Mihai Ghimpu
- Jurist
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova - Preşedintele Partidului Liberal (PL)
- USM, Facultatea de Drept
- 19 noiembrie 1951, s. Coloniţa, mun. Chişinău
- Căsătorit
Importanţa | |
---|---|
Coerenţa | |
Originalitatea | |
Credibilitatea |
Noi nu mai suntem la guvernare din 2013, iar BNM este o instituţie independentă, care nu se supune politic. Adevărul este că premierul Leancă a semnat acea dispoziţie secretă privind creditul de la BNM, iar Drăgăuţanu nu ia singur din capul lui hotărârile de la BNM, ci consiliul de administrare. Cât priveşte tranzacţiile ilicite, trebuia să intervină organele de drept. (…) Eu nu apăr pe nimeni şi, dacă se constată de comisie că, în cazul dat, Drăguţanu este vinovat, eu şi fracţiunea noastră vom vota pentru demiterea lui. Dar cred că responsabili de situaţie se fac acei care au fost la putere atunci: PLDM, PDM şi foştii “prieteni”ai mei (PLR). Apare întrebarea, de ce organele de drept nu au urmărit, unde se duc banii?
Întrebarea la care urma să răspundă Mihai Ghimpu se referea la răspunderea politică a partidelor de pe urma numirii în funcţii de vîrf, în instituţiile de reglementare precum este BNM, a unor persoane fără a organiza concurs de testare a capacităţilor profesionale. Cea mai mare problemă a Republicii Moldova din ultimii cinci ani rămîne a fi partajarea pe criterii politice a funcţiilor de vîrf din organele de ocrotire a normelor de drept şi din cele de reglementare. PL l-a înaintat în 2009 pe Dorin Drăguţanu la funcţia de guvernator al BNM, iar ulterior s-a justificat că a pierdut orice influenţă şi respectiv orice responsabilitate asupra activităţii acestuia. Pe de altă parte, nu este exclus că alte cercuri politice influente au putut exercita control asupra activităţii BEM prin metode de corupere. Miezul problemei constă în identificarea unor mecanisme de selectare şi promovare a cadrelor în organele respective cu riscuri minime pentru influenţele politice.
Eu sunt sigur că după percheziţia asta toţi cei care au semnat nici unul nu mai este în Republica Moldova. Toţi au fugit. Eu nu înţeleg un singur lucru. De ce odată ce ai făcut percheziţii nu ai reţinut pe nimeni? Până astăzi nimeni nu a fost reţinut.
Este vorba despre faptul că la începutul lunii februarie, după ce s-a anunţat despre începerea investigaţiei de către compania Kroll au avut loc o serie de percheziţii la birourile din Ipteh şi la domiciliul omului de afaceri Ilan Shor. Potrivit şefului Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, percheziţiile au avut loc în baza unor informaţii privind acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii şi abuz de serviciu la Banca Socială. Ilan Shor a fost singura persoană adusă la CNA, însă a fost eliberată în scurt timp după o audiere de aproape o oră. La ieşire acesta a spus că “Am oferit toate informaţiile care mi-au fost solicitate. Voi colabora în continuare cu instituţiile statului pentru a oferi informaţia necesară. Pentru mine este importat ca cele două bănci să fie salvate”. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a dorit să sublinieze existenţa unui curent de opinie, care se reduce la faptul că cei vinovaţi de furturile de la BEM, Unibank şi Banca Socială au fost percheziţionaţi de CNA nu pentru a afla adevărul, ci pentru a fi instruiţi cum să se comporte, astfel încît ancheta companiei Kroll să nu aibă finalitate. Potrivit liderului PL, cei vinovaţi de furtul de la BEM nu mai sunt în ţară. Acesta se referă şi la cei care ar fi pus semnătura pe anumite documente care i-ar încrimina.
Situaţia în Republica Moldova e una deplorabilă. Nu mai vin remitenţe. Au scăzut exporturile. Avem embargouri. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, trebuie să vină în Parlament să ne spună că această criză este mîna Moscovei.
Evident că e “mîna Moscovei”, cum altfel? Numai că o ţară întreagă îşi cunoaşte eroii politizării instituţiilor de ocrotire a normelor de drept, a celor de control şi de reglementare în diverse sfere de activitate. Cel mai fervent promotor al “teorii pîrghiilor” prin partajarea politică a tuturor funcţiilor importante în stat a fost chiar liderul PL, Mihai Ghimpu, care a fost, probabil, ghidat de “mîna Moscovei”, atunci cînd l-a promovat la funcţia de guvernator al BNM pe propriul nepot, Dorin Drăguţanu. Acum, PL nu are cum să evite răspunderea politică pentru cadrele promovate.
Mă bucur că, în sfîrşit, s-a realizat ceea ce vă spuneam noi, liberalii: că din start Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat nu au dorit o alianţă cu Partidul Liberal. Acest joc a fost folosit pentru a-l ajuta pe Vladimir Voronin să vină ca un salvator. Votul în Parlament pe viitor va fi cam cel care a fost astăzi. Noi două luni nu am putut decide care minister şi cui revine, iar astăzi, în jumătate de oră, s-a decis ca Oleg Efrim să fie schimbat la cerinţa lui Voronin. Iată dovada că anume comuniştii dirijează şi conduc această majoritate tacită. (…) Jocurile făcute în faţa cetăţenilor este una, dar a juca în faţa Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, este mult mai greu. Dorim succes acestui guvern. Dorim să se revină la normalitate. Însă este greu de crezut că PCRM va accepta reformele pe care trebuie să le facă Republica Moldova.
Motivul bucuriei liderului PL, Mihai Ghimpu, este că a prezis corect excluderea formaţiunii sale de la guvernare şi constituirea coaliţiei camuflate PLDM-PDM-PCRM. Ca bun prezicător, liderul PL anticipează dificultăţi în relaţiile Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale şi UE. Probabil ar fi mai util dacă liderul PL ar înceta să se bucure de realizarea previziunile sale sumbre şi ar întreprinde acţiuni energice pentru a le preîntîmpina. Cu certitudine, liderul PL nu ar greşi dacă ar prezice soarta Guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, pe care l-a promovat în funcţia respectivă în 2009. Intriga este dacă coaliţia camuflată a celor “trei Vlazi” îl va transforma pe Dorin Drăguţan, şi implicit PL-ul, în ţapi ispăşitori pentru criza financiară? Un alt prilej pentru manifestarea capacităţilor de previziune a liderului PL va fi legat de soarta politică a vice-preşedintelui PL, Dorin Chirtoacă. Va declanşa oare coaliţia celor “trei Vlazi” un atac concertat pe toate palierele împotriva lui Chirtoacă?
Decizia partidului este cunoscută. Am schimbat ceva în discuţii. Am solicitat să vină şi Vlad Filat, pentru că decizia o ia partidul. Decizia este cunoscută, programul şi componenţa guvernului rămîne aceeaşi, adică un guvern format din PLDM-PDM. Deseară convoc Biroul Politic, vedem dacă schimbăm decizia. Republica Moldova are nevoie de un guvern sprijinit de majoritatea parlamentară declarată, nu tacită.
Ca de obicei, decizie beton!
Discuţii bune interesante. Ştim că nu se votează Guvernul Leancă, ci Guvernul PLDM, PD şi PCRM. Votăm un guvern dacă facem parte din el. Guvernul are nevoie de sprijinul partidelor pro-europene, reformatoare. Niciun stat nu a felicitat această alianţă PLDM-PD. Eu vreau Guvernul Leancă să aibă sprijin PLDM-PD-PL. Suntem flexibili, condiţiile noastre rămîn aceleaşi. Pachetul rămîne acelaşi care l-am discutat cu europenii. Decizia poate să fie modificată, însă trebuie să discutam cu PLDM, PD. Depinde de PLDM, că are cele mai multe mandate. Presupunem că noi votăm, mai departe ce? Ce să facă guvernul minoritar? Aşa că PL aşteaptă să fie invitaţi ca să purtam discuţii. Procurorul General, nu cedăm şi nici comisia pentru alegerea preşedintelui.
Poziţia fermă a liderului PL, Mihai Ghimpu, este în măsură să genereze o reacţie de răspuns pe potrivă din partea PLDM şi PDM. Această înseamnă că şansele lui Iurie Leancă de a fi învestit în funcţia de prim-ministru scad, adică consultările nu s-au soldat cu un rezultat pozitiv.
Cred că mai este timp pentru negocieri şi formarea unei coaliţii majoritare pro-europene. Aceasta şi-o doresc cetăţenii şi nu degeaba a venit ieri la Chişinău consilierul cancelarului german. (…) A vota un guvern, înseamnă a participa la guvernare. De ce să ne asumăm răspunderea pentru un guvern, dacă nu avem măcar un portar acolo? (…) Avem nevoie să vină europenii să facă ceea ce trebuie, dar nu doar să ne sugereze.
Exprimarea convingerii liderului PL, Mihai Ghimpu, că a fost constituită coaliţia camuflată PLDM-PDM-PCRM şi chiar axa anti-europeană Chişinău- Beijing, iată că vine în contradicţie cu dorinţa necamuflată a PL de deveni totuşi parte a coaliţiei de guvernare, chiar şi în postură de “portar acolo”. Se pare că pentru atingerea acestui scop PL a irosit toate mijlocele, dar fără succes. Deci, rămîne ultima speranţă — să se implice europenii, dar nu cu sugestii, cu impunerea punctului de vedere al PL.
Prezenţa lor [a emisarilor partidelor europene, precum şi vizita consilierului cancelarului german, Christoph Heusgen] demonstrează că Europa doreşte o alianţă a acestor trei partide, PLDM, PD şi PL. Republica Moldova nu are viitor fără reforme. Iar reforme fără sprijinul partenerilor occidentali, nu pot avea loc. (…) Cursul european trebuie să aibă un Guvern stabil. Guvernul ca să facă reforme trebuie să aibă în spate o majoritate sigură. Dacă să descifrez eu asta, înseamnă o alianţă fără comunişti.
Invocarea în permanenţă de către Mihai Ghimpu a suportului din partea UE pentru o coaliţie PLDM-PDM-PL, fără participarea PCRM, a fost combătută la fel de insistent de către liderul PDM, Marian Lupu, care insistă că reprezentanţii familiilor de partide europene au încercat doar să faciliteze negocierile dintre cele trei partide, care au fost implicate în negocierile privind constituirea coaliţie de guvernare, fără a impune ceva în mod imperativ. În plus, reprezentanţii UE au menţionat necesitatea menţinerii unui dialog între toate formaţiunile parlamentare, specificînd că nu-i interesează culorile politice a componentelor alianţei de guvernare, ci calitatea guvernării, capacitatea de onorare a obligaţiunilor asumate faţă de cetăţeni şi partenerii internaţionali.
Nu va fi un Guvern Leancă, ci un Guvern PDM, PLDM şi PCRM. Printre candidaturi este o persoană care ne-a trădat anterior partidul. Un alt candidat, care ar putea să devină ministru al apărării, pledează pentru federalizarea Republicii Moldova. El spunea că singura soluţie pentru rezolvarea problemei transnistrene este federalizarea. Nu vom vota pentru un astfel de guvern. Vom vedea care va fi, totuşi, lista definitivă propusă pentru vot. (…) Ei au format o coaliţie din 63 de mandate, iar poziţia cea mai favorabilă acum o are PCRM. Astfel se explică faptul că Partidul Comuniştilor înaintează tot felul de condiţii.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, insistă constant pe versiunea că s-ar fi creat o coaliţie camuflată dintre PDM, PLDM şi PCRM. Este important să se clarifice dacă Mihai Ghimpu chiar crede aşa sau insistenţa sa pe versiunea respectivă are la bază interesul de a provoca aversiunea segmentului opiniei publice pro-europene pentru o astfel de eventuală coaliţie. În primul caz, PL nu are decît să se declare în opoziţie şi să-şi desfăşoare activitatea în calitatea respectivă. Ţinînd cont de faptul că vice-preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, continuă să îndemne liderii PLDM şi PDM să revină la ideea acceptării PL în coaliţie se poate afirma că este vorba despre ultimele încercări de cramponare de guvernare. Exerciţiul final în această întreprindere va fi votul PL pentru sau împotriva candidaturii lui Iurie Leancă la funcţia de premier.
Principalul în politica lor este ca Filat să scape de Leancă. Îl pune la rîşniţă, îl învîrte o dată pe rîşniţă şi pe urmă vin cu candidatul care vor ca atare. Pentru că ei nu îl vor ca atare pe Leancă. Iată care e problema. (…) Noi nu vom accepta jocurile PD-ului şi PLDM-ului, jocurile interne sau jocurile externe cu Rusia. Noi suntem partid liberal, al libertăţii.
Afirmaţiile liderului PL, Mihai Ghimpu, se bazează pe presupunerea că fricţiunile dintre liderul PLDM, Vlad Filat, şi vice-preşedintele PLDM, Iurie Leancă, manifestate în mod public, ar fi ajuns la limita după care Filat ar vrea să scape de Leancă cu ajutorul PL, care la rîndul său nu doreşte să fie parte la acest joc. Dacă această presupunere este corectă, atunci nevotînd garnitura guvernamentală a candidatului “de ochii lumii” a PLDM, Iurie Leancă, tocmai contribuie la realizarea obiectivului liderului PLDM. Doar uneori atingerea obiectivului rîvnit se poate realiza, deopotrivă, prin acţiune sau inacţiune. Iurie Leancă are garantat “de ochii lumii” 42 de voturi din cele 51 necesare, în condiţiile în care PSRM s-a declarat în opoziţie dură faţă de APME, iar PCRM în opoziţie la fel de dură faţă de Iurie Leancă. Singura speranţă pentru Iurie Leancă este votul de susţinerea a fracţiunii PL. Fiind lăsat în afara APME, PL are de pierdut în ambele cazuri — şi dacă votează pentru guvernul Leancă, şi dacă nu votează. Diferenţa este că primul caz, în principiu, poate deschide oportunităţi pentru aderarea ulterioară a PL la APME. Cea de-a doua variantă va avea drept consecinţă înaintarea altei candidaturi la funcţia de prim-ministru, care va fi agreată de PLDM, PDM şi PCRM, consolidînd alianţa camuflată a celor trei formaţiuni sau chiar oficializarea acesteia. Este la discreţia PL să decidă care dintre cele două perspective i se pare mai potrivită sau dacă există şi alte versiuni de desfăşurarea e evenimentelor.
Partidul Democrat doreşte să renunţe la parteneriatul cu Uniunea Europeană şi să se reorienteze în consolidarea relaţiilor bilaterale cu China. (…) La discuţii am auzit că ei au o înţelegere, un contract cu China. Am aflat acuma că ei nu sunt gata să facă reforme, ceea a fost confirmat de Lupu în cadrul unei emisiuni, şi vor să înlăture Fondul Monetar Internaţional, fără de care nu e Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, nu-i Banca Europeană pentru Investiţii. Ei vor să ea 2 mlrd dolari de la chinezi, aşa cum a vrut Voronin în 2009. (…) Ei se declară europeni, dar de aici vor să scape de europeni. Eu nu-i pot duce în China, dar Voronin i-a dus în China. (…) să construiască drumul Chişinău-Pekin.
În contextul ultimelor eforturi ale cercurilor interesate din spaţiu UE de a remedia relaţiile dintre PLDM şi PDM, pe de o parte, şi PL, pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, recurge la măsuri extravagante pentru a convinge opinia publică că aşa-zisa coaliţia minoritară a APME are de gînd să renunţe la parteneriatul cu UE. Acesta după ce Republica Moldova, condusă de cele două formaţiuni din APME, a semnat Acordul de Asociere şi s-a angajat să implementeze prevederile acestuia.
În principiu, nu poate există nimic rău în eventuala cooperarea financiar-economică a Republicii Moldova cu China, care este un partener economic foarte important al UE. Invocînd eventuala investiţie chineză de $2 miliarde în economia Republicii Moldova, PL a urmărit probabil scopul să dovedească existenţa liantul ideologic al coaliţiei camuflate a PLDM, PDM şi PCRM. Este adevărat că aceste gen de argumentare nu este specific doar PL. De exemplu, în 2001 Preşedintele Vladimir Voronin, liderul PCRM, l-a invitat la Chişinău pe Preşedintele Chinei, Jiang Zemin, pentru a stabili relaţii economice, dar mai ales pentru a combate acuzaţiile membrilor activi ai PCRM de abatere a conducerii formaţiunii de la valorile comuniste, în contextul adoptării deciziei de aderarea Republicii Moldova la OMC şi la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE). Conflictul s-a iscat în cadrul PCRM din cauză că Aprilie 2001, la congresul formaţiunii, care obţinuse la parlamentarele din februarie 2001 victoria cu o majoritate constituţională, atît OMC, cît şi PSESE fusese identificate drept “instrumente ale imperialismului american”, şi doar peste o lună de zile şeful statului şi preşedintele PCRM îşi schimbase atitudinea cu 180 grade. În circumstanţele menţionate, vizita la Chişinău a Preşedintelui Republicii Populare Chineze, Jiang Zemin, fusese folosită de Vladimir Voronin pentru a-şi convinge colegii de partid că Republica Moldova intenţionează să aplice modelul chinezesc pentru dezvoltarea ţării. Manevra a reuşit atunci. Opt ani mai tărziu, în 2009, după răcirea relaţiilor Republicii Moldova cu UE, conducerea PCRM a recurs la o manevră similară, invocînd existenţa unor tratative cu partea chineză privind elaborarea unor proiecte ce urmau a fi susţinute prin intermediul unor investiţii chinezeşti în valoare de aproximativ $2 miliarde.
După cum vedem, liderul PL Mihai Ghimpu, invocă precedentele respective pentru a fundamenta existenţa unui plan de depărtare de UE şi ancorarea Republicii Moldova la interesele Chinei.
Acest guvern nu este guvernul Leancă. Este guvernul format din candidaturile PLDM, PD şi PCRM. Noi, PL-ul aşteptăm să vedem cine va fi în afară de dl Leancă. Fiindcă, nu este nicio problemă să-l votăm pe Leancă aparte. Noi ştim cine este dl Leancă, dar nu ştim cine este în spatele lui dlui Leancă. Sunt încă 16 miniştri şi şefi la agenţii. Să vedem cine vor fi miniştri. (…) PL nu a spus nu. Vrem să vedem cine vor fi membri ai Cabinetului de Miniştri. Nu se votează doar pentru Leancă.
Declaraţia liderului PL, Mihai Ghimpu, menţine intriga în jurul numirii şi învestirii Guvernului Leancă-2. În contextul angajării responsabilităţii pentru o guvernare minoritară şi atitudinii fără echivoc a PCRM faţă de candidatura dlui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru, comportamentul provocator al liderilor PLDM şi PDM faţă de PL sugerează ca adevărată versiunea potrivit căreia aceştia îşi doresc scoaterea cu mîinile PL-ului a lui Iurie Leancă din topul vieţii politice şi marginalizarea acestuia. Cum liderii PLDM şi PDM s-au angajat să-şi ţină în secret interesele şi modalitatea de guvernare minoritară, nu există altă posibilitate de explicare a comportamentului celor doi, decît invocarea intereselor deja developate. În acest sens, liderul PLDM, care de fapt finanţează formaţiunea, ar avea interesul să scape de concurenţa lui Iurie Leancă, care avînd cel mai înalt rating de încredere din ţară eclipsează liderul formaţiunii. Fricţiunile dintre Vlad Filat şi Iurie Leancă s-au manifestat public în preajma şi chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. În afară de aceasta, există un motiv în plus ca atît liderul PLDM, cît şi cei ai PDM să-şi dorească marginalizarea lui Iurie Leancă.
Vorba e că la 27.12.2014, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul RTR-Moldova, premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a referit la criza din sistemul bancar, meţionînd că a făcut demersurile necesare pentru demararea unei anchete internaţionale în sectorul bancar. Mai mult, Leancă a subliniat că nu trebuie să se pună accent pe auditul internaţional, ci pe o investigaţie internaţională. Contractul urma să fie semnat cu cea mai mare companie din lume care se specializează în acest domeniu, care poate asigura accesul în zonele off-shore, necesar pentru realizarea investigaţiilor. În acest sens, Leancă a avut întîlniri cu ambasadorii SUA şi cu cei din ţările UE, rugîndu-i să se implice pentru a oferi suportul necesar în acest sens.
Este de remarcat că demersul lui Iurie Leancă a avut loc în paralel cu aşa-zisele negocieri privind constituirea unei majorităţii guvernamentale după alegerile din 30.11.2014, în care Leancă nu a fost implicat. Iar negocierile privind constituirea APME s-au soldat cu constituirea unei coaliţii minoritare de guvernare prin excluderea PL. Aşadar, Leancă nu a fost implicat, iar Ghimpu a fost exclus, pe motiv că a înaintat cerinţe exagerate. Întrebarea este de ce? La care, în condiţiile secretomaniei impuse de liderii PLDM şi PDM, răspunsul logic ar fi: fiindcă Leancă nu s-a consultat cu liderii PLDM şi PDM, atunci cînd a lansat ideea unei investigaţii internaţionale a ruinării sistemului bancar, iar Ghimpu, în procesul de negocieri pe marginea constituirii noii coaliţii de guvernare, fără a-şi coordona eforturile cu Leancă, a insistat pe clarificarea cauzelor moştenirii toxice a guvernării AIE-3 în domeniul bancar. Toate aceste evenimente au loc pe fundalul unui scandal în desfăşurare în regim non-stop, început cu aşa-zisele atacuri raider, în 2011, avînd printre ultimele manifestări în iulie-noiembrie 2015, revelaţiile publice şocante ale ex-preşedintelui comisiei parlamentare pentru economie, finanţe şi buget, Veaceslav Ioniţă. Miezul problemei este că protagonişti ai scandalurilor au fost tocmai liderii PDM şi PLDM, care recent au anunţat constituirea coaliţiei minoritare a APME, care are drept centru de adoptarea a deciziilor Reuniunea Liderilor Alianţei. Probabil, aici rezidă interesul de înlăturarea a lui Leancă şi Ghimpu, prin antagonizarea lor, din procesul de adoptare a deciziilor. Nu încape îndoială că ambii, atît Leancă, cît şi Ghimpu, înţeleg perfect motivele antagonizării lor, de aceea, se poate presupună că înţeleg şi de ce ar putea să aibă nevoie de o eventuală susţinere reciprocă, care ar putea deschide noi perspective de colaborare. În caz contrar, se poate presupune că ar avea de pierdut, atît Leancă, cît şi Ghimpu.
Nu ne invită la guvernare Filat, ne invită să votăm pentru Guvernul Leancă ca să demonstrăm că suntem pentru cursul european, că nu avem nevoie de funcţii şi ministere. Astea sunt lucruri diferite. (…) Să vii aşa sarcastic, pe Facebook, şi tendenţios să spui: “hai acum, PL să vă vedem cît de patrioţi şi europeni sunteţi”. Asta nicidecum nu înseamnă să fii om de stat, şi nici om. (…) A guverna împreună înseamnă să partajăm puterea. Ei au luat toate ministerele şi vor ca noi să-i votăm. De ce dl Filat încearcă să pună responsabilitatea pe PL? Cum să-ţi asumi actul guvernării fără să ai ministere?
Reacţia liderului PL, Mihai Ghimpu, la îndemnul liderului PLDM, Vlad Filat, vine doar să adîncească animozităţile personale dintre cei doi politicieni. Accentul se pune pe modalitatea inadecvată de comunicare pe marginea unui subiect de interes public major. Încercarea de responsabilizare a PL pentru actul de guvernare, fără a oferi acces la acesta, poate fi interpretată drept o provocare banală, în special pe fundalul declaraţiei PCRM că nu va susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. De aici şi calificativul dezumanizant al lui Mihai Ghimpu la adresa lui Vlad Filat. În condiţiile în care capacitatea de guvernare a APME este incertă din cauza lipsei unei majorităţi parlamentarea oficializate, provocările liderului PLDM, deopotrivă cu cele ale liderului PDM, nu par a fi dovada unor atitudini foarte inspirate.
Prezenţa PL în Alianţă nu depinde de liberali. Aşa cum am fost excluşi din AIE 2, aşa şi acum. Noi nu am fost împotrivă şi nu noi am luat decizia de a fi în afara majorităţii. (…) Să-şi asume alegerea făcută [PLDM şi PDM] şi să declare oficial despre Alianţa cu deputaţii comunişti. (…) Eu nu am spus că nu voi vota pentru Leancă. Aşteptăm decretul prezidenţial, apoi PL va lua decizia necesară.
Preşedintele ne-a informat despre candidatura care va fi desemnată — domnul Iurie Leancă. Noi am spus că urmează să discutăm la partid, trebuie să decidă partidul. Voi convoca biroul şi vom lua o decizie. Noi rămînem disponibili de a discuta, numai că pentru PL un acord dintre două partide nu înseamnă majoritate parlamentară. (…) Opoziţie nu există de fapt, opoziţia apare atunci cînd apare majoritatea. La momentul actual nu-i majoritate, nu-i nici opoziţie. Cînd va fi, atunci vom vorbi.
PLDM alături de PDM a înlăturat PL din procesul de constituire a APME minoritare. Apoi, PLDM a demonstrat că se ţine de cuvînt, înaintîndu-l pe Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. Problema este că PCRM a dat de înţeles cu nu va susţine candidatura lui Leancă, iar în aceste circumstanţe PLDM pune la încercare virtuţile PL, făcînd-l, oarecum, co-autor al eliminării lui Iurie Leancă din topul vieţii politice. Acum de PL va depinde dacă va menţine intriga jocurilor politice sau se va resemna, lăsînd tot spaţiul de manevră pentru concubinajul politic dintre APME şi PCRM.
PL poate reveni la discuţii doar în cazul în care aceste două partide renunţă la acordul semnat între ei şi acceptă continuarea discuţiilor între PLDM, PDM şi PL, noi nu vom adera la o coaliţie susţinută tacit de PCRM. (…) Despre votare nici nu poate fi vorba, pentru că un guvern îl votezi cînd eşti la guvernare, noi am fost excluşi de la guvernare. Să vedem cu ce candidatură va veni preşedintele, domnul Leancă sau… asta se spune ca să se spună: noi am vrut Leancă, dar n-avem voturi şi să apară candidatura de care v-am spus. (…) Atunci cînd nu eşti la guvernare, eşti în opoziţie. Ei ne-au trecut în opoziţie. Noi o să vedem calitatea proiectelor, o să vedem ce proiecte, dacă doar vor mima reformele, atunci noi nu vom vota.
Semnînd acordul pentru constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană (APME), PLDM şi PDM au lăsat portiţa deschisă pentru aderarea altor formaţiuni, avînd în vedere doar PCRM şi PL. Condiţionarea de către liderul PL de asociere într-o coaliţie cu PLDM şi PDM prin renunţarea la APME nu pare a fi realistă, întrucît procesul de negocieri ar trebui reluat de la zero, iar durata acestor negocieri nu poate fi determinată.
Declaraţia Dlui Ghimpu, privită într-un context mai larg, conţine regrete şi temeri că în apropiatele alegeri locale eforturile comune ale coaliţiei camuflate PLDM-PDM-PCRM s-ar putea solda cu diminuarea şanselor lui Dorin Chirtoacă de a rămîne Primar General al Chişinăului.
Noi liberalii, vrem alianţă cu PLDM, cu toate păcatele lor şi ale noastre. Păcatele lor suntem gata să le împărţim cu ei. Ei ar trebui să ne roage să facă alianţă cu noi, după tot ce au făcut la BEM şi AIC.
Noi PL rămînem pe poziţia că aşa guvernare nu mai poate fi. (…) Totuşi la mijloc este funcţia de procuror general. PLDM tot timpul le-a dat dreptate PD-ului. Am rămas frapat cînd am auzit că dl Filat a declarat că de fapt blocajul s-a produs din cauza PL-ului. Procuratura întotdeauna a fost folosită ca o bîtă. Oare nu au frică că au avut loc tranzacţii peste tranzacţii? BEM, Banca Socială…
La ultima şedinţă au respins categoric consensul la care am ajuns împreună cu colegii europeni, de atunci nu am mai fost invitaţi la consultări. Aşteptăm şi am aşteptat să fim invitaţi la negocieri. Mai este o posibilitatea să întrerupem această intenţie a lor de a guverna cu comuniştii. A guverna cu comuniştii, deschis sau tacit este o ruşine. (…) PLDM şi PD vor să deţină mai multă putere într-o nouă guvernare decît a hotărît alegătorul. Am mers la multe compromisuri, acceptînd ca PLDM-ului să-i revină unul din cele trei funcţii în stat: preşedinte de stat, speaker sau prim-ministru. Şi PDM la fel, că dispun mai multe mandate. Nu ne-a reuşit.
Poziţia PDM pentru noi este clară. Ei se gîndesc la alegerile locale, pentru tot teritoriul, dar mai ales pentru municipiul Chişinău. În turul doi, ei mizează că alegătorii vor vota pentru candidatul PDM.
Vă aşteptaţi ca după învestirea guvernului minoritar toată maşinăria propagandistică să fie îndreptată împotriva primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă?
Vă aşteptaţi ca şi justiţia, despre care afirmaţi că este controlată politic, să fie angajată în eliminarea lui Dorin Chirtoacă din lupta electorală pentru Primăria Chişinău?
Fracţiunea PL nu înaintează candidatură în comisia respectivă [pentru alegerea preşedintelui Parlamentului], fiindcă nu e clar pînă acum ce e în parlamentul acesta: cine e în majoritate, cine e în opoziţie. Atît timp cît nu e soluţionată această problemă, Parlamentul nu e funcţional. Nouă ne displace acest joc de a convoca şedinţa, de forma comisie, de a amîna mai apoi şedinţa. Noi în hora voastră nu dorim să participăm.
Astăzi viitorul european este în mîna PLDM. Fără PLDM nu poate să apară un Guvern minoritar. Noi am salvat cursul european în AIE-2, acum e rîndul PLDM. Democraţii vor alianţă cu PCRM. Cred că mai bine ar fi să plece de unde au venit [liderul PDM, Marian Lupu, a părăsit PCRM în 2009]. Noi putem să cedăm totul şi oricum nu va merge, pentru că ei vor coaliţie cu PCRM.
PL regretă că continuă politica de compromitere a liberalilor. Apelurile făcute sunt pentru a manipula cetăţenii. Începînd cu ziua de întîlnire a preşedinţilor PLDM, PD şi PL, liberalii sunt pentru crearea unei alianţe între aceste trei partide. PL conştientizează ce înseamnă pentru RM cursul european. Acest curs european nu se poate derula pozitiv în cazul la noi reformele sunt mimate: în justiţie, în economie, în toate celelalte domenii.
Ce ţine de învinuirea dusă PL-ului că nu vrem să cedăm Ministerul Transporturilor, este un balon ca şi cu funcţia de preşedinte. Am spus că Ghimpu nu vrea să fie preşedinte, am spus că vreau o guvernare pentru oameni. S-a spart balonul. Se spune că Şalaru vrea să fie ministru la Transporturi, eu ştiu că altcineva vrea să fie. Este un alt balon care se va sparge în cîteva zile. Cea mai mare problemă este Procuratura Generală. De ce ei vor Ministerul Transporturilor? Andrian Candu, în calitate de ministru al Economiei, a declarat că este gata să cedeze Căile Ferate Rusiei. Adică au cedat aeroportul, vor să concesioneze CFM şi apoi să dăm şi Republica Moldova în gestiune?
Nu credeţi că există riscul ca împreună cu Căile Ferate să fie concesionate Rusiei şi trenurile europene, modernizate de reprezentantul PL, Anatol Şalaru?
Fără PLDM nu poate să apară un guvern minoritar. Dacă PDM merge la alianţă cu socialiştii şi PCRM aceasta înseamnă schimbarea cursului european şi un Maidan 2.
În eventualitatea unui Maidan 2 în Republica Moldova, pe cine îl vedeţi în rolul lui “Yanukovici 2”, sau credeţi că poate fi vorba despre un gen de “Yanukovici colectiv”?
Ieri [20.01.2015], cu oficialii europeni, am decis 3 chestiuni. Azi PLDM cu PD nu le mai acceptă:
Noi am spus că acceptăm această variantă, care este o continuitate a AIE2, care prevedea că funcţia de speaker să aparţină PL. Noi nu pretindem la funcţia de preşedinte al Parlamentului. De fapt ei [PLDM şi PDM] le-au spus “nu” reprezentanţilor europeni. Azi ne-am întîlnit dimineaţă şi ni se spune că PDM nu-i de acord cu ceea ce ţine de preşedinte şi ce ţine de procurorul general şi ca Ministerul Transporturilor să aparţină PL.
Noi putem ceda în continuare, dar atunci cînd vedem că acea pîrghie sau funcţie vine să rezolve problemele cetăţenilor, nu problemele cuiva. Nu poate exista un Parlament dacă nu există majoritatea parlamentară. Alianţă nu vor face cu comuniştii, dar vor vota, va fi o guvernare tacită, după cum s-a văzut şi astăzi [în şedinţa extraordinară a Parlamentului din 21.01.2015]. PLDM va spune peste o săptămînă că noi cu PL nu putem să facem majoritatea parlamentară şi s-ar putea să meargă la o guvernare tacită cu comuniştii. PDM-ul asta vrea: guvernare cu comuniştii. Noi, însă, ne dorim o guvernare fără comunişti.
Alianţa trebuie să fie formată din cele trei partide proeuropene: PLDM, PD şi PL. Europenii ne-au făcut recomandări dar decizia trebuie s-o luăm noi. Noi suntem responsabili de parcursul european al ţării. La ziua de azi mai buni decît noi nu sunt. Asta e realitatea, ăsta e votul cetăţenilor. Parcă fiecare din noi a zis “da”, dar a rămas să discutăm. Noi liberalii suntem pentru această alianţă. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflaţi mai tîrziu despre ce e vorba.
Tragerea la răspundere a vinovaţilor de furtul de la Banca de Economii şi restituirea celor 3 miliarde şi jumătate de lei, rezilierea contractul privind cesionarea Aeroportului Chişinău, depolitizarea organelor de drept, deblocarea posturilor vamale unice, efectuarea unui audit la Moldova Gaz privind transmiterea pachetului majoritar de acţiuni către Concernul rus Gazprom, transmiterea conductei Iaşi-Ungheni în subordinea Moldova Gaz, etc.
În cadrul emisiunii “În profunzime” de la postul Pro TV, liderul PL, Mihai Ghimpu, a enunţat un 14 puncte, cerinţe, care urmează a fi realizate pentru ca PL să accepte o coaliţie cu PLDM şi PDM:
Organele de drept trebui depolitizate. În aceşti cinci ani care au decurs nu s-a schimbat nimic, pledăm pentru o persoană din UE (…) Noi nu pretindem mai mult decît ne aparţine, doar patru ministere. Noi am propus o listă cu opt ministere şi ei lasă să decidă pe care ni le dau [din lista propusă de PL fac parte Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Mediului, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne].
Noi vrem aşa ministere ca cel al Finanţelor, Transporturilor sau Economiei. Ei ne-au propus Ministerul Agriculturii, pentru a scăpa de responsabilitate în condiţiile embargourilor. La fel, ne-au propus şi Ministerul Justiţiei. Dar ce fel de justiţie să faci, cînd toate structurile de drept sunt politizate?
Suntem trei partide şi fiecare are poziţia sa privind alegerea preşedintelui. PDM doreşte să fie ales cu voturile a 61 de deputaţi, noi — cu voturile a 51, iar PDLM optează pentru alegerea directă. Iar peste un an trebuie să alegem preşedintele. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita o nouă criză politică.
PDM şi PLDM au convenit asupra candidaturilor la funcţiile de speaker şi premier. Preşedintele Parlamentului va fi din partea PDM, iar numele lui va începe cu litera “C”, iar premierul va fi din partea PLDM, iar numele va începe cu litera “G”. Iurie Leancă ar putea fi numit premier numai dacă alianţa de guvernare va fi formată cu Partidul Liberal.
Domnul Lupu nu poate da ultimatum Partidului Liberal. Cum adică să dea ultimatum, cine-i dumnealui să dea ultimatum Partidului Liberal? Eu am să le dau încă formule. Cel mai important este să nu promovăm valori europene aşa încît finalul să fie compromiterea cursului european. Că dacă aşa se continuă, mai urmează şi alte bănci, alte aeroporturi. Să vedeţi că oricum o să fie cu comuniştii, să ţineţi minte ce vă spun eu! La început va fi guvern minoritar şi după asta vor reveni, eu cred că Voronin încă cuvîntul lui nu l-a spus.
Ei au posibilitatea să aleagă fie cu PL fie cu PCRM. Şi se vede cu ochiul liber că ei au ales PCRM. Cînd un om vrea să facă ceva, înseamnă că se face, dacă nu, atunci nu. Dacă se dorea alianţă atunci deja ea exista. La început va exista un Guvern minoritar, dar timpul le va arăta ce va fi mai departe. PL niciodată nu a mizat pe funcţii. Noi nu vrem o guvernare cu comuniştii, dar nu vrem o guvernare cum a fost pînă acum, vrem schimbări. Noi nu pretindem la nicio funcţie, dar nici lor tot, vrem un echilibru.
Am impresia că totul e hotărît demult. Noi le trebuim doar pentru a trage din timp sau pentru a cîştiga meciul următor. Lor le trebuie să le arate oamenilor şi europenilor că ei vor o guvernare europeană, dar că PL n-ar vrea acest lucru (…) Cunoscînd problemele pe care le avem — Banca de Economii, Aeroportul, Banca Socială, cursul valutar, războiul din Ucraina — pe noi asta ne interesează. Clar că nu poţi rezolva aceste probleme fără a deţine funcţii, dar nu poţi să consideri negocieri atunci cînd o parte propune şi o variantă, şi a doua, şi a treia şi niciuna nu este acceptată. În schimb, ei şi-au ales ce au vrut: poftim ministerul x, ministerul y — dar astea nu-s negocieri, acesta e dictat.
“Mihai Ghimpu vrea Preşedinte”… “Din cauza lui Ghimpu PLDM şi PD vor face Alianţă cu PCRM”… Ca să fie clar! Eu nu vreau Preşedinte! Eu vreau Banca de Economii, fiindcă Preşedintele dă medalii şi ordine, iar Banca dă miliarde. Iată aşa “dragii mei prieteni” care ţipaţi din sala de decolare a Aeroportului. Vreau doar 17 miliarde de lei şi atît. E mult? Nu cred!
Dacă PLDM şi PDM ar accepta abordările PL, atunci le-aţi putea ierta privatizarea BEM şi a Aeroportului Internaţional?
Faptul că au pornit discuţia cu PCRM nu afectează dorinţa noastră de a avea o guvernare democratică. Faptul că ei discută cu PCRM ne îngrijorează, însă nu ne sperie. PL nu pretinde nici la o funcţie. Cele trei funcţii principale în stat sunt funcţii politice şi ele trebuie partajate. Însă discuţiile nu au ajuns pînă la partajarea funcţiilor, deoarece nu a fost găsită o formulă.
De ce nu daţi publicităţii un document din care publicul să poată înţelege care este abordarea, ofertele şi cerinţele PL către şi faţă de partenerii de negocieri? Cum, altfel, ar putea opinia publică să judece despre jocurile obscure, de culise, în care sunt antrenate cele trei formaţiuni, iar de curînd şi PCRM?
Noi insistăm că funcţia de procuror general să fie atribuită unui cetăţean străin, căci dacă noi nu putem face faţă luptei cu corupţia, atunci să vină cineva din exterior să ne ajute. Noi insistăm pe depolitizarea instituţiilor de forţă.
Ce vă face să pledaţi în favoare depolitizării procuraturii şi a altor organe de ocrotire a normelor de drept, doar acum patru ani anume PL a fost promotorul ideii împărţirii tuturor funcţiilor publice pentru a fi utilizate în calitate de pîrghii pentru realizarea anumitor obiective?
Îşi asumă PL responsabilitatea politică pentru activitatea BNM şi a CNI, pe care le-a obţinut în calitate de pîrghii pentru asigurarea stabilităţii sistemului bancar-financiar şi combaterea corupţiei?
Cetăţenii cum au votat aşa să trăiască. În 2009 ne-am întrunit şi eu, fiind unul dintre cei mai în vîrstă şi ca politician, le-am zis: Luaţi-vă ce doriţi, să fiţi alianţă… Acum nu mai zic… Fiindcă au mers prea departe… Eu am zis să ia funcţii, dar ei au luat şi Banca de Economii, şi Aeroportul, şi vor să ia şi Calea Ferată, şi tot absolut (…) Noi vrem regula europeană — cine are mai multe mandate acela convoacă partidele cu care vrea să facă majoritate. Ne-au invitat, am fost. Într-o lună de zile să te întîlneşti de patru ori — mă scuzaţi, vă rog… Pînă la noi nu a fost aşa ceva. Tocmai cînd ne-au scos pe noi de la guvernare, de atunci s-au pornit toate lucrurile în direcţia aceasta. 3,5 miliarde de lei ca să nu fie criză în sistem bancar date de Banca Naţională pentru Banca de Economii. Trebuie acum să vină Parlamentul şi să votăm, guvernul a dat garanţii, Banca Naţională nu poate introduce administrare specială şi da bani să acopere pînă nu are garanţia statului. Statul reprezintă guvernul. Acum aceste 3,5 miliarde trebuie să le întoarcem Băncii Naţionale, fiindcă s-au luat din fondul băncii, care e mai mult de jumătate ceea ce s-a luat. Trebuie să emitem hîrtii de valoare. În fiecare an noi trebuie în buget să introducem 700–800 de milioane ca să întoarcem suma aceasta înapoi. Dacă venim la guvernare, cum vor ei, noi trebuie să ne asumăm şi această responsabilitate.
Oare nu PL a numit pe Guvernatorul Băncii Naţionale — Dorin Drăguţan? Nu este oare responsabilitatea politică a PL pentru acea numire?
Dacă partenerii de negocieri “au luat” BEM şi Aeroportul, care este sensul să cooperaţi cu ei şi nu să optaţi pentru identificarea făptaşilor şi tragerea lor la răspundere? Ce îşi doreşte în situaţia creată PL de la partenerii pe care îi acuză că au distrus sistemul bancar?
Ar trebui să înţelegem că dacă partenerii de negocieri v-ar ceda mai multe funcţii şi pîrghii, atunci Dvs. aţi trece cu vederea “luarea” BEM şi a Aeroportului?
Trebuie de dizolvat nişte ministere. Deci, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, trebuie să terminăm cu monopolul acesta sovietic, trebuie de dat la primării şi celelalte atribuţii care sunt să le dăm la alt minister. La fel şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Ce ne trebuie nouă Ministerul Tineretului şi Sportului fără bani? Pentru ce? Ca să rîdă tineretul de noi şi să spună: “Aceasta e atitudinea faţă de noi?”. Sau Ministerul Tehnologiilor Informaţiei? Ce ne trebuie nouă minister de felul acesta? Avem o sumedenie de agenţii — Apele Moldovei, Pădurile — la Ministerul Mediului. Turismul — la Ministerul Culturii, că a fost înainte şi a fost corect. Deci, noi avînd patru ani foarte grei din punct de vedere economic şi social, trebuie să ne gîndim cum vrem să guvernăm statul acesta.
Aţi formulat această propunere în cadrul rundelor de negocieri de creare a coaliţiei de guvernare? Care au fost reacţiile partenerilor?
Dacă se lichidează cele trei ministere din cele 16 existente, atunci vor rămîne doar 13, nu vă temeţi de magia cifrei 13? PL are o fracţiune de 13 deputaţi şi pledează pentru 13 ministere, ce e aceasta?
Lumea ne va lua într-o bună zi în furci. Eu nu vreau să mă ia lumea în furci, că nu am nicio vină absolut nici la BEM, nici la Aeroport, nici la găurile acestea negre, la nimic absolut nu am… Aşa nu mai merge cu noi… Eu, decît să fiu blestemat de oameni, mai bine mă dau deoparte (…) Ei [partenerii de negocieri] nu vor să combatem corupţia, ei nu vor să se oprească de prihvatizări… Eu am impresia că ei nu vor cu noi şi caută motiv ca să dea vina pe PL. Nu vrem niciun colţişor de bancă, nici din Aeroport, nici din Calea Ferată, nici de tren, nici de avion, de nimic absolut (…) PL vrea, dacă merge la guvernare… responsabilitate, responsabilitate nu poate fi fără pîrghii. Doi, PL nu mai vrea să avem organe de drept care sunt corupte, şi politizate. Duceţi-vă şi vedeţi, dimineaţa cînd vin la serviciu, cu 2000–5000 de lei salarii, de unde au ei vile cu trei etaje în sus, cu trei în jos, BMW şi Porsche? De unde ai, dacă eu ştiu că tu ai salariul de 3000 sau 5000 de lei? Ajunge! Cum să vă spun, se foloseşte statul şi votul cetăţenilor, adică democraţia. Eu nu mai vreau aşa democraţie. Vreau schimbări. Guvernarea e pentru oameni.
Care este sensul participării PL la guvernare cu cei pe care îi învinuieşte de corupţie? Poate merită ca PL să pledeze pentru investigarea cazurilor de corupţie invocate şi atragerea celor vinovaţi la răspundere?
PL a oferit acoperire politică pentru conducerea Centrul Naţional pentru Integritate, care are drept sarcină inclusiv verificarea averii funcţionarilor publici. În acest context, pretenţiile faţă de averile nejustificate ale funcţionarilor publici PL ar fi trebuit să şi le adreseze sieşi.
Şi una-două se învîrt în jurul preşedintelui. Că preşedintele e în funcţie, dar ce, noi vrem acum să-l împărţim pe preşedinte? Conform regulilor, cînd îţi asumi actul guvernării, aceasta înseamnă şi pîrghii. Pîrghii înseamnă funcţii. De ce PD să aibă şi spicher, şi preşedinte? Le-am cedat data trecută, au deţinut funcţia de preşedinte care a fost. Acum iar vor? Să semnăm acordul şi să se ducă dacă nu cu Zinica, să se ducă cu Fiodorica la Bruxelles şi pe la Moscova? Nu mai merge aşa. Gata, Ghimpu o dată crede în oameni. Şi pentru binele cetăţenilor am cedat şi funcţii, şi am acceptat şi referendumul acela ca să fie preşedintele ales, cu toate că e o tîmpenie, că am avut doi preşedinţi aleşi şi nu s-a fericit lumea. Aici depinde de om.
Trebuie să înţelegem că PL care a promovat idea adoptării unei noi Constituţii, proiectul căruia a fost elaborat sub auspiciile Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, în 2010, ce prevedea alegerea directă a şefului statului, şi-a schimbat atitudinea şi pledează acum pentru menţinerea actualei modalităţi de alegere a şefului statului?
Este oare corect ca eventuala coaliţie în curs de negociere, care nu deţine numărul suficient de mandate pentru alegerea şefului statului, să discute partajarea acestei funcţii?
Nu vreau în opoziţie. Eu vreau să construim, vreau să facem lucruri bune, dar nu vreau cum este aşa să rămînă (…) Eu nu vreau să fie comuniştii la guvernare, dar vreau ca ei să înţeleagă că aşa nu se mai poate. Şi cu minciunelele, cu faptul că poate Ghimpu a ceda, că cursul european, că să nu se ducă cu comuniştii — pofta în cui! Ghimpu cedează numai atunci cînd vede că se face pentru oameni. Cînd pentru interes propriu: bănci, aeroporturi ş.a.m.d. — nu (…) Dacă nu le place Ghimpu, lasă să se ducă să se îmbrăţişeze cu Voronin, că e mai bun. Comuniştii sunt mai buni, Voronin e mai bun: mai puţine ministere trebuie să ia comuniştii. Acestea-s jocuri, ei nu se duc cu comuniştii. Ei vor pe noi să ne îndoaie.
Noi nu am hotărît încă formula [de repartizare a funcţiilor]. (…) Noi spunem formula [lipsa acesteia este impedimentul principal], formula pe verticală. Dar formula cuprinde şi aceste trei funcţii în stat (prim-ministru, preşedinte al Parlamentului, şeful statului). Hai să vorbim deschis: cum adică PL la guvernare, dar fără pîrghii? Dar de ce atît de mult vor ei ca Ghimpu să nu deţină funcţii? Cui nu-i place Ghimpu să fie într-o funcţie de stat? Echilibru trebuie să fie. Echilibrul trebuie să fie şi în funcţiile prime în stat, şi între ministere, în tot. Fiindcă mandatele sunt diferite, ministerele, instituţiile – diferite, dar răspunderea e egală în faţa cetăţenilor. Iată unde e problema. Şi de aceea eu vreau să fie corect, responsabilitatea, trebuie să fie echilibru în puterea pe care ţi-o asumi.
Dacă ei aleg X, Y, ei aleg primii, luăm, de exemplu, trei funcţii, ei aleg primii. Cum poţi învinui PL aici? Ne deranjează, cum am spus, să fie echilibru şi pe verticală, căci răspunderea este aceeaşi. Din 2016, din 2026, nu contează. Cert este că toate funcţiile se partajează între partidele care formează majoritatea parlamentară.
“Formula europeană” a liderului PL de distribuire a celor mai importante funcţii în stat nu se deosebeşte de fapt prin nimic de “formula Robin Hood” de redistribuire a mandatelor de deputat formaţiunilor care au trecut pragul electoral. Cît de europeană este această formulă ne putem da seama dacă ţinem cont de critica adusă de Consiliul Europei şi OSCE. Totuşi, formula liderului PL este oarecum justificată dacă ţinem cont de faptul că PL acceptă să facă coaliţie cu formaţiuni care au “luat” BEM, Aeroportul, scindarea PL şi izgonirea acestuia de la guvernare în 2013, etc. şi au fost implicate în scandaluri de corupţie. De fapt, formula PL nu este altceva decît o compensare pe care Mihai Ghimpu o cere pentru riscurile de imagine pe care le comportă alierea cu PDM şi PLDM.
Şi aici avem problemă, că NATO… Oameni de stat trebuie să fim. A fi deputat, preşedinte de partid e una, om de stat e cu totul alta. Trebuie să vezi lucrurile cu zece paşi înainte… Suntem între două state — România e membră NATO şi Ucraina deja a făcut demers şi au spălat neutralitatea aceasta, au dus-o pe rîpă… Noi stăm între aceste două state care astăzi una e membră şi mîine alta şi noi stăm, nu, noi stat neutru. Cu armata Rusiei pe teritoriul nostru şi noi stat neutru. Doamne fereşte! Eu nu mai vreau să mă joc de-a guvernarea. Gata, s-a terminat, nu mai vreau. Ori guvernăm ca oameni de stat, responsabili, pentru oameni, pentru a dezvolta democraţia, pentru a pune pe picioare legea, funcţionarea ei, indiferent de primar, procuror, poliţist, judecător, toţi trebuie să înţeleagă că pînă aici, s-a terminat, mai departe nu există posibilitate de a ne juca de-a democraţia.
Trebuie să înţelegem că dacă colegii de alianţă nu acceptă ca în programul de guvernare comună să existe obiectivul aderării RM la NATO, atunci PL va renunţa să fie parte a coaliţiei de guvernare?
Imediat după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, liderii PDM au declarat că problema renunţării la neutralitate a RM nu este discutabilă în procesul de formare a coaliţiei de guvernare. Dacă liderii PL şi PDM vor rămîne principiali, atunci devine clar că coaliţia între cele trei partide anunţată la 4 decembrie 2014 este imposibilă. Aceste luări de poziţii explică de ce pentru PDM este important dialogul cu PCRM ca substituent al PL.
Eu am spus că prioritatea PL nu sunt funcţiile, ci cursul european. Şi dacă unii cred că le aparţine totul, fiindcă au mai multe mandate, noi putem să renunţăm la funcţii, ca să nu punem la bătaie cursul european. Însă această variantă nu poate funcţiona, deoarece, dacă unul dintre noi va face o prostie, lumea va crede că toţi am făcut-o. A guverna înseamnă a avea funcţii.
RM este un stat parlamentar şi cred că trebuie să menţinem acest statut. (…) PL propune să organizăm un referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare pentru alegerea şefului statului de la 61 pînă la 51, dacă vrem să păstrăm cursul nostru european.
Dacă acceptăm alegeri directe [pentru alegerea Preşedintelui ţării], vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu şi PL nu vom face jocul Moscovei. Ştiu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat? Ce a cîştigat RM din faptul că a avut doi preşedinţi aleşi de cetăţeni? Avem oameni fericiţi, copii sănătoşi, suntem membri ai UE?
Eu consider că Voronin are şi ceva suflet. El e antiromân, dar îşi iubeşte pămîntul, fapt confirmat prin nesemnarea memorandumului Kozak. Şi prin faptul că, imediat cum a aflat despre “Antifa” şi de ceilalţi din jurul lui, s-a debarasat de ei. Asta demonstrează că Voronin iubeşte cît de cît acest pămînt, numai că vede lucrurile diferit, cu ochii ocupantului.
Noi acum trebuie să ne aşezăm şi să vedem cum să reformăm instituţiile ca să aducă folos, dar să nu le avem doar la număr. Atunci am insistat ca Procuratura să revină PL. O dată ce instituţiile nu sunt independente, aparţin cuiva, nu pot aparţine toate unuia sau altuia. Lucrurile nu s-au schimbat. Înseamnă că trebuie să adoptăm altă lege şi să facem reformă. Instituţiile de drept trebuie să fie independente, să nu depindă de niciun partid politic. Noi vom insista asupra reformei, nu ca instituţia să revină PL-ului. Instituţiile să revină la locul în care se cuvine într-un stat de drept şi democratic.
Merită remarcat progresul în atitudinile PL faţă de instituţiile de drept. În 2010 PL a fost unul dintre promotorii ideii folosirii instituţiilor de drept în calitate de “pîrghii” în procesul de guvernare. Acordul de constituire a AIE-2 prevedea în mod expres distribuirea funcţiilor de interes public deosebit, inclusiv a organelor de ocrotire a normelor de drept între formaţiunile constituente. Actualmente se remarcă înţelegerea faptului că acest gen de distribuire este păgubos, întrucît după numirea în funcţii cei care au obţinut acoperirea politică a PL au nimerit sub influenţa PDM. De exemplu, PL i-a revenit dreptul de a numi guvernatorul BNM iar ulterior şi preşedintele CNI. Actualmente liderul PL declină responsabilitatea pentru activitatea acestor instituţii care poartă o anumită responsabilitate pentru criza sistemului bancar, declararea inadecvată a proprietăţilor înalţilor demnitari, etc. — lucruri criticate de către PL.
Avem trei funcţii în stat: premier, preşedinte de Parlament şi preşedintele ţării. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem aşa: să aplicăm practica europeană. Cel care a obţinut cele mai multe mandate — alege primul, pe urmă al doilea şi al treilea. La fel şi cu ministerele: În primul rînd va fi acceptul de a merge pe cale europeană. Începem cu criteriile şi apoi repartizăm ministerele.
Stimaţi colegi din PLDM şi PD, noi, Partidul Liberal, vrem sa ştim cu cine veţi face coaliţie după alegeri. Acest lucru este foarte important, cetăţenii trebuie să ştie pentru cine vor vota şi ce viitor vor alege: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Nu putem tolera ca cetăţenii să-şi dea votul pentru UE, împotriva comuniştilor şi împotriva celor care pledează pentru UV, dar să ne trezim cu o coaliţie largă împreună cu PCRM, cu atît mai mult că se ştie că PLDM şi PDM au avut vot comun cu Partidul Comuniştilor în Parlament, sau cu o coaliţie cu alte partide care pledează pentru Uniunea Vamală, au o politică pro-rusă şi sunt împotriva cursului european al republicii. Lucrurile trebuie să fie clare pînă la 30 noiembrie, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi. (…) Vrem să ştim dacă PLDM şi PDM vor face coaliţie cu comuniştii. Răspunsul îl vrem cu “DA” sau “NU”! Orice alt răspuns evaziv sau lipsa acestuia va fi catalogat drept posibilitatea formării unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor.
Voi pune interesul oamenilor mai presus decît atitudinea mea faţă de Plahotniuc şi Filat. Dacă nu va fi alternativă, ce să fac? Doar nu mă voi duce cu Voronin. Nu vom face coaliţie cu cei care umblă cu secera şi ciocanul. Ne vom aşeza la masa de tratative cu partidele, avînd anumite condiţii. Şi vă promit, că documente secrete nu vor mai fi. Eu nu doresc să fim la guvernare aşa ca pînă acum. Vreau o guvernare pentru oameni. Nu aşa că, mergem pe drumul european, dar dăm Aeroportul, Banca de Economii.
Sondajele care se fac în perioada electorală nu sunt făcute pentru a informa populaţia, dar pentru a o manipula. Rezultatele acestor sondaje nu sunt decît manipulări şi amăgeală. Şi se plătesc bani grei pentru această amăgeală. Există diferite scheme, metode, pentru a falsifica rezultatele sondajelor. Poate că cei care au comandat sondajul nici nu ştiu că au fost plătiţi bani pentru aceste falsuri.
Băsescu niciodată nu a făcut susţinere directă pentru PL şi nu a fost pe panouri. Eu niciodată nu vreau să mă urc în tren cu sprijinul cuiva. Eu întotdeauna am mizat pe propriile puteri. Iar în ceea ce priveşte susţinerea cuiva şi Obama susţine Partidul Liberal, ştiţi? Vorbesc toţi americanii şi moldovenii din SUA.
Partidul Liberal este singurul partid care insistă asupra obiectivului de aderare la NATO. Acest obiectiv îl avem încă de la fondarea partidului, iar acum necesitatea de a fi protejaţi de “umbrela” NATO a devenit şi mai accentuată. Dacă Ucraina şi Georgia ar fi fost membre NATO, Federaţia Rusă n-ar fi intrat cu armată şi muniţii în aceste ţări. Ucraina, care are peste 46 mln de cetăţeni, nu poate face faţă agresiunii ruse, dar noi, avînd 4 mln? În acest sens, noi am depus şi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la neutralitatea R. Moldova, şi aşa cum s-a întîmplat şi în cazul multor alte sesizări, aşteptăm un răspuns în favoarea noastră şi a cetăţenilor de la Curtea Constituţională. Singurul scut al nostru pentru ca să fim independenţi şi să fim liberi, nu subjugaţi, înjosiţi şi chinuiţi, este NATO!
Cel mai tragic lucru este faptul că această persoană, care umblă după voturi şi se dă mare patriot, l-ar fi rugat pe acest Romodanovski să nu-i expulzeze pe cetăţeni, dar de fapt a făcut invers, pentru ca cetăţenii să vină acasă nemulţumiţi şi să voteze pentru partidul său. FSB-ul rusesc cu cruzime, folosind astfel de persoane, loveşte în moldovenii din Rusia, dar şi în cei de acasă, pentru a încerca să deturneze cursul european. Organele noastre de drept nu-şi fac datoria, nu apără interesele acestui stat. Undeva chiar oferă un sprijin celor care reprezentă interesele Moscovei, ceea ce înseamnă trădare de patrie.
Să ajungi la aceea ca să faci percheziţii în casa surorii mele, mama lui Dorin Chirtoacă, deja e mîrşav de tot, cu atît mai mult că, din punct de vedere juridic, nu au avut nici un temei să facă aceste percheziţii. Motivul menţionat de ei este că firma ALDORA ar fi avut tranzacţii dubioase deghizate ca împrumuturi cu mai multe firme, printre care ANDA şi Maximize. Eu nu sunt doar politician, sunt şi specialist în domeniul dreptului de-o viaţă şi cunosc foarte bine Codul de procedură penală şi procedura de percheziţie. Reieşind din încheierea judecătorului de instrucţie, constatăm că dosarul penal a fost deschis la 3 aprilie 2014. Acum este începutul lunii noiembrie. Iată şi dovada că este o acţiune politică de intimidare a Partidului Liberal ca şi concurent electoral. Dacă dosarul a fost deschis la 3 aprilie 2014, de ce acum percheziţia? 7 luni au avut timp destul să verifice dacă într-adevăr firma ANDA a avut vreo tranzacţie cu firma ALDORA, care este suspectată de evaziune fiscală. Cu atît mai mult că, documentîndu-mă, am constatat că firma ANDA nu a avut NICI O tranzacţie cu ALDORA. Faptul că au efectuat percheziţia în timpul campaniei electorale, la început de noiembrie, mai aproape de alegerile parlamentare, demonstrează ca este o acţiune politică dirijată de Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc.
Este un partid, care s-a născut mort. El practic nu există şi nu are mai mult de 0.01% din electorat. Acum ei se mănîncă între ei, nu pot împărţi mărgelele şi lănţişoarele. Iar asta demonstrează încă o dată, că nu au avut motive să înfăptuiască acea trădare acum un an în urmă.
Ucraina, fiind stat vecin cu Polonia, stat membru UE şi NATO, a aplicat deja acest mecanism [de puncte vamale comune], R. Moldova nu, de ce? Care sunt motivele? Aplicarea acestei prevederi rezolvă nu doar problema corupţiei, dar economiseşte şi timpul cetăţenilor care nu vor mai fi nevoiţi să stea în rînd de 2 ori.
Partidul Liberal este veriga principală a românilor moldoveni de pe teritoriul ocupat de Rusia sovietică… Suntem partidul care dormim şi trăim cu aceleaşi probleme ale cetăţenilor RM. Noi trăim durerea lor, despărţirea lor între mamă şi fiică, între copii şi părinţi, dar noi nu suntem înţeleşi. Asta deoarece noi ne-am asumat purul adevăr, care l-a dat Dumnezeu tuturor naţiunilor, faptul că suntem români şi vrem să fim şi vom fi români. E grea lupta noastră, dar e adevărată, pură şi merită să luptăm în continuare în numele celor care au luptat pentru Unire. 200 de ani luptă Rusia ţaristă ca să ne distrugă ca neam şi ca ţară, însă nu va reuşi. Sîngele nostru este mult mai puternic decît arma lor.
…noi trebuie să facem aşa ca la 30 noiembrie să punem punct la toată această nedreptate. Republica Moldova nu are drum înapoi, nu putem să ne întoarcem în Siberia, în casa de nebuni, în sărăcie şi mizerie, ţara noastră are un singur drum, acel european. Suntem cel mai credibil partid în faţa celor europeni, occidentali şi trebuie să convingem cetăţenii să înţeleagă că noi suntem cei care vor schimba lucrurile. Noi ne-am asumat schimbarea, noi promovăm libertatea şi bunăstarea.
PL consideră că aceste declaraţii, prin care Lavrov a ameninţat R. Moldova că ar putea trece prin aceeaşi soartă ca şi Ucraina, dacă va renunţa la statutul de neutralitate politică şi militară, iar Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, reprezintă un pericol major pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru viitorul statului, fiind o ameninţare directă şi explicită la adresa securităţii republicii. Partidul Liberal condamnă politica imperialistă a Federaţiei Ruse şi implicarea ei în treburile interne ale statului nostru. PL susţine în continuare că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină un stimulent important în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, diferend care poate fi rezolvat doar după retragerea armatei Federaţiei Ruse de pe teritoriul ocupat al Republicii Moldova.
PL pledează pentru modificarea formatului de negocieri, Tiraspolul urmînd să fie exclus din proces, iar Federaţia Rusă să fie recunoscută drept parte în conflict, aşa cum reiese din Hotărîrea Curţii Europene a Drepturilor Omului în dosarul Ilaşcu şi alţii contra Republicii Moldova. PL consideră absolut necesară schimbarea accentelor în procesul de negocieri în vederea reglementării problemei transnistrene. Toate discuţiile trebuie să pornească de la examinarea subiectelor din aşa-numitul Coş III, adică a subiectelor politice, şi abia după aceasta să fie examinate subiectele de ordin economic, social, umanitar etc. Totodată, PL va insista în continuare pe schimbarea formatului forţelor de pacificare într-o misiune europeană sau internaţională (sub mandat UE, ONU).
Partidul Liberal consideră că R. Moldova trebuie să adere la NATO, altfel securitatea cetăţenilor şi independenţa Republicii Moldova vor fi şi în continuare puse în pericol de Federaţia Rusă. PL continuă să pledeze pentru aderarea la NATO, întrucît statutul de neutralitate al R. Moldova a fost adoptat deja cu prezenţa armatei Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru, ceea ce înseamnă că nu suntem stat neutru. PL susţine ferm că doar aderarea la NATO va putea proteja Republica Moldova de un scenariu asemănător războiului de pe Nistru din 1992, Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014.
Ne ajung atîţia ani sub jug rusesc. Aceste partide vor să ne întoarcă acolo unde ne-a dus Stalin.
Alina Zotea este o tînără foarte inteligentă şi din acest motiv figurează pe lista electorală a PL şi e plasată în primii 20 de candidaţi. Voi ştiţi că ea a absolvit Facultatea de bănci şi finanţe cu media de 9.65? Mai rar aşa ceva. Şi ce dacă a fost model? Nu cred că e o problemă şi trebuie să ne mîndrim cu asta. Au mai fost în Europa aşa cazuri… Dînsa a fost model şi a defilat în acea uniformă [uniforma militară sovietică]. Şi eu am avut aşa uniformă. Nu văd nicio problemă în asta. A mai fost şi “Miss Zimbru”. Noi cînd ne ducem la plajă atunci vedem fete şi femei în costum de baie. Asta înseamnă că faci ceva rău?… Locul 19 este un loc eligibil. Dînsa, în calitate de economist, ar putea face parte din Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe, care este una dintre cele mai importante din Legislativ. Totuşi, Alina mi-a zis că vrea să activeze în Executiv, şi nu în Parlament. Ea este competentă, pentru că este asistenta mea şi o cunosc foarte bine… Am mizat pe ea pentru că e membru PL de prin 2005–2007. Anterior, am mers pe mîna celor care au venit în şlapi la partid şi au devenit ulterior deputaţi şi miniştri. Acum am decis să includem în listă oameni de încredere.
Din păcate, mandatul nu poate fi retras. Şi acest lucru nu este numai la noi. În România se retrage mandatul doar la aleşii locali. Nici acolo deputaţii nu depun mandatul. Sigur, că ar fi bine aşa. Democraţia se sprijină pe partidele politice. Dacă aduci nişte oameni pe listele partidului şi aceştia lovesc în partid, de ce atunci ei au imunitate, iar partidul care este votat de cetăţeni nu are? Partidul rămîne, se va întîlni şi pe viitor cu alegătorii. […] Trebuie să vedem la nivel european. E o problemă. În Europa, în ţările dezvoltate nu cred că sunt aşa de multe situaţii de acest gen. Totuşi au educaţie, o cultură, o responsabilitate. La noi din ăştia “şulai-bulai”. […] Eu nu pot să spun mia de procente că am încredere în ei. Nu poţi să ştii omul pînă la capăt. Nu ştii niciodată ce zace în el. Dar, nici să stai cu frica-n sîn nu poţi şi să nu ai încredere în oameni. Aceştia sunt. Sunt colegi de partid, am crescut împreună, am muncit împreună şi eu am încredere în ei. Dacă cineva va încerca să facă acelaşi pas pe care l-au făcut foştii, cred că au exemplul în faţă.
Nu cred ca în viitorul Parlament PCRM să obţină majoritatea. Oamenii au înţeles că ce înseamnă norme democratice şi au văzut ce s-au făcut în aceşti patru ani. Dacă în viitorii patru ani guvernarea nu va ridica nivelul de trai şi nu va crea condiţii mai bune pentru cetăţenii ţării, atunci Republica Moldova va deveni o ţară dictatorială cum e a lui Putin… Noi suntem înaintea PD-ului cu 12% şi ei ştiu acest lucru. Îmi e lehamite de sondaje. E o ruşine să vii să manipulezi cu oamenii. Asta nu e democraţie. Noi folosim sistemul totalitar comunist, dar spunem că utilizăm normele democratice. Ce credeţi că noi nu puteam s facem un sondaj.
…
Îmi este frică să nu ne trezim cu o guvernare de buzunar, care să fure ţara. Nu m-am bătut pentru avioane bani, televizoare. Eu vreau o guvernare pentru oameni. Îmi e totuna cine o să vină important e să fie pentru oameni.
Dorin Chirtoacă poate să nu fie primar numai în cazul în care este prim-ministru. El are un proiect asumat, “Proiectul Capitala”. Ca deputat ce poate ajuta capitala? Ca prim-ministru poate ajuta capitala… De aceea îmi doresc să devină prim-ministru, deoarece sunt convins că aşa cum a ridicat capitala va ridica şi republica… Depinde de cîte partide sunt, de procentul fiecăruia… Eu nu pretind la una din primele funcţii în stat, această funcţie îi revine lui Dorin Chirtoacă. Noi dorim să-l vedem prim-ministru, ca să facem ordine în republică, să facem dreptate, să funcţioneze cu adevărat economia liberă, aşa cum spune Constituţia şi standardele europene la care noi spunem că vrem să aderăm.
Cel care e om la locul lui, are sprijinul cetăţenilor, iar cei care i-au considerat pe alţii despoţi vedeţi că nu au sprijinul oamenilor. Nu-i salva nici domnul Sturza. Trădătorul nu poate fi iertat.
Alegerile de săptămîna trecută organizate de democraţi e mai mult un joc de-a democraţia. Cineva poate nu cunoaşte cum funcţionează organele partidului şi a aruncat o idee şi alţii au implementat-o. Haideţi să fim serioşi, fiecare partid are organe de conducere care decid cine va fi inclus pe lista electorală. Nu au fost cetăţenii cei care au decis candidaţii PD.
Mai avem nevoie de alegerile parlamentare dacă sesiunea de primăvară-vară am încheiat-o cu asumarea răspunderii Guvernului şi pe cea de toamnă o începem cu o nouă asumare a răspunderii Guvernului. De pe data de 3 septembrie, de cînd a fost deschisă sesiunea au trecut 22 de zile şi venim astăzi de parcă ceva arde? Ce arde? Nu înţeleg atitudinea majorităţii parlamentare. Prin aceste hotărîri nu recunoaşteţi puterea suverană. Poporul ne-a delegat-o nouă.
Acelaşi drept pe care îl am eu îl au şi ceilalţi membri ai biroului politic al PL. Dacă mai mulţi membri vor vota ca Dorin Chirtoacă să fie primul pe listă, înseamnă că aşa va fi. Biroul politic vine cu propunerea referitor la listă. Lumea nu mai ştie în cine să creadă, dar cine e preşedintele partidului, contează foarte mult. Fiind că, dacă e preşedinte, depinde de politica partidului, depinde ce echipă va avea — care vin să muncească pentru oameni sau pentru ei.
Două luni de zile să nu activezi în calitate de primar general asta nu e aşa de simplu. Nu e aşa că dacă nu eşti tu la primărie face altcineva lucrul. O decizie finală [referitor la lista electorală] nu am luat. Dorin Chirtoacă va fi pe listă, dar nu poate lipsi două luni de zile. Căutăm o soluţie, care va fi veţi vedea.
Fiecare trebuie să ne gîndim la faptul că trebuie să revenim la guvernare ca să nu acceadă partidele pro-ruse. Şi astăzi vedeţi că nu spun lucruri prin care lumea să înţeleagă că supăraţi putem fi pe toţi. Unii au furat mai mult, alţii în general n-au pus mîna pe nimic. Noi liberalii a trebuit să alegem întotdeauna dintre 2 rele. Şi acum tot aşa va fi. N-am de gînd să susţin pe nimeni. Noi am hotărît să nu atacăm, dacă ei vor ataca, noi vom avea cu ce răspunde. Cetăţenii trebuie să decidă.
Dacă avînd putere, în 4 ani nu fac ordine în republică, mă duc la puşcărie… În aceşti ani de guvernare, unele rezultate au fost obţinute. Este o schimbare. Dar schimbarea pe care au aşteptat-o cetăţenii nu s-a produs. Cetăţenii nu au simţit valorile democratice. Eu cred că Republica Moldova niciodată nu va scăpa de corupţie, hoţie, dacă cetăţenii, venind la alegeri, vor fi indiferenţi cum votează, vor fi indecişi sau cumpăraţi… Ce a fost în Alianţa pentru Integrare Europeană nu o să mai fie. Ei nu sînt oameni de cuvînt. Acum fiecare e cu turta lui. Dar dacă nu vor cu noi, să se ducă cu comuniştii. Dar aşa cum am guvernat noi — ei au luat, iar noi răspundem — nu merge aşa. De aceea, cînd vom veni să discutăm despre o nouă guvernare, vom veni cu o listă de probleme. În caz că nu se îndeplineşte, nu mai votăm. Şi dacă în 4 ani nu fac ordine în republică, avînd putere, mă duc la puşcărie… Dacă îi revine PL-ului funcţia de prim-ministru, Dorin Chirtoacă va fi prim-ministru. Experienţa lui Leancă nu o poţi compara cu experienţa lui Dorin Chirtoacă — primar general 7 ani de zile. Dar pînă să discutăm despre aceasta, să se lămurească Filat cu Leancă. Filat încă nu i-a cedat funcţia.
Doamne fereşte, nu vreau să fac o coaliţie cu Filat sau Plahotniuc. Stimaţi cetăţeni, votaţi 50+1. Nu mă duc nici cu Voronin, nici cu Filat, nici cu Plahotniuc. Dacă nu vom acumula numărul necesar de voturi, şi vom fi nevoiţi să facem coaliţii, atunci voi pune mai presus interesele cetăţenilor, decît relaţiile mele cu Filat şi Plahotniuc. Iar unele din condiţiile noastre pentru crearea unei posibile guvernări ar fi: un guvern onest, curat ca lacrima, fără dosare penale. Aderarea la NATO etc. Ce a fost în Alianţa pentru Integrare Europeană, nu o să mai fie. Ei nu sunt oameni de cuvînt. Acum fiecare cu turta lui. Dar dacă nu vor cu noi, să se ducă cu comuniştii. Dar aşa cum am guvernat noi, ei au luat, iar noi răspundem, nu merge aşa. De aceea, cînd vom veni să discutăm despre o nouă guvernare, vom veni cu o listă de probleme. În caz că nu se îndeplineşte, nu mai votăm. Şi dacă în 4 ani nu fac ordine în republică, avînd putere, mă duc la puşcărie.
Noi avem nevoie de NATO ca niciodată. Este unul dintre obiectivele programului de guvernare al PL. Cetăţenii vor vota pentru PL inclusiv şi pentru acest fapt. […] Cred că fiecare partid care vine în faţa cetăţeanului în această campanie electorală trebuie să vină cu dezideratul de aderare la NATO. Cetăţenii tremură în casele lor cînd văd ce se întîmplă în Ucraina.
Lăsaţi sondajele, ştiu cum se fac ele, ca şi concertele, cu bani. Pe stînga cei mai serioşi, mai puternici sunt comuniştii. Lumea aşteaptă să vadă echipa. Că ai concerte, plăteşti bani mulţi şi nouă şi altora, că umblaţi cu steaua e una, dar arătaţi echipa. Un fost prim-ministru nici nu există parcă, avînd mandatul de 5 ani de deputat. Lumea a uitat de ei. Care echipă? Cu ce vin ei?.. În sondaje a apărut numele lui [Renato Usatîi], dar nu partidul. Lumea va vota partidul… Mulţi au venit în Parlament, au venit, au plecat, nu au făcut nimic. Nu ştiu ce se va întîmpla.
Din punct de vedere constituţional decizia de organizare a referendumului trebuie să fie luată cu şase luni înainte de alegerile parlamentare, sau la şase luni după scrutinul parlamentar.
Cînd am propus ca în CA de la Banca de Economii să fie şi un reprezentant de la PL, premierul Filat a refuzat pentru a nu-i încurca să fure instituţia financiară. După ce banca a fost fraudată, acţiunile s-au vîndut cu 5 lei faţă de 60 de lei cît costau, iar diferenţa s-a întors prin diferite schema offshore la achiziţia terenurilor de pe la Anenii Noi. Eu spre deosebire de unii nu am nepot proprietar cu sute de hectare de teren la Anenii Noi.
PL va obţine un scor bun, aşa încît la guvernare să rămînă partidele democrate, cu ajutorul PL. Noi nu vom accepta ca la guvernare să fie oameni corupţi, că atunci degeaba vorbim de bunăstare. Nu va fi aşa cum a fost în 2009, cînd am spus că PL vrea un singur lucru — să fie alianţă. Acum nu va fi aşa, vom face în aşa fel încît să avem o guvernare cinstită, o guvernare pentru oameni, care să întoarcă înapoi Banca de Economii, Aeroportul. Noi nu mai vrem aşa, de dragul integrării europene, să fie folosit PL, cetăţenii.
Dorin Chirtoacă şi-a asumat proiectul “Capitala”. Este un proiect foarte serios, responsabil. Dlui decide dacă vrea să fie preşedinte de partid şi el a spus că alege să fie primar al Capitalei. Eu ştiu cît timp acordam partidului eu, cînd deţineam două funcţii în stat — puţin de tot. Partidul necesită foarte mult timp şi multă muncă. Ce eu trebuie să cedez? Este un partid care hotărăşte ce trebuie să facă azi, mîine şi poimîine. Atîta timp cît eu sunt în putere, pot să conduc cu partidul, Dorin Chirtoacă trebuie să se ocupe de Capitală.
La toamnă avem cea mai mare nuntă din Republica Moldova — nunta cursului european, nuntă pe care noi trebuie s-o dansăm atît de frumos, încît toată lumea să danseze cu noi.
Ce n-am reuşit eu să fac? Să-mi trădez propriul popor. Să-mi trădez colegii, alegătorii şi naţiunea din care fac parte. Să-mi cumpăr pantofi înalţi şi să-mi fac coafura la Paris. Să mint neruşinat pentru a fi primul. Să am bancă. Să am avion şi aeroport. Să am vilă în Miami şi în codrii Moldovei. Şi, în sfîrşit, să fiu al vostru.
Scopul a fost din 56 de acţiuni ale statului sa rămînă o treime, ca şi cum fiind o treime poţi controla banca. Astfel, oamenii au primit un calmant. Acum aceasta bancă reduce şi acest procent şi atunci statul nu mai poate influenţa. A început procesul furtului Băncii de Economii… Relaţia lor [a ex-premierului Vlad Filat şi a omului de afaceri Ilan Shor] se vede. Peste tot este Shor.
Preşedintele BEM, omul de afaceri Ilan Shor, a anunţat că Banca de Economii va cumpăra UNIBANK din rezervele proprii. Totodată, acesta a dat asigurări că pachetul statului la aceasta banca nu se va diminua. Banca Naţionala examinează documentele depuse de BEM şi urmează să decidă dacă va autoriza sau nu tranzacţia. Este de remarcat că după ce acum cîteva luni a devenit preşedinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii, recent, Ilan Shor a ajuns şef şi la Aeroportul Internaţional Chişinău.
Noi am sesizat Curtea Constituţională… Avem o sesizare prin care demonstrăm că, de fapt, Republica Moldova nu este un stat neutru, fiindcă la momentul adoptării acestui statut, pe teritoriul Republicii Moldova se afla armata Federaţiei Ruse.
Adică sunt două căi: decizia Curţii şi referendum. Dumneavoastră vedeţi că noi avem oameni care se gîndesc la interesul Federaţiei Ruse în Republica Moldova. De ce n-ar vota şi comuniştii, şi toţi ceilalţi pentru NATO? Este clar: Rusia astăzi este agresor militar. Şi noi trebuie să mulţumim, nu doar noi, toate popoarele din fosta Uniune Sovietică să mulţumească Ucrainei. Ucraina luptă astăzi nu doar pentru independenţa Ucrainei, dar apără şi independenţa noastră, fiindcă dacă înghit Ucraina, ne înghit şi pe noi şi aceste cuvinte le-a spus Dorin Chirtoacă. Acesta este adevărul: Ucraina luptă astăzi pentru independenţa tuturor fostelor republici ale Uniunii Sovietice…
După trădările care au avut loc, după alegerile din 2010, sau încă în 2009, cînd s-a pornit lupta împotriva PL-ului, mersul pe la Moscova, pe la Bruxelles cu Plahotniuc, Filat, Greceanîi, cedarea noastră pentru funcţii, tot numai ca să funcţioneze alianţa;i, în final, au distrus alianţa, au furat fracţiunea Partidului Liberal. Fiindcă trădătorii aceştia n-ar fi avut fracţiune astăzi, dacă nu era mîna PLDM-ului şi a PD-ului. Şi niciodată alegătorii care votează pentru PL nu vor vota, dacă vom fi împreună cu Plahotniuc şi Filat.
Vom face totul numai ca să avem o guvernare cinstită, să avem o procuratură care se conduce de legi, dar nu cea care nu ştie care telefon să ridice: din stînga sau dreapta, sau din sertar, sau din safeu… Eu cred că de data aceasta şi cetăţenii trebuie să facă acest lucru şi noi — să schimbăm lucrurile, fiindcă schimbarea ca atare nu s-a produs. Cetăţenii anume aceasta şi au aşteptat, dacă vin partidele democratice la putere, după comunişti, că de aceasta a fost lumea nemulţumită şi de opt ani de guvernare comunistă: vin aceştia şi le încredinţăm schimbarea. Nu s-a produs schimbarea pe care au aşteptat-o. Şi de aceea acum şi cetăţenii, şi noi, PL-ul, după alegeri, vom insista anume pe aceasta, să simtă oamenii schimbarea şi în justiţie, şi la biserică mergînd, ca preotul să nu facă politică, şi la judecător cînd mergi, judecătorul să nu facă politică în interesul său sau al unui grup, dar legea şi omul, şi guvernul, şi prim-ministrul, şi preşedintele, toţi să conştientizeze un singur lucru, că funcţia e dată pentru oameni şi, respectînd legea şi pe Dumnezeu, dar nu pentru a veni şi a te îmbogăţi sau a folosi pe cineva. Că, dacă aşa va continua, înseamnă că lumea se va întoarce, nu acum, atunci peste patru ani la comunişti şi atunci va fi pentru toată viaţa. Lumea îi va vrea pe comuniştii sau o sa-l vrea pe Putin, care cred că Putin e salvatorul lumii. Valorile democratice sunt puse în pericol azi.
…avem exemple vii în Parlament. Şi PD-ul a votat cu comuniştii, şi PLDM-ul la fel. Aici eu dau garanţia şi dovadă sunt faptele activităţii de cinci ani aproape în Parlament. Eu n-am votat niciodată cu comuniştii. Noi nu vom merge niciodată într-o coaliţie cu comuniştii, fiindcă comuniştii ne sunt străini. Ca ideologie ei sunt mai mult pentru interesul Federaţiei Ruse, ei sunt împotriva retragerii armatei, ei sunt împotriva NATO. Dar dacă eşti împotriva NATO, eşti pentru prezenţa armatei ruse, eşti pentru ca Rusia să-şi facă de cap pe acest teritoriu…
Problema Republicii Moldova este aceea că cetăţenii nu-i sancţionează pe acei ce vin în politică pentru interes meschin personal sau în interesul Federaţiei Ruse… Indiferent că e rus, ucrainean, belarus, găgăuz, român, trebuie să se gîndească la viaţa lui, nu la Rusia, nu la Putin, Ghimpu, Filat, Plahotniuc, Lupu, Voronin şi alţii… Dar trebuie să se gîndească: “Ce se va schimba în viaţa mea? Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova, aici trebuie să trăiesc”.
…
Eu îmi doresc să fie în mîna alegătorilor, să taie în stînga şi în dreapta, să facă ordine. Atît timp cît cetăţenii nu vor să facă ordine în republica aceasta, nu vor avea partide politice cu dragoste faţă de om, cinstite, consecvente, cu demnitate să conducă. Vorba din romanul “Ion” al lui Rebreanu: “Avem ceea ce merităm şi merităm ceea ce avem”. Dacă cetăţenii vor să aibă putere coruptă, mincinoasă, care îi cumpără cu orez, atunci de ce să nu fie?.. Dacă un regizor acceptă un actor prost, de ce să nu se urce el pe scenă? Aşa şi aici: dacă alegătorul te acceptă să-l amăgeşti, să-l furi, de ce să nu vină el în faţa ta?
Dorin Chirtoacă va fi candidatul PL la funcţia de prim-ministru. Şi aşa va fi anunţat… A studiat foarte bine şi cunoaşte puterea executivă. Capitala este mai mult decît un minister, este poate chiar şi mai mult decît jumătate din guvern şi nu-l văd pe Dorin Chirtoacă deputat, preşedinte de partid, ci prim-ministru. Aşa cum a ridicat capitala, aşa să ridice republica. Cred că mai importantă e funcţia de prim-ministru, decît preşedinte de partid, să fie Dorin Chirtoacă preşedinte de partid şi eu să mă duc prim-ministru? Dar să fie şi în funcţia de primar general, şi preşedinte de partid sau preşedinte de partid şi prim-ministru, noi nu suntem de acei care vrem să cuprindem necuprinsul. Noi vrem, daca am luat o funcţie, să facem treaba. Şi eu îmi fac datoria corect în calitate de preşedinte, şi Dorin munceşte în primărie. Altfel cum ar fi fost? Unde trebuie să muncească? Jumătate aici şi jumătate acolo? A conduce un partid nu e atît de simplu, nu e atît de uşor a face politică. Plus, avînd în vedere ce rechini sunt în jur, ce avioane, ce bănci, ce aeroporturi, ce stele, ce ciocan, seceră, totul împrejur… Cred că asta e cea mai bună soluţie, noi am discutat. Ce poate să dea Dorin Chirtoacă cetăţenilor, fiind preşedinte de partid? Aceasta înseamnă că pentru partid, iar pentru cetăţeni, înseamnă funcţia publică pe care o ai. Funcţia cea mai bună, cea mai potrivită, reieşind din prevederile Constituţiei, este postul de prim-ministru.
Am reuşit să dorm în această noapte doar o oră şi jumătate din cauza acestei găuri [bugetare]. Am citit materialul lui Negruţa. O să revină Parlamentul şi o să cerem să se vină cu clarificări. Nu pot să comentez pînă nu mă documentez…. Vom face interpelări şi vom aştepta răspunsuri. Să vedem cifrele cu adevărat, care sunt veniturile la ziua de azi, cît a crescut deficitul bugetar în comparaţie cu suma acceptată de noi la rectificarea bugetului…. Că nu este venit, asta e problema. Noi ştim că există problema, dar nu că se pregăteşte trecere în opoziţie şi revenirea comuniştilor. Dacă ei pregătesc revenirea comuniştilor, atunci ei pot să-şi ia valiza, banca şi aeroportul şi să se ducă.
Ex-ministru al Finanţelor din partea PLDM, Veaceslav Negruţa, afirmă într-o analiză că se atestă o gaură la încasarea veniturilor, iar suma se apropie de 8.5 miliarde de lei.
Toţi au crezut că după anexarea Crimeii, Rusia se va opri. Timpul arată însă că Rusia nu-şi doreşte doar Crimeea, dar şi toată Ucraina. Noi, fiind un stat mic, cu roşii şi morcov ca economie, putem rezista oare dacă Putin merge mai departe? Sigur că nu. Premierul RM a afirmat că în cazul unei agresiuni Moldova poate rezista două ore. A dat o notă foarte bună. Eu, ca fost Preşedinte, pot spune că noi nu putem rezista nici măcar cinci minute […] Pentru aceasta vom veni în Parlament cu un proiect de modificare a Constituţiei şi a Strategiei Naţionale de Securitate care să prevadă excluderea statutului de neutralitate şi continuarea cursului de integrare europeană a ţării. De asemenea, vom cere Preşedintelui să depună o cerere la ONU pentru a obliga Rusia să-şi retragă armata şi armamentul de pe teritoriul RM, dar şi o cerere de aderare la NATO.
Nu exclud posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, chiar dacă fiecare partid va avea cîte un observator în fiecare secţie de votare. Există multe metode, iar acestea devin şi mai ameninţătoare în contextul în care unii politicieni se folosesc de sărăcia oamenilor. Se va încerca coruperea alegătorilor cu produse sau alte bunuri! Noi, liberalii, niciodată nu am mers la alegători cu pachete, considerăm că aceasta înseamnă să te umileşti şi să umileşti şi cetăţenii — îi ţii în sărăcie 4 ani, apoi te duci şi le dai cîte un kilogram de orez, zahăr, etc.
Îmi pare rău că o doamnă, care a lucrat printre oamenii civilizaţi, cu alte viziuni, a venit aici cu biciul. Nu este corectă politica promovată de ea. Actuala coaliţie a realizat ce au spus comuniştii, că avem prea mult tineret cu diplome. Eu aştept să li se termine mandatul ăsta lor şi să venim, să începem din nou, să vedem ce face cu statul. Că aşa nu se mai poate. Banca de Economii — jos, aeroportul — jos, copiii — jos, şi ne integrăm în Uniunea Europeană. Asta nu este integrare.
Nu trebuie niciodată să scoţi la referendum ce limbă vorbeşti, dacă ştii că 200 de ani ai vorbit limba străinului. Sunt lucruri foarte subtile. Un politician care a condus statul trebuie să înţeleagă aceste lucruri.
Eu vreau să-i mulţumesc dlui Leancă pentru că duce Republica Moldova mai departe spre integrarea în Uniunea Europeană. Noi trebuie să obţinem statut de stat asociat şi membru al UE. În această privinţă, el face acest lucru. Că nu face alte lucruri, asta nu depinde de dlui. Acolo e partid, miniştri, disciplină de sus, de chestii, etc. Niciodată, la piaţă un om nu laudă cireşele altcuiva. De aceea, eu ţin la prim-ministrul nostru, la Dorin Chirtoacă.
Ştiţi că nemulţumitului i se ia darul, dacă îi mulţumiţi premierului Leancă, pe de o parte, atunci de ce vreţi să-l înlocuiţi cu unul imaginar?
Chiar vă doriţi ca Republica Moldova să fie guvernată precum e guvernat municipiul Chişinău?
Noi i-am prea alintat. Au stat în stat. Li s-a dat ceea ce nu meritau. Găgăuzii sunt doar un grup etnic şi nu au dreptul la autonomie. Moscova a presat conducerea de atunci şi le-a fost acordată autonomie […] Eu cred că noi trebuie să facem referendum naţional, la nivel republican, şi să decidă poporul dacă au dreptul găgăuzii la autonomie. Iată aici trebuie referendum […] Vedeţi unde am ajuns? 100 mii de găgăuzi să ne decidă soarta noastră, unde să trăim şi cu cine să trăim. Iată ce înseamnă lipsa noastră de demnitate.
Aţi putea preciză, ce ne lipseşte de demnitate, statutul Găgăuziei sau retorica unor politicieni din regiunea găgăuză?
De ce credeţi că grupurile etnice nu au dreptul la autonomie?
Cum credeţi că ar trebui să fie formulată întrebarea supusă referendumului?
Nu credeţi că dreptul de autonomie pentru Găgăuzia, oferit de Constituţie, nu poate fi anulat prin referendum fără evitarea unui conflict politic periculos?
Noi trebuie să avem garanţia libertăţii noastre. De aceea trebuie să aderăm la NATO.
NATO ştie cumva despre intenţia respectivă?
Ştiţi vreo ţară care nu-şi controlează o parte din teritoriu şi nici 1/3 din hotare care să fi aderat la NATO?
Eu am semnat acordul. Eu l-am pregătit şi noi am solicitat aceşti bani. Sunt 100 milioane aduse Republicii Moldova din România. Întrebarea mea este: de ce cunoscînd că aceşti bani au fost aduşi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, nu aţi dat la nicio grădiniţă unde primar este liberal? Cum vă permite buna educaţie? Vorbesc în cazul dat de Guvern. Ştiţi că eu am adus aceşti bani şi să nu daţi la niciun primar liberal?
Nu credeţi că Dvs. aveţi o abordare politizată asupra procesului de alocare a banilor? Resursele trebuie alocate acolo unde există necesitate mai mare, dar nu acolo unde primarii sunt membri ai unui sau altui partid.
Republica Moldova nu poate exista ca stat independent, îşi va pierde suveranitatea şi libertatea cetăţeanului dacă nu aderăm la NATO. Doar aşa ne putem garanta pacea. Este ridicol să ai o normă constituţională şi încă Federaţia Rusă să-ţi mai ceară să-ţi mai garantezi încă o dată neutralitatea, printr-o lege. E naiv şi stupid. Ei înţeleg că cursul de integrare europeană a Republicii Moldova este legat de integrarea în UE. Cum spun evreii: “Fă invers decît îţi spun duşmanii tăi”. Noi trebuie să excludem această neutralitate. Am decis să sesizăm Curtea Constituţională cu privire la interpretarea art. 11. Cum poate funcţiona această prevedere de stat neutru, cînd pe teritoriul nostru este armată străină. În aceste condiţii, poate Republica Moldova adera la NATO?
Credeţi că Republica Moldova satisface criteriilor de aderare la NATO?
Credeţi că ţările membre NATO vor accepta aderarea la această structură a unei ţări ce nu-şi o controlează o parte din teritoriu şi un segment de peste 1000 km?
Admiteţi că ţările membre NATO vor recunoaşte o eventuală decizie a Curţii Constituţionale din Republica Moldova care eludează o clauză constituţională explicită privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova în bază “blocului de constituţionalitate”?
Considerăm la fel de necesară, completarea acestei legi cu o nouă derogare de la prevederile art. 60 din Codul Penal al Republicii Moldova pentru a nu permite evitarea răspunderii penale a principalilor actori implicaţi în ilegalităţi cu impact major, referitoare la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, precum şi la cedarea 22% din acţiunile Băncii de Economii către o bancă de stat a Federaţiei Ruse. Suntem ferm convinşi că adoptarea acestei legi va spori garanţiile soluţionării legale a tragerii la răspundere a funcţionarilor care au săvîrşit infracţiuni de abuz în procesul de înstrăinare frauduloasă a acestor două obiective strategice pentru Republica Moldova — Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi S.A. “Banca de Economii”.
Agenţia [Agenţia Aciziţii Publice] este o treucă pentru unii demnitari şi vă voi relata despre tot în timpul campaniei electorale. Cînd trebuie de construit un drum într-o localitate agenţia nu se grăbeşte să desfăşoare licitaţia. Contractele de desfăşurare a lucrările stau din vară, iar instituţia este indiferentă. În rezultat au de suferit oamenii […] Şeful tău [Vlad Filat] a avut dividende bune din acest drum [strada Alba Iulia din Chişinău]. Este evident că vă place această agenţie, deoarece faceţi bani pe seama ei. Închide gura şi mai bine du-te şi te uită cum autorităţile locale umblă în jurul acestei agenţii şi se roagă la ei ca la Dumnezei.
PL îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu escaladarea situaţiei din Ucraina în contextul extinderii tensiunilor în tot mai multe regiuni. De asemenea, ne preocupă faptul că în tragicele evenimente din Odesa, în imediata vecinătate a noastră, au fost implicate, după cum susţin autorităţile de la Kiev, grupări militare ilegale inclusiv din regiunea separatistă Transnistria. Acest amestec este total străin de interesele noastre şi facem apel la toţii cetăţenii Republicii Moldova să nu ia parte la provocări.
De unde aveţi informaţii privind participare grupărilor militare din Transnistria la evenimentele de la Odesa?
În regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 100 mii cetăţeni ucraineni, admiteţi că ei au dreptul să participe la evenimentele de pe teritoriul Ucrainei?
Visul Rusiei s-a realizat odată cu anexarea Crimeei. Acum ceea ce are loc în Ucraina este o acţiune jucată de Putin pentru a sustrage atenţia de la ceea ce s-a întîmplat în Crimeea. Acum nimeni nu mai vorbeşte despre ceea ce s-a întîmplat în Crimeea, de parcă tot a fost ok, toţi urmăresc atent ce se întîmplă în estul Ucrainei. Aşa-zişii deputaţi de la Tiraspol au înţeles că nu mai au atenţia de înainte. Pînă la urmă, Rusia se va împăca cu gîndul că Transnistria nu va fi niciodată a ei.
Agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina repetă scenariul Republicii Moldova din 1992, cînd a fost declanşat conflictul armat de pe Nistru, şi cel al războiului din Georgia, 2008 — în toate aceste 3 situaţii, Federaţia Rusă a trimis forţe armate, creînd teritorii separatiste: Transnistria (din Republica Moldova), Abhazia (din Georgia), iar acum Crimeea (din Ucraina).
PL condamnă politica ocupantă a Federaţiei Ruse şi consideră că fiecare stat are dreptul să decidă de sine-stătător la care Uniune să adere. Agresiunea Rusiei în Republica Moldova, Georgia şi acum Ucraina demonstrează, repetat, dorinţa Federaţiei Ruse de a restabili dominaţia în vecinătate aşa cum a fost pe timpul Rusiei ţariste şi a URSS-ului.
PL considera ca pretinsele “argumente” şi pretextele dubioase ale Rusiei de “protejare” a cetăţenilor ei nu sunt decît nişte invenţii şi poveşti pentru copii. Adevărul este că Rusia nicicum nu se poate debarasa de politica sa imperialistă. PL militează pentru integritatea teritorială a Ucrainei, susţinînd viitorul european al acestei ţări şi cere Federaţiei Ruse să oprească imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea, întrucît problema Ucrainei este o problemă de ordin intern, şi Federaţia Rusă nu are nici un drept să se implice.
PL solicită Coaliţiei de guvernare şi Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să adopte în regim de urgenţă o Declaraţie oficială din partea Republicii Moldova în care să condamne agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei pentru că s-a încălcat suveranitatea ei şi pentru a preveni o situaţie similară şi în Republica Moldova.
Spania nu va fi împotrivă dacă va fi scris limba română. Astăzi s-a găsit în arhivele Vaticanului că nu limba latină este mama limbii române, ci limba română este mama limbii latine.
Declaraţia a fost făcută în contextul dezbaterilor parlamentare pe marginea ratificării Acordului dintre Republica Moldova şi Regatul Spaniei privind cooperare şi asistenţă reciprocă în domeniul vamal, încheiat la Madrid în 22 octombrie 2013. Acordul a fost încheiat în limbile spaniolă şi moldovenească, pînă la adoptarea de către Curtea Constituţională a hotărîrii nr.36 privind interpretarea articolului 13 alin.(1) din Constituţie în corelaţie cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. În cadrul dezbaterilor PL a solicitat amendarea Acordului şi înlocuirea sintagmei de “limbă moldovenească” cu sintagma “limba română”.
Membru al guvernului organizează referendumuri. Este o mare ruşine şi aceasta se datorează celor care au fost la putere şi care sunt la putere. De ce rămîne în continuare Formuzal membru al Guvernului? Noi vom pregăti un proiect de lege ca să modificăm legea.
Ei (autorităţile din autonomia găgăuză) nu sunt în drept să facă referendumuri. Ei au dreptul, după Constituţie, să facă referendumuri pe probleme locale. Puterea, coaliţia actuală, e vinovată, pentru că ei trebuie să fie stăpîni în ţara asta. Aici nu poate oricine să facă ce vrea pe acest pămînt şi din oamenii ăştia. Aici trebuie să funcţioneze legea.
…
Da ce, Transnistria a fost formată după declaraţiile lui Băsescu sau ale lui Ghimpu făcute în acei ani? Sau pînă la declaraţiile lui Băsescu la Comrat era normal?… ei (cei de la Comrat) deja lucrau în privinţa asta.
…
… noi avem această “bubă” nu de azi, ci din 1812, de cînd a fost ocupat acest teritoriu şi de cînd au fost aduşi cetăţeni şi a fost populat pămîntul acesta. Şi ei în loc să mulţumească acestui pămînt, ei se ridică împotriva noastră. Iată unde e problema.
Nu suntem împotrivă să avem relaţii cu toate statele, inclusiv cu Rusia, dar ne deranjează că aceste vizite (a vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi Patriarhul Chiril) sunt făcute în zile importante pentru noi. Dacă ar fi venit Rogozin înainte sau după această aniversare, atunci nu era nicio problemă. Vizita este legată de 200 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei, adică acceptăm ocupaţia, pentru că Mitropolia a apărut datorită ocupaţiei.
În primul rînd îmi reproşez mie faptul ca sunt un om care crede în oameni, dar de fapt ei nu sunt oameni, ci cîrtiţe. Ceea ce o să auziţi, încă o data demonstrează că este foarte greu să crezi în unii moldoveni, iată de ce voi fi cu mult mai responsabil de azi înainte şi rog şi cetăţenii să nu tacă cînd cunosc că unii oameni îmbracă masca de patriot . Trebuie să îi trecem prin sită de o mie de ori, nu cum spune zicala că “de 7 măsoară şi o dată taie”, dar de 100 sau de 1000 de ori trebuie să măsurăm, să cîntărim, să verificăm, de altfel, dai în dreapta, dai în stînga — numai cîrtiţe, te uiţi înainte — comunist şi dacă nu eşti atent, peste noapte pătlăgică devine general, cum se spune în popor — general pătlăgică. Dar dacă priveşti mai atent, e plină republica de agenţi KGB.
…
În 2007 Vitalie Marinuţa candidează pe lista PCRM, iar în 2009 vine în PL şi ajunge Ministru şi General-pătlăgică. Să nu ai susţinerea satului, dar să ajungi Ministru, colonel prin încălcare de lege, iar mai apoi general, şi să nu fii recunoscător şi să trădezi, aceasta o poate doar o cîrtiţă şi încă una roşie.
Iată, stimaţi cetăţeni, de ce Republica Moldova nu merge înainte, este plină de trădători, KGB-işti, conjuncturişti, cîrtiţe, ţistari, dihori şi majoritatea în funcţii de la independenţă încoace.
…
…îl rog pe D-l Preşedinte al Republicii, ca şi comandant suprem, să elibereze din funcţie această cîrtiţă sovietico-rusească care provoacă şi oferă material celor din stînga Nistrului, separatiştilor şi ocupanţilor, dar şi Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, care bănuiesc că în curînd va veni cu o declaraţie împotriva republicii, susţinînd autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană (RMN).
…
De azi înainte, voi fi dur, şi consider că toţi ar trebui să fim doar aşa faţă de cîrtiţele din republică, deoarece din cauza lor trăim în mizerie şi sărăcie, cu capul plecat şi în genunchi în faţa ocupanţilor. Aceştia ne vînd, aceştia ne trădează, tot de soiul acesta au fost cei care au dat numele oamenilor care au fost deportaţi în Siberia şi au vîndut organelor KGB, numele oamenilor patrioţi care, ulterior, fie au fost daţi afară de la serviciu, fie au fost închişi în gulaguri sau în case de nebuni.
Recunoaşteţi că aţi avut o politică de cadre găunoasă şi păguboasă, că aţi promovat în funcţii cheie agenţi KGB, ce ar mai trebui să se întîmple ca să vă daţi şi dvs. demisia din funcţia de preşedinte al PL, lăsînd pe altcineva — responsabil, să facă politică responsabilă?
Odată ce nu este Prim-ministrul, dar, de fapt, mai bine că este aici domnul Preşedinte al Republicii Nicolae Timofti, dumnealui este şi Comandant Suprem, rugăm, domnule Preşedinte, să ajutaţi Parlamentul să ne clarificăm în declaraţia ministrului Marinuţa. Este o adevărată provocare. Şi în Armata Naţională a Republicii Moldova, şi în cealaltă armata ilegală, neconstituţională sînt cetăţenii Republicii Moldova — tineri de 18–19 ani.
Şi noi cunoaştem astfel de provocări în perioada acestor douăzeci de ani, şi este o problemă foarte complicată. Şi susţin propunerea domnului Munteanu să fie eliberat din funcţie. Am fost şi eu în această funcţie şi ştiu ce înseamnă acest lucru.
Şi doi. Domnule Preşedinte al Parlamentului, […] de ce nu este invitat brigadirul colhozului “PMR” Şevciuc? Pentru că, ştiu, cînd a fost invitat de ex-prim-ministru, Vlad Filat, Drapelul şi Stema au fost date jos, profanate, au fost profanate simbolurile statului. Şi, astăzi, nu-l văd printre invitaţi. Nu înţeleg: ce s-a întîmplat? Nu mai există prietenie? Nu se mai duce pe la muntele Athos? Pe la Bruxelles? Prin Berlin?
Dacă mă întorc preşedinte, sau dacă cineva din PL devine preşedinte, îţi iau epoleţii înapoi (adresare către ministrul Marinuţa). Nu meriţi să fii general. Erai un simplu maior, nici nu ai crescut pînă la locotenent-colonel.
Care sunt şansele să vă întoarceţi înapoi, în funcţia de preşedinte?
Dacă dl. Marinuţa nu merită să fie general, de ce l-aţi promovat în această funcţie, cum a fost posibil că un maior să fie promovat direct în funcţia de general, sărind etapele intermediare?
Ce scop aţi urmărit, atunci cînd aţi promovat în funcţii de înaltă demnitate publică persoane care nu merită, după cum recunoaşteţi?
Cînd un rege face pe un singur ministru mai mare în regat, atunci pe acela îl cuprinde în rătăcirea sa trufia; din cauza acesteia el se satură de servit; atunci în inima sa încolţeşte dorinţa de a fi independent, şi datorită ei el caută să atenteze la viaţa regelui. (Tantrakhyayika,1,66.)
Trebuie să înţelegem că dvs. aţi fost în rolul regelui, care l-a făcut pe dl Marinuţa ministru, dacă ştiaţi această înţelepciune, atunci de ce aţi admis ca ea să se reconfirme în cazul dvs., numai pentru a vă compara cu regele cu pricina?
Faceţi aluzie la faptul că cel pe care l-aţi făcut ministru ar atenta la viaţa dvs., politică?
Era, cred, în 2008, cînd la o şedinţă a Biroului Politic al partidului te-a adus şi te-a prezentat un bun prieten al partidului nostru, a cărui recomandare era egală cu lansarea sigură în marea politică. Erai şomer şi veneai în PL direct de la prăşit pătlăgele de pe malul Nistrului. Dar nu a contat pentru noi, căci mulţi dintre ai noştri pe timpul lui Voronin fuseseră marginalizaţi, scoşi din lucru, alungaţi din republică. Hotărîtoare era experienţa ta de ofiţer superior în Ministerul Apărării şi faptul că ai absolvit o şcoală NATO, ceea ce ar fi indicat orientarea ta politică şi valorile de care te ghidezi în viaţă.
Din păcate, am greşit. Astăzi aflu că în perioada 2004–2006, cînd te aflai la studii la Naval Postgraduate School, California, Monterey, ai scris o lucrare care se referă şi la presupusele soluţii, în viziunea ta, de rezolvare a conflictului transnistrean — “Evolution of transdniestrian conflict in the Republic of Moldova prospects for its solution”. Ceea ce m-a uimit peste măsură este că pledezi pentru FEDERALIZAREA republicii. Se ştie bine că această modalitate de rezolvare a chestiunii transnistrene este nu numai contrară intereselor noastre naţionale, ci şi coincide întocmai cu poziţia Rusiei şi lucrează în favoarea intereselor ei imperiale la Nistru.
Înseamnă aceasta, domnule Marinuţa, că eşti de fapt altul decît te-ai prezentat la acea şedinţă din 2008, că eşti de fapt o “cîrtiţă” în PL (“cîrtiţă” — agent infiltrat)?
Ce să creadă simpatizanţii PL despre politica de cadre a formaţiunii, dacă numirile importante se fac prin intermediul prietenilor?
Nu admiteţi că pentru urechea americană cuvîntul “federalizare” este eufonic?
PL are de gînd să-şi creeze un serviciu intern de securitate pentru a se proteja de “cîrtiţe”, dar ce va face serviciul de securitatea dacă “cîrtiţele” vor fi promovate de prietenii conducerii de partid?
(Vitalie Marinuţa) se ocupa cu marinatul pătlăgelelor acolo, pe malul Nistrului. L-am adus şi l-am făcut ministru, general şi aţi văzut cum s-a comportat.
Ce să credem despre dvs., dacă ajungînd prin concursul unor circumstanţe în fruntea statului, luaţi un om de la muratul pătlăgelelor şi îl puneţi în fruntea Armatei Naţionale?
Aţi aşteptat de la dl. Marinuţa supunere necondiţionată în virtutea faptului că l-aţi promovat, fără să admiteţi că puteţi şi dvs. să greşiţi?
Credeţi că maşinile cu contrabandă au fost împuşcate de la Tiraspol cu tunul, ca să treacă vama noastră pe de-asupra? Şi ştiţi al cui este Serviciul Vamal? Al PLDM-ului. Schemele de contrabandă din Transnistria, la Coşniţa, la Căuşeni. De ce nu se rezolvă nimic? Iată de ce domnul Filat nu poate fi Prim-ministru […] nici un vameş, nemaivorbind de directori, niciunul nu a avut măcar o mustrare.
Am arătat schema de contrabandă prin Transnistria, s-a întreprins ceva după asta ca să fie pus un punct vamal sau fiscal, ca să nu mai ocolească punctele care sunt acolo puse de formă la mijloc? Punctele de control se pune nu la mijloc pe unde mai sunt o sută de mii de drumuri în jur, ci la capătul drumului.
…
…cazul răsunător din România, cînd 147 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi şi învinuiţi de implicare în contrabandă la hotarul moldo-român. A fost la noi vreun vameş pedepsit, sau măcar o anchetă începută? Nu. Nu este învinuire directă, dar Filat poartă răspundere ca Prim-ministru şi mai are şi Serviciului Vamal, care i-a revenit Partidului Liberal Democrat din Moldova pe linie de partid şi este în subordinea sa ca Prim-ministru.
…
…la export se face contrabandă cu mărfurile care ies din ţară pe la Albiţa, Cahul, unde este vamă. La export este şi contrabandă care ocoleşte controlul vamal prin Transnistria, care vine prin satul Pîrîta, ocolesc postul vamal şi intră pe teritoriul Republicii Moldova. Avem contrabandă prin Varniţa, Gura Bîcului, Hagimus, Pădurea Hîrbovăţ — din Tighina prin Varniţa şi pădurea Hîrbovăţ.
De ce nu aţi vorbit la concret despre corupţie şi contrabandă pe cînd eraţi parte a Alianţei pentru Integrare Europeană, pe atunci doar promiteaţi “solo la saxofon”?
Nu credeţi că dezvăluirile Dvs. se aseamănă mai mult cu nişte reglări de conturi, decît cu o luptă sinceră împotriva corupţie şi contrabandei?