Oxana Domenti
- Economist
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova - Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM)
- ASEM, Facultatea de Management
- 12 aprilie 1972, or. Glodeni
- Căsătorită, are un copil
Este regretabil şi revoltător faptul că, în timp ce mai multe legi, cu interese coruptibile, sunt aprobate de către Guvern în grabă, în mod netransparent, cu ignorarea procedurilor constituţionale şi a opiniei Parlamentului, legile necesare oamenilor rămîn nefuncţionale din cauza ignoranţei şi a incompetenţei Guvernului.
Legea (289/2004) cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă prevede dreptul părinţilor de a beneficia de îndemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, aceasta însă rămîne nefuncţională sau aplicată selectiv, din cauza unei erori a Guvernului. Problema constă în faptul, că indemnizaţia, prevăzută de lege, se acordă în baza certificatului de concediu medical, care se eliberează de către instituţiile medicale în baza Hotărîrii de Guvern, nr.469/2005, care, însă, timp de mai mult de jumătate de an, nu a fost actualizată şi ajustată la rigorile legii. În baza acestei Hotărîri de Guvern, certificatele de concediu medical, eliberate de către instituţiile medicale, se acordă părinţilor pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de doar pînă la 7 ani. Astfel, părinţilor cu copii bolnavi între 7 şi 10 ani, în majoritatea cazurilor, le sunt lezate drepturile lor legale. Chiar dacă problema a ieşit la iveală acum cîteva luni şi se discută activ pe reţelele de socializare, iar mai mulţi factori de decizie de la Guvern, inclusiv de la Ministerul Sănătăţii dar de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi a Familiei, au fost sensibilizaţi şi atenţionaţi privind existenţa acesteia, de către reprezentanţi ai societăţii civile, de către conducătorii instituţiilor medicale dar şi de către deputaţi din opoziţie, pînă în prezent Guvernul nu a intervenit cu modificările normative necesare.
În opinia societăţii, Recensămîntul din acest an a fost unul din cele mai controversate recensăminte şi unul din cel mai defectuos exerciţiu statistic. Foarte multă lume a rămas în afara acestui exerciţiu statistic. La noi în fracţiune, 30–40% de deputaţi nu au fost recenzaţi. Există plîngeri din partea populaţiei cu privire la samavolnicie recenzenţilor la completarea acestor chestionare […] Asupra acestui exerciţiu deja planează riscul că datele nu sunt veridice şi calitatea lor poate fi pus la îndoială.
…raportul Curţii de Conturi pentru anul 2012 arată că Ministerul Apărării a cheltuit ineficient peste 50 milioane lei la achiziţii, inclusiv la achiziţia hranei de proastă calitate pentru militari.
…
Am mai constatat şi supraplăţi importante la remunerarea conducerii ministerului Apărării. Este vorba despre delapidarea de zeci de milioane de lei, care au fost operate sub conducerea dvs. […] au fost constatate cheltuieli de milioane de lei la gestionarea proastă a chestiunilor ce ţin de pensiile acordate militarilor.
N.R. Omega: Parlamentul a discutat la 10 iulie pe marginea moţiunea simple de demitere a Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, pentru activitatea în funcţia guvernamentală. Potrivit raportului Curţii de Conturi, Ministerul Apărării a cheltuit ineficient zeci de milioane de lei din bugetul său pe parcursul anului 2012, despre care Ministrul Vitalie Marinuţa susţinea că nu cunoaşte şi că nu ar fi adevărate.