Mihai Godea
- Istoric
- Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică (PAD)
- USM, Facultatea de Istorie / Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei
- 25 ianuarie 1974, s. Pîrliţa, r-nul Ungheni
- Căsătorit, are doi copii
Nu avem deocamdată o listă a candidaţilor în Parlament, urmează să o întocmim săptămîna aceasta. Cred că nu mai tîrziu de sfîrşitul săptămînii vom prezenta toate actele necesare la Comisia Electorală Centrală. În paralel încă purtăm discuţii cu mai multe partide pro-europene pentru a forma un bloc electoral, de exemplu cu PLR-ul. Formarea unei liste comune în acest sens este mai probabilă decît formarea unui bloc din două partide cu liste independente.
Reprezentanţii Partidului Acţiunea Democrată (PAD) poartă negocieri de coalizare cu Partidul Liberal Reformator. Preşedintele PAD înclină spre opţiunile cea mai probabilă — participarea PAD-ului pe lista electorală a PLR. Negocierile nefiind finalizate, Consiliul Naţional Politic al partidului condus de Godea a decis ca formaţiunea să nu excludă posibilitatea participării independente în campania electorală.
Concetăţenii noştri găgăuzi trebuie să reziste provocărilor şi să judece cu înţelepciune situaţia în care se află. Istoria nefericită a anilor 90 nu trebuie repetată şi nici nu poate fi repetată. […] Regiunea autonomă găgăuză face parte din Republica Moldova şi la bune şi la rele. Indiferent ce vă spun unii lideri de la Comrat. […] Aceeaşi oameni şi aceleaşi grupuri de interes care v-au furat în ultimii ani, aceeaşi oligarhi care au dus-o bine şi o vor duce şi în continuare vă folosesc în această provocare.
…
Îndeplinirea Acordului de Asociere şi Liber Schimb ar forţa în sfîrşit oligarhii de la guvernare şi din opoziţie să îşi ia mîna de pe justiţie, de pe vamă, de pe structurile de forţă. Ar forţa guvernarea de la Chişinău să se conformeze legii. Iată cui îi foloseşte această provocare. Cetăţenii din Găgăuzia nu trebuie să devină instrumente de şantaj în mîinile oligarhilor de la Chişinău, Kremlin şi Comrat.
Federaţia Rusă încearcă prin toate pîrghiile pe care le are la îndemînă să influenţeze situaţia din RM mai bine zis s-o destabilizeze. Este jocul geopolitic care se face în această parte a lumii, dar Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă că Republica Moldova este un stat suveran, iar orice imixtiune în treburile interne ale ţării cad sub incidenţa dreptului internaţional.
Federaţia Rusa a demonstrat clar in ultimele zile ca este gata sa pună în joc toate pîrghiile de care dispune pentru destabiliza Republica Moldova pentru a o forţa să renunţe la Parteneriatul Estic şi, respectiv, la Integrarea Europeană. Orice compromis, orice umilinţă acceptata de Chişinău va spori doar curajul şi aroganţa liderilor de la Kremlin. Dacă Rusiei îi va reuşi acest act de agresiune, este evident că următorul pas va fi integrarea Moldovei cu forţa în Uniunea Vamală.
…
Ne punem depline speranţe în sinceritatea ex-premierului Filat. În spiritul acestei solidarităţi, propunem, la modul foarte serios, ca pierderile suferite de către exportatori şi de către companiile vinicole, în urma blocajelor iniţiate de autorităţile ruse, să fie acoperite dintr-un fond comun la care ar putea contribui atît domnul Vladimir Filat cît şi bunul sau partener de guvernare, Vlad Plahotniuc, împreună cu alţi oameni de afaceri foarte prosperi care fac parte din Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat.
…
Este momentul oportun şi, probabil, unic, cînd Republica Moldova se poate rupe definitiv de sub influenţa colonială a Federaţiei Ruse şi poate intra în rîndul statelor europene cu adevărat independente şi suverane.