Sergiu Stati
- Doctor în istorie, diplomat
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova - Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM)
- 7 septembrie 1961, mun Chişinău
Am observat cu toţii că a sărit din balamale dna Guţu. Acum a făcut un atac la persoană, direct, a insultat colegul nostru de fracţiune dl Reidman. A dat dovadă de xenofobie şi fascism vădit, de aceea, fracţiunea noastră cere ca dna Guţu să fie expulzată nu doar din Parlament, dar şi din ţară. Să fie trimisă la Bucureşti pentru corigenţă pe minim trei luni de zile.
Aţi putea formula o definiţie pentru fascism?
Consecinţele pot fi cele mai grave! În situaţia cînd suntem stat vecin cu Ucraina şi în condiţiile cînd a fost organizat un referendum — este el legal sau ilegal, urmează să fie concretizat şi analizat în organizaţiile internaţionale — eu cred că nu este cazul ca noi să ne băgăm acum cu careva comentarii. Aceasta poate aduce consecinţe absolut negative ţării noastre integral şi cetăţenilor noştri, inclusiv celor care activează pe teritoriul Federaţiei Ruse.
…dacă s-a pornit pe filiera unor dezbateri parlamentare, mai ales în regim închis, aceste lucruri trebuiau pregătite la nivelul cel mai serios cu crearea unor grupuri care să se documenteze, să prezinte un raport serios la capitolul securitate, or asigurarea securităţii în Republica Moldova nu trebuie tratată numai la nivel de “a crescut numărul militarilor în Transnistria sau nu a crescut”.
Cred că situaţia din Ucraina urmează să fie tratată cu maximă atenţie. Procesele care se întîmplă acum acolo sunt foarte şi foarte sensibile, respectiv o atitudine simplistă din partea unor politicieni din alianţă care doresc să-şi ia puncte şi care au fost la Maidan şi organizează vizite fulger şi încearcă să ne pornească pe noi, ca să fim pe urmă avocaţi, cred că este absolut eronat. Nu s-a luat nicio decizie la finele audierilor. A fost o discuţie absolut sterilă.
S-au mai întîmplat aceste lucruri şi anterior, nu este pentru prima dată cînd ministerul de Externe îşi asumă această responsabilitate. Altceva că această situaţie nu a fost discutată nici în cadrul Guvernului. Aici suntem martorii unei decizii luate la nivel personal de dl Leancă.
…aici este o tratare absolut libertină a deciziei Uniunii Europene şi a deciziei noastre de a adera la ea… Pe site-ul Uniunii Europene este plasată o listă de sancţiuni împotriva foştilor reprezentanţi, începînd cu persoanele care au interdicţia de circulaţie şi terminînd cu oameni de afaceri, cu blocare de conturi, cu alte sancţiuni care urmează să fie luate asupra acestor persoane incluse pe lista Uniunii Europene. Reprezentantul ministerului de Externe astăzi a accentuat că Republica Moldova, într-un fel, s-a alăturat sancţiunilor Uniunii Europene la capitolul interdicţii, ceea ce este în opinia mea prea interesant pentru a trata cu atîta libertate sancţiunile.
Ne-am aşteptat să auzim ceva extrem de important la capitolul securităţii regionale, inclusiv asigurării securităţii Republicii Moldova. Sincer vorbind, nu am auzit nimic la acest capitol, au fost discuţii absolut generale despre ceea ce se întîmplă în Republica Moldova, ce se întîmplă în Transnistria şi Găgăuzia, lucruri pe care cei din Alianţă le pot afla zilnic dacă doresc, să intervină către organele responsabile.
…dacă s-a pornit pe filiera unor dezbateri parlamentare, mai ales în regim închis, aceste lucruri trebuiau pregătite la nivelul cel mai serios cu crearea unor grupuri care să se documenteze, să prezinte un raport serios la capitolul securitate, or asigurarea securităţii în Republica Moldova nu trebuie tratată numai la nivel de “a crescut numărul militarilor în Transnistria sau nu a crescut”.
…
Cred că situaţia din Ucraina urmează să fie tratată cu maximă atenţie. Procesele care se întîmplă acum acolo sunt foarte şi foarte sensibile, respectiv o atitudine simplistă din partea unor politicieni din alianţă care doresc să-şi ia puncte şi care au fost la Maidan şi organizează vizite fulger şi încearcă să ne pornească pe noi, ca să fim pe urmă avocaţi, cred că este absolut eronat. Nu s-a luat nicio decizie la finele audierilor. A fost o discuţie absolut sterilă.
N.R.: La 21 martie 2014 majoritatea parlamentară a decis să audieze rapoartele structurilor responsabile, o parte dintre care îi sunt subordonate, privind situaţia din regiune, în contextul evenimentelor din Ucraina. La audieri au fost invitaţi reprezentanţi ai SIS, ministrul de Interne, Dorin Recean, reprezentanţi ai ministerului de Externe, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov şi procurorul general, Corneliu Gurin. Audierile au avut loc cu uşile închise. Fracţiunea PCRM a decis să nu participe, dar a delegat doi deputaţi, pe Sergiu Stati şi Grigore Petrenco care au asistat la şedinţă.
Se întîmplă de fapt o situaţie foarte ciudată, fiindcă autorităţile Republicii Moldova nu au ieşit cu declaraţii în presă pentru a confirma sau a infirma această ştire care a ieşit de la Comisia Europeană, de la Catherine Ashton. Cel mai interesant că nici un site oficial al Republicii Moldova, această informaţie nu persistă.
…iniţial s-a difuzat informaţia că Republica Moldova a aderat la sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, ulterior, deputatul Ghileţchi a adus absolut altă informaţie, care este în contradicţie cu ceea ce a declarat Ashton: că Republica Moldova a aderat la sancţiunile Uniunii Europene referitor la Ucraina şi anume faţă de Ianukovici şi adepţii săi, faţă de care au fost introduse interdicţii pentru circulaţia lor în spaţiul UE şi pentru păstrarea conturilor bancare.
Se întîmplă nişte lucruri foarte paradoxale, dar care denotă un lucru clar: autorităţile Republicii Moldova nu sunt independente în luarea deciziilor. Pentru ei se hotărăşte la Bruxelles, la Washington, la Bucureşti, numai nu la Chişinău. Ei sunt nişte marionete clare care îndeplinesc indicaţiile cele mai odioase şi cele mai tîmpite.
N.R.: Uniunea Europeană alături de SUA şi Canada au impus sancţiuni pentru mai mulţi oficiali din Rusia şi din fosta conducere a Ucrainei, care reprezintă interdicţia de a intra pe teritoriile menţionare şi blocarea bunurilor şi a proprietăţilor acestora în ţările indicate. Membrul Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, deputatul PCRM, Grigore Petrenco a declarat pe 20 martie 2014 că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a anunţat în ajun că guvernarea de la Chişinău s-a raliat sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană pentru mai mulţi demnitari din Rusia şi Ucraina. Însă, nici Guvernul, nici Parlamentul nu au făcut publică nicio decizie în acest sens. Fracţiunea PCRM a solicitat explicaţii, iar conducerea Parlamentului nu a negat informaţiile făcute publice de şefa diplomaţiei europene. Nici Guvernul nu a oferit explicaţii în acest sens.
Cu regret, trecem acum printr-o criză deosebit de vastă şi grea în Europa de Sud-Est, urmărim cu deosebită atenţie ceea ce se întîmplă în Ucraina şi Bosnia. Mai mult ca atît, au urmat nişte declaraţii absolut iresponsabile din partea unor politicieni din Parlamentul European. Chiar ieri au parvenit şi declaraţii ale unor responsabili din Statele Unite referitor la ceea că integrarea europeană pentru Republica Moldova înseamnă nu numai integrare europeană, dar şi euroatlantică, adică aderarea Moldovei la NATO.
Fracţiunea PCRM reiterează propunerea şi vă rog mult, să o calificaţi ca extrem de responsabilă şi serioasă, ca să dezbatem în şedinţa în plen proiectul Nr. 1002 pentru reconfirmarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, cred eu că noi trebuie să fim responsabili nu numai pentru politica de astăzi, dar şi pentru copiii noştri care urmează să trăiască în ţara care se numeşte Republica Moldova. Regret dacă colegii din alianţă nu înţeleg seriozitatea situaţiei.
Pe data de 21 iunie, deputaţii au adoptat unanim o hotărîre a Parlamentului privind situaţia din Transnistria, unde era clar formulat dezideratul care prevedea că părţile nu vor întreprinde acţiuni unilaterale care vor împiedica libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova. Astăzi însă, vedem că Guvernul, prin acţiunile sale, creează dificultăţi pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi încalcă hotărîrea Parlamentului, votată unanim de toţi deputaţii.
Cel mai paradoxal este aceea că s-au propus, astăzi, audierile acestea cu Transnistria. Vreau să subliniez, în acest sens, că e o isterie totală în mass-media. Şi aceasta de cineva foarte bine organizat, toată isteria aceasta care se întîmplă acum la noi în mass-media.
Şi, în acelaşi timp, prin nişte circumstanţe foarte neclare, pentru mine cel puţin, deci, în aceeaşi ordine de zi, găsim, cu mirare, proiectele nr.1485 şi nr.1824, deci privind Tratatul Republicii Moldova cu România şi, respectiv, proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.
Deci este foarte stranie această configuraţie. Şi, de aceea, propunerea Fracţiunii noastre este ca, în modul cel mai urgent, aceste două proiecte să fie eliminate urgent de pe ordinea de zi.