Veaceslav Ioniţă
- Economist
- ASEM, Manager-economist
- 4 octombrie 1973, or. Străşeni
- Căsătorit, are doi copii
În timp ce Filat îşi caută imunitatea în PLDM, Caravita mai sustrage 9 milioane lei din BEM! […] …aflaţi că exact astăzi, 3 octombrie, Caravita a mai sustras din BEM 5.5 milioane lei, iar luni, ca să înceapă bine săptămîna, a mai sustras încă 4.4 milioane lei. O verificare simplă, pe care o poate face în cîteva minute CNA, ar arăta că ceea ce scriu eu este adevărat.
…
Eu înţeleg că Filat şi Plahotniuc au făcut anumite înţelegeri, iar aceste înţelegeri o să paralizeze toate instituţiile de anchetă. Dar asta nu o să ajute cu nimic. Zilele trecute am avut o întîlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care s-au arătat foarte interesaţi de acest subiect, manifestîndu-şi îngrijorarea faţă de ceea ce se întîmplă la BEM. În timpul discuţiilor, le-am prezentat documentele altor oficiali străini care s-au arătat interesaţi de acest subiect. Mai devreme sau mai tîrziu instituţiile statului vor fi impuse să lămurească acest caz.
O verificare simplă, pe care o poate face în cîteva minute CNA, ar arăta că ceea ce scriu eu este adevărat. Numai ca eu să înţeleg de ce instituţiile statului se mişcă atît de greu, fie pentru că au complicitatea lor la ceea ce se întîmplă, fie pentru că au indicaţii de la patronii politici… Cum poate explica CNA, instituţia care se ocupă de prevenirea spălării banilor, că nu a ştiut nimic de milioanele de lei depuse CASH de firma Caravita, de naşul şi cumnatul lui Vlad Filat, de alţi intermediari în ProCreditBank? Cum poate o persoană să meargă la bancă şi să depună milioane de lei cash, fără ca CNA să verifice de unde provin atîtea milioane de lei aduse cu sacul la banca? Şi această informaţie este uşor de verificat, este vorba de firmele Caravita Co SRL (aprox. 20 mln MDL), ABM Agroindustries SRL (aprox. 7 mln MDL), Vizus Prim SRL (10,5 mln USD şi aprox. 150 mln MDL). În total s-au depus circa 175 milioane de lei. Cei care au depus banii sunt: Cijov Igor Ion (împrumut Rusu Ion), Puntea Alexandru (împrumut de la Rusu Ion, împrumut de la Rusu Vladimir), Robu Tatiana Mihail (împrumut de la Rusu Ion).
Bugetul, cred că varianta ideală [privind adoptarea] este februarie-martie. Ei şi-au notat lucrul acesta. Nu cred că va fi posibilă votarea mai devreme. Am vorbit foarte mult de gajurile false care sunt în sistemul bancar, sute de milioane de lei gajate. Evident am dat exemplu Băncii de Economii… Problema aceasta există la toate băncile. Acum nu avem mandatul să vorbim de toate celelalte bănci. Fondul Monetar va face recomandări foarte clare în privinţa expunerilor mari, creditelor mari şi a gajului.
Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia creată în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova, în special de fraudarea Băncii de Economii şi urmează să elaboreze o serie de recomandări pentru autorităţi. Misiunea Fondului Monetar Internaţional s-a desfăşurat în perioada 25 septembrie — 7 octombrie.
Exact în ziua în care am ieşit cu declaraţii, la 12 septembrie, Firma familiei Caravita, a luat încă un credit de 28 milioane de lei. Întrebaţi un agricultor daca e posibil să gajaţi 1000 de hectare în Anenii Noi şi să obţii 20 de milioane de dolari. Fac apel către toate instituţiile statului, BNM tace, Guvernul tace, fac apel, oameni buni, chestia asta trebuie de oprit. vreau răspunsul la toate scrisorile mele. Vreau listele tuturor companiilor care au luat credite şi nu au plătit nici un leu. Am primit scrisori doar de la CNA şi Procuratură. Le aştept şi pe restul… Să ieşi şi să spui că nu ai nimic cu BEM şi chiar în aceeaşi zi să mai scoţi din bancă 28 de milioane de lei, mi se pare deja GRAV. Condiţiile ultimul contract prezintă deja dovezi de trafic de influenţă. Nu cred că băieţelul cela de 26 de ani, care este administrator la Caravita, este cel a exercitat acest trafic de influenţă. La Aeroport tot sunt probleme, dar la BEM se face chiar pe faţă. Sunt scoşi bani şi este prea evident.
Cel puţin ce ţine de comisia mea, intuiesc că lucrurile sunt în felul următor: Au dorit ca mai mult Comisia să nu aibă loc. Deoarece orice şedinţă de Comisie însemna un lucru simplu, într-o formă sau alta subiectul Băncii de Economii şi Aeroportului trebuiau discutate, trebuia pregătit raportul şi trebuia mers în plen. Şi atunci s-a decis, să pună sub risc întregul Guvern, cu pericolul de demisie, numai să nu permită să aibă loc şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe… Ştiam de ieri că se va întîmpla scenariul ăsta cu asumare de răspundere, dar credeam că în ţara lucrurile pot merge şi mai normal oleacă. De fapt, astăzi la ora cinci, cînd va fi convocat Parlamentul, veţi asista la cea mai mare mizerie care vă puteaţi imagina din ultimul timp.
Vreau să vă asigur că indiferent, dacă voi fi sau nu demis astăzi, cazul BEM şi Aeroport merge mai departe. Toate sperieturile cu demisiile, cu dosare, etc., nu îşi au efect. Dimpotrivă, aceste tentative mă mobilizează şi îmi dă puteri să merg mai departe. Eu ştiu cît s-a insistat ca anume astăzi Dl. Ioniţă să fie demis. Este ridicol! Nu dispare problema dată. Gata! […] Dl. Filat mă tot ameninţă cu judecata. Îi recomand dlui Filat să nu se mai ducă prin instanţe, să se ducă direct la CEDO — are experienţă bogată şi ştie ce spune CEDO în cazurile lui. Judecata poate să dureze doi ani de zile. Îi propun dlui Filat să rezolvăm mai repede. Sunt gata să mergem împreună cu dumnealui la postul public de televiziune. Aşa împreună să discutăm şi vă asigur că la toţi cetăţenii Republicii Moldova le va fi foarte interesant.
Referitor la declaraţia dată de Vlad Filat, acesta a MINŢIT! Şi mi-e greu să înţeleg cum a putut să spună că nu are nici o legătură cu firmele respective, cînd ştie că există acte oficiale care arată asta, o parte au şi apărut în presă. În comunicatul lui Filat am încercat să găsesc printre jigniri şi cuvinte gen “sculă”, un răspuns argumentat despre legăturile sale cu firmele prin care nepotul şi cumnatul său au intrat în posesia unor sume uriaşe de bani, provenite dintr-o schemă frauduloasă de la BEM. Nu am găsit nimic. Dacă tot ce ai de spus cînd eşti acuzat de o astfel de fraudă de proporţii este că-l vei demite pe cel care a făcut dezvăluirea, înseamnă că lucrurile sunt mult mai grave decît par la prima vedere. Am găsit însă şi un lucru pozitiv în declaraţia lui, acesta cere ca instituţiile de drept să-şi facă datoria. Chiar dacă ştiu că nu e sincer şi că probabil se bazează pe faptul că va putea bloca politic această investigaţie, sper că instituţiile de drept să-i urmeze sfatul şi să demareze urgent investigaţiile.
În opinia mea problema Băncii de Economii trebuie rezolvată. Dacă nu, rămîne o pată asupra noastră, asupra Coaliţiei. În ultimele luni am reuşit să acumulez mai multe materiale. Din BEM au fost retraşi bani — 120 de milioane de lei, în ultimele 3 luni. S-a făcut prin firme offshore şi alte scheme frauduloase. Suma totală de bani depăşeşte jumătate de miliard de lei. Clasa politică trebuie să dea dovadă că banul rămîne la cetăţean şi nu pleacă nicăieri […] Dacă aţi fost atenţi, de fiecare dată cînd vorbeam despre subiectul BEM întîmpinam presiune. Cred că aţi observat că în ultimele luni s-a exercitat o presiune enormă asupra mea. Prin rude am fost avertizat cu dosare, cu închisoare. Asta deoarece ştiau că lucrez asupra unor materiale legate de BEM. Cred că noi avem obligaţia ca în regim de urgenţă să întoarcem cetăţenilor banca. Am fost ameninţat că voi fi scos din comisie, mi-a fost greu dar am reuşit să merg mai departe.
Vedeţi voi Parlamentul este rău, nu poate vota, nu are capacitatea şi, vine Guvernul cu un Făt-Frumos în faţă, salvează naţiunea, măreşte pensiile, toată lumea îşi primeşte salariile. Ştefan cel Mare poate să se odihnească, un urmaş de-a lui este în prezent în ţară şi duce mai departe misiunea.
S-a crezut că atenţia va fi pe pensii şi salarii şi nimeni nu va avea curajul să vorbească despre ce este scris în legi. De fapt, ziua de marţi, 22 iulie, a fost Ziua Neagră a Republicii Moldova. Au fost votate mai multe scheme de delapidare a banului public, care sunt în legi. Suma care deja am calculat-o depăşeşte un miliard de lei.
Uniunea Europeană pune anumite rigori, care sunt minime, dar necesare. Spre exemplu, producătorii noştri de vin, cînd exportau în Răsărit, acolo sunt 170 de criterii de determinare a calităţii. Evident că nicio ţară şi niciun producător de vin de pe globul pămîntesc nu poate corespunde acestor 170 de criterii, cîştigi prin aceea că nimeni nu le verifică. Eşti verificat numai cînd trebuie să fii pedepsit. În Uniunea Europeană nu sunt 170 de criterii de calitate. Acolo sunt doar cîteva elemente, dar care trebuie respectate. De aceea noi avem nevoie nu doar de laboratoare de verificare, noi avem nevoie să fie certificate, ele să fie autorizate, pentru ca ceea ce va fi scris de acest laborator să fie recunoscut de către Uniunea Europeană.
Acest acord, în primul rînd, vine să ofere ţării o perspectivă clară de integrare europeană, vine să întărească în Republica Moldova instituţiile democratice şi instituţiile economiei de piaţă. Eu cred că bunăstarea populaţiei este strict legată de calitatea şi funcţionalitatea instituţiilor existente în ţară.