Valeriu Troenco
- Jurist
- Partidul Liberal Reformator (PLR)
- Şcoala Superioară a MAI URSS / Institutul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului şi Drept Umanitar
- 2 iunie 1957, s. Coşcodeni, r-nul Sîngerei
- Căsătorit, are un copil
Ţara mişună de agenţi FSB şi diferiţi legionari ca Antiufeev şi Aksionov care sunt pregătiţi în şcoala de prim-miniştri secesionişti din Transnistria. […] Ni se fură ce avem mai scump. Mîine ne putem trezi o suburbie a Moscovei, legalizată printr-un vot în Transnistria şi Găgăuzia.
Georgia a făcut paşi mari în dezvoltarea forţelor armate şi noi sîntem cointeresaţi în preluarea acestei experienţe, deoarece ne aflăm într-un proces amplu de restructurare şi modernizare a Armatei Naţionale. Acordul oferă posibilitatea de a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările noastre, de a le face mai eficiente şi reciproc avantajoase.
Miniştrii Apărării din R. Moldova şi Georgia, Valeriu Troenco şi Irakli Alsania, au semnat, la Tbilisi, un Acord de cooperare în domeniul militar. Documentul a fost încheiat în cadrul vizitei oficiale a demnitarului moldovean în Georgia, care are loc în perioada 30 septembrie — 2 octombrie 2014. Ministrul georgian al Apărării, Irakli Alsania, a declarat că odată cu semnarea Acordului începe o nouă etapă de cooperare militară dintre instituţiile de apărare ale celor două state, ce oferă posibilitatea unui schimb de experienţă în domeniul apărării şi securităţii, precum şi oportunitatea de a participa în misiunile şi exerciţiile internaţionale de menţinere a păcii. În cadrul discuţiilor, Valeriu Troenco şi Irakli Alsania au abordat un larg spectru de probleme privind colaborarea bilaterală în domeniul securităţii regionale şi globale, inclusiv provocările existente la adresa acesteia. Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind experienţa acumulată de armatele Georgiei şi Republicii Moldova la diferite operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU şi altor organisme internaţionale şi au accentuat importanţa participării statelor mici la procesul internaţional de construire a unui sistem eficient de securitate în lume.
Au fost şase luni, în care noi, ca ţară şi armată, am fost supuşi unui test — testul profesionalismului. Constatăm astăzi cu mîndrie că am trecut acest test cu brio. Şi cînd fac aceste afirmaţii, mă bazez pe aprecierea conducerii KFOR, a armatelor partenere care s-au convins că ofiţerii şi subofiţerii Armatei Naţionale dispun de pregătirea necesară, sînt înteroperabili şi pot executa misiuni de orice gen.
Nu neg ca avem probleme, că avem multă tehnica invechită, dar am inţeles că nu suntem singuri.
Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a participat la summit-ul NATO, desfăşurat în perioada 4–5 septembrie 2014, în Marea Britanie, unde Republica Moldova a fost inclusă în două programe noi ale Alianţei, unul care ţine de interoperabilitate, iar altul “Defence Capacity Building” are menirea sprijinirii procesului de modernizare a armatelor din ţările partenere. Republica Moldova îşi menţine cooperarea cu NATO şi în cadrul misiunii de pacificare KFOR din Kosovo, sub mandat ONU.
Situaţia este îngrijorătoare deoarece nu ar fi corect daca noi am zice că în statul vecin se desfăşoară acţiuni militare, sunt jertfe umane, se aplică armament greu şi noi suntem în afara pericolului. Noi suntem intr-o stare de maxima vigilenţa şi suntem gata să reacţionăm in caz de necesitate.
…
În prezent, Armata Naţională are strictul necesar pentru a se pregăti pe poligoanele Ministerului Apărării, pentru a menţine capacitatea necesară, pentru a avea un nivel satisfăcător de pregătire.
…
Eu regret ca mass-media, in ziua Armatei Naţionale, caută nod in papură şi caută neajunsuri.
Noi ne aflăm într-o situaţie de maximă atenţie deoarece pericolul este iminent. Situaţia încă nu s-a normalizat în regiune. În Ucraina merg lupte crîncene şi distanţa pînă acolo e mică. Noi trebuie să fim permanent gata pentru a reacţiona în caz de necesitate […] Te trezeşti mîine cu anexarea unei părţi a teritoriului. Blocul NATO a devenit garantul stabilităţii şi apărării intereselor celor mici, altă forţă care ar putea rezista Federaţiei Ruse practic nu există.
Credeţi că NATO este garantul apărării intereselor celor mici din cadrul organizaţiei sau al tuturor celor mici?
Credeţi că NATO a intervenit adecvat în criza ucraineană, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă?