicate şi băncile R. Moldova.
PLR lansează un apel public către partidele politice de a semna un Pact de garantare a cursului europeană al R. Moldova. Îndemnăm să adere la acest apel toate partidele pro-europene, să dea dovadă că susţin această idee naţională şi au capacitatea de a se ridica deasupra intereselor înguste.
Lansarea partidului [PLR] în campania electorală va avea loc duminică [19 octombrie 2014] şi lucrurile nu mai pot fi oprite. Participarea la alegeri a fost decisă de Consiliul Naţional şi nu înţeleg care e raţiunea acestui apel. Este o lipsă de consecvenţă din partea semnatarilor. Doamna Guţu a spus ca nu va aduce prejudicii partidului, iar acum… Să rămînă pe seama dumneaei. Probabil s-au temut de greul unei campanii electorale.
Ion Sturza a condus [mai-noiembrie 1999] un Guvern democratic şi reformator. Deci, este eminamente un reformator. Tocmai de aceea l-am şi invitat şi am accentuat că acum este momentul. Dacă a avut careva reticenţe, insatisfacţii că n-a împlinit visul cel mare atunci, noi oferim această posibilitate. PLR este un partid reformator prin excelenţă care promovează cursul european, care a demonstrat aceste capacităţi, în care el s-ar regăsi şi doctrinar, şi l-a nivel de conlucrare cu toţi din echipă, care împărtăşesc aceleaşi idei. Pînă în ultimul moment s-au dus aceste negocieri.
…
…cred că dl Sturza prin aceasta (refuzul de a se implica în campania electorală) a ratat şansa de a se relansa în politică într-un moment foarte propice, cînd chiar sunt puse la joc ideile şi principiile pentru care a pledat dlui. Alegerea îi aparţine. Poate încă nu e tîrziu, în ultimul ceas să se răzgîndească… Mulţi au spus că doar locomotiva Sturza ar putea salva Partidul Liberal Reformator. Nu este adevărat. Noi am lucrat şi asupra structurii, şi asupra agendei, mobilizării simpatizanţilor, membrilor noştri, etc. Am construit un partid flexibil şi eficient.
Noi am pornit de la premisa că la ora actuală de numele lui Iurie Leancă sunt legaţi aceşti importanţi paşi de integrare europeană, dar şi autoritatea şi ratingul pe care îl are în societate. Am pornit promovînd ideea unui sigur bloc electoral cu Leancă în frunte, nu însă o listă comună. Considerăm că ar fi fost cea mai eficientă ecuaţie electorală… S-a discutat cu dl Leancă despre asta. Eu personal nu am discutat. Noi am început acest dialog cu dl Filat şi nu puteam discuta cu altcineva. Chiar dlui Filat i s-a spus această variantă. Dumnealui a zis că nu vede utilitatea şi eficienţa unui bloc electoral acum cînd lucrurile nu mai pot fi schimbate şi a agreat doar ideea de listă. Participarea pe lista PLDM nu a întrunit susţinerea partidului.
Eu regret că nu s-a întîmplat lucrul acesta care ar fi adus o mobilizare şi mai mare a electoratului şi un pic ar fi atenuat nişte rezerve. Dl Leancă ştiu că a propus o listă a dumnealui şi am înţeles că ea în mare parte s-a realizat în formula în care a fost dată publicităţii, cu anumite nuanţe.
Dl Streleţ nu are de unde să cunoască pentru că nu a participat la discuţii. A fost un grup foarte restrîns de persoane, liderii partidelor. Au participat dl Filat, în discuţii neoficiale şi dl Leancă. De la PLR au fost şi Ana Guţu, Tatiana Potîng la un moment dat, apoi Oleg Bodrug în alt moment. Între timp ne-am înregistrat la CEC pentru că nu putem aştepta.
Noi am insistat pe această idee [crearea unui bloc electoral cu PLDM], care este încă una viabilă. Iurie Leancă este cea mai potrivită candidatură care ar fi capabilă să-şi asume capacitatea de a duce un bloc electoral cu mare responsabilităţi de salvare a cursului european. S-a discutat într-un mod mai confidenţial s-a discutat cu domnul Filat şi domnul Filat nu a acceptat… Partidul Liberal Reformator duce tratative cu personalităţi marcante din Republica Moldova care se vor regăsi pe lista electorală a PLR şi în actuala listă ar putea interveni schimbări.
Doamna Guţu a fost cea care a promovat ideea de participare pe o altă listă electorală. Această idee nu a fost agreată de Consiliul Naţional al partidului, iar asta a scăzut din entuziasmul de participare. Dumneaei ne-a transmis un mesaj în care ne-a anunţat că nu va candida pe listă. O să aşteptăm ca să discutăm. Asta nu prejudiciază unitatea partidului.
Nu renunţăm la ideea de participare la alegerile parlamentare în componenţa unui bloc electoral. Dacă nu ne vom înţelege în acest sens cu alte partide, vom participa la alegeri independent. Totodată, nu suntem de acord să includem candidaţii din partea PLR în lista electorală a altor partide. O astfel de variantă nu ne convine… Cu PLDM apar dificultăţi, deoarece ei nu doresc să creeze un bloc. Iar noi nu vom admite simpla includere a membrilor PLR pe lista electorală a PLDM. Includerea candidaţilor în lista unui alt partid presupune preluarea logotipului şi a altor semne ale partidului. Apare problema identităţii partidului, pe care dorim să o păstrăm.
Porţile noastre sunt deschise, dar în acelaşi timp şi pentru noi sunt deschise. Mai multe nu pot spune la această etapă, deoarece suntem în negocieri. Aceste tatonări vizează un spectru destul de larg, care cuprinde nu doar Coaliţia proeuropeană. E vorba şi de partide extraparlamentare […] Aceste discuţii s-au înteţit în momentul cînd PLR şi PLDM au sesizat Curtea Constituţională în privinţa organizării unui referendum privind alegerea preşedintelui ţării de către popor. Unii salută asta, iar alţii ne taxează că suntem un vagon ataşat PLDM. Nu este adevărat. Suntem o entitate distinctă şi trebuie să punem pe cîntar argumentele pro şi contra unei fuziuni.
Eu voi folosi sintagma unui mare filosof italian care vorbeşte despre gîndire slabă. Datorită faptului că noi avem o societate slăbită la ora actuală, divizată, avem şi o independenţă slabă. Dar pentru prima dată după 23 de ani sărbătorim independenţa ca stat asociat UE. Şi asta trebuie să se înţeleagă: aceasta este direcţia noastră magistrală pe care trebuie s-o urmăm. Altfel, din independenţa noastră se va alege praf.
Pace în suflet şi unire în ţară. Peste Prut şi oriunde am dori avem libera circulaţie. Mai sunt cîrcotaşi şi dodonişti care vor să facă referendum. Nu le va merge. Nu au nicio şansă. Este o zi însorită. Vă mulţumesc că aţi rezistat şi aţi aşteptat. Astăzi, Parlamentul şi-a onorat misiunea sa istorică. Pentru prima dată, o clasă politică şi o coaliţie şi-a asumat angajamentele faţă de electorat. Vom trăi într-o altă calitate. Este o zi a unor împliniri. Aşa trebuie să ne vadă fraţii noştri români şi Europa.
Voi face tot posibilul ca toată fracţiunea, nu doar eu, să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Beneficiile sunt incomensurabile, faţă de ceea ce ne oferă spaţiul estic.
…
În acelaşi timp, este vorba de posibilitatea de a face studii, de a moderniza economia şi infrastructura, educaţia şi toate celelalte componente. Beneficiile acestea sunt deja palpabile prin proiectele care vin. Deja şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că ne acordă 50 de milioane de euro pentru a susţine parcursul european. Cine altcineva ne-ar mai da atîta susţinere?
În jurul acestui subiect sînt foarte multe frămîntări, au început şi ironizări deja. Adeseori chiar Dumnealui a fost nevoit să intervină ca să tempereze spiritele, pentru că sînt mulţi care fac analize şi concluzii foarte pripite. Au fost nişte semnale care vorbesc de capacitatea şi a Partidului Liberal Reformator, dar şi a domnului Ion Sturza, ca fiind unul din reformatorii sfîrşitului anilor 90, cel care a fost la un pas să integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană, dacă nu erau nişte jocuri de culise care au perturbat procesul şi au dus la demisia Guvernului Sturza. Deci, împărtăşind aceste valori, Dumnealui a participat la Congresul de constituire a PLR cu un discurs foarte eficient şi cu ecou mare în societate, care a stîrnit şi a alimentat anumite speranţe dar şi animozităţi, şi reticenţe în acelaşi timp din partea unui alt segment, care nu prea agreează aceste îmbunătăţiri, dar şi revenirea unuia din politicienii noştri şi oameni de afaceri dintre cei mai importanţi.
De ce nu-l rugaţi pe Ion Sturza să se exprime explicit — ce vrea?
Noi considerăm că în ritmurile care s-au profilat în ultimul an, mesajele care ni le-au adus înalţii demnitari europeni, în momentul cînd ne vom face temele pe acasă, noi avem foarte bune şanse pentru a cîştiga acest joc, în care se joacă destinul existenţei Republicii Moldova. Dacă următorul mandat va fi de asemenea al Coaliţiei Pro-Europene se poate vorbi în mod real despre obţinerea statutului de ţară candidată şi despre o perspectivă reală de aderare la UE pînă în 2019.
Aţi putea să precizaţi, la care ritmuri vă referiţi că s-au profilat, la cele a mesajelor de încurajare?
Ca să obţină un mandat CPE ar trebui să participe la alegeri, credeţi în posibilitatea unui bloc electoral al CPE?
Constatăm cu tristeţe că agresiunea militară a Federaţiei Ruse sfidează nu numai suveranitatea unui stat independent, ci şi orice normă internaţională. Prin introducerea trupelor armate în Ucraina şi destabilizarea organizată a instituţiilor acestui stat, conducerea Rusiei a încălcat normele securităţii internaţionale şi tratatele pe care le-a semnat.
Afirmăm cert că decizia oficială cu privire la introducerea trupelor ruse în Ucraina este un tertip menit să legifereze invazia militară rusească în Crimeea, care are loc deja de cîteva zile. Prin comportamentul Preşedintelui şi Parlamentului Federaţiei Ruse au fost sfidate şi, practic, anihilate toate mecanismele de securitate din Europa de după 1991. Federaţia Rusă a adoptat un comportament iresponsabil, bazat pe mentalităţi de sorginte imperialistă.
Deşi PLR şi-ar fi dorit exercitarea deplină a mandatului pentru realizarea plenară a reformelor demarate în domeniu, menţionăm că aceasta este o decizie personală, asumată şi chibzuită, a domnului ministru.
PLR îşi exprimă susţinerea şi sprijinul politic pentru Vitalie Marinuţa, care este şi rămîne un membru important al echipei Partidului Liberal Reformator.
Domnia sa a stat, împreună cu alţi colegi, la baza fondării partidului şi va activa în continuare în calitate de vicepreşedinte. În activitatea sa de partid, domnul Vitalie Marinuţa va contribui la promovarea securităţii naţionale şi politicilor de apărare în Republica Moldova.
Menţionăm că decizia personală a domnului ministru nu afectează în nici un mod stabilitatea coaliţiei de guvernare şi parcursul reformelor ce ţin de agenda procesului de integrare europeană.
Postul de Ministru al Apărării este distribuit algoritmic între componentele coaliţiei de guvernare?
Are PLR printre membri şi simpatizanţi manageri militari pentru a ocupa funcţia de Ministru al Apărării?
Prin ce se deosebeşte politica de cadre a PLR de cea a PL, care a regretat promovarea dlui Marinuţa în funcţia de Ministru al Apărării?
Noi suntem în imediata vecinătate. Evenimentele au o conotaţie internă, însă faptul ca au luat atitudine diplomaţii europeni arată gravitatea evenimentului. Amploarea ar putea depăşi cadrul Ucrainei. Noi trebuie să exprimăm o îngrijorare dublă în acest sens.
Eu aştept acţiuni concrete, o foaie de parcurs pentru unire? Cît ar dura aceste acţiuni? Omul care şi-a asumat asemenea lucruri trebuie să ofere şi o foaie de parcurs. Să ne spună cum vede dlui acest proces.
…
Eu o văd unirea cu nişte poduri construite peste Prut, cu drumuri, cu gazoducte, cu linii de tensiune înaltă de conectare a sistemelor energetice. Eu împărtăşesc aceste idealuri, dar de 22 de ani să aud doar declaraţii patriotice, iertaţi-mă, dar cred că trebuie să trecem la fapte concrete.
…
M-a derutat, pentru că aceste declaraţii au distras atenţia de la evenimentul principal. În loc să fim întrebaţi de jurnaliştii din spaţiul estic despre realizările noastre, despre Republica Moldova, eram întrebaţi să interpretăm declaraţiile lui Traian Băsescu. Chiar asta era subiectul zilei? Era o derută.
…
Mai există şi o opoziţie internă. Mai există şi un Rogozin care nu este doar un spectator aici în Republica Moldova. Cînd plasezi toate aceste declaraţii într-un context, în care ne aflăm noi foarte specific şi în care ne fierbem în fiecare zi, nu văd rostul acestor declaraţii şi care ar fi motivul ca ele acum să fie făcute.
Va întreprinde ceva PLR pentru a valorifica potenţialul declaraţiei unioniste a Preşedintelui Băsescu?
După ce vice-preşedintele PL Dorin Chirtoacă s-a înrudit prin alianţă cu Preşedintele Băsescu, credeţi că mai este loc pe spectrul politic din Republica Moldova şi pentru alte formaţiuni unioniste?
Declaraţie Preşedintelui Băsescu privind noul proiect de ţară — unirea cu Moldova, îi face pe politicienii moldoveni să solicite o foaie de parcurs privind realizarea obiectivului menţionat. Este firesc, fiindcă ar vrea să ştie ce poate urma şi cum ar trebui să reacţioneze. Pe de altă parte, este neverosimil să existe foaie de parcurs pentru un astfel de proiect, iar dacă ar exista ar fi trebuit păstrat în secret
Noi am format această coaliţie pentru a depăşi nişte obstacole, nişte momente de criză, şi pentru a atinge nişte obiective, care au şi fost atinse în bună parte. Dar noi toţi vorbim limba română şi toţi cei care chiar de fapt nu o recunosc şi vor s-o treacă prin referendum tot româna vorbesc, aşa, în discuţii particulare.
Dar altceva e că fac jocuri pentru electorat. Noi aici suntem mai deschişi în acest sens, ne vom axa în continuare pe valorile care ne unesc, iar în ceea ce priveşte împărtăşirea idealurilor noastre, sunt nişte lucruri pe care nimeni nu ni le poate lua. Vom convinge, vom găsi argumente să convingem electoratul, şi nu doar cel pro-românesc, dar şi cel care este în ezitare. Există o marjă mare în aşteptare şi un procent foarte mare de alegători încă indecişi.
Trebuie să înţelegem că de dragul electoratului colegii dvs. de coaliţie afirmă nu ceea ce gîndesc, ci ceea ce li-ar place alegătorilor să audă?
Dacă în ultimii 20 de ani nu a fost posibil să convingeţi cea mai mare parte din alegători că limba oficială este româna, pe ce vă bazaţi că acum veţi reuşi, aţi identificat deja argumentele la care vă referiţi?
Să desfăşurăm referendum, într-un an electoral, mie mi se pare o idee hazardată. Asemenea valori, asemenea noţiuni cum ar fi limba, istoria şi alte noţiuni fundamentale nu se rezolvă prin referendum.
Credeţi că societatea moldovenească este consolidată în măsura în care aceleaşi valori sunt, deopotrivă, împărtăşite de toţi cetăţenii?
Cînd există disensiuni, cum e mai bine să fie depăşite — prin ai pune pe cetăţeni în faţa unui fapt împlinit sau prin ai consulta?