Monica Babuc
- Istoric
Ministrul Culturii - Partidul Democrat din Moldova (PDM)
- USM, Facultatea de Istorie / Universitatea de Stat “M.Lomonosov”, Moscova
- 29 martie 1964, s. Bardar, r-nul Ialoveni
- Căsătorită, are un copil
Se pune accentul pe valorificarea bibliotecilor ca centre culturale importante, multifuncţionale de la ţară. Transformarea acestora din nişte depozite de carte veche, în localuri în care se vorbeşte despre noile tehnologii. Am văzut în foarte multe sate persoane de vîrsta a treia persoane care vin să comunice prin Skype cu nepoţii lor.
Evenimentele culturale pe care le-a promovat Ministerul Culturii au contribuit la îmbunătăţirea vieţii spirituale ale familiilor din Moldova. Numărul spectacolelor şi concertelor a depăşit cifra de 250 numai în prima jumătate a anului curent, dintre care 35 au fost o premieră absolută. Doar la Festivalul iei au participat cca 7 mii de oameni, iar la festivalul Internaţional de Muzică Mărţişor — numărul vizitatorilor a depăşit 31 de mii.
Ministrul Monica Babuc a menţionat printre realizările ministerului Culturii: organizarea mai multor Festivaluri cum ar fi cel al iei, al portului popular, Gala portului popular de iarnă, “Meşterul Manole” de la Criuleni şi “La Nistru, la mărgioară” de la Anenii Noi; conectarea la internat a 68 de instituţii săteşti în 2013, iar în 2014 numărul acestora va ajunge pînă la 300; publicarea cărţilor operelor lui Ion Druţă, Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Dumitru Matcovschi, etc.
Între colegii mei sunt oameni absolut deosebiţi, care gestionează domenii speciale. Dacă avem drumuri mai bune, să ştiţi că asta datorează Partidului Democrat, dacă avem viteza mare la Internet şi puteţi comunica cu rudele din afara ţării se datorează Partidului Democrat.
Cei 10 mln de lei vor fi un colac de salvare. Banii vor fi alocaţi pentru noi producţii cinematografice ale unor cineaşti talentaţi, care în prezent fac filme în alte părţi, dar nu pentru Republica Moldova.
Credeţi că guvernarea va reuşi să adopte legea bugetului pentru 2015 înainte de începerea oficială a campaniei electorale la 30 septembrie 2014?
Eu ţin foarte mult la tradiţionala noastră denumire “moldovean” şi “Moldova”. Sunt istoric şi ştiu foarte bine ce înseamnă limbă română, popor român şi, fără îndoială, suntem acelaşi popor şi nimeni nu poate tăgădui. Trebuie să spunem foarte clar că suntem un stat, dar nu ar trebui să contrapunem aceste două noţiuni. Doar răuvoitorii contrapun aceste două noţiuni şi mai scot şi profit de aici. Ţinînd cont de ce se întîmplă la vecinii noştri ucraineni, noi trebuie să ne consolidăm şi să devenim odată în viaţă şi în istoria noastră mult pătimită un popor solidar. Un popor care încearcă să depăşească nişte disensiuni absolut artificiale introduse aici, în interiorul nostru, şi să păşim solidar spre obiectivul nostru principal, care este Integrarea Europeană.
Aţi consultat dacă punctul dvs. de vedere este conform punctului de vedere împărtăşit de formaţiunea care va înaintat la funcţia de ministru?
Nu credeţi că e mai bine ă ajungeţi la un punct de vedere în cadrul formaţiuni şi să împărtăşiţi cu opinia publică un punct de vedere consolidat în privinţa originii etnice şi lingvistice?